Şimdi Ara

Çernobil'i ziyaret etmek ne kadar güvenli ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
1.582
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Çernobil faciası 26 Nİsan 1986 yılında Ukrayna'nın Pripyat şehrinin 14.5 km. kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrinde konuşlu olan Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen nükleer kaza felaketi olarak yaşanmıştı. Şimdilerde ise Çernobil şehrine büyük bir turist akını başladı lakin hala bölgede öldürücü miktarda radyasyon sızıntısı olabileceği düşünülüyor.
     
    Ukrayna yaklaşık 10 yıl önce bölgeyi güvenli ilan ederek turist ziyaretlerine açmış, bölgeye turistik turlar düzenlemeye başlamıştı. Açıldığı dönemden Agünümüze kadar Çernobil'e binlerce turist akın etti.

    American Cancer Societ
    y kurumuna göre yüksek dozlarda radyasyon maruziyeti doku hasarına, akut hastalıklara sebep olabiliyor ve kanser riskini artırabiliyor lakin 21. Yüzyılda radyasyon her yanımızı sarmış durumda ve bu durumdan kaçınmak ne yazık ki pek de kolay olmuyor. Ayrıca bu radyasyon sadece beşeri kaynaklardan ötürü de oluşmuyor, canlı organizmaların ürettiği radyasyon ile güneşlerden ve yıldızlardan gelen kozmik radyasyon da bu oluşuma katkı sağlıyor.

    Radyasyon maruziyet dozu

     

    Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan ortalama bir vatandaşın yılda 3 milisievert (3 millisieverts-mSv) doz radyasyona maruz kaldığı belirtiliyor ki bu dozun güvenli kabul edilebilecek limitler içerisinde olduğu söyleniyor. Tıbbi görüntüleme yöntemleri ise 1 mSv biriminden 20 mSv (Bilgisayarlı Tomografi) birimine kadar radyasyon yayabiliyor.

    50 mSv ile 200 mSv arasındaki radyasyon dozları organizmalarda çeşitli kromozomal hasarlara sebep olabiliyor. 200 mSv ile 1.000 mSv kanda geçici lökositopenilere sebebiyet verebiliyor. Ciddi radyasyon hasarı 2.000 mSv'nin üzerinde başlıyor ve 10.000 mSv ve üzerindeki düzeylere birkaç gün maruz kalmak ölüme yol açıyor.

    Çernobil faciasından sonra bölgedeki yüzlerce işçinin ve tasfiye çalışanın yaklaşık 8.000 ila 16.000 mSv radyasyona maruz kaldığı düşünülüyor ki bu miktar da 80.000 ila 160.000 adet göğüs X-ray görüntülemesine denk geliyor; bu maruziyet zamanında 134 işçinin radyasyona bağlı ciddi sağlık problemleri yaşamasına, 28 işçinin ise ölmesine sebep olmuştu.

    Çernobil reaktörü patladığı zaman ölümcül düzeyde radyasyon açığa çıkıp etrafa saçılmıştı ancak hava koşullarından ve değişen rüzgarlardan dolayı radyoaktif serpinti çevreye eşit oranlarda dağılmadı.


    Çernobil'e yakın köylerde bile radyasyon eşit dağılmadı hatta radyasyon miktarı sokaklar arasında bile farklılık gösterebiliyordu.

    Çernobil ziyaretleri kontroller eşliğinde gerçekleşiyor

     
     

    Çernobil reaktörünü yıkıntıları hala radyoaktif ve bu yıkıntıların yaklaşık 20.000 yıl boyunca radyoaktif durumda olacağı düşünülmekte lakin Çernobil'de halka açık olan bölgelerin reaktöre yakın olmalarına rağmen facia başlangıcında daha düşük radyasyon dozlarına maruz kaldığı düşünülüyor.

    Bütün bunlarla beraber radyasyon güvenliği konusundaki endişeler devam ediyor ve turistlerin tur zamanında kendi başlarına dolaşmalarına izin verilmiyor ve turistler yalnızca belirli bölgeleri ziyaret edebiliyor.

    Çernobil'e yapılan günlük ziyaretlerde turistler, dozimetri kontrolü veya radyasyon ölçümü için resmi bir kontrol noktasından geçiyor ve yine aynı noktadan bitiyor. Ayrıca turun orta noktasında da ek bir radyasyon kontrol noktası bulunuyor ve turistler burada da kontrol ediliyor.

    Ayrıca ziyaretçiler yapılara veya bitkilere kesinlikle dokunamıyor ve bölgeden herhangi bir eşya çıkaramıyor; turistler kameralarını yere koyup çekim yapamıyor ve yerlere oturamıyor.

    Ayrıca Bkz.CRISPR yöntemi transpozonlar ile geliştiriliyor

    2018 yılında yaklaşık 60.000 turistin Çernobil'i ziyaret ettiği bildiriliyor ve bölge Ukrayna'nın en gözde turistik bölgelerinden biri olma özelliğini devam ettiriyor.
     
    Ukraynalı turizm ajansı temsilcileri, Çernobil'e yapılan rezervasyonların Mayıs ayında % 30 civarında arttığını belirtiyor ve HBO ''Çernobil'' dizisinin popülaritesinden dolayı yaz aylarında bu miktarın daha da yükseleceğini düşünüyor.







  • Güvensiz olduğu çok açık değil mi? Etkisini hemen göstermediği için millet akın ediyor ama sizi ya da doğacak çocuklarınızı etkilemeyeceği kesin değil. Böylesine tehlikeli bir şeyi sosyal medyada 2 beğeni fazla almak için göze alan gerizekalının önde gidenidir.

