Şimdi Ara

Çin, dünyanın ilk erimiş tuz reaktörü ile çalışacak bir nükleer santral geliştiriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
3.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
34 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, dünyanın ilk erimiş tuz reaktörü ile çalışacak bir nükleer santral geliştiriyor



    Çin, araştırmacı ve mühendislerin yardımı ile su soğutma ihtiyacı olmadan çalışabilecek bir nükleer reaktör geliştirmeyi planlıyor. 2011 yılında kurak bölgelerde elektrik üretimi yapabilmek amacıyla nükleer santral araştırmalarına başlayan Çin, bir araştırma ekibi oluşturmuş ve erimiş tuz reaktörü projesini açıklamıştı.



    Sızıntı riski daha az



    Uranyumun nükleer silah yapımında da kullanılması, çoğu zaman ülkelerin nükleer santral yapabilmesinde etki eden bir faktör olarak biliniyor. Fakat Uranyum yerine sıvı toryum ile güçlendirilecek reaktörün, normal reaktörlere göre daha az tehlike barındıracağı söyleniyor. Herhangi bir sızıntı durumunda toryum hızla soğuyarak katılaşacağı için çevreye verdiği radyasyon azalmış olacak.



    Çin, dünyanın ilk erimiş tuz reaktörü ile çalışacak bir nükleer santral geliştiriyor



    Büyük taşıtlara güç sağlayabilir



    1940’lı yılların başında ortaya çıkan bu teknolojiyi, Çin dışında ABD’nin de denediği ve tesis içerisinde güç testleri uyguladığı söyleniyor. Çin tarafından savunma sanayinde de kullanılması hedeflenen yeni teknoloji, savaş gemileri, uçaklar ve denizaltılarına güç sağlayacak. Fizik Enstitüsü'nden Profesör Yan Rui ve ekibi, yeni teknolojinin dünyanın temiz enerjiye kavuşmasını kolaylaştıracağını ve küçük ölçekli reaktörlerin önümüzdeki yıllarda yaygın kullanılacağını söylüyor.



    Yeni reaktörlerini orta ve batı ovalarına kurmayı düşünen Çin, 2011 yılında prototip Toryum Erimiş Tuz Reaktörü'nü Pekin’de bulunan ve bir çöl şehri olan Wuwei'de yapımını onaylamıştı. Fakat Proje, pandeminin sebep olduğu etkiler yüzünden yavaşlamış ve askıya alınmıştı. Çin, tekrar başlatılan inşaat projesini gelecek ay bitireceğini ve Eylül ayında testlerin başlayacağını açıkladı.




    Kaynak:https://www.scmp.com/news/china/science/article/3141581/could-chinas-molten-salt-nuclear-reactor-be-clean-safe-source







  • Sadece çamaşır deterjanı yapılmıyor. Bir çok endüstriyel bor bileşiği üretiliyor. Radyasyon zırhları üretiliyor. Hidrojen depolama sistemleri geliştiriliyor. Zırh yapımında kullanılacak bor karbür için fabrika kuruluyor. Atıklarındaki lityum ayrıştırılıyor. Bununla ilgili kurulmuş bir enstitü (BOREN) de bulunuyor. Lityum pillerin verimliliğine etkileri ile ilgili çalışmalar da var.

    Keşke biraz öngörülü olsaydık da Akkuyu'ya harcadığımız parayı eriyik tuz toryum reaktörüne harcasaydık. Bu teknoloji hem çok daha güvenli hem de dünyanın şu anki enerji tüketimine göre yer yüzünde 1000 yıllık toryum olduğu söyleniyor. Ayrıca bu reaktörlerin yarattığı atığın da daha az süre saklanması gerekiyor.

  • Eğer az risk taşıdığı tüm dünyaca kabul görürse, dünyanın geleceğine yön verebilecek önemli bir teknolojiye dönüşebilir.

  • bizimkiler anca bor tuzu ile çamaşır deterjanı yapar ! :(

  • O da yıllardır olan bazı zararlı etkileri nedeni ile bazı ülkelerde yasaklanan ürün.

  • Ülkemizde de devlet desteğiyle (TÜBİTAK) FİGES, Toryum Yakıtlı Ergimiş Tuz Reaktörü tasarımı üzerinde çalışıyor. Muhtemelen 5 yıl sonra ilk prototip yapılacak. Ülkemiz için çok önemli bir proje.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sadece çamaşır deterjanı yapılmıyor. Bir çok endüstriyel bor bileşiği üretiliyor. Radyasyon zırhları üretiliyor. Hidrojen depolama sistemleri geliştiriliyor. Zırh yapımında kullanılacak bor karbür için fabrika kuruluyor. Atıklarındaki lityum ayrıştırılıyor. Bununla ilgili kurulmuş bir enstitü (BOREN) de bulunuyor. Lityum pillerin verimliliğine etkileri ile ilgili çalışmalar da var.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nükleer Reaktörler cidden ucu açık bir teknoloji zamanında en ucuzuna kaçmış çoğu devlet özellikle Ruslar... Günümüzün teknolojisi ile eski santrallerden katlarca güvenli ve daha fazla elektrik üreten santraller yapılabilir petrol/kömür/doğalgaz üçlüsünden kurtulmak istiyorsak Güneş, Rüzgar ve HES tek başlarına yeterli değil Nükleer Santrallerle desteklenmeli.

