|
Son dönemde piyasayı istila eden, arkası boş meme tokenlardan veya vakit kaybına dönen Airdrop ve Telegram botlarından sıkılanlar için, küresel ölçekte iş yapan bir platformun ekonomik modelini, veri şeffaflığını ve oyun teorisini inceledim. Teknik altyapısı sağlam projeleri kovalayanlar için faydalı bir analiz olacağını düşünüyorum. İncelediğim platform Byte Exchange. Kendileri şu an CoinGecko üzerinde Dünyanın En Büyük İlk 50 Borsası arasında listeleniyor. Günlük ortalama 100 Milyon Dolar işlem hacmi ve 40 Milyon Doların üzerinde kanıtlanmış rezervleri (Proof of Reserves) var. Kendi geliştirdikleri Layer 1 blokzinciri (ByteChain) ve bu ağın can damarı olan BEXC token üzerinden çok farklı pasif gelir, emisyon ve trading modelleri kurmuşlar. https://www.coingecko.com/tr/borsalar/byte-exchange Kısaca Byte Exchange: - Saniyede 85 milyon işlem: Diğer borsalardan farklı olarak Byte Exchange, kiralık bir motor kullanmaz. Kendi yazdığı yüksek performanslı eşleştirme motoruna sahiptir. - BYTECHAIN: Kendi L1 blok zinciri (ByteChain) ile altyapısını tamamen kendisi kontrol eder. - Blocksync Teknolojisi ile Anlık Transfer: Milisaniyeler içinde zincirüstü transferler - XCoin (BEXC): Byte Exchange'in tüm ürünlerinin ana kapısı olan borsa coini. - 950+ işlem çifti. - Spot ve Future Market - Trade Bot Desteği - BYTEPAD: Ön satış platformu ile projelere erken ve indirimli erişim. - Tokenizasyon Altyapısı: Sentetik Tokenler, RWA Detayları merak edenler için sistemin öne çıkan unsurlarını aşağıda özetledim:1. Ekosistemin Kalbi: BEXC Token BEXC, tüm ByteChain L1 ağının ve borsanın yerel fayda (utility) tokenıdır. Piyasada kontrolsüzce basılan enflasyonist tokenların aksine, çok sıkı bir 150 Milyon Sabit Arz (Hard Cap) limitine sahiptir.
🔒 BEXC Tokenımics: cNFT (Convertible NFT) ile Matematiksel Koruma Kalkanı Hazinedeki %92'lik kilitli BEXC arzının piyasaya girerken tahtayı dump'lamasını (çökertmesini) engellemek için dünyada eşi benzeri olmayan bir emisyon modeli geliştirilmiş:
2. DegenPass: Cüzdan, Kelime Grubu ve Gas Ücreti Olmadan On-Chain Takas Borsanın en inovatif özelliklerinden biri de spot piyasada listelenmemiş on-chain meme coinleri ve low-cap tokenları doğrudan borsa içinden takas etmeyi sağlayan DegenPass sistemi.
PASİF GELİR İMKANLARI1. Sürdürülebilir Likidite Madenciliği (Para Kiralama Modeli) Borsanın ilk pasif gelir modeli, eldeki atıl USDT'leri işleme koyarak borsa geliri üzerinden getiri elde etmeye dayanıyor. Temelde bir "para kiralama" mantığıyla çalışan bu havuzun kuralları tamamen yatırımcıyı korumaya yönelik kurgulanmış:
2. Perpetual Liquidity Vault (Earn Like the House) Çoğu borsa vadeli işlem gelirlerinin tamamını cebine indirir. Byte Exchange ise bu gelirin %75'ini kullanıcı ile paylaşıyor. Kullanıcılar kriptolarıyla Perpetual Vault (kasa)'ya likidite sağlarlar (LP). Vadeli işlemlerdeki trader'lar borsaya karşı değil, kullanıcıların fon sağladığı bu kasaya karşı işlem açarlar. Elde edilen gelir ise likidite sağlayıcılar ile paylaşılır.
3. ByteChain Node Doğrulayıcıları (Ödül Havuzu) Ağın güvenliğini sağlayan node'lar için borsa hazinesinden 10 yıllık bir teşvik planı kurgulanmış durumda. Ağ üzerinden geçen transferlerin organik komisyon ücretlerine ekstra olarak, node validatörlerine dağıtılmak üzere her ay tam 125.000 BEXC tahsis ediliyor. Bu ödül havuzu, doğrulayıcılar arasında aylık periyotlarla paylaştırılıyor. 4. Staking: Birçok borsada yer alan, klasik coin kilitle kazan mantığı. Detaya girmiyorum. Borsanın şu an bu ekosistemi büyütmek ve topluluğu içeri çekmek amacıyla yürüttüğü Byte Quest adında ödüllü bir Telegram topluluk etkinliği mevcut. Bu etkinlikte toplanan puanlar büyük airdrop dağıtımı için bir çarpan/belirleyici kriter işlevi görüyor. Yani içeride ne kadar çok ödül puanı biriktirirseniz, etkinlik sonucunda alacağınız pay o kadar katlanıyor. Sürecin sonunda ise katılımcılara BEXC token dağıtımı, indirimli kripto para satın alma hakları, launchpad (ön satış) projelerine indirimli/garantili katılım payları ve borsa içi fee (komisyon) muafiyetleri gibi çok ciddi ekosistem ayrıcalıkları ve ödüller verilecek. Etkinliğe katılmak isteyenler için detaylı bir katılım rehberi hazırladım. Adım adım katılım rehberine ve detaylara buradan ulaşabilirsiniz: https://forum.donanimhaber.com/byte-exchange-byte-quest-telegram-bot-ile-kazanma-firsati--163694397 Byte Exchange: https://bexc.io Twitter: https://x.com/ByteExchange ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniperion -- 13 Temmuz 2026; 2:44:41 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler