Şimdi Ara

Çin, görünmez uçakları tespit eden “dünyanın ilk” kuantum radarını üretti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
3.251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
18 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çin, görünmez uçakları tespit eden “dünyanın ilk” kuantum radarını üretti
    Çin, görünmezlik (stealth) teknolojisine sahip gelişmiş savaş uçaklarını tespit edebilecek kuantum radar sistemlerinin geliştirilmesinde kritik bir adım attı. Ülkenin Anhui eyaletindeki Kuantum Bilgi Mühendisliği Teknoloji Araştırma Merkezi, dört kanallı ultra düşük gürültülü tek foton dedektörünün seri üretimine başladığını açıkladı. Çin, bu cihazın “dünyanın ilk” örneği olduğunu belirtiyor.

Söz konusu “foton yakalayıcı” (photon catcher), tek bir enerji birimini, yani fotonu dahi algılayabilecek hassasiyete sahip. South China Morning Post (SCMP) tarafından aktarılan bilgilere göre cihaz, kuantum radar ve iletişim teknolojilerinde kullanılacak temel bir bileşen olarak tasarlandı. Bu sistem, tek bir fotonu –yani enerjinin en küçük birimini– algılayabiliyor. Bu sayede radar, hedefe çarpan fotonların kuantum düzeyindeki değişimlerini okuyarak geleneksel radarların algılayamadığı görünmez uçakları tespit edebiliyor.

Aktarılanlara göre cihazın olağanüstü hassasiyeti, en zayıf sinyallerin bile tespit edilmesine imkan veriyor. Bu da görünmezlik teknolojisine sahip uçaklar için önemli bir tehdit oluşturabilir.

Kuantum radarlar görünmez uçakları nasıl tespit ediyor?

Geleneksel radarlar, F-22 veya F-35 gibi son derece düşük radar izine sahip uçaklar karşısında sınırlı başarı elde ediyor. Bu uçaklar, özel yüzey kaplamaları ve iç silah bölmeleri sayesinde radar dalgalarını soğuruyor ya da yön değiştirerek yansıtıyor. Ancak kuantum radarlar, farklı bir prensiple çalışıyor.

Çin, görünmez uçakları tespit eden “dünyanın ilk” kuantum radarını üretti
    Bu sistemlerde gönderilen fotonların kuantum özellikleri hedefe çarptıktan sonra değişiyor. Radar, geri dönen bu fotonları inceleyerek uçağın konumunu ve hareketini belirleyebiliyor. Üstelik uçak tarafından gönderilen yanıltıcı sinyaller, fotonların özgün kuantum özelliklerini taklit edemiyor. Böylece görünmezlik teknolojisinin en büyük avantajı ortadan kalkıyor.

Çin’in Science and Technology Daily gazetesinde yayımlanan verilere göre, cihaz %90 oranında daha düşük gürültüyle çalışıyor ve -120°C gibi son derece düşük sıcaklıklarda bile işlevini sürdürebiliyor.

Kuantum radar prensibi, dolanık foton çiftleri arasındaki ilişkiye dayanıyor. Radar, bu çiftlerden birini hedefe gönderirken diğerini “yedekte” tutuyor. Hedeften dönen fotonun saklanan fotonla etkileşimi, tespiti doğrulayan bir kuantum bağlantı oluşturuyor. Bu yöntem, yanıltıcı sinyallere ve elektronik karıştırmaya karşı yüksek direnç sağlıyor.

Bunun yanında sistemin enerji verimliliğinin de yüksek olduğu bildiriliyor. Geleneksel radarların aksine daha az enerjiyle çalışıyor ve daha az sinyal yayıyor. Bu sayede hem gizlilik seviyesi artıyor hem de radarın yerinin tespit edilmesi zorlaşıyor. Ayrıca kuantum radarların düşük görünürlüklü hedefleri daha yüksek doğrulukla algılayabileceği öne sürülüyor.

Hizmete girdi

Çin, birkaç yıl önce yaklaşık 100 kilometre menzilli bir kuantum radar sistemi geliştirmişti. Yeni dört kanallı dedektörün, aynı anda birden fazla ışık kaynağından sinyal alabilmesi sayesinde bu menzilin ve görüntüleme hızının önemli ölçüde artması bekleniyor. Ayrıca sistemin dünyadaki tek kanallı muadillerine göre dokuzda bir boyutta olduğu ve bu sayede taşınabilir platformlara kolayca entegre edilebileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar, bu teknolojinin yalnızca savunma alanında değil, aynı zamanda kuantum iletişim ağları, biyomedikal görüntüleme ve derin uzay lazer ölçüm sistemlerinde de kullanılabileceğini belirtiyor. Şu anda cihaz, Çin’in önde gelen bilim kurumlarında hizmet vermeye başlamış durumda.