    Toprakla teması yasaklıyorlar ama toprakla temas eden havayı solumasına izin veriyorlar. Böyle de saçma bir uygulama.
    Nükleer patlamalarda ağaçlar, bitkiler yok olmaz zaten. Radyoaktif serpinti ağaçları çürütecek bakterileri bile öldürdüğünden, yeşil örtü olduğu gibi kalır. Bununda oranın ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda bir fikir vereceğini umuyorum. Youtube'da Pripyat'a giden gezginlerin ölçüm cihazları bangır bangır ötüyor çünkü..
  • Güvensiz olduğu çok açık değil mi? Etkisini hemen göstermediği için millet akın ediyor ama sizi ya da doğacak çocuklarınızı etkilemeyeceği kesin değil. Böylesine tehlikeli bir şeyi sosyal medyada 2 beğeni fazla almak için göze alan gerizekalının önde gidenidir.

    Toprakla teması yasaklıyorlar ama toprakla temas eden havayı solumasına izin veriyorlar. Böyle de saçma bir uygulama.

  • izlediğim en iyi dizi desem abartmış olmam herhalde...

  • Popülerite yüzünden kafayı yemiş insanlar. Oraya gidip fotoğraf çekmek, turist gibi gezip dolaşmak, orada o acıyı yaşamış, ölmüş binlerce insana hakarettir. Ne yazıktır ki; Ukrayna hükümeti de buna çanak tutuyor. Para neler yaptırıyor insana.

  • Call of Duty oynayıp duygulananlar. Sanki oraya gitmiş gibi hissediyorum kendimi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nükleer serpinti yerde birikmiştir onuda düşünmek lazım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Böylesi nasıl olacak bilmem ama nasıl olsa dev bir geçmişi olan nesile aktaracak. Tabi nihayetinde en çok isteyen alır öyle değil mi? Diğer yandan bunun nasıl yapılacağı bilmeyen pek çok insan var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne olursa olsun böyle bir riske üzerine para vererek gitmek tam bir aptallıktır. Gezecek başka yer mi kalmadı?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yakın tarihi bilmeyen, iki kitap bile okumaktan aciz insanların çoğu bir dizi sayesinde öğrendi çernobil faciasını, aynı kitle şimdi sürüyle o bölgeye akın edeceklerin içinde. Dizi çok güzel olmuş, belgesel olmadığı göz önünde bulundurup ufak kusurları ve hafif propagandayı saymazsak çok hoşuma gitti. Eleştirim yapıma değil fakat bu dizi sayesinde insanların ne kadar sürü psikolojisiyle hareket ediliyor görüyor ve hayret ediyoruz: Sosyal medya, like, gidip orada fotoğraf çektirmek, ben de oradaydım falan, adam kanser olacağını bilse bile oraya gider.

    Evet bazı kritik yerlerde bulunmaz ve genel olarak tur yapılan bölgede sürekli yaşamadığınız müddetçe tehlike arz edecek dozda radyasyon almazsınız. Örneğin daha yeni sayılabilecek tarihte yapının 4. reaktör bölümünün üstünü tamamen kaplayacak şekilde metal bir kalkan yapıldı ve bir çok insan orada çalıştı, hatta ve hatta 2000'li yıllara kadar santralin aktif olduğu diğer üç reaktörün kademeli şekilde kapatıldığını duymuştum. Fakat yine de insana o bölgede eksantrik gelen şey nedir orasını anlayamıyorum, reaktör yakıtının bulunduğu odayı bile merak eden var? Aniden terk edilmiş harabelerin için gezmek o insanların yaşadığını anlamama sebep de değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .TT. -- 9 Haziran 2019; 22:44:47 >




  • pripyat bütün ukraynada yaban hayatının en gelişmiş ve zengin olduğu yerdir. buranın ne kadar güvenilir olduğu konusunda bunun bir fikir vereceğini umuyorum.

  • Gitmek isteyen önce "Çernobil'in Sırları"nı izlesin. :) (Dizi değil sinema)

  • Çok riskli. Gidenlerin de neredeyse hiç önlem almadan gittiğini görüyoruz.
  • Üstelik Ukrayna hükümetinin de bir güvenlik protokolü yok gibi. Herkes elini kolunu sallayarak girebiliyor anladığım kadarıyla.
  • Diziden sonra talepler %40 artmış birde :)

  • Modern Warfare 2007 neyinize yetmiyor ?

  • Stalker oynayıp duygulananlar

  • apulunas kullanıcısına yanıt
    Nükleer patlamalarda ağaçlar, bitkiler yok olmaz zaten. Radyoaktif serpinti ağaçları çürütecek bakterileri bile öldürdüğünden, yeşil örtü olduğu gibi kalır. Bununda oranın ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda bir fikir vereceğini umuyorum. Youtube'da Pripyat'a giden gezginlerin ölçüm cihazları bangır bangır ötüyor çünkü..

  • Kaza, patlama, radyasyon, ölen insanlar oldukça üzücü. Sadece terkedilmiş boşaltılmış şehir ilgi çekici olabilir. Keşke kaza değil de başka bir tehlike için önlem olarak boşaltılmış bir şehir olarak turist çekiyor olsaydı..



    Terk edilmiş binalar, dükkanlar, sokaklar.. Terk edilmeden bir gün öncesinin izlerine tanık olmak, sessizlik, doğanın insan eliyle yapılan yapıları yavaşça sarıp sarmalaması.. İlgi çekici olduğu kadar ürpertici de.. Çernobil nükleer santralindense terkedilmiş şehrin turist çekmesi daha mantıklı, santrali içine girmeye çalışmak biraz lüzumsuzluk. Makul riski zaten şehre giderek alıyorsun fazlası gereksiz.

  • gidilir aslinda.
  • 70 yas sonrasi gidilecek yerlerden :/

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.