Şimdi Ara

Cilt Kanseri Hakkında Bilgisi Olanlar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
14.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Ben Cilt Kanseriyle ilgili birşeyler sormak istiyorum. İnternette konuyla ilgili araştırmalar yaptım ama tıbbi terimler kafamı karıştırdı. Yaşı 48 olan bir bayanın bu kansere yakalanmasını sebepleri ne olabilir? Sağ bacakta nohut yarısı kadar büyüklükte bir ben çıkmış. Yapılan biyopsi sonrası bu teşhis konulduysa tedavi aşamaları nasıl oluyor? Evreleri varsa tedavi şansları nedir? Bu konu hakkında bir arkadaş beni bilgilendirebilir mi? Hastalığın hangi evrede olduğu tam olarak bilmiyorum ne yazık ki :(

    Teşekkürler.



  • Güncel
  • Öncelikle geçmiş olsun,bir tanıdığının başına gelmiş olduğunu düşünerek yazıyorum.Hastalığa gelince internetteki bilgiler yeterli olur diye düşünüyorum.Çünkü bu forumda bir doktor veya tıp öğrencisi gelip buraya açıklasa,gene tıbbi terimlerle açıklamak zorunda olcağı için anlayamayabilirsin.
  • Biraz daha araştırma yaptım. UzmanTV'de birkaç video vardı. Onları izledim. Birkaç sorum gitti. Ancak bu konuda tedavi sonuçlarına istinaden doğru düzgün birşey bulamadım. Hastalığı geriletmek için neler yapılabilir? Ben bu tarz şeyleri araştırıyorum aslında.
  • Güneş güneş güneş. Güneş inanılmaz zararlı. Hani doktorlar diyor ya 12'den 3'e kadar güneşe çıkmayın diye. Aslında hiç bir saat güneşe çıkmamamız lazım. Koruyucu elbise ve kremlerle çıkmamız gerekiyor. 7/24 güneşlenen insanlar için zaten bir şey söylemiyorum, geçmiş olsun. Tabi benim söylediğim bu hastalığı önlemek için yapılması gerekenler. He bir de çoğu hastanede vücut ben haritası çıkartılıyor. Benlerin sınırları, çapı, rengi ve asimetrik olup olmayışı gibi şeylere bakarak zararlı olup olmadığına bakıyorlar. Bu benler bi anda büyüyebiliyor rengi değişebiliyor. Tehlike oluşturduğu anda hemen müdahale edilebiliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RC-1138

    Merhabalar,

    Ben Cilt Kanseriyle ilgili birşeyler sormak istiyorum. İnternette konuyla ilgili araştırmalar yaptım ama tıbbi terimler kafamı karıştırdı. Yaşı 48 olan bir bayanın bu kansere yakalanmasını sebepleri ne olabilir? Sağ bacakta nohut yarısı kadar büyüklükte bir ben çıkmış. Yapılan biyopsi sonrası bu teşhis konulduysa tedavi aşamaları nasıl oluyor? Evreleri varsa tedavi şansları nedir? Bu konu hakkında bir arkadaş beni bilgilendirebilir mi? Hastalığın hangi evrede olduğu tam olarak bilmiyorum ne yazık ki :(

    Teşekkürler.


    Merhaba, arkadaşın dediği gibi bu konuda bilgi sahibi olmak için uzman tv veya doktora soru gibi siteler mevcut.. ama bildiklerimi söyleyeyim,

    cilt kanseri öncelikle sadece ben değildir, leke olur farklı bir iz olur yara tarzı bir şey bile olabilir.. ama sorun ben üzerine, benler durduk yere çıkmazlar,, güneş etkisiyle büyüyor diye biliyorum, kanser şüphesiyle takipte şuna dikkat ediliyor, doğuştan itibarense iyi değilse kötü... şekli simetrikse iyi değilse kötü.. kabarmış şekildeyse kötü değilse iyi..

    şüphen varsa hiç bekleme bile, direk git..( senin olduğunu sanmıyorum yakınına ithafen yazayım) kimileri bir parça alıp incelettiriyor, kimileri elektronik bir büyüteçle resmini çekiyor..

    evreleri var, tedavi şansı HERkanserde olduğu gibi erken tanı.. o bölgenin kesilip alınması, yani cerrahi op.la iyileşebiliyorsun..

    cilt kanseri gerçekten tehlikeli bir hastalık, ama insanların hastalıktan korkmaması gerek..

    geçmiş olsun, tıp 1 sevgiler..




  • Teşekkürler yorumlar için. Hastalığa yakalanan Annem. Geçtiğimiz ay bacağında siyah bir yara/leke tarzı birşey gördüğü için gitti. Son haftalarda o bölgeyi cerrahi operasyonla aldılar biyopsi sonrası. Ama devamı ne olur bilmiyorum. Bana birşey söylemiyor kendisi. Öte yandan güneşe çıkan biri de değil. Sürekli iş yerinde olduğu için güneşe çıkmadığına %99 eminim. Ama belki çok önceleri olan birşey de olabilir. Ama hiç güneşte durduğunu görmedim. Tahminim erken tanı konulduğu. Hani benim tahminim yorgunluk, iş yükü vb gibi şeyler yüzünden olabilir mi diye düşündüm. Ne yapacağım tam olarak bilemiyorum. Yine de araştırmaya devam edeyim.
  • hıı anladım kardeşim, Doktorlar bu işin ehli.. kimse sanmasin ki sadece görünürde bir leke, iç organlardada çıkabiliyor.. araştırdıysan bilirsin, ama bunun stresi insanı kahreder.. sen araştır ama kafana takma, iyi günler
  • Teşekkürler arkadaşlar vermiş olduğunuz bilgiler için. Ben araştırma yapmaya devam edeyim.
  • Cilt ve Deri Kanseri Melanom


    Deri kanserinden korunmak için yapılması gereken zararlı güneş ışınlarından korunmaktır. Güneşe aşırı maruz kalma ( bronzlaşma dahil olmak üzere özellikle su toplaması ile seyreden ikinci derece güneş yanığı deri kanserinin temel sebebidir. Daha az önemli faktörler tekrarlayan tıbbi ve endüstriyel X ışınlarına maruz kalma, yanık veya yara izi bırakarak iyileşen cilt hastalıkları, kömür katranı veya arsenik gibi kimyasal ürünler içeren maddelere mesleki olarak maruz kalma ve genetik olarak ailede cilt kanseri bulunmasıdır. Açık tene sahip olup güneş yanığı ihtimali fazla olan kişiler, daha yüksek riske sahiptir. Güneş ışınları deri kanserine sebep olan en önemli neden olduğundan en önemli koruyucu önlem güneşten kaçınmaktır.





    Güneşin dünyaya en dik ulaştığı saatler olan saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşten korunun. Güneşin yeryüzüne dik ulaştığı saatlerde gölgeniz kendi boyunuzdan daha kısadır.
    Açık renkli sıkı dokumalı koruyucu giysi ve geniş şapka kullanın.
    Koruma faktörü en az 15 olan güneşten koruyucu kremler kullanın.
    20 dakika güneşte kaldığında güneş yanığı geçiren bir kişi, 15 faktörlü bir güneşten koruyucu kullandığında 15 kat daha fazla süre (300 dakika) yanmadan güneşte kalabilir. Bununla beraber güneşten koruyucu kremler kullanarak da güneşte fazla kalınmamalıdır. Çünkü UVA gibi güneş ışınları ki bunlar derideki bağışıklık sistemi ve deri yaşlanmasında sorumludur, güneş koruyucular olsa da deriye ulaşabilir.



    Güneşten koruyucu kullanımına çocukluk döneminde başlayın, çünkü yaşam boyu güneşe maruz kalmanın % 80’i 18 yaş altında olmaktadır. 6 ayın altındaki bebekler uzun süre güneşe maruz kalmamalı, eğer kalacaksa güneşten koruyucular kullanılmalıdır.



    Erken tanı kesin tedavinin en önemli ilk adımıdır.

    Derinizi belli aralıklarla muayene edin. Eğer benlerinizde büyüme değişiklik olursa, derinizde renk değişikliği ve iyileşmeyen yaralar varsa bir an önce Dermatoloji Uzmanına muayene olunuz.



    Kanser öncesi deri bulguları :

    Aktinik keratozlar özellikle güneş ışınlarına aşırı maruz kalmış açık tenli kişilerin yüz, el sırtı ve kollarında rastlanılan küçük üzerleri pullu lekelerdir. Tedavi edilmezlerde deri kanserine dönebilir. Eğer erken evrede yakalanırsa buz tedavisi ile çıkartılabilir, kemoterapi ilaçları içeren krem veya losyonlar kullanılabilir, kimyasal peeling işlemi, dermabrasyon,laser tedavisi veya klasik cerrahi ile tedavi edilebilir. Güneşten koruyucular aktinik keratoz gelişimini engellerler.

    Deri kanseri Tipleri:

    Üç tip deri kanseri vardır,
    Bazal hücreli karsinoma – Bu kanser tipi genellikle deride küçük etli kabarıklık şeklinde sıklıkla yüz, boyun ve el sırtlarında ortaya çıkar. Ara sıra gövdede kırmızı yama tarzı alanlar şeklinde görülebilir. Daha sıklıkla açık tenli kişilerde görülür. Bu kansere yakalanan kişiler açık tenli ve renkli gözlüdür ve güneş yanığına eğilimlidir. Bu tümörler hızlı yayılmazl. 1-2 cm boyutuna ulaşmaları için aylar yıllar gerekir. Tedavi edilmezse; kanserli alan kanamaya başlar, üzeri kabuklanır. Zaman zaman iyileşip, zaman zaman tekrarlama özelliği gösterir. Bu kanser tipi nadiren metastaz (diğer organlara sıçrama) yapmasına rağmen, derinin altındaki kemiğe yayılabilir ve kanserli dokunun yakınındaki dokuları harap edebilir.

    Squamöz Hücreli karsinoma – Bu deri kanseri deri de kabarıklıklar veya kırmızı kabuklu yaralar şeklinde ortaya çıkabilir. Squamöz hücreli Karsinoma açık tenli kişilerde en sık görülen ikinci kanser türüdür.Tipik olarak kulak, yüz, dudak ve ağızda görülür. Nadiren esmer kişilerde de görülebilir. Büyük kitleler oluşturabilir. Bazal hücreli karsinomanın tersine diğer organlara yayılabilir. Erken yakalandığında tedavi oranı yüksektir. Bazal hücreli karsinoma ve Squamöz hücreli karsinomada tedavi başarısı % 95 dir.

    Melanom – Bütün deri kanserleri içinde en öldürücü olanıdır. Bazal hücreli ve squamöz hücreli karsinoma da olduğu gibi melanomda da erken tanı tedavi şansını arttırır.



    Melanom melanin denen pigmenti (deriye rengini veren madde) üreten melanosit dediğimiz hücrelerde başlar. Melanin derimizin rengini verir ve güneşten kısmi olarak korur. Melanom hücreleri melanin üretmeye devam eder ve bu nedenle kanser alanı kahverengi veya siyahtır.Fakat melanom beyaz ve kırmızı da olabilir.

    Melanom yayılma özelliği gösterdiğinden muhakkak tedavi edilmelidir. Melanom dikkat çekmeden hızla büyüyebilir. Genellikle bir ben olarak veya kahve renkli bir benin üzerinde veya yakınında ortaya çıkar. Vücudunuzdaki benlerin yerleşimi ve şeklinden haberdar olmalısınız ki, bunlar üzerinde olan değişiklikleri ve yeni ben çıkışını fark edebilesiniz. Yapabileceğiniz en önemli adım benlerinizde herhangi bir değişiklik saptadığınızda hemen bir Dermatoloji uzmanına muayene olmanızdır. Bu sayede derinizdeki melanom tedavi edilebilir aşamada iken yakalanmış olur. Aşırı güneşe maruz kalmaktan, özellikle güneş yanıklarından kaçınma açık tenli kişilerde melanomdan korunmanın en iyi yoludur. Melanomun kalıtsal özelliği de vardır. Ailesinde melanom olan kişilerin riski daha fazladır. Sıra dışı beni olanlar, çok sayıda beni olanlar melanom açısından yüksek riske sahiptir.

    Koyu renkli tene sahip olmak melanoma olma riskini ortadan kaldırmaz. Esmer kişilerde de özellikle avuç içi, ayak tabanı, tırnak yatağı ve ağızda melanoma gelişebilir.

    Melanom şüphesi oluşturabilecek bulgular: kabuklanma, kanama, sızıntı, üzerinde kabarma, etrafındaki deriye doğru çıkıntı gösterme, kaşıntı, hassasiyet ve ağrı hissedilmesidir.

    Cilt kanserlerine nasıl teşhis konulur ?

    Deri biyopsisi kanserin teşhisini koydurur. Erken teşhis, cerrahi tedavi şansını arttırır.
    Dermatoloji uzmanları kanseri erken yakalayabilmek için kişisel cilt muayenesinin önemine dikkat çekmektedir.
    Derinizdeki çiller, benler ve koyu renkli alanları büyüklük, şekil ve renk değişikliği açısından gözlemleyin. Herhangi bir değişiklik saptadığınızda Dermatoloji Uzmanına başvurunuz.

    Melanoma ait Bulgular

    Asimetri – Benin bir tarafının diğer tarafından farklı olması. Benin ortasından hayali bir çizgi çiziniz. Benin her iki yanı aynı büyüklük ve aynı şekilde mi? Melanomda genellikle asimetri vardır.

    Sınır Düzensizliği – Melanomun sınırı veya kenarı genellikle pürüzlü, çentikli veya bulanıktır.

    Renk – İyi huylu benler herhangi bir renkte olabilir, fakat genellikle tek renklidir. Melanom ise sıklıkla birden fazla rengi içinde barındırır.

    Büyüklük – İyi huylu benler küçük kalırken melanom büyümeye devam eder. Genellikle 6 milimetreden büyüktür çaptadır.

    Kendinizin yapacağı periyodik muayene melanom ve diğer deri kanserlerinden korunmak için en güçlü silahtır. Melanom ancak erken yakalandığında tedavi edilebilir. Aşağıda belirtilen sırayı takip ederek hiç bir yeri atlamadan tüm deri muayenenizi kendiniz yapabilirsiniz. Kendi deri muayenenizi yapmak için bir boy bir de el aynasına ve ışıklı bir odaya ihtiyacınız vardır.

    Gövdenizin ön ve arka yüzünü ve de kollar kaldırılarak gövdenin sağ ve sol yanını ayna karşısında muayene edin.
    Kolunuzu dirseğinizden kıvırarak avuçlarınıza, kol iç yüzüne ve üst kola dikkatlice bakınız.
    Sonra bacaklarınızın arkasına, ayaklara, ayak parmak aralarına ve ayak tabanına bakınız.
    Boynun arkasını, saçlarınızı kaldırarak el aynası ile kafa derinizi muayene edin.

    Tedavisi :

    Deri – Cilt kanserleri kitlenin bir kısmının çıkartılıp mikroskop altında incelenmesi ile teşhis edilir. Kanserin tipine bulunduğu evreye ve yere göre bir çok tedavi metodu vardır.
    İlk tedavi seçeneği cerrahi müdahaledir ve çıkartılan kanserli doku yerine başka bölgeden alınan dokunun naklidir. Kanserli parça, çıkarılamayacak boyutta ya da diğer organlara yayılmış ise, radyoterapi ve kemoterapi söz konusu olabilir.

