Şimdi Ara

Ceng kariyer hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tıpa geçmek yerine iyte cengde kaldım. Ortalama bir hekim ayarında bir hayat sürebilmem için aşağı yukarı nasıl bir yol haritası izlemem lazım? Forumlarda vesaire çok fazla kariyer rotası görüyorum ama kafam çok karışık.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



    _____________________________
  • Ortalama hekim ayarında bir hayat için seneye ikçü tıbba geçmeniz yeterli olacaktır hocam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • Hocam hem bir sağlıkçı (adayı) hem de bir yazılımcı olarak bilebildiğim ve görebildiğim kadarıyla biraz gereksiz detaylı olabilir ama bilgilendirici olması açısından şu şekilde cevaplayım:


    Hekimler Türkiye standartlarına göre şu anda iyi koşullarda geçim kaynaklarına sahipler. Ortalamanın üzerinde bir gelirleri var çoğu branşta. Eğer gerçekten iyi ve sivrilen bir bilgisayar mühendisi olabilirseniz yüksek standartlarda yaşam sürebileceğinize inanıyorum. -amma ve lakin- şöyle bir durum da, günümüz yapay zeka çağında özellikle yapay zekanın en çok etkilediği ve dönüştürdüğü alanlardan biri olan yazılım ve bilişim sektöründe sivrilmek de eskiye göre -kendi kanaatimce- üstel bir şekilde zorlaşıyor. Çünkü yapay zeka bu alanı dönüştürdüğü kadar bir parça da otomatize ediyor. Klasik ve geleneksel programcılık mesleğinin çok bir geleceği olduğunu düşünmüyorum maalesef, ancak AI Engineering, Cybersecurity, DevOps gibi bugün birçok bilişim uzmanının -benim görebildiğim kadarıyla- hemfikir olduğu yüksek riskli ya da yapay zekanın henüz tüm inceliklerini iyi bir şekilde yapamadığı alanlarda bir süre daha ihtiyaç olacak düşüncesindeyim.


    Sağlık ve Tıp sektöründe de çok ciddi bir dönüşüm var, hatta bizzat bunu ben geçen gün YouTube'daki canlı yayınında Şadi hocaya sormuştum. Bilebildiğim kadarıyla şu anda hekimler ve sağlık profesyonelleri tıpta yapay zekanın kullanımına sert bir şekilde karşı çıkıyor. Ancak bu tepkinin bir benzeri geçmişte bilgisayarın ilk çıktığı zamanlarda da yaşanmıştı. Özellikle tıbbi kayıt ve dokümanların bilgisayar ortamında kaydedilmesi, saklanması ve işlenmesi o dönem için henüz çok yeni ve potansiyel faydaları henüz çok iyi anlaşılmadığından ötürü sağlık profesyonellerinin karşıt tepkisine neden olmuştu. Ancak bugün her yerde en genel tabiriyle SBYS (Sağlık Bilgi Yönetim Sistemleri) kullanılıyor ve gitgide kullanımı daha da derinleştiriliyor. Şahsi fikrime göre, bu belki biraz klişeleşmiş olabilir ancak nasıl bilgisayar ilk çıktığında sağlıkçıların işini elinden almak yerine çok daha kolaylaştırıp, daha stabil bir sağlık sisteminin oluşmasına katkıda bulunduysa, yapay zeka da benzer şekilde sağlık sisteminin stabilizasyonuna katkıda bulunacak, hem de bunun çok ciddi düzeyde olacağına inanıyorum.


    Şimdi biraz uzun oldu farkındayım, ana konuya dönelim. Tıp alanının hala çok uzun yıllar boyunca ekonomik olarak yüksek refah sunacağına inanıyorum, işini hakkıyla yapan bir hekim için tabi :) Eğer -gerçekten- bilişim sektöründe başarılı olabileceğinize inanıyorsanız ve kendinizce yenilikçi fikirler üretip bunları gerçekleştirmeye ya da en azından bunlardan tecrübe edinip yüksek rekabetin döndüğü bir ortamda sürekli yeni fikirlerle kendinizi yükseltebileceğinize inanıyorsanız bu sektörde iyi bir kariyere sahip olabilirsiniz. İşin özü, bilişim de tıp da çok zor alanlar hocam. İyi bir değerlendirme yapmanızı öneririm. Benim bilebildiklerim bunlar. :)

    _____________________________




  • Para olarak soruyorsun herhalde, diğer kalemlerde CENG ezer geçer de...

    "Aha bu yol" diye göstereceğimiz bir yol olduğunu düşünmüyorum. Aynı sonuca giden onlarca yol var.

    En büyük tavsiyem "bölüme sırtını yaslama" olur.
    Kariyer konusunda "yalnızsın". Elbette çevrendeki insanlardan, hocalardan, kariyer merkezinden destek alabilirsin ama kalem senin elinde, senin yerine çizen olmayacak. Tak diye mezun oluyorsun, arayan soran yok.

    İlk staj genelde placeholder, ikincisi önemli ve orada part time devam etmek iyi olur. Üniversitede son sene part time çalışmak için var.
    Yurt dışı işler (erasmus, araştırma stajı vb.) dene, başvuru yapmaktan çekinme.
    CV, mülakat, networking vb. püf noktaları araştır, öğren. Kulağa saçma gelse bile işe yarıyorlar, basit de olsa etkililer.

    Başarılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________


    Software Engineer




  • Şuan bir mühendislik öğrencisinin yapması gereken en önemli şey iyi ingilizce öğrenmektir. Ne hikmetse herkes müthiş ingilizce biliyor ama uluslararası hatta ve hatta yerli proficiency sınavlarında bile patlıyor. Alanınla ilgili ingilizce konuşabilene kadar ingilizce kas bu da aşağı yukarı 8-12 ay arası bir süre ister temelin varsa.

    _____________________________
  • Hocam ilk 2 sene cidden çok kafa karışıklığı oluyor ama her türlü yapılması gerekenler güzel ortalama + gerçekten iyi ingilizce + derslerin dışında yaptığın projeye bakıyor. Mühendislik maaşının başlangıçta doktor maaşının üstünde olması çok nadir ama diğer yanlarda belki çalışma ortamın çok daha rahat olacak, zamanla yüksele yüksele o hayat standartı gelecek. Ama işte buna çıkan tek yol bölümde öğrendiğin ne varsa detayına inip kişisel proje kasman ve mülakatlarda bahsedecek şeyler oluşturman.


    Bu araştırma projesi olur (daha geçen gün hoca kendi projesinin ilanını atmıştı bize), yarışma olur ya da kendin cidden somut proje çıkararak da öne çıkabilirsin.


    Kişisel proje kelimesi de kulağa çok soyut geliyor farkındayım ama çok küçük de olsa bir yerden başlayınca eğer yarıda bırakmazsan birkaç ay sonra bile -yeni bölüm derslerinin de katkısıyla- baya bir yol ilerlemiş ve yol haritanı çizmiş olursun. Bundan sonrası artık cidden nasip, hangi şirket ilan açtı, hangisi neye bakıyor vs.

    _____________________________




  • YaralıPanda kullanıcısına yanıt

    Çok sağol hocam.


    En büyük korkum, max 100k alıp hayatımı memur gibi geçirmek.


    Çok zengin falan olmak istemiyorum fakat yine de başarılı bir kariyer geçirmeyi hedefliyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PDR Bölümü Hakkında??
    3 yıl önce açıldı
    BOUN İNŞAAT HAKKINDA
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Leopard76 kullanıcısına yanıt

    Hocam kısacası bir alan belirleyip bu alanın derinine inip herhangi bir proje yapmam lazım.


    Dediğiniz gibi proje kısmı bir tık soyut kalabiliyor. Backend alanında kendimi geliştirmem gerekiyorsa nasıl bir proje yapabiliyorum kendimce?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Son_Troll_Bükücü kullanıcısına yanıt

    Koca 1 sene yatmadan gezmeden hazırlık okuduk şu ingilizce testlerinde yine çöküyoruz yine çöküyoruz vocab sağolsun :/

    _____________________________
  • songünorganik kullanıcısına yanıt

    Hocam okulda 2'ye mi geçtiniz tam bilmiyorum ama eğer okulda herhangi bir program dili gösterildiyse onun kütüphanelerine ve frameworklerine bakabilirsiniz


    Mesela ben Java gördükten sonra yazın Spring Boot denilen Javanın backend için geliştirilen kütüphanesini çalıştım, işte bu nedir, veritabanıyla nasıl iletişim kurar forumda diyelim ki biri hesap açtı o bilgileri nasıl veritabanına kaydederim, okurum, güncellerim ya da silerim ve en önemlisi bu kodları nasıl "clean" bir şekilde yazarım, kayıt olma ya da giriş yapmayı nasıl yaparım hepsini o yaz izlediğim kursla öğrendim (geçen forumda cs kaynakları konusu açılmıştı oraya advanced java kursu atmıştım oradan takip ettim). Backend biraz somut bir ürün çıkarma açısından çok bir şey sunmuyor ama bu bahsettiğim bilgiler neredeyse tüm cs alanlarında lazım olabiliyor. Zaten bundan sonra çok derinlemesine mobil başladım ve staj süresince kullandığım neredeyse tüm bilgileri bu kendi kendime baktığım şeyleri güçlendirerek aldım ve şu an kafama ne eserse onunla ilgili basit bir app yazabiliyorum (ingilizcemin mülakatlarda alarm verdiğini ve okyanusu geçip derede takılmanın eşiğine geldiğimi görünce görünce sırf açıp kelime ezberleyeyim diye basit programlar yazdım mesela)


