Şimdi Ara

Çin, dünyanın ilk tünel delme ve patlatma makinesini geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
1
Favori
550
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Çin, dünyanın ilk tünel delme ve patlatma makinesini geliştirdi
    Çin, zorlu yeraltı koşullarında tünel açma çalışmalarını daha hızlı ve güvenli hale getirmeyi hedefleyen dünyanın ilk tünel delme ve patlatma makinesini (BBM) geliştirdiğini açıkladı. Yeni sistem, geleneksel tünel açma makinesi (TBM) teknolojisini kontrollü patlatma yöntemiyle tek bir makinede bir araya getiriyor.

"Xianglong" adı verilen 400 tonluk makine, yaklaşık 70 metre uzunluğunda ve 4,55 metre çapında tüneller açabiliyor. Makine, cumartesi günü Çin Demiryolu Bilim ve Endüstri Grubu’nun (CRSIC) Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentindeki üretim tesisinde üretim hattından çıktı. 

BBM, Tsinghua Üniversitesi ile China Railway Science & Industry Group tarafından ortaklaşa geliştirildi. Çin Demiryolu Grubu'nun bir iştiraki olan CRSIC, sistemde TBM teknolojisi ile geleneksel delme ve patlatma yöntemlerinin avantajlarını bir araya getirdi. Çinli yetkililer, geliştirilen sistemi özellikle karmaşık jeolojik koşullarda gerçekleştirilecek büyük ölçekli tünel projeleri açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Zorlu zemin koşullarına uyum sağlayabiliyor

Büyük tünel projelerinde yumuşak ve basınç altında şekil değiştiren kayaçlar, ani kaya patlamaları, su baskınları ve çamur akışları gibi ciddi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu tür koşullar hem kazı çalışmalarını yavaşlatıyor hem de iş güvenliği açısından önemli riskler oluşturuyor.

Geleneksel delme ve patlatma yöntemleri kapsamlı güvenlik önlemleri gerektirirken, sert kaya için kullanılan klasik TBM'ler ise zeminin aniden değiştiği bölgelerde yeterince esnek davranamayabiliyor.

BBM, bu iki yöntemin avantajlarını tek bir sistem altında birleştirerek sorunu çözmeyi amaçlıyor. Makine, karşılaşılan kaya koşullarına bağlı olarak farklı kazı yöntemleri arasında geçiş yapabiliyor.

Sistem, önce patlatma ardından kazı, önce kazı ardından patlatma ve tam kesitli TBM kazısı olmak üzere farklı çalışma modları arasında geçiş yapabiliyor. Böylece tek bir makine, tünel boyunca değişen jeolojik koşullara uyum sağlayabiliyor.

Ayrıca Bkz.CERN, Büyük Patlama'nın ilk anlarındaki maddeyi yeniden oluşturmuş olabilir

Tek makineyle farklı kazı yöntemleri

BBM'nin en dikkat çekici özelliklerinden biri, merkezi bir kesici kafa ile birlikte çalışan içi boş kesici kafa tasarımı. Bu yapı sayesinde operatörlerin farklı kazı yöntemleri arasında geçiş yapmak için ekipman değiştirmesine gerek kalmıyor. Çin Haber Servisi'nin aktardığı bilgilere göre sistem, karmaşık arazilerde tünel açma çalışmalarında uzun süredir devam eden bazı sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.

Tsinghua Üniversitesi Hidrobilim ve Mühendislik Devlet Anahtar Laboratuvarı araştırmacılarından Qin Pengxiang, laboratuvar testlerinde BBM'nin geleneksel TBM'lere kıyasla kazı verimliliğini yüzde 30 artırabildiğini belirtti.

Patlamalara karşı özel koruma

Makinenin tasarımında yalnızca kazı performansına değil, güvenlik ve tünel destek sistemlerine de odaklanılmış durumda. BBM, kazı genişliğini değiştirebilen geri çekilebilir yan kesicilere sahip. Bu kesiciler, makinenin daha önce tamamlanmış tünel bölümlerinden geçmesini de kolaylaştırıyor.

Bunun yanında adaptif teleskopik kuyruk kalkanı, farklı boyutlardaki tünel kaplama segmentlerinin kullanılmasına olanak tanıyor. Bu özellik, kaya patlamalarının veya büyük ölçekli zemin deformasyonlarının meydana geldiği bölgelerde değişken çaplı tünel kaplamalarının uygulanmasını mümkün kılıyor.

Patlatma sırasında makinenin hassas bileşenlerini korumak için ayrıca patlamaya dayanıklı bir koruma kalkanı kullanılıyor. Sistem, kazılan kaya ile inşaatta kullanılacak agregaları ayrı şekilde taşıyan iki bağımsız konveyör bandına da sahip.

İlk olarak hidroelektrik santralinde kullanılacak

Çinli yetkililer, BBM ve makinenin temel bileşenlerinin tamamen bağımsız fikri mülkiyet haklarıyla geliştirildiğini belirtiyor. Dünyanın ilk delme ve patlatma makinesi, ilk aşamada bir pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin tünel projesinde gösterim amacıyla kullanılacak. Bu süreçte elde edilen saha verileri, makinenin performansını daha da geliştirmek için kullanılacak.

Kaynak:https://en.people.cn/n3/2026/0802/c90000-20484389.html
    Kaynak:https://www.globaltimes.cn/page/202608/1367433.shtml

• Bizim universitelerdekilerde TÜBİTAK'tan para alıp yağmur duası araştırması yapsın!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

halk bunu istiyor yapacak birşey maalesef yok.

• GuitarxtanbuL kullanıcısına yanıt
    Halkın bir kesimi daha güzel bir tabirdir bilim açısından böyle aptalca şeylere para harcamayı bu halktan biri olarak kabul etmiyorum elhamdülillah müslümanım ama dinin sahibi yüce Allah kendimizi geliştirmeyi okumayı aklını kullanmayı emrediyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknolojihastası52 -- 5 Ağustos 2026; 11:03:42 >
  • teknolojihastası52 T kullanıcısına yanıt
    Bilimle uğraşmak için emir almana gerek yok. İnsan ihtiyaçlarına göre kendini geliştirmek zorunda. Yoksa şu anda bu seviyede olmazdık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dürüstİnsan -- 5 Ağustos 2026; 11:14:44 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt
    şu yazdığın çok doğru , peki sana 1 soru? bende bilmiyorum sorduğum soruyu ; tüm paralar vs vs bu yağmur duası için mi kullanıldı? eğer öyleyse sen yerden göğe kadar haklısın

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Bazı insanların "bilim" kelimesine alerjisi var. Bilginin kaynağı akademik makalelerdir, araştırmadır diyosun, küresel ısınma yalan diyor, kime ne anlatacaksın?

Ülkede herşeye rağmen birşeyler yapmaya çalışan insanlar olmasa bugünleri dahi göremezdik.
    Ülkemizde din anlayışı, kendini bilimin karşısına konumlandırmıyor ama bazı çarpık zihniyet bunu böyle gösteriyor.

Adam tarihten toz olmuş bir anonimin bir konudaki akıl sır ermez eski yazısını kaynak olarak görebiliyor, ama arkasında rakamların olduğu araştırmaya yalan diyor ne anlatacaksın ki bu zihniyete?

Bilgiyi "bulma" hissi kendi kaynağından olunca kabullenme yaratıyor, ben doğruyu doğrudan diyince benim fikrim gibi göründüğünden kabullenmesi zor geliyor sadece bilginin "geliş kaynağına" bakıyor ki bu bir içgüdü daha bununla baş edemiyor, neden ikna ile uğraşasın ki?

Zamanında tv de çağrı mert ile ilber ortaylının bu konuda tartışması olmuştu. O zamanlar popüler bilimi doğru buluyordum, sonradan bunun hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini ve ilber hocanın haklı olduğunu farkettim.

Kafasını kullanan herkes öyle böyle yol alır bunun eğrisi doğrusu yok. Her şartlar iyileştiğinde bunların sayısında artış görülüyor, bunlarla uğraşmamak en iyi çözüm. Bak tayvana bir çoğu tapınakmış bilmem neymiş onunla uğraşıyor ancak uğraşmayan azınlık ülkesini ayakta tutuyor.

• heyysanadiyom kullanıcısına yanıt

Tutkiye'de pekcok fabrika ozellestirildikten / kapatıldıktan sonra onların yerine Turkiye'nin her yanında mantar gibi biten universiteler arpalik / torpilli insanların yerleştirilmesi için paravan olarak kuruldu. ( Ayrıca tabiki birde bu işin insaat/arsa rantı boyutu vardi )

Bu tarz yağmur duası araştırması için TÜBİTAK'a dolayısıyla devletten para sizdirmakta aslında devletin soymanin kiliflarindsn sadece biri.