    http://www.kanseroloji.com/cilt-ve-deri-kanseri-108.html




  • RC-1138 kullanıcısına yanıt
    Annenin patoloji sonuclarini buraya yazar misin?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MERHABA CİLT KANSERİ BEYAZ TENLİ İNSANLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR HER YAŞTA İNSANIN GÜNEŞ IŞINLARINA KARŞI KORUNMASI GEREKİYOR ANNEM BU HASTALIGA YAKALANDI VE ABLASIDA GÜNEŞ IŞINLARINA KARŞI VÜCUT KORUNMAYA ÇALIŞIYOR LEKELER ÇİLLER BU YÜZDEN ÇIKIYOR
  • C.C.B C kullanıcısına yanıt
    ANNEM VE ABLASI ÖNCE AMELİYAT OLDU DAHA SONRA IŞIN ALDI DAHA SONRA İMMİNOTERAPİ İLACI ALIYOR HASTALIK DURDU STABİLLEŞTİ ŞU AN İYİ GİDİYOR
  • Şayet bir melanom öykünüz varsa, alınan bir beninizin malign melanom olduğu teşhis edildiyse, hayat boyu sürekli takip edilmeniz gerekmekte. Ben bu takibi kesinlikle Ege Üniversitesi Hastanesi Dermato-onkoloji kliniğinde yaptırmamanızı öneririm. Biz bunun bedelini çok ağır ödedik. Babamızı kaybettik.


    Bu hastalığın takibi iki aşamadan olmuşmakta.  Birinci aşama; vücuttaki riskli benlerin dermatoskopi cihazı ile takibi, fotoğraflarının çekilip benlerin gösterdiği değişikliklerin izlenmesi, tehlike arz eden benlerin cerrahi yol ile alınması. İkinci aşama ise akciğer, beyin gibi melanomun metastaz yapabilme riski yüksek organların ve vücudun diğer bölgelerinin pet, tomografi gibi gelişmiş görüntüleme metodları ile takibinden oluşuyor.


    Ege Üniversitesi Hastanesi Dermato-onkoloji kliniğinde ise birinci aşamayı, yani benlerin takibini gerçekleştiren doktorların tümü eğitimini yeni tamamlamış, maalesef hiçbir deneyimi bulunmayan doktorlar. Fakat daha vahimi her gittiğiniz kontrolde farklı bir doktor ile karşılaşıyorsunuz. Kliniğin yöneticisi konumunda olan birkaç profesör ve doçent hekimin ise gölgesini dahi görmeniz mümkün olmuyor.


    Babamı kaybetmemizin sebebi ise Ege Üniversitesi Dermato-onkoloji kliniğinin ikinci aşamada, özellikle akciğere, beyine ve vücudun diğer bölgelerine uzak metastaz yapabilme riski yüksek olan bu hastalığın gelişmiş radyolojik görüntüleme yöntemleri ile takibindeki çok ağır ihmaliydi.  


    Melanomun lenfatik sistem ile yayılımının yanı sıra, vücudun beklenmedik diğer bölgelerine kan yolu ilede uzak metastaz yapabilme riskinin yüksek olmasına rağmen, beş yılı aşkın takip süresi boyunca Ege Üniversitesi Hatanesi Dermato-onkoloji kliniğinde akciğerin ve vücudun diğer bölgelerinin tek bir “BT – Bilgisayarlı Tomografı”si çekilmedi.  “Pozitron Emisyon Tomografi “ tabir edilen PET’e tek bir kez sokulmadı. Radyolojik takip yetersiz basit röntgenlerle, boyun ve yumuşak doku ultrasonlarıyla geçiştirildi.


    Ege Üniversitesi Hastanesi Dermato-onkoloji kliniğindeki yıllar süren takiplerini bir kez bile aksatmayan babamın, geçirdiği beyin kanamasıyla, melanomun babamın akciğerine metastaz yaptığını, daha sonra akciğerdeki primer tümörün beyinde ön bölgeye ve beyin sapına yayıldığını anladık.


    Melanom ameliyatla alınan benin bulunduğu yerde yeniden tekrar nüks etmemişti. Herhangi bir lenf bezi tutulumu göstermeyip lenf sistemi ilede yayılmamıştı. Kan yolu ile uzak metastaz yapmış ve Ege Üniversitesi Hastanesi Dermato-onkoloji kliniğinin radyolojik takipteki çok ağır derecede ihmali sebebiyle akciğere yayılımın başladığı erken dönemde metastaz tespit edilememiş ve artık son evreye gelinmişti.


    İki aylık bir süreç sonrasında babamı kaybettik. Artık ne kanun önünde ihmali bulunanlardan hesap sormak onu geri getirecek, nede açılacak tazminat davaları. Bir cana sebep olanları Yüce Allah’a havale ettim. Hepsi ile Mahkeme-i kübrada görüşeceğiz!





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.