Şimdi Ara

CERN’de modern simya: Kurşun altına dönüştü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
3.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • CERN’de modern simya: Kurşun altına dönüştü
    İnsanlık tarihinin en eski hayallerinden biri, nihayet modern bilim sayesinde gerçek oldu. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yer alan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), yüksek enerjili çarpışmalar sırasında kurşunu altına dönüştürmeyi başardı. Orta Çağ simyacılarının hayalini kurduğu "hrisopoeia " – yani sıradan metalleri altına çevirme – bugün fiziksel olarak mümkün hale geldi, ancak yalnızca atom altı düzeyde ve son derece kısa bir süreliğine.

Kurşundan altına dönüşüm

ALICE deney grubunun yürüttüğü araştırmada, kurşun iyonlarının neredeyse ışık hızında çarpıştırılmasıyla ortaya çıkan olağanüstü elektromanyetik alanlar, nadir bir nükleer dönüşüme yol açtı. Bu süreçte ortaya çıkan sanal fotonlar, kurşun çekirdeklerinden protonların kopmasına neden oldu. Kurşun (82 proton) çekirdeği üç proton kaybettiğinde, altın (79 proton) haline geliyor. İşte bu ekstrem ortamda doğrudan altın oluşumu gözlemlendi.

CERN’de modern simya: Kurşun altına dönüştü
    Araştırmacılar, ALICE Sıfır Derece Kalorimetresi (ZDC) sistemleriyle çarpışmaların kalıntılarını analiz ederek altın atom çekirdeklerinin oluşumunu belirledi. LHC'deki kurşun-kurşun çarpışmaları sırasında saniyede yaklaşık 89 bin altın çekirdeği oluştuğu tespit edildi. Ancak bu altınların ömrü yalnızca bir anlık, saniyenin çok küçük bir bölümü kadar: Bu atom altı parçacıklar, çok kısa sürede hızlandırıcının altyapısıyla çarpışarak yok oluyor.

ALICE ekibinden Uliana Dmitrieva, “ALICE ZDC'lerinin benzersiz yetenekleri sayesinde, bu analiz LHC'de altın üretiminin imzasını deneysel olarak sistematik bir şekilde tespit ve analiz eden ilk çalışmadır” dedi.

Ticari bir değeri yok

ALICE analizi, 2015–2018 yılları arasındaki LHC Run 2 döneminde toplamda yaklaşık 86 milyar altın çekirdeği üretildiğini ortaya koyuyor. Fakat bu devasa sayı bile yalnızca 29 pikogramlık (yani 2.9 × 10⁻¹¹ gram) bir kütleye denk geliyor. Yani altın üretimi şimdilik yalnızca bilimsel bir gösteri niteliğinde; ekonomik ya da ticari bir değeri yok.

Ayrıca Bkz.Veri iletiminde benzersiz güvenlik çözümü: Işığın kendisi şifrelendi

Elde edilen sonuçlar sadece tarihî bir başarı değil, aynı zamanda parçacık hızlandırıcılarının gelecekteki performansı için de önemli ipuçları sunuyor. ALICE ekibinden John Jowett, “Sonuçlar aynı zamanda elektromanyetik ayrışmanın teorik modellerini de test edip geliştiriyor; bu modeller, fiziğe özgü ilgilerinin ötesinde, LHC'nin ve gelecekteki çarpıştırıcıların performansı üzerinde önemli bir sınır olan ışın kayıplarını anlamak ve tahmin etmek için kullanılıyor.” diyor.

Kaynak:https://interestingengineering.com/science/atom-smasher-turns-lead-into-gold

• Labaratuvarda yıllardır elmas üretiliyor. Elmas fiyatları düştü mü? Tabiki de hayır.

Tam tersine organik tarım etiketi gibi, organik elmas etiketi ile satış yapılıyor elmas piyasasında.

Üzerindeki etikette elmasın topraktan mı çıktığı yoksa labaratuvarda mı üretildiği yazıyor.

İşin ilginç tarafı pratikte de ikisi aynı şey. Yani topraktan çıkan elmas ile insan yapımı elmas aynıdır.
  • Miller korkup altını satıp fiyatı düşür mesin ?

Şimdi ev hanımları donanımhaberi takip ediyorsa olabilir.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Labaratuvarda yıllardır elmas üretiliyor. Elmas fiyatları düştü mü? Tabiki de hayır.

Tam tersine organik tarım etiketi gibi, organik elmas etiketi ile satış yapılıyor elmas piyasasında.

Üzerindeki etikette elmasın topraktan mı çıktığı yoksa labaratuvarda mı üretildiği yazıyor.

İşin ilginç tarafı pratikte de ikisi aynı şey. Yani topraktan çıkan elmas ile insan yapımı elmas aynıdır.

• Katranı kaynatsan olur mu şeker?

• böyle bir şey mümkün değil. ayrıca kimse kafasına göre altın üretemez.

• Umit_22 kullanıcısına yanıt
    Afgan ve pakistanlı tüccarlar çıkardıkları elması getirdiklerinde el konuluyor. Kartel kontrolü istediği gibi yönetir

• srcn1905 S kullanıcısına yanıt
    Neden mümkün değil?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Esxici E kullanıcısına yanıt

altın için pulsar çarpışması gerekiyor diye okumuştum. pulsar yıldızdan alacağın 1 çaykaşığı maddenin ağırlığı everestten ağır olacaktır diye tahmin ediliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 10 Mayıs 2025; 3:12:18 >

- Hangi fiziki ya da başka kurala göre mümkün değil. Neye dayanarak kesin bir şekilde mümkün olmadığını belirttiniz?

- ayrıca kimsenin kafasına göre altın üretmesini engelleyen bir yasa mı var?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Laboratuvar elması ile madenden çıkartılan doğal elmas aynı değil...

Hayır yanlış bilgi yapay olarak üretilen elmaslar genellikle endüstriyel alanda kullanılıyor kesicilerde falan örnek mermer kesen makinelerin testerelerinde

• zdniz Z kullanıcısına yanıt

Evet doğru bilgi kimyasal ve fiziksel olarak aynıdır. Fakat doğal olanlar, doğal ve nadir bulundukları için daha değerli. Doğal ya da yapay olmasının kesme biçme isleriyle doğrudan ilgisi yok. Yapay üretim daha ucuz olduğu için kesme biçme mevzularında kullanılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 10 Mayıs 2025; 9:6:55 >
  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt

Ben sadece süpernovalar ve hipernovalar sırasında çok kısa bir sürede oluşuyor diye hatırlıyordum, nötron yıldızı çarpışmalarında olduğunu bilmiyordum. Altını asıl oluşturan şey dediğin gibi nötron yıldızı çarpışmasıymış.

Evet dediğin gibi karadelik kadar olmasa da çok yoğun. Kütlece Güneş'ten büyük bir yıldızın hacim olarak küçük bir şehir ölçeği kadar küçüldüğünü hayal edin.

GPT'nin hesabı ne kadar doğrudur bilmem ama Everest'i yaptığı tahmini hesaplamayla 800 milyar ton olarak buldu, bir çay kaşığı pulsara 1 milyar ton dedi, yani Everest kütlesi için 800 çay kaşığı nötron yıldızı gerekiyormuş. 🗿

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 10 Mayıs 2025; 9:33:55 >
  • zdniz Z kullanıcısına yanıt
    youtube
    Eğer siz de benim gibi evliyseniz, dostlarım, muhtemelen siz de kandırıldınız. Tıpkı sürünün geri kalanı gibi... Yok yok, evliliğin kendisinden söz etmiyorum...
    https://m.youtube.com/watch?v=Ln3AfeqktHI&t=3s&pp=ygUTZXZyaW0gYcSfYWPEsSBlbG1hcw%3D%3D

👍

Kendisi sürüden değil miymiş?

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt

ben belgeselde izlemiştim. pulsar zaten nötron yıldızı. yanılmıyorsam sağa sola gama saçıyor ki gamalar da galaxi katili olarak biliniyor. işte belgeselde bizeki altınların milyar yıl önce yaşanan bir pulsar çarpışmasından çevreye yayılanlardan kaldığı söyleniyordu. hatta toryum da bunlardan birisi.

Ben de belgesellerden ve okuduklarımdan hatırlıyorum. Evet pulsar, nötron yıldızı aynı şey. Gamaların galaksi katili olduğu konusunda ne demek istediğini anlamadım. Sadece Samanyolu Galaksisi'den 200-400 milyar yıldız var, bir ucundan diğer ucuna mesafe 100 bin ışıkyılı, bir pulsarın çapı 20-25 km. Böyle muazzam bir yıldızlararası mesafede pulsarın gama ışınları galaksiye ne yapabilir ki? Merkezindeki devasa karadeliğin ışınları muhtemelen bundan çok daha büyük ve güçlüdür.

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt

Alıntı

metni:
    Gamma-ray bursts, while incredibly energetic and capable of devastating effects if directed at a planet or galaxy, don't typically "kill" entire galaxies. They are more accurately described as potential "sterilizers" of habitable zones or disrupting star formation within a galaxy. 

katil derken tam olarak yok edici değil. sistemi bozuyor gibisinden.

Burada nükleer (çekirdek) tepkimesi sonucunda altın üretildi. Bilinen nükleer santrallerde füzyon ya da fisyon ile yan ürün olarak hidrojen ya da helyum üretilmiş olunuyor. Bu tepkimeler ile farklı elementler üretilir. Bilimsel ya da teknik olarak herhangi bir aykırı durum yok.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.