Turkiye'de son 20 yılda zibilyon tane adı üniversite olan taş bina dikildi . Turkiye'de 10larca tip fakültesi belki yuzbinlerce sözde akademisyen bilim adamı diye geçinen adam var .

Şimdi sana soruyorum bu ülkede 10 yıllardır can alan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi bjr hastalığa neden 10 yıllardır 1 tane bile aşı geliştirilmedi.Neden Adı uzman / bilirkişi olan kimseler ekranda pantolonunuzu çorabınızı içine sokun önerisinden öte birsey yapamadılar?

Bu hastalık ne Amerika'da , Ne Avrupa'da ne Cin'de görülmediği için oralardan bir ilacı aşısı uretilmedi. Bizimkilerde o kadar devasa istihdama o kadar çok sayıda üniversiteye oralara akıtılan onca paraya karşın yıllardır hiçbir çözüm uretmediler . Çünkü üniversitelerimizin çoğu ARPALIK'tır.

Devleti soymak için inşa edilmiş paravanlardir ! Bazı şeyleri kılıfına uydurup ülkenin sırtından geçinmek için bulunan yöntemlerden sadece biridir .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 5 Ağustos 2026; 12:22:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Silo...

büyükşehirleri metro ağına çevirmek gerek

bence yalan. öyle olsa yağmur yağardı dimi

TÜBİTAK kimin elinde hepimiz iyi biliyoruz , benim söylemek istediğimde körü körüne bi şeye gitmemek , anladın?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi heyysanadiyom -- 5 Ağustos 2026; 15:40:53 >

----------bu profildeki kişi veya kişiler hayal ürünüdür ----------
  • Periah kullanıcısına yanıt

katılıyorum

domuz gıribi çıktığındada bizim üniversiteler uyuyordu , en azından medyada bi gelişme görmemiştim , o zamanın YÖK başkanıda benim yazdığım şeyin aynısını söyledi , bende onun demesini yazdım şimdi

ben diyorumki , eleştiri yapılacaksa , 1 şeyi yanlış diye tümüyle her şey yanlış yazılmasın-yorumlanmasın , doğru yaptıkları varsa onlarda yazılsın , hiç bilmeyenler elekten geçirsin ve öyle karar versin , olay bu yoksa bana faydası olmayan kilise papazını ben ne yapayım?

----------bu profildeki kişi veya kişiler hayal ürünüdür ----------
  • Alıntı

metni:
    "Xianglong" adı verilen 400 tonluk makine, yaklaşık 70 metre uzunluğunda ve 4,55 metre çapında tüneller açabiliyor. 

Anekdot bilgi Şiyang-Long "Uçan Ejder" demek:

Çin, dünyanın ilk tünel delme ve patlatma makinesini geliştirdi

Makine çifte odaklı mühendislik kurgusu ve yapı olarak gerçekten Çin ejderhalarını andırıyor: Uzun, uzunluğu eninden çok daha fazla olacak şekilde yılansı ve çok kabiliyetli.

Çin kültüründe ve metafiziğinde gücü, kabiliyeti ve bilgeliği temsil eden ejderhaların önemli bir yeri var. Mesela Çin mitolojisinde Ejder biçimli ilah Fuxi vahşi doğada alelade yaşayan insanlığa yazı yazmaktan hayvan evcilleştirmeye balık tutmaktan medeni kanuna dek bir öğretmen gibi uygarlığı öğretir ve doğanın farklı güçlerini, elementlerini ve yeryüzü dahil katmanlarını Ba Gua / 8 Trigram olarak bilinen bir formatta sembolleştirir. Böylece Fuxi Çin'in ilk mitolojik imparatoru da olur. Başka bir efsanede ise Fuxi normal bir ölümlüdür ama Sarı Irmak'ta karşısına çıkan Long-ma diye bir ejderhadan tüm bunları öğrenir ve insanlığı ileri taşır.

Kısaca Asyatik Sinosfer anlayışı ve zevkine uygun şekilde makineye - bence kısaca bahsettiğim Fuxi ve Longma'ya göndermeli - ikonografi ve sembolizm yüklemişler. :D

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

bu halk daha kendi dinini araştırmaktan aciz. anlamadan manasını bilmeden arapça okumanın kendilerini cennete götüreceğini zannediyor.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.