Şimdi Ara

Coronarüsten sonra ülke ve dünyada neler olacak? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
3
Favori
5.076
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hiçbir zaman bitiremeyeceği kadar büyük servetleri kenara koyanlar ve o parayı üretime dahil etmeyenler aslında kapitalizmin kamburu oldular. İşlemeyen her para insanlığa yük aslında. Bu kesimin vurgun yemesi gerekiyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şuan evet ticaret düştü insanlar paralarını saklıyor ancak kriz bitince yeniden harcamaya başlayacaklar bu paraları.Haliyle sektör hızlı bir şekilde yeniden kendini toparlayacak.Gençler yeniden kafelere hücum edecek haliyle mekanın sahibi hemen elaman alacak.

    Burada tek sıkıntı sermaye sahipleri değişebilir(küçük büyük fark etmez)Yani berber mehmet usta batar.Berber açmaya hazırlanan genç murat yerine geçer.

    Turizm işiyle uğraşan firma batar.Tavuk üreten firma orayı satın alıp yatırımını değiştirir.

    Bu salgın bize kim zor günlyer için kenara para koymuş.Kim paraları saçıp savurmuş bunu gösterecek.Pek çok büyük ülkenin parayı sakladığı zor günler için belli.Abd Almanya gibi ama Tr İtalya gibi ülkelerin günü kurtarmalık yaşadıkları da ortaya çıktı.

    Ayrıca Suriyelilere harcanan para 40 milyar dolar Tryi kurtarmak için haracanaka para 100 milyar Türk Lirası bunun da masum oludğunu düşünmüyorum zaten para az.Bir de Tl olarak söyleyip büyük gösterme gayreti belliki.Yani Allahtan Afgan dinarı ile falan söylemiyorlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DBF37AF64 -- 24 Mart 2020; 0:59:28 >




  • Bu virüs 1 ay içinde çözümü bulunsa bile artık başka virüslerin veya mutasyona uğramış daha gelişmiş hallerin yine bir salgın halini alacağı riski artık tartışılmaz olacak. Bu sebeple virüsü artık fransız ihtilali, istanbulun fethi gibi dünya tarihini değiştiren yeni bir çağın başlangıcı olarak kabul edebiliriz.


    Ev kavramının değişimi, artık evler depreme dayanıklılık yanında virüsten izole olma şeklinde değişecek. Örneğin odalar artık banyolu wcli olacaklar. Klima sistemleri artık sadece soğutma amacı değil virüs korumalı olacak. Bu değişim şirketlerde, hastanelerde, avmlerde vs. Tüm tesislerde farklı fonksiyonlar olarak değişecek.


    Ticaret şeklinin değişimi, ürün güvenliği ve izlenebilirliği değerinden fazla olacak. Örneğin çin malı bir çocuk oyuncağı belli şartları taşımıyorsa satılamayacak. Aynı şey kasa da ödeme şeklinden tutunda kot pantolonun kabinde giyilip denenmesine kadar binlerce şey değişecek. En önemli değişim Fiyatlandırma da olacak. Kar etme mantığı ticarette bitecek.


    İnsanların izlenmesi nerde, nasıl durumda, maddi durumu nasıl, siyasi tercihi nedir vb. Bu isteye bağlı değilde zorunlu hale gelecek. Çipli insan bedenine takılan nüfus kartları gibi. Bu izlenme sadece devlet tarafından değil vatandaş tarafından da yapılacak.


    Atatürkün ileri görüşünü takdir edeceğiz. Kapitalizmden karma ekonomik sisteme geçiş, virüs mücadelesi ile birlikte toplumu hızlı organize edebilen ülke önemli hale gelecek. Kritik kaynakların stok ve erişebilirliği özel sektörden devlete geçecek.
    Özel sektörün mali desteklenmesi kısa vadeli olacağı görülecek. Artık ülke ekonomisinin iflasının özel sektöre devletin ortaklığı ile engellenebileceği ortaya çıkacak.


    Bu açıdan uzak doğu ülkeleri batıya model teşkil edecek. Çin, gibi ülkelerin karma ekonomik modeli "rol model" halini alacak. Bu seviyede abd nin uzak ülkelere müdahalesi bitecek. Bu durumla da abd küçülecek. Aynı şekilde AB dağılacak. Dilsel birlik milliyetçi birlik artacak. Avrupada Hristiyanlık diye bir din kalmayacak.


    İslam ülkelerinde laiklik, İran ve Sudi iki önemli ülkede ve diğer hepsinde laiklik toplumsal istek halini alacak. Dışsal arap baharı gibi değilde içsel reform veya devrim şeklinde değişimler olacak. İslam, hristiyanlık gibi bir toplumsal din olacak. ABD nin dış ülkelere karışımı azalınca aşırı islami gruplar sönümlenip tarihe karışacak.


    Özetle bu virüs en çok kapitalizmi etkileyecek. Komünizm önce ki versiyonu gibi "ulusal-karma-ekonomi" modeline geçiş olacak. Ancak bu durum bir halk devrimi ile değilde mecburiyet halinde oluşacak. Bu değişim aynı zamanda terör örgütlenmesini de sonlandıracak. PKK vb. Gruplar on yıllar içinde tarihe karışacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şu zamanda italyaya yardım edip ilerde akdeniz konusunda ortak olabiliriz. Akdenizdeki petrolleri çıkarabilmek için ortaklara ihtiyacımız var. İspanya ya da yardımcı olmalıyız bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu virüs te 2 ay sonra azalarak kaybolur, tavuk gribi vs nasıl önemini yitirdiyse bu virüs te çöp virüslerde yerini alır. Sadece hijyen sorunu olan ülkelerde bir, iki sene hortlar, diğerlerinde aşı ve ilaç tedavisiyle zararı minimumda tutulur, herkes dersini aldı, ne yapacağını biliyor artık, şu 2 ay az zararla geçerse mesele biter.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dunyayi bilmem ama turkiyeyi cok kotu gunler bekliyor
    arkadasin dedigi gibi sosyal bunalim zaten coktu, iyice artacak ve insanlar keyifsiz yasamlarini daha keyifsiz hale getirecek
    zenginler/fakirler iyice ikiye ayrilacak ve tansiyon artacak
    boyle giderse ve ekstra ölumler cikarsa vay halimize.. halkin korkudan galeyana gelip sapitmamasi lazim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ø

    Benimde politik konulara bakış açım değişti. Krizi bir diktatörün kurtacağına ikna olurlarsa insanlar açıktan onu bile talep edebilirler.
    Ben bu durumun tersi bir durum yaratarak otoriter rejimlere darbe vurma ihtimalini de hiç düşük görmüyorum. Bu süreçte halklarının çıkarlarını koruyamayan ve süreci yönetemeyen ülkelerin yönetimlerinin tek tek düşeceğini düşünmekteyim.En olağanüstü durumda bile insanın TEMEL İHTİYAÇLARI bile karşılamaktan aciz kaldığı veya çok geç kaldığı görülen devletler çok ciddi anlamda sorgulanacaktırn hatta dediğim gibi sonu iktidarların devrilmesine kadar gider. (Devlet insan için mi, İnsan devlet için mi derken çok kelle gider.)

    Her ne kadar sokağa çıkma yasakları toplumdan istense de bunu ''diktatörleşme'' olarak değil SOSYAL DAYANIŞMA BİLİNCİNİN güçlenmesi olarak görüyorum aksine insanlar bu süreçte ''ÖZGÜRLÜĞÜN'' değerini daha çok anlayacaktır. Krizlerin diktatörler oluşturduğu 20.yüzyılda değiliz 10 yıl öncesi ile şimdiki toplum bile çok farklı o yüzden eskiye dayalı ''Krizlerin diktatör'' oluşturduğu çıkarımına bu sefer katılamayacağım.

    Ekonomik açıdan kapitalizm bitmeyecektir ama sorgulanarak yeni bir evreye yönelebilir bir nevi karakter değiştirebilir daha çok İNSAN odaklı olabilir.

    İnsanlık bu sürecin sonunda dayanışma ile güçlenerek daha aydınlık bir geleceğe ilerleyebilir.

    Beni başka bir yorumda bu kadar optimist de göremezsiniz. Hayattaki bütün iyimserliğimi kullandım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Man Of Earth -- 24 Mart 2020; 3:6:35 >




  • Bu pandeminin ardından dünya ve Türkiye üzerinde "köklü değişiklikler" beklenilenin aksine "olmaz."

    Rutin dönüşümler olur.

    Sağlık sektöründe ilerlemeler zaten her sene oluyor. Sağlık sistemi dinamik bir sistemdir. Her daim kendini yeniler, teknolojiye ve bilime daima açtır.

    Madde madde açıklamak gerekirse;

    Dünyada beklentiler:
    - Bölgesel iş birlikleri artar. Ülkeler artık bulunduğu coğrafyada "kendisine yakın hissettiği" değil "kendisine çıkarı işleyecek" ülkelerle işbirliği yaparlar. (AB, BM, NATO pandemiye karşı reaksiyonlarıyla bütün prestijini yitirmiş vaziyette. Kolay kolay da toparlanmaz. Özellikle İtalya bu durumdan çıktığında AB'nin ekonomik olarak İtalya'ya katkısı ne "olmayacak" hep birlikte göreceğiz.)

    - Sağlık sistemi yukarda da bahsettiğim gibi rutin dönüşümlere, ilerlemelere devam eder.

    - Çin'in yemek kültürü değişecek elbette. Hatta devletin buna el atacağına, yasaklayacağına dair makaleler de okumuştum.

    - Vize almanın yanı sıra artık sağlıklı olunduğuna dair belge almak da zorunlu hale gelir.

    - Önümüzdeki beş yıl turizm en yavan, en az kazandıran sektörlerden biri olacak.

    - Toplumların demokrasiye bakış açıları haliyle değişti. Hem kendi hem çevresi hem de ülkesinin maddi/manevi güvenliği söz konusu olduğunda insanlar özgürlüklerinden feragat ediyorlar. Liberal ve Demokrat ideolojilerin kademe kademe düşüşe geçeceği aşikar.

    - Ekonomik kriz tüm dünya ülkeleri için kapıda. Bütün ülkeler borçlanacak. AB için çanlar çalıyor. Çok kazan kaynayacak.

    Ülkemize etkisi:

    - Zaten olumsuz çizgide giden ekonomimiz son 20 yılın en zor dönemini geçirecek, şüphesiz. Hayat pahalılığı artar, işsizlik mevcut rakamların üstüne çıkar, cari açık kaçınılmaz olur.

    Ek olarak, konuşulan ve söylenenler üzerine:

    - Kapitalizm çökmez. Sosyalizm yükselmez.

    - Sermaye piyasası güçlenerek yoluna devam eder.

    -Ülkelerin savunma politikaları sekteye uğramaz, tam gaz devam eder.

    - İhracat artmaz. İthalat artar. Sermayesini hala koruyan ülkeler ucuza mal üretip ucuza ithal eder.

    - Yine beklenilenin aksine ülkemizde üretim artmaz. Ekonomik krizin bu denli derin olduğu bir ortamda üretim için sermaye gerekli. Yani elde var sıfır.

    - Dijital para devrine girilmesi için daha çok var. Bugünlerde birçok insan obsesif oldu ama yarın "virüs bitti" deseler insanlar şu anda bulundukları psikolojiyi en fazla üç ay sürdürürler. Eski hallerine dönmeleri zaman almaz.

    - Türkiye'de 2023'e kadar seçim falan olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pmrpyrz -- 24 Mart 2020; 3:49:15 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • ` quaD. kullanıcısına yanıt
    Çekler ne yaptı acaba? Bu konuda herhangi bir makaleye rastlamadım. Merak ettim şimdi!
  • Ben de kendi tahminlerimi yazayim:

    -Her ulkede olduğu gibi piyasa hareketlenecek,Borsa değer kazanacak.
    -Dunya ciddi olarak sağlık konusunda esaslı değişimlere gidecek.Sadece karantinada uyguladığımız şeylerin bir kısmı zorunlu hale gelebilir.Örn. meyve sebzeyi yalnızca görevli şahsın eldivenle poşetleyip vermesi vb.
    -Abd'nin, Çin'e baski uygulamasi ve dünya nezdinde de bunu meşru göstermesi için eline mukemmel bir fırsat geçti.Cok ciddi ekonomi savaslari baslayacak.Dunya ikiye ayrılabilir bu noktada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olaya her açıdan bakılmış ancak olaya birde hukuk tarafından bakmak gerekli şuan bakıldığında güncel bir af paketi devreye girecek gibi görünüyor ve bu paket ile denetimli serbestlikten tutunda artık her adli ceza mağdurunun infaz kurumunda süre geçirmesi gibi durumlar meydana gelecek ve tam bu haldeyken Virüs ile beraber bu durum bizi nasıl etkileyecek bende merak ediyorum.Yargı paketi daha detaylı olarak basit anlatımla:
    https://www.youtube.com/watch?v=twJGEDhHI50
  • ø kullanıcısına yanıt
    Turkiye'de uretime yatirmak icin kisacasi basit bir girisimci olabilmek icin ortamlar adil degil. Yandasa her turlu var... Bayraktar Ailesi in yapacaklari iyi kotu neyse neden siradan bir vatandas yapma firsati olmadi ? Yani mesele AKP veya AKP karsitlari olsun degil. MEsele yandaslik uzerine ...

    Birseyler acacaksaniz belli kesimlere bagis vs yapmaniz gerek! Bu kesimler de esit adil olarak degil. KEndi cevreleri beslenmeli !!! ...


    Ayrica Turkiye'de birseylere yatirim istihdam olusturana kadar sermayesi olananin neredeyse tamami gidiyor! ...

    Farkli ulkelerde farkli cozumlerle esneklikler vardir ....


    Sonra ulkede herkes az cok irili ufakli Cem Uzan gibi olmaktadir ki bu mazeret degildir! Ama Cem Uzan i elestirenler kendileri de temelde aynidirlar. Cem Uzan in tek farki buyuk olcekli olmasi ....

    Yani toplum yozlasmistir. Buna vesile olan bozuk devlet sistemidir. Bu sisteme bulasmak istemeyenler de yandas vs de degilse tek caresi vardir birikim kulturu ile faize vs yatirmaktadir. Yalniz Turkiye'deki enflasyon reel/ gercek enflasyon cok cok daha yuksek olmasi ile elindeki parasini korumak isteyen buyuk bir kesim ile cok zengin olanlari ayirmak gerekir ... AMa krizlerde her daim asiri zenginler her daim yolunu bulurlar. Bu duzen degismelidir... Carklari ciddi zedelendi donmuyor. Bircok sektorde toplamda daha simdiden trilyon dolarlar global olcekte zararlar vardir... Bunun yansimasi da olacaktir. Gecic cozumler para basmaktir ki Turkiye aslinda gayri resmi de olsa basiyordu ki bunun karsiligi gercek enflasyon hizla artti artiyor da ... Ama resmi olaral kendileri ortuyor inkar ediyor sirf AKP partisi ayakta kalsin diye devleti kotu yonetenler gizleniyorlar!

    Korona ile Tukriye dahil dum dunya ayrica global resesyon/durgunluk ile paralarini piyasaya destek olarak sunmaktalar ... ALmanya butce fazlasi verdiginden bu bir nebze Almanya icin kompanze edecektir.. Almanya bu surecte en az bedel ile atlacaktir...

    Dunya genelinde koklu bazi degisiklikler olacaktir...

    Sahsen uretimi/hizmeti olmayan her kesimin asiri zengin olmasini da sahsen karsiyim... Gelir dagilimi da belli kesimlerden alinip adaletsiz olan diger kesimdekilerine kilifina uygun verilmelidir.... Bu konuda Bill Gates Melinda Gates vs aslinda cok onceleri fark etmis ciddi yatirimlari da vardir...

    Balik vermek yerine de BALIK tutumasini ogretilmeldir ...

    YArdim etmenin en ideali budur . Aksi halde sadaka vari bu tur seyler insanin karakterini miskinlestirebilir ve aliskanlik ile habire talep te olusabilir ...


    Paradan para kazanma ( cok zengin olmayanlarin birikimlerini koruma manevralari haric ! ) cok yuksek meblaglarda yatirim olarak donusturulmesi elzemdir. Amerika bir sebebi bu yuzden FAIZLERI SIFIRLADI. Yani parasi cok olanlar mumkun oldukca yatirima istihdama tesvik dolayli da olsa ki en dogrusudur da ... Bana gore ! milyon Dolar ve uzeri olanlara sart kosulmalidir ... Boylece Bankacilik sektorune de can suyu olacaktir! Bankalar aslinda istihdam yapacaklara kredi vermelidir. Tuketici/ihtiyac kredileri de olmalidir ama Kurumsal duzeyde kredilerden elde edilen kazanclar ufak tefek ihtiyaclara da sorunsuz kaynak olusturacaktir... Bankalar bir tur Robin Hood luk yapmalilar da ...


    Sistem Global seviyede olunca yapilacak manevralar da etkileri ile cok dikkatli karar verilmelidir...


    Artik oyle bir devirdeyiz ki bir ulkenin istikrarsizligi dusman olarka bilinen ulkelerin de olumsuz etkilencegi icin yardimlar yapilmaktadir. IFade etmesem de bazi ulke liderleri veya yonetenleri o kadar uzunca sure kalmislar ki veya bir kultur karakter olarak sinmis ki ellerini acip yardim toplama derdindeler! . Hos seyler degil! Onur kiricidir ...


    Disiplin yok! Iyi kotu liyakat SIFIR ! . Demokrasi SIFIR yani Hukuk ideal degil! BElirsiz... Yoksa neden SIFIR FAIZ ile Amerikan sermayesi Turkiye ye gelmiyor?! Hepimiz cevabini da biliyoruz : Guven yok guvenmiyorlar elle tutulut sebeplerle ...


    Turkiye bu surecte Korona ile cok ta destek gormeyecektir :/ .... Turkiye siyasi bedeller odeyecektir... Osmanli da gibi ...




  • Hamza yardımcıoğlu izlenmiş

    az biraz baktım bende ama hemen şuan olması çok ütopik geldi bana
  • Herseyin online'ı daha popüler olacak.

    Su atasozunude yazayım şuraya: knightonlie hayat offline.

    Saygı ve dua ile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V2 -- 24 Mart 2020; 8:6:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • V2 kullanıcısına yanıt
    Knight deme ciğerimi dağlama bırakabileli 5 sene oldu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: piyanist2014

    Çekler ne yaptı acaba? Bu konuda herhangi bir makaleye rastlamadım. Merak ettim şimdi!
    Italyanin cinden aldigi 680.000 maskeye el koymustu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ` quaD.

    Cek cumhuriyetinin italyaya attigi kazik tek basina ab birligini bile dagitabilir. Italyaya suan yardim edende yok. Yerli solunum cihazindan 1000 adet yollasak buraya italya halki suan turkiyeye sarkilar marslar soyleyecek halde. Ispanyaya da 1000 adet, fransaya da 1000 adet yollasak buralardaki halk emin olun turkiye bakis acisi cok degisir. Keske elimizde cok solunum cihazi olsa. Fazlasini bu ihtiyac sahibi yasli insanlara yollasak.
    Muazzam fırsatlar var elimizde. Ülkenin itibarı halklar bazında çok cüzi rakamlarla inanılmaz derecede yükselebilir.

    Yerli solunum cihazı üretimine başladık. Değil 1000, 100'er tane göndersek yine büyük bir etki yapar.
  • Savaşı küreselciler kazanırsa dünyadaki bütün ülkeler bölünür ulus devletler kazanırsa dünya sosyalizm benzeri bir yönetime geçilir ve bir daha şirketlerin bu kadar güçlenmesine izin verilmez.
  • ölüler dirilerden çalacak.
  • ` quaD. kullanıcısına yanıt
    Çekler ne yaptı ki? Bie bilgim yok o konuda hocam?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.