Şimdi Ara

Chang'e 5 resmen Ay'a iniş yaptı: İşte tarihi görevin detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Chang'e 5 resmen Ay'a iniş yaptı: İşte tarihi görevin detayları



    Çin Ulusal Uzay Dairesi, Ay'dan Dünya'ya örnek maddeler getirme hedefinde önemli bir basamağı daha geride bıraktı. Geçtiğimiz hafta uzaya fırlatılan Chang'e 5 görevi, bugün itibarıyla Ay'ın yüzeyine kusursuz bir iniş gerçekleştirdi. Çin devlet televizyonu CCTV tarafından yapılan açıklamada, yüzeydeki araçların sağlık durumunun çok iyi olduğu ve örnek maddeler toplamak için hazırlıkların başladığı belirtildi.



    Çinli araştırmacıların daha önce yayınladığı bir yazıda Chang'e 5'in bugün TSİ 18.13'te yüzeye iniş yapması beklendiği belirtilmişti. Chang'e 5, Ay'ın Oceanus Procellarum (Fırtınaların Okyanusu) isimli bölgesinde bulunan Mons Rümker dağının yakınlarına iniş yapmış.



    İniş araçlarının, yörünge araçlarından ayrıldığı anlar:






    44 yıl sonra bir ilk olacak



    Chang'e 5 görevi 24 Kasım tarihinde fırlatılmış ve kalkıştan dört gün sonra 28 Kasım'da da Ay'ın yörüngesine yerleşmişti. Görev toplam dört farklı modülden oluşuyor. Bu modüllerin şu anda ikisi yörüngede ikisi ise yüzeyde bulunuyor.



    Yüzeye iniş yapan iki modülden birisinin tek amacı örnek toplamak olacak. Bu modülün yüzeyin iki metre altından yaklaşık 2 kilogram ağırlığında toprak ve taş toplaması bekleniyor. Daha sonra ise topladığı bu örnek maddeleri, yüzeye iniş yapan diğer modüle yerleştireçek. Bu ikinci aracın da örnek maddelerle birlikte yüzeyden kendini tekrar yörüngeye fırlatması ve yörüngedeki diğer iki modüle kenetlenmesi planlanıyor. Sonrasında ise geriye kalan tek şey artık Dünya'ya geri dönmek olacak.



    Chang'e 5 resmen Ay'a iniş yaptı: İşte tarihi görevin detayları



    Chang'e 5 misyonunun toplamda 23 gün gibi kısa bir sürede tamamlanması hedefleniyor. Çinli araştırmacıların ifadelerine göre Chang'e 5, toplanan Ay parçalarıyla birlikte 16-17 Aralık gibi Dünya'ya iniş yapmış olacak.



    Örnek toplamakla görevli olan iniş modülünün hareket kabiliyeti bulunmuyor. Bu araç kameralar, yüzey altını görebilen radarlar ve spektrometrelerle donatılmış. Ancak elbette aracın asıl görevi taş ve toprak toplamak olacak. Çinli araştırmacılar, modülün güneş enerjisiyle çalışması nedeniyle görevini tamamlamak için sadece iki haftalık bir süresi olduğunu belirtti. Ay'da bir gün (veya bir gece) 14 gün sürüyor, dolayısıyla iki hafta sonra tekrar gece olacağı için bu süre limiti var.



    Chang'e 5'in başarılı geri dönüşü uzay araştırmaları için tarihi bir an olarak değerlendirilebilir. Sovyetler Birliği'nin 1976 yılındaki Luna 24 görevinden bu yana benzer bir başarıya imza atan bir ülke olmamıştı. Yani tam 44 yıl sonra nihayet Dünya'da yeni Ay taşları görmüş olacağız.




    Kaynak:https://www.theverge.com/2020/12/1/21724067/china-lunar-mission-change-5-moon-soil-samples







  • Takdir edilesi hareket tebrikler 👏👏👏
  • Twitter serbest mi bu virüslü yamyamlarda?

    Google vs yasak twitter nasıl izin vermişler acaba?
  • Zamanında Japonya'nın, Kore'nin, Tayvan'ın yaptığı sıçramayı şimdi fazlasıyla Çin yapıyor. Bu Asya ülkelerine helal olsun. Coğrafya kaderdir lafına sığınan bizlere de ders olsun. Kader mader değil. Al sana kapı gibi örnek.
  • Bunlarda öğrenmiş işi animasyonla aya iniş yapılıyor güzeel, çevir kamerayı ,bilgisayar başındakiler evvet alkış ,iniş tamam aydayız :)

    Madem oradan yayın yapılabiliyor inişide yayınlayın birkere , bari siz yayınlayın canlıda olmasın kayıt etsin indikten sonra rahatlayınca atsın :))

  • Dünya tarihine yön vermiş bir medeniyet. Bakalım 50 yıl sonra bu işler hangi boyutlara ulaşacak.
  • oyunlar bile bu görüntülerden daha gerçekçi sorgulama olmadığı için hemen inanalım vay be çin büyüksün abi.

  • Amerika boşuna uğraşmıyor çin ile. Adamlar süper güç olma yolunda ilerliyor.

  • Lafla aya gidip gelmek işte bu kadar kolay.
    6 ayda bir iki tane bilgisayar animasyonu görüntü ile aya gidip geliyorlar :)
    Bilime değer verdiğini söyleyenlerde, aya, marsa gidildiği fikri mutlu etttiği için
    her seferinde aynı yalanı bu kadar kolay yutuyor.
    Sorgulamadan beğeniyorlar

  • Ya şu komplo teorisyenlerine sormak istiyorum. Bir tane bile uzay mühendisi var mı aya gidilmediğine inanan? Siz bu "bilginizle" (!) aya gidilmediğini iddia ediyorsunuz da bu işin profesyonelleri neden asla böyle bir şeyden bahsetmiyor. Apollo programında 411.000 insan çalıştı, DÖRTYÜZ ONBİR BİN!.. Bu kadar insanı ABD'nin cebren ve hile ile susturduğunu mu düşünüyorsunuz cidden? Böyle bir şey imkânsız. Kaldı ki defalarca defalarca defalarca Apollo 11,12,14,15,16 ve 17 programlarında, 1969-72 arasında 6 defa aya insanlı gidildiği kanıtlandı, bunlara dair yüksek çözünürlüklü ay taramaları defalarca yayınlandı. Apollo uçuşları sırasında ay yüzeyine yerleştirilen reflektörlerle rahatlıkla lazer testleri yapılabiliyor. Bunu yapan onca amatör astronom var.

    Düz dünyacılar da aynı, siz bir tane coğrafyacı gördünüz mü dünyanın düz olduğuna inanan?





  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Tum bunlar neden yapiliyor peki seni kandirmak icin mi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bloodin

    Ya şu komplo teorisyenlerine sormak istiyorum. Bir tane bile uzay mühendisi var mı aya gidilmediğine inanan? Siz bu "bilginizle" (!) aya gidilmediğini iddia ediyorsunuz da bu işin profesyonelleri neden asla böyle bir şeyden bahsetmiyor. Apollo programında 411.000 insan çalıştı, DÖRTYÜZ ONBİR BİN!.. Bu kadar insanı ABD'nin cebren ve hile ile susturduğunu mu düşünüyorsunuz cidden? Böyle bir şey imkânsız. Kaldı ki defalarca defalarca defalarca Apollo 11,12,14,15,16 ve 17 programlarında, 1969-72 arasında 6 defa aya insanlı gidildiği kanıtlandı, bunlara dair yüksek çözünürlüklü ay taramaları defalarca yayınlandı. Apollo uçuşları sırasında ay yüzeyine yerleştirilen reflektörlerle rahatlıkla lazer testleri yapılabiliyor. Bunu yapan onca amatör astronom var.

    Düz dünyacılar da aynı, siz bir tane coğrafyacı gördünüz mü dünyanın düz olduğuna inanan?

    Madem aya gidilen filmi beğendin bunu da izle Chang'e 5 resmen Ay'a iniş yaptı: İşte tarihi görevin detayları 


    Adamlar kendileride inanmıyor 1977-78 ABD yapımı capricorn one filmini izle ,bak ufak bir kesit






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfa-x -- 2 Aralık 2020; 21:47:18 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: alfa-x

    Madem aya gidilen filmi beğendin bunu da izle  


    Adamlar kendileride inanmıyor 1977-78 ABD yapımı capricorn one filmini izle ,bak ufak bir kesit





    Alıntıları Göster

    Gerçekten Hollywood filminden bir kesiti "aya gidilmediğinin kanıtı" olarak mı sundun sen Chang'e 5 resmen Ay'a iniş yaptı: İşte tarihi görevin detayları 


    Saol ya sayende iyi eğlendim, o halde ben de 1996 yapımı Çılgın Marslılar filmini ortaya sunuyor ve diyorum ki 1980'lerde Marslılar dünyayı bastı ama onları savurduk ve tüm dünyaya bunu unutturdular. Kimse bunu hatırlamıyor, 80'lerde yeni bulunan hastalıklara karşı olduğu söylenen ve hızla yayılıp herkes için zorunlu tutulan aşılar zihnimize etki edip Marslı saldırısını unutturdu. Şimdi onları nükleer silah tehdidimizle kontrol altında tutuyoruz. Çılgın Marslılar filminde de tüm insanlığa unutturulan bu saldırıyı ABD'liler kendileri kabul ettiler(!)


    Beter Böcek ve Çılgın Marslılar gibi über eğlenceli filmlere imza atan Tim Burton üstadı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Umarım daha fazla filmle karşımıza çıkar.


    Ben senin gibi film kesiti sunmayacağım, al sana asla çürütemeyeceğiniz kanıtlar: https://khosann.com/aya-gitmedik-komplo-teorilerini-curuten-10-kanit/


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben spacex in uzaya insan gönderdiğine inanmıyorum, çoğu animasyon ve yapmacık görünüyor.

  • Bloodin kullanıcısına yanıt

    Sende nasanın filmini kanıt olarak sunuyorsun akşam akşam iyi güldüm Chang'e 5 resmen Ay'a iniş yaptı: İşte tarihi görevin detayları 


    Kanıtları çürüten 10 cevapmış :)) nasanın tüm söyledikleri bilimsel kabul edilip karşıt görüş yok sayılarak mı :)) neymiş 400bin kişi düşünememiş mi evet düşünememiş


    viasat history de geçen belgesel konusuydu ,kendileri diyor görüntüler yerçekimi olmamasına rağmen hızlı çekimde dünyadaki hareketlerin aynısı diye :))


    gram aerodinamisi ve dengesi olmayan modülün inmesi , hala dönecek kadar yakıt saklayabilmesi :) yerçekimsiz ortamdan neredeyse yerçekimi varmış gibi kalkışı ,uzay tabii lazım :))


    Kanıt olarak sundukları , o kadar insan düşünememiş mi nasıl gözden kaçar :) , niye yalan söylesinler :) , mutlaka biri öterdi :) çok bilimsel kanıtlar


    Obama sonrasında hilary clinton neden nasanın en büyük görevi alçak dünya yörüngesini aşmak olacak dedi .)





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.