Şimdi Ara

Çift yarık deneyi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba beyler başlıktan da anlaşılacağı gibi sorum young deneyi ile alakalı bir soru..
    Şimdi ben evde deney düzeneğini kurdum üzerinde birbirine yakın yarık olan bir kartonun arkasına karanlık odada mum koydum ama sadece 2 çizgi gördüm
    Deneyde ışık kaynağı olarak mum kullandığım için mi sadece 2 aydınlık çizgi gördüm bilgisi olan bilen fikri olup da yazmaya utanan varsa nerede hata yaptığımı yazabilir mi ?



  • Yokmu bilen beyler
  • bizde ilk dönem kimyada öğrenmiştik kısa bir konuydu hocam. boşver ya sınavda çıkmaz

    bilsem söylerdim hocam.
  • bildiğim kadarıyla onu kartonla yapamazsın inanılmaz incelikte yarık olan levhayla yapılıyor
  • O deneyi bende duymuştum hala çözülememiş bir fenomen diyorlar. Amaan boşver eski köye yeni adet getirme hocam, sen nasıl para kazanılır nasıl kısa yoldan zengin olunur bunlara yor saksıyı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: qscvqscv

    bildiğim kadarıyla onu kartonla yapamazsın inanılmaz incelikte yarık olan levhayla yapılıyor


    +1 yapmıstık bizde.

    Camı ince alyansla cizerek yapmıştık. Kartona çok güldüm :D
  • aynen, çoook ince delik lazım ona karton üstünde koca deliklerle olmaz. olursa sonucu o kadar olur
  • Daha bi bilimsel olarak cevap geldi arkadaş konu dışı özele banlı olduğu için ben yazıyorum :
    quote:

    Çağrı nickli üyeden alıntı...
    Bu deneyin başarıya ulaşması için öncelikle birbirine olan uzaklıkları 1mm civarı olan iki yarık olmalı. Bu yarıkların genişlikleri de önemsenmeyecek kadar az olmalı. Yarıkları birbirine yakın tutmaz isen formülden işlem yaparken 0. maksimum ile x. maksimum arasındaki açı istendiği kadar küçük olmaz ve sinüsü tanjanta eşitleyemezsin, bu da işlem yapmayı imkansız kılar, enerji olsun, dalga boyu olsun, planck sabiti olsun hesaplayamazsın.

    Ayrıca tüm çift yarık deneylerinde laser kullanılır. Laser ışık dümdüz olarak ilerler, yani dağılmaz ve arka arkaya AYNI DALGA BOYUNDA sonsuz dalga olur. Önemli olan hem aynı dalga boyu olması, hem de dağılmamasıdır. Çünkü eğer dalgalar dağılır ve düz bir doğrultuda ilerlemezlerse, yarıkların sağından solundan üstünden altından dalga gireceği için maksimum ve minimum gözlemlemek olanaksızlaşır. Aynı dalga boyu olmazsa da, her dalga boyunun enerjisi farklı olduğundan farklı miktarlarda bükülmeye uğrar ve her dalga boyunun farklı maksimumları oluşur. Pratikte çift yarıkta olmasa da çok yarık deneyinde (1000 yarık falan oluyor) beyaz ışığın renklerine ayrılmasını ve magnezyum veya civa lambalarının spektrumlarını gözlemlemek mümkün olur. Çift yarıkta tüm renkler üst üste bineceği için gene beyazmış gibi görülecek ve sağlıklı deney ortamı oluşturulamayacaktır.

    Senin deneyinde eksik olan kısım lazer, ancak yarıkların yakın olması ve çok çok ince yarıklar olması da hesaplama anlamında çok büyük önem taşıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.