|
Herkese merhaba. Kiraya çıktığım dairemde elektrikli araç şarjı için bir odadan aşağıya kablo uzattım. Babamın 50 küsür yıllık tek katılı evinde bile sorun çıkmadığı için 10 yıllık yeni çıktığım dairede de herhangi bir sorun yaşayacağımı düşünmemiştim. 15 amper çekecek şekilde şarj cihazı ayarlıydı, 1 yıldan fazladır farklı farklı evlerde bu şekilde sorunsuz şarj ediyorum. Ama burada ilk şarj denememde bir saat kadar sonra bina girişindeki ana panodan şartel attı. indim şarteli kaldırır kaldırmaz tekrar attı. Daire içindeki elektrik panosundaki sigortaları kapatıp tek tek kaldırarak sorunlu yeri tespit ettim, doğal olarak aracı şarja bağladığım odanın prizleri çıktı. Şarja bağladığım prizi söktüm baktım hiçbir sorun yoktu. Sonra diğer prizi söküp baktığımda çift faz, çift nötr ve çift toprak bağlandığını, fazların birbirine temas eden kısımlarında izolasyonlarının eriyerek birbirine yapıştığını ve prizin iç kısmının da sıcaktan siyahlaşıp bazı kısımlarının eridiğini fark ettim. Hemen gözüm buat aramaya başladı ama dairede buat olmadığını fark ettim. Bunlar buat olmadığı için prizden prize atlama yaparak hat çekmişler. Bağlantıları da olması gerektiği gibi yapmadıkları için çok fazla direnç oluşturup ısınmaya neden olmuş. Uzun girişten sonra sorum şu. Ben yeni bir priz alıp bu prizin bağlantılarını kabloları birbirine lehimleyerek yaparsam yine bu sorunu yaşar mıyım? Normalde bu prizlerden 16 ampere kadar sorunsuz elektrik akımı çekebilmem gerekmiyor mu? Diğer sorum da şu. Daire girişindeki panoda kaçak akım rölesi yok. Kaçak akım rölesi bina ana panoda elektrik saatinin üstünde var sadece. Dolayısıyla kaçak akım olduğunda daire içindeki hiçbir sigorta atmıyor, direk aşağıdaki kaçak akım rölesi atıyor. Ev sahibi ile konuşmalı mıyım bu konuyu? Güvenlik açısından daire içinde kaçak akım rölesi olması bir zorunluluk değil mi? Ayrıca bu elektrik tesisatı niçin bu şekilde yapılmış? Bu sonraki zamanlarda bana başka sorunlar yaşatır mı sizce? |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler