Şimdi Ara

Buzdolabı elektrik tüketimi - değiştirmeli miyim? Bakım yapılabilir mi? Tavsiyeleriniz lazım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
3.808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Faturalardan gına geldiği için elektrik tüketimi ölçen bir cihaz aldım ve cihazları teste başladım. 24 saat süren test sonucunda buzdolabımızın tüketimi baya yüksek çıktı. Açıkçası tahmin de ediyordum. Aşağıda verdiğim bilgilere istinaden ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz? Cihaza bakım vs... bir şey mi yapılmalı, değiştirmeli miyim?

Elimdeki cihazın modeli : Profilo BD4501ANF / 08
    Soğutucu hacmi lt: 350
    Dondurucu hacmi lt: 94
    Toplam kapsite lt: 444
    Enerji tüketimi KW (24 saatte) :1.48 (kitapçığındaki bilgi)
    Cihazın çalışmaya başladığı tarih : 01.01.2005

Benim ölçtüğüm elektrik tüketimi (24 saatte) : 2,406 watt
    Bu 24 saat içindeki maksimum tüketim : 642 watt
    Maksimum amper : 4,950 a

Sanıyorum ki maksimum değerler çok önemli değil çünkü demeraj akımı nedeniyle birden yüklenme olabiliyor buzdolaplarında. Ama 24 saatte 2400 watt çok geldi.

Şimdi evdeki durum şu :
    - Buzluk ağzına kadar dolu
    - Dolap %90 dolu
    - Sebzelikler %90 dolu
    - Dondurucu -18 dereceye ayarlı
    - Dolap içi 4 dereceye ayarlı
    - Dolap arkası yer kısıtından dolayı duvara yaslanmış durumda. Arkada tel yok ancak havalandırma arkada, altta.

Bu buzdolabını alırken boyu sebebiyle tercih etmiştim çünkü evlenirken ilk taşındığımız evde buzdolabı konulacak yerde üstte dolap vardı. Bu buzdolabı boyu kısa olmasına rağmen tombul yapısıyla (170x70x70) 444 litre kapasite sağlıyor. Açıkçası yine 450 litre ve üstü bir şey bakarım eğer alacak olursam. Ayrıca yeni modellerde gördüğüm kadarıyla hayvan gibi dolaplar ancak raflara bir tencere koydummu dolacak kadar dar. Böyle bir şey olsun istemiyorum. İçi geniş olsun.

Ayrıca A+++ , en az A++ olmasını tercih edeceğim. Tabi eğer yukarıda verdiğin doluluk oranına göre bu kadar çok yakması normal, değiştirsen de düşük değerler elde edemezsin derseniz yapacak bir şey yok. Ya da derseniz ki senin buzdolabın 8 senelik, şu şu temizliği, bakımı yaparsan kendine gelecektir. Ona da varım. Ancak sağını solunu yağlamak falan dışında ne yapılabilir bilemiyorum.

İstanbul'da oturuyorum. Low frost mu almalıyım, yoksa almamalı mıyım. Açıkçası yüksek nemin etkisini tam kavrayamadım.

• ne frost alırsan al
    öncelikle dolap kendisinide soğutabilmeli
    yani ısınan arka tarafıdaki teller soğuyacakki
    dolabın içini soğutabilsin
    vestel bze xl 3303
    yada vestel bza xxl 3403 modelini tavsiye ederim
    içide dışıda kibardır
    Home Cinema: LG 65B7V OLED TV - Samsung HT J4550
    Mobile Phone: Iphone 11 black
    Stereo: Lenco 3808 Turntable - Denon PMA 720 Amp - Denon DCD 720 Cd Player-Tascam CD 200 BT Cd Player-Tascam 202 MK VII - Onkyo 6130 Network Player - Heco VictaPrime 702 Espresso
    Misc: Cowon D2 - Sony D-EJ1000 discman - Sony WH1000XM3S - Apple Airpods Pro - Jabra Elite 75t Active - Miband 4 - Apple Watch 6 Nike Series Silver 44 mm - Ipad 10.2” 7th generation
  • quote:

Orijinalden alıntı: emrahsnr

dolabın arkasındaki tellerin, dolabı soğutmak gibi bir işlevi yoktur. dolayısıyla o arkada duran teller hiçbir zaman soğuk olmaz. nerden icat ettiniz bu düşünceyi?

süs diyemi orada duruyor
    ısınan gaz soğuyacakki kompressöre geri dönsün yoksa neden bukadar masrafa gerek olsun
    ısınan gaz nekadar rahat soğursa okadar verimli olur ve dolayısı ile dolap çok ısınmaz içinin soğutmasıda okadar verimli olur
    ve az elektrik sarfiyatı olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahçup -- 21 Eylül 2013; 11:39:34 >
  • Yazdığınız doluluk oranı, konumu ve olası kapı açıp kapatma durumunu göz önünde bulundurursak buzdolabınızın tüketimi bana normal geldi. Eğer 3,5kw harcasaydı anormal diyebilirdik. Buzdolabındaki belirtilen etiket değerleri 25'C laboratuar ortamında ölçülen değerler. Pratikte bir ev ortamında birebir aynı sonuç alınması çok zor. Basit bir örnek vermem gerekirse buzdolabı kapısının 1 kez açılması iç sıcaklığın aniden en az 2-3 derece yükselmesine neden oluyor. Aynı zamanda ölçüm süresi içerisinde buzdolabınız ısıtıcılarını kullanarak defrost yapmış da olabilir.

Buzdolabınızı değiştirirseniz elbette tüketim de azalacaktır. Ancak katalog değerine kıyasla yine %30-%40'a kadar fark çıkabilir. Yani aylık karınız 9 lira, yıllık karınız 70 lira civarı olur. Değeceğini düşünüyorsanız elinizdeki buzdolabını satarak değiştirebilirsiniz.

Ben de çok memnun olduğum 16 yıllık Samsung buzdolabımızı güzel bir paraya satıp üzerine bir miktar para ekleyerek A++ buzdolabı aldım. Samsung buzdolabını kullandığımız vakte göre elektriğe %50'ye yakın zam gelmesine rağmen faturalar daha düşük geliyor.

• mahçup M kullanıcısına yanıt
    dolabın arkasındaki teller sayesinde mi nofrost dolaplar soğuyor? tel soğıyunca dolap da mı soğumuş oluyor?

baya bi bilgilenmişsiniz. 1-2 hafta öncesine kadar benzer konularda bir dolu başlık açıp ne alayım, hangi dolabı alayım, ya da 2 yıldır farklı tarihlerde bir dolu panasanic çamaşır makinesi başlıkları açan insan gitmiş, buzdolabı uzmanı bir gelmiş...
    Stereo: Lenco 3808 Turntable - Denon PMA 720 Amp - Denon DCD 720 Cd Player-Tascam CD 200 BT Cd Player-Tascam 202 MK VII - Onkyo 6130 Network Player - Heco VictaPrime 702 Espresso
    Misc: Cowon D2 - Sony D-EJ1000 discman - Sony WH1000XM3S - Apple Airpods Pro - Jabra Elite 75t Active - Miband 4 - Apple Watch 6 Nike Series Silver 44 mm - Ipad 10.2&#8221; 7th generation
  • quote:

Orijinalden alıntı: candogan62

Yazdığınız doluluk oranı, konumu ve olası kapı açıp kapatma durumunu göz önünde bulundurursak buzdolabınızın tüketimi bana normal geldi. Eğer 3,5kw harcasaydı anormal diyebilirdik. Buzdolabındaki belirtilen etiket değerleri 25'C laboratuar ortamında ölçülen değerler. Pratikte bir ev ortamında birebir aynı sonuç alınması çok zor. Basit bir örnek vermem gerekirse buzdolabı kapısının 1 kez açılması iç sıcaklığın aniden en az 2-3 derece yükselmesine neden oluyor. Aynı zamanda ölçüm süresi içerisinde buzdolabınız ısıtıcılarını kullanarak defrost yapmış da olabilir.

Buzdolabınızı değiştirirseniz elbette tüketim de azalacaktır. Ancak katalog değerine kıyasla yine %30-%40'a kadar fark çıkabilir. Yani aylık karınız 9 lira, yıllık karınız 70 lira civarı olur. Değeceğini düşünüyorsanız elinizdeki buzdolabını satarak değiştirebilirsiniz.

Ben de çok memnun olduğum 16 yıllık Samsung buzdolabımızı güzel bir paraya satıp üzerine bir miktar para ekleyerek A++ buzdolabı aldım. Samsung buzdolabını kullandığımız vakte göre elektriğe %50'ye yakın zam gelmesine rağmen faturalar daha düşük geliyor.

Cevap için teşekkürler.