    Bunun ai versiyonlarını yapan arkadaşlarım da teknofestteki onlarca ai yarışmasına katılıyor ya da research yapıyor. Hocayla proje yapmak için ai çok popüler ama şart değil, oyun projesi bile vardı onların arasında. Zaten 3 4 olunca da teorik ya da donanım bazlı ne varsa öğrenebiliyoruz.

    _____________________________




  • Leopard76 kullanıcısına yanıt

    hallolur zeki adamsın

    _____________________________
  • Son_Troll_Bükücü kullanıcısına yanıt
    Eyvallah kralsın

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • Umarım bölüm ingilizce olduğu için ceng diyosunuzdur.

    Niye reddit de konu açıyo gibi takılıyo bu çocuklar?

    _____________________________
  • Veri tabanı ve optimizasyonu üzerine uzmanlaşırsanız boşta kalma ihtimaliniz 0. O kadarını söylüyorum.


    Tüm bankalar, polis departmanı, askeriye vs. tüm hepsi güvenilir kurumlardan uzman veritabancı getirir ki sistemi sağlam tutsun. Açıkta kalmamanın en kolay yolu budur. Not: Kafayı yedirecek bir alandır. Çok ince işlerle uğraşırlar. Global pazara aktif iş yapabilirler. Bu alanda uzmanlaşan kişiler sayılı olduğu için iş kapısı sonuna kadar açıktır.


    Ha keyifli mi? Zerre kadar değil bana göre.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sylisyum -- 5 Eylül 2025; 0:33:39 >
    _____________________________
    Sylisyum.com
    Oyun, bilgisayar problemleri çözümleri, rehberler ve dahası!
  • kargalumba kullanıcısına yanıt

    Bilgisayar mühendisliği yazmaya üşendim, çok takılmayın


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Leopard76 kullanıcısına yanıt

    Yok hocam, hazırlık bitti.


    Ben o zaman okulda işlenen dilin ayrıntılarına gireyim, bir yandan proje yapabilirim. Aynı zamanda gpa yüksek tutup hocayla da iletişim halinde olursam süper o halde.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • songünorganik kullanıcısına yanıt

    En büyük korkunuz 100k kazanmak yani  

    Şöyle bir gerçeği de paylaşalım; TR değil de ABD'de olsak herkes tıp peşinde koşuyor olacaktı.


    Özelde plastik cerrah ne kadar kazanıyor deneyimli arkadaşlar paylaşabilir mi?

    _____________________________
  • ikigai kullanıcısına yanıt

    Herhangi bir doktor 150-200k alırken ben doktordan daha fazla çalışıp 100k alacaksam tabiki sorun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Sor kendine, neden bu işi yapmak istiyorsun?


    Kariyer rotası cart curt'a gerek yok, kendi yolunu kendin çiziyorsun, bunu overthinklemeye gerek yok bence. Üstteki soru kritik


    İçinden geliyor mu, gerçekten gününün çoğunu bilgisayar başında bir şeyleri çözmek için ayırmayı seviyor musun? Eğer cevap evet ise sor en son ne zaman bir proje üzerinde çalıştın, en son ne ile uğraşıyordun. En son hangi etkinliğe katıldın, en son ne öğrendin, şu anda uğraştığın (veya yarım bıraktığın) bir proje var mı?


    İstek var mı yani, bu çok önemli. Kovalaman lazım, kimse ayağına gelmiyor çünkü. Bu sırada da biraz arsız olman lazım, doyumsuz bir şekilde sürekli öğrenmen, sürekli çalışman lazım. İştahını kabartması lazım, kabartmasa da nefret etmeden yapman lazım.


    Eğer gerçekten istek varsa zaten düşünmene gerek yok, her şey yüksek ihtimalle zamanla rayına oturacak. Eğer istek yoksa yol yakınken dön, bu iş diğer işlere benzemiyor, sürekli iştahlı olman lazım.

    _____________________________




  • songünorganik kullanıcısına yanıt

    inşaat mühendisliğini nasıl kısaltıyosun?

    _____________________________
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.