Şimdi Ara

Bu akşam AVATAR OSCAR'da nal toplayacak. --- NALI ÇOKTAN TOPLADI DA BİZİM ÜYELER TOPLAYAMADI --- (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
244
Cevap
0
Favori
6.790
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: skoylu
    Yuvarlak laflarla laf kalabalığı üreterek bir yere varamazsınız maalesef sn. shamanmuratcan ..

    SW'nin senaryosundna ne anladınız, buyrun, bir yazın. Avatar'ın senaryosundan eksiği ne fazlası ne? Ve dahası, 1978 yılı, hadi 3 yıl daha koyalım, 1977 - 1981 yılları arasından aklınızda kalan neden sadece SW? Mesela, Jaws için neden aynı şeyleri diyemiyoruz? O 5 yıl boyunca acaba SW'den daha iyi senaryo çıkmadı mı (ki tonla çıktı aslında..)? Neden "amanda film dediğiniz böyle olacak" diye örnek gösterip karşılaştırdığınız SW'nin senaryosunun ehvenliğini görmezden geliyorsunuz?

    Senaryonun nasıl olduğu ehven mevzudur. En baba, en çarpıcı senaryolar bile unutulur gider. Bugün hala SW diye onu örnek gösterip duruyorsan, işte senaryo diyorsan, ne dediğini bilmiyorsun demektir. İz bırakan filmler, o izi senaryolarıyla değil, görsellikleriyle bırakmış filmlerdir. Bugün SW'yi iyi film örneği olarak göstermenin tek sebebi, dönemine göre efekt teknolojisinde çığır açmış olmasıdır sadece.

    Star Wars'ın çıktığı yılları hatırlarım.. Aynı sizin gibi birileri