Ayrıca Bkz.Bakan Kacır: "SOM-J seyir füzesi kendini kanıtladı"

Çin, son yıllarda radar teknolojilerinde hayati atılımlar gerçekleştiriyor ve birden fazla radar teknolojisi geliştiriyor. Geçtiğimiz yıl F-22 gibi hayalet uçakları tespit edecek yeni bir radar geliştirilmişti. Yine geçtiğimiz yıl en sessiz denizaltıları bile tespit edebilecek radar sistemi ortaya konmuştu. Bu yılın başında ise denizaltılar için uçakları tespit edecek radar teknolojisi üzerinde çalışıldığı açıklandı. Böylece denizin altından da uçaklar avlanabilecek.

Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/china-reportedly-developing-quantum-radar-to-detect-stealth-jets
    Kaynak:https://www.scmp.com/news/china/science/article/3328848/china-mass-producing-next-gen-quantum-radar-detector-track-stealth-aircraft-f-22
    Kaynak:https://www.stdaily.com/web/gdxw/2025-10/10/content_413125.html

• yani, bir sey ne kadar ovuluyorsa ne kadar fazla ozellik ustunluk sayiliyorsa genellikle ici o kadar bos oluyor. rusyanin yere goge sigmayan ne ucaklari ne hava silahlari vardi, hepsi ukranya savasinda ortadan kayboldu. rusya ukraynada hava ustunlugu kurumadigi icin savas bu kadar uzadi. tum ulkeler icin gecerli durum, bir silah sistemi kendini savas alaninda ispatlar. combat proven olmadan soylenen hersey hamasi propagandadir.
  • Savaşlara artık teknoloji yön veriyor. Teknolojik gelişmeler yüz milyon dolarlık uçağı 3-5 bin dolarlık füzeye yem yapabiliyor. F22 yine manevra kabiliyeti ile bir yere kadar belki kendini kurtarır ama F35 ler çöp olmuş şimdiki tablo onu gösteriyor.

• Çin le boy olcusecek halimiz yok ama
    şimdi amariga düşünsün...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Caydırıcılık ve psikolojik üstünlük hedeflenmiş propaganda amaçlı bi içerik gibi. ama içi ne kadar kof onu zaman gösterecek..

• B2 ve F35 için ciddi bir sorun bence. En kritik özelliklerini kaybetmiş oluyorlar.

• faniseyler kullanıcısına yanıt
    Uçaklara ve radarlara dair bilginiz biraz kısıtlı galiba.

Acaba bu yeni teknolojiye karşı şekilde kuantum durumlar açısından bir savaş uçağının yüzeyindeki yansıma olarak foton saçılmalarını gökyüzündeki hava moleküllerinin yol açtığı foton saçılmalarına uyarlayabilecek ve bu şekilde ilgili savaş uçağını kuantum bazda "gökyüzüyle aynı kılarak" böylesi kuantum radarlara karşı uçağı görünmez hale getirecek bir teknoloji mümkün müdür?

Ben Çinlilerin yerinde olsam buna da bakardım ki biraz Çinlileri anlıyorsam bakıyorlardır. Gene de bana herhangi bir uçak uçarken bir takım hava olaylarına sebep olduğu, bu olayların muhakkak belirli bir foton imzası da olacağı ve bu kadar karmaşık ve atmosferden farklı kuantum özellikler sergileyen maddelerden meydana gelen makroskobik bir nesnede atmosferinkini birebir taklit edebilecek derece kusursuz bir moleküler taklit sağlamak kulağa imkansız geliyor, hele hele kuantum dinamiklerin verilmiş düzeneğin koşullarına sıkı sıkıya bağlı olarak probabilistik (olasılıksal) ve haliyle belirsiz doğasıyla beraber düşünüldüğünde böylesi bir radardan açıkçası nasıl kaçılabilir, bir fikrim yok. Kuantum fiziğinin ilkesel bazda kurucusu olan uluslararası "Kopenhag Okulu'nun" kurucu babaları Heisenberg ve Bohr herhalde böyle bir girişimi ayakta alkışlardı.

Yani kuantum bir radara karşı bir uçağı buna yakalanmasın diye havadan yapacak halde değiliz. :D

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • faniseyler kullanıcısına yanıt

3-5 bin dolara füze var mı gerçekten?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Cahillik iyidir güzeldir xd

• Çin bence çok başarılı, Çin ile çalışmak gerekiyor, geri kalmışlık en büyük sorunumuz, inanıyorum Çin teknolojisine erişmek mümkün değil, her geçen gün yeni bir şeyler öğreniyoruz,duyuyorum bu yeterli değil, diğer ülkelerde armut toplamıyor sanırım

• Çin iyice çıtayı arşa çıkardı.

Yetişmek için akademik eğitim kalitesini ve AR-GE ye yapılan finansal yatırımları arttırmalıyız.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Mylevi M kullanıcısına yanıt

İşin teknik mühendislik boyutu bir tarafa bir noktadan sonra zaten - işin bilimini - gerçekten anlamaman gerekiyor. Ünlü parçacık fizikçisi Feynman kuantum fiziğini anladığını düşünen anlamıyordur der ve pekala ben de anlamıyorum. Burada anlamamaktan kasıt "sağduyu ve beklentiye uygun biçimde sindirebilmek".