Hocam cihazı duvardan 15 cm kadar uzaklaştırıp (hem arkasını, hem de yanını) aynı saatler içinde 24 saatlik bir test daha yaptım. Bu sefer veriler aşağıdaki gibi çıktı.

24 saatlik elektrik tüketimi : 1820 watt (bir önceki ölçüm 2406)
    Bu 24 saat içindeki maksimum tüketim : 643 watt (bir önceki ölçüm 642 watt)
    Maksimum amper : 4824 a (bir önceki ölçüm 4950 a)

Doluluk hemen hemen aynı, belki 1-2 günde ne kullandıysak o eksilmiştir. Dediğiniz defrost işlemine denk gelmiş olması ihtimali ve o günkü iklim şartları (gerçi çok sıcaklık farkı yok) nedeniyle yerine geri koyup 24 saatlik bir test daha yapıp sonra tekrar duvardan uzaklaştırıp başka bir günde daha test yapacağım. Şu durumda 1820 watt günlük etiket değerine çok yakın, şartların dediğiniz laboratuvar ortamı gibi olmaması sebebiyle kabul edilebilir diye düşünüyorum. Bunun dışında buzluk kısmını çıkartacağım, zaten buz kullandığımız yok. Ayrıca kahvaltılıkları da tek tek çıkartmak yerine topluca çıkartacak şekilde tekrar kahvaltılık kabına koydum. Sonuçları paylaşırım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: emrahsnr

dolabın arkasındaki teller sayesinde mi nofrost dolaplar soğuyor? tel soğıyunca dolap da mı soğumuş oluyor?

baya bi bilgilenmişsiniz. 1-2 hafta öncesine kadar benzer konularda bir dolu başlık açıp ne alayım, hangi dolabı alayım, ya da 2 yıldır farklı tarihlerde bir dolu panasanic çamaşır makinesi başlıkları açan insan gitmiş, buzdolabı uzmanı bir gelmiş...

ARKADAŞIM BAK YUKARIDA YAZMIŞ 15 CM DUVARDAN UZAKLAŞTIRDIM
    SARFİYAT AZALDI DEMİŞ
    YANİ ISINAN BİRŞEY BU İSTER İNSAN OLSUN İSTER HAYVAN OLSUN İSTER ARABA MOTORU OLSUN İSTER KLİMA DIŞ ÜNİTESİ OLSUN İSTER BUZDOLABI ARKASINDAKİ TELLER OLSUN
    MUTLAKA AMA MUTLAKA ISINDIĞINDA SOĞUMAYA İHTİYACI VAR BUNU BÖYLE BİL BUNU BİLMEK İDRAK EDEBİLMEK İÇİN UZMAN OMAYA GEREK YOK MANTIK İŞİ MANTIĞIN VARSA YETER YOKSA LAFIM YOK
    EĞER SOĞUMAZZSA MOTOR SU KAYNATIR
    EĞER SOĞUMAZSSAA İNSAN ÇATLAR
    HAYVAN ÇATLAR
    KLİMA SOĞUTMAZ BUZDOLABI RANDUMANLI VERİMLİ SOĞUTMAZ ÇOK ELEKTRİK YAKAR
    ÖLÇÜMLERİ NİYE DIŞ ORTAM 25 DERECEDE YAPMIŞLAR AKILLIM
    YAPAYLARDI 40 DERECEDE GÖR ELEKTRİK SARFİYATINI
    EVET BEN UZMANIM MÜTEVAZİ UZMANIM
    HEMDE UZMANIN KRALIYIM
    FİKİRLERE SAYGILIYIM
    BİLMEDİĞİMİ SORARIM DANIŞIRIM
    PANASONIC NASIL DERİM
    İYİMİ DERİM
    SONUÇTA KAPALI KUTU
    KULLANANLARIN FİKİRLERİ YORUMLARI ÖNEMLİ
    ARTILARIYLA EKSİLERİYLE
    TARTILIR ÖLÇÜLÜR BİÇİLİR
    BİR FİKRE VARILIR
    BUNDA GOCUNACAK BİRŞEY YOK
    AMA SİZ BANA DAHA DÜNE KADAR ONU SORUYORDUN BUNU SORUYORDUN ŞİMDİ UZMAN OLMUŞSUN YAZIYORSUN ANLADIĞIM KADARIYLA SİZİN UZMANLIK ALANINIZ BU OLSA GEREK
    EVET BEN UZMANIM HEMDE EN KRALINDAN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahçup -- 23 Eylül 2013; 10:17:43 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.