Şimdi Ara

Çok Düşük Bütçeyle Full Detay Full HD Oyun Oynama Yolları (geforce now vb)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, bugün olabilecek en düşük bütçeyle full hd olarak oyun oynamanın yollarını tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Euro kuru an itibariyle 10 ve rtx 3070 gibi kartlar ateş pahası, alabilmek mümkün değil. Ben de size kendi kullandığım yöntemi anlatacağım, eksilerim artılarım olabilir nacizane normaldir sizler de ekleme yaparsanız ya da şurada yanlışın var derseniz konuyu geliştirebilir benim gibi şuan bütçesi çok düşük olan pandemide oyun oynamak isteyen insanlara yardımcı olabilirsiniz. Hepimizin bir hikayesi var ama ortak yönümüz şu; gidip rtx 3070 gibi kartları alacak paramız yok.


    Benim 2 adet laptopum var, imzama bakmayın. Bu laptoplarımdan biri iş bilgisayarım, i5 8250u işlemci, amd radeon hd 530 2gb gpu, 120 gb ssd'si 1 tb hdd'si var ve oyun oynamak kendisiyle pek mümkün değil. Radeon hd 530 zaten yavaş bir gpu ve onu yormuyorum. Eski strateji oyunları için saklıyorum anno 1404 gibi. Pek ısıtmamaya çalışıyorum kendisini, başına bir şey gelse yenisini alamayız garantisi yok.


    Evde kullandığım oyun bilgisayarımsa, 650 lira harcayarak sıfır olarak aldığımız celeron n3060 işlemcili, onboard gpu'lu, 4 gb ramli, 500 gb hdd'li bilgisayarım ve ben, bu bilgisayar ile aklınıza gelebilecek pek çok üst düzey oyunu hd olarak extreme detaylarda rtx açık oynadım. Peki bu nasıl oldu? Bunu tartışalım ve yolları varsa geliştirelim, akıl akıldan üstündür. Finalde maaliyet hesabı da yapacağız. Bu laptop youtube'da hd görüntü bile oynatamaz, o kadar kötüdür, wordpad açsanız kasar. Niye çıkarılmış ne için çıkarılmış fikrim yok fakat bilmeniz gereken şey, bununla hemen her oyunu oynayabilmenin mümkün olduğu.


    Öncelikle, laptopa 650 lira vermiştim ve sıradan bir mouse'um vardı. Celeron n3060'ıma bakarak kara kara düşünüyordum, bundan 8 yıl önce çıkan oyunlarda bile 1-2 fps ya veriyor ya vermiyordu. Ben oyuncuyum, oyun aşığıyım, bu iş nasıl olacak? Araştırdım, soruşturdum, bazı yollar buldum. Bu arada bilgisayarım orjinal windows 10 home ile geliyordu, onu temiz kurulum yaptık son windowsa güncelledim. (win10 2004)


    Öncelikle geforce now üyeliği aldım, geforce now'un 6 aylık founders edition'u için 267 lira ödeme yaptım. Oyunların satın almak şarttı tabii ki, indirimleri kovaladım, epic games store bu konuda efsane işler çıkardı ve onlardan çok ucuza çok iyi oyunlar aldım. Buraya kadar, laptop + 6 aylık geforce now'a ödenen para 917 liradır.


    Epic games'ten, 28 liraya assasin's creed odyssey gold edition, 20 liraya origins gold edition, 27 liraya trials rising complete edition, 20 liraya the crew 2 gold edition, 40 liraya maneater, 40 liraya metro exodus, 25 liraya witcher 3 goty, 30 liraya far cry 4, kupon + %60 gibi bir indirimle anno 1800 aldım ve zaten epic games'ten sayısız ücretsiz oyun almıştım(170 kadar ücretsiz oyun, aralarında çok iyi şeyler de vardı). Bu satın aldığım oyunlarınsa geforce now'da çalışmasına özellikle dikkat ettim, geforce now desteği sunmayan hiçbir oyuna para vermedim. Ön sipariştense 249 liraya cyberpunk 2077 ve ac aşkım yüzünden 449 liraya ac valhalla gold edition aldım, bu biraz lükse kaçmıştı fakat değeceğine inanıyorum. İndirim dönemlerinde çok daha ucuza alabilirsiniz. Ac valhalla için de bu geçerli. Oyunlar pahalı gözükse de epic kuponu + indirim döneminde çok uygun oluyor. Bir sonraki devasa indirim bildiğim kadarıyla 27 kasımda olacak. Cyberpunk ve ac valhalla dışında herşey uyguna geldi diyebilirim. Harcanan toplam para, saydığım bu tüm kaliteli oyunlar, bilgisayar, 6 aylık geforce now üyeliği dahil yaklaşık 2045 liradır. Aldığım pek çok oyun gördüğünüz gibi aaa, pek cok listede eksik gözüken oyunda epic games hediyesi ac unity, ac syndicate, just cause 4, hitman, railway empire, torclight 1&2, watch dogs 1&2 gibi ve bu oyunları da geforce now'dan oynayabiliyorum.