  • neden html kodlarını görüyoruz?

  • Keşke biraz öngörülü olsaydık da Akkuyu'ya harcadığımız parayı eriyik tuz toryum reaktörüne harcasaydık. Bu teknoloji hem çok daha güvenli hem de dünyanın şu anki enerji tüketimine göre yer yüzünde 1000 yıllık toryum olduğu söyleniyor. Ayrıca bu reaktörlerin yarattığı atığın da daha az süre saklanması gerekiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 21 Temmuz 2021; 19:56:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eray_52_Ekrem_52_bdr

    Ülkemizde de devlet desteğiyle (TÜBİTAK) FİGES, Toryum Yakıtlı Ergimiş Tuz Reaktörü tasarımı üzerinde çalışıyor. Muhtemelen 5 yıl sonra ilk prototip yapılacak. Ülkemiz için çok önemli bir proje.

    niye 5 yıl?

    hemen 2023 seçimi öncesinde yapılacak.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kuasudba

    niye 5 yıl?

    hemen 2023 seçimi öncesinde yapılacak.



    Alıntıları Göster

    Çin, dünyanın ilk erimiş tuz reaktörü ile çalışacak bir nükleer santral geliştiriyor 

  • Eray_52_Ekrem_52_bdr kullanıcısına yanıt

    Rus'a basarlar parayi yapar adamlar. 3 liralik santrali 30'a yapar 3 kurusluk elektrigi 5e alir bize itelerler.


    O bahsettigin 'Molten Salt Reactor Experiment" 1950'lerde yapildi, bilmeyen yok. Basinda hayvanat bahcesi md oldugu kurumdan biseyler bekleyerek fazla iyimser davraniyorsunuz. .



  • 4:15 e dikkat



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Barracud@ -- 22 Temmuz 2021; 22:16:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • oooo toryum çağı başlıyor yani. sevindirici haber. anlatılana göre toryum bakımından zengin bir ülke imişiz. tabi bu da bor'a benzer bizim ülkemizde orası ayrı.

    neredeyse bor madenlerimiz hiç birşeye yaramadan öylece yatıyor.

  • Her teknolojinin Bir emekleme ve yürüme evresi vardır Toryum santralları kurulduda bizimmi haberimiz yok? Nükleer santralları kuracak teknolojimiz vardıda Ruslara mı kurduruyoruz eleştirmek en kolay şey nükleer santral sadece elektirikmi? Nükleer Tıp için gerekli emar cihazlarının güç kaynağı ne sanıyorsunuz. Ben Eskişehirliyim Dünyanın Bor kullanımı yıllık bin yüz ton ve biz senelerce tonunu 110dolara sattık,5yıldır ham satmıyoruz milli maden kapsmına alındı bilginize göz mecrği losyonuna yıllık 126milyon Euro veriyormuşuz ,dün fabrikası üretime geçti,geri kalmış Bir ülkeden 4.üncü sanayi devrimini yakalamaya uğraşıyoruz

  • turkiye toryum acisindan zengin bir ulke. ona buna anahtar teslim reaktor siparisleri vermek yerine bu alanlarda arge yapilmis olsa simdi enerjide disa bagimlilikdan kurtulmus olabilirdik. erimis tuz toryum reaktorunun guzel yani cikan malzeme nukleer silah yapiminda kullanilamadigi icin kimse karismaz, mudahil olmaz, ayrica klasik uranyum reaktorleri gibi reaktor cekirdeginin erime riski yok. klasik uranyum reakltorlerinin en buyuk tehlikesi surekli sogutmaya ihtiyac duymalari, fukisima faciasinda oldugu gibi bir nedenden guc kesilir sogutma sekteye ugrarsa reaktorun cekirdegi eriyor, eriyince buyuk miktarda fissil madde bir araya toplandigi icin reaksiyon hizi dahada yukseliyor ve kacinilmaz olarak reaktor haznesini patlatip etrafa saciliyor. erimis tuz reaktorunde boyle bir sey mumkun degil, zaten fisil malzeme erimis halde, optimum calisma sekli bu, asiri isinma oldugunda haznenin altindaki tipayip eritiyor, fisil malzeme ayri haznelere akip reaksiyonu kendiliginden yavaslatiyor. erimis tuz reaktorleri yeni bir teknolojide degil, 50lerde 60larda uzerlerinde ciddi arastirmalar yapilmis. boyle guvenli bir teknolojiden neden vazgecildigine gelirsek ilk zamanlarda yapilan nukleer santrallerin tek amaci enerji uretmek degildi, esas amaclari soguk savasin silahlanma yarisi icin nukleer silah uretmekti, bu yuzden bu kadar tehlikeli guvenilmez reaktor tasarimlarina gidildi.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.