Yoksa kuantum fiziğinin ilkesel, kavramsal ve matematiksel çerçevesi esasında saat gibi çalışan belirli bir model ortaya koyuyor ama bu saat olasılıklarla çalışıyor ve saatliğini içine soktuğun durumlara göre sergiliyor. Hazırladığın bir düzenek gereği akrep ve kovan tüm saate kaybolurcasına ama hareket miktarları bir dereceye kadar kestirilebilir şekilde yayılıyor, başka bir düzenek gereği akrep ve kovan belirli bir dakika ve saat üzerinde yoğunlaşıyor - ama hala tam yerleri belirsiz ve akrep ve kovanı bulmanın akabinde nerede olacakları ve hareket miktarları tamamen belirsiz şekilde. Belirli düzenekler belirsizliğin kendini ifade şeklini belirliyor ve değiştiriyor ama dikkatinizi çekmek isterim belirsiz özü değiştirmiyor; bilakis farklı açılardan gösteriyor ve tasdik ediyor. Doğa kısaca Heisenberg'ın deyişiyle çılgınca davranıyor.

Heisenberg belirsizliğine ilişkin bu analojim oldukça isabetli ama kuantumun sadece kıyıda köşesindeki bir olgu dizisinin uzantısından ibaret olan klasik ve deterministik şablondaki beynim bu söylediklerimi "anlamlı" şekilde aldı mı? Hayır. Aynı seninki gibi almadı. Heisenberg veya Bohr'un da almamıştı. Sadece uzun tartışmaları sonucunda, en önemlisi de deneylerin ve matematiğin sayısız kontrolü ve yeniden üretimi sonucunda buna alıştılar.

Dolayısıyla büyük muzip fizikçi Feynman'ın söylediği gibi kafam "almamalı". Bu trilyon kez sınanmış ve sınanabilen deney ve matematik. Düz mantık veya gündelik beklenti önyargısının koşullandığımız bir kalıbı değil. Einstein gibi rasyonalist ve determinist şımarıklıklar yapıp burun kıvırırsam doğa anayı dikkate almamış olurum. Kendi adıma konuştum ama herhangi birisi almamış olur, konuyla alakalı şu eski yazım aklıma geldi, bırakayım:

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/161819313

Bugün bilim ve teknoloji - yaptığı devasa katkılara ve insanlığı derinden etkilemiş tüm dehasına rağmen - Einstein'ın kuantumu yadsımasından değil, "Kopenhag Yorumu" veya bazen "Kopenhag Okulu" dediğimiz klasik kuantum anlayışını bina eden Kopenhag-Münih-Göttingen (belirli bir kuantum çevresi oluşturmuş kurucu fizikçi ve matematikçilerinin eski ikamet yerleri) geleneğinden yürüyor. Burada sadece bir kısmını - Niels Bohr ve Werner Heisenberg'i anabildim ama matematiksel tadilatları ve yorumlarıyla Max Born ve kuantum mekaniği olarak bildiğimiz dalga mekaniğiyle Erwin Schrödinger de çok kritik isimler - ve pekala esas her şeyi başlatan, yeni fiziği, kuantum fiziğini ışıma dalgalarını "kuanta" olarak parçalayarak "çaresizlik" içerisinde kuran kişi: Max Planck. Kuantizasyonu sağlayan sabit yani matematiksel direk Max Planck'tan geliyor (Planck Sabiti).

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• El_domingo kullanıcısına yanıt
    yani, bir sey ne kadar ovuluyorsa ne kadar fazla ozellik ustunluk sayiliyorsa genellikle ici o kadar bos oluyor. rusyanin yere goge sigmayan ne ucaklari ne hava silahlari vardi, hepsi ukranya savasinda ortadan kayboldu. rusya ukraynada hava ustunlugu kurumadigi icin savas bu kadar uzadi. tum ulkeler icin gecerli durum, bir silah sistemi kendini savas alaninda ispatlar. combat proven olmadan soylenen hersey hamasi propagandadir.
  • El_domingo kullanıcısına yanıt
    1-2 sene içinde Çin Tayvan'a girerse cidden yapmışlar deriz.

• Şimdi Amerika düşünsün 🤔

cami medrese kulliye dururken argeden bahseden bi vatan haini daha.

diğer tarafta kuantum muantum sormayacaklar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 20 Ekim 2025; 14:46:48 >
  • F 35 i gôrebilen radarı biz ürettik, dolayısı ile kuantum radarı ilk üreten ülke biziz, çin yaparsa yahudi yaparsa hemen paylaşıyorsunuz, ama biz yaparsak siz ve sizin gibilerin paylaşması imkansız, için için bir düşmanlık var gibime geliyor,.başka bir izahı yok, bu arada bu radarın mühendislerimiz tarafından yapılıp yapılmadığı tartışmaya kapalı, kesin bilgi, 600 km den görüyor, 400 km den F35 mi F16 mı veyahut hangi uçak ise onun tespitini yapıyor, vuruş menzilinde imha ediyor

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.