    Geforce now üzerinden oynamaya başladım. normalde 1024x768 herşey minimumda 2-3 fps veren oyunları 720p60fps oynuyordum ve en ufak sorun yoktu. ne bir crash, ne bir takılma, hiçbir sorun. başka bir bilgisayardan stream ediyordum fakat sanki kendi bilgisayarımdan oynuyor gibiydim, hatta oynuyor gibi değildim direk öyleydi. Gecikme, takılma hissetmiyordum. Artık bir mucize mi olmuştu ne olmuştu bilmiyorum ama libreoffice'te yazı yazarken kasan, youtube'da 720p video çalıştıramayan bu bilgisayar, witcher 3'ü 720p60fps oynatıyordu ve herşey mükemmeldi.


    720p60fps'de metro exodus extreme grafiklerde bitirdim, saatlerce ac odysseey oynadım, maneater oynadım, witcher 3'ün son dlc'sini bitirmek üzereyim, fc4 bitirdim ve her şey kusursuz gidiyor. Tek yaptığım programa girmek, oyunu yazmak ve oynaya basmak, 15-20 saniye içinde oyunda oluyorum. Ac odyysey full detaylar kullandığı ram miktarı: 78 mb(çok komik) işlemciyi neredeyse hiç kullanmıyor, optimizasyon mucizesi.


    Biraz bu sistemden bahsetmek gerekir. Sistem size ctrl alt f6 yaptığınızda atadığı ekran kartı gücünü gösteriyor. Bunlar gtx 1080, rtx 2060 ve rtx 2080ti. örneğin, witcher 3 ya da maneater oynarken rtx 2060 ya da gtx 1080 veriyor size, rtx 2080ti'yi atamıyor. (ya da o güçte server dengini, bu sistemlere tam hakim değilim)

    metro exodus açtığınızdaysa sadece rtx 2080ti(ya da eş değer gücünde sistem) ile oynuyorsunuz. size gtx 1080 ya da rtx 2060 vermiyor. yani atadığı sistem kullandığınız oyuna göre değişiyor. founders edition üyeleri rtx açık oyun oynayabilirken standart üyeler sıra bekleyerek rtx kapali 1 saatlik oynayabiliyor. yani satın almadan önce deneyebilirsiniz.


    Peki bunu her bilgisayar da yapabilir miyiz? Hayır. Arkadaşımın işlemcisi benim sahip olduğum işlemciden %70 kadar daha hızlı olmasına rağmen onda geforce now çalışmadı çünkü daha eski zamanda üretilmişti ve sanırım bazı protokolleri desteklemedi. Neye dikkat etmeliyiz? Kullandığınız gpu en az intel hd 2000 ve sonrası olmalı, daha düşük sistemle bunu yapamazsınız. bu sistemleri çalıştıramazsınız. yani ucuza 2. el bir laptop alıp aynısını denemeden önce, gpunun en az intel hd 2000 ve üzeri olmasına dikkat edin...


    Alternatifleri var mı, geliştirilebilir mi? Evet, alternatifler var. shadow pc diye bir şey gördüm mesela, gtx 1080,250 gb alan veriyor ve aylık 13$ istiyor, oysa geforce now'da tek yaptığım oyunu oynaya basmak, çok daha hesaplı ve farklı oyuna girdiğimde kart upgrade'i yapmam şart değil. rtx 2080ti için ayrıyeten para istemiyor. yine de alternatifler her zaman konuşulabilir, konuşulmalıdır ancak alternatifler minimum i5'te yazıyor, zaten gidip i5 1035G1 gibi bir işlemci alacak param olsa gider gpu'lu makine alırım. mantıklı gelmedi. şuan işsisim.


    Evet arkadaşlar, yazı bu kadar. Ben, 2045 liralık bütçemle bu kadar oyunu+laptopu+6 aylık servisi satın aldım, bunun 3 katı kadar oyunu da epic games'ten ücretsiz olarak aldım, insanlar deli gibi gpulara para harcarken tek yaptığım oyunu alıp sistem kiralamak ve optimizasyonmuş, sistem kasmasıymış dert etmeden extreme grafiklerde rtx açık 60fps oynamak.


    Bu yazının benim gibi maddi sıkıntı yaşayan arkadaşlarımız için faydalı olacağına inanıyor ve eleştiri ve geliştirmeleri, alternatiflerinizi mutlaka bekliyorum.


    Önemli not: Lütfen bu yazının maddi durumda sıkıntı yaşayan düşük bütçeli oyuncuları doğrudan ilgilendirdiğini ve hi-end 4-8k gaming ya da turnuva oyunculuğu gibi konular için olmadığını unutmayınız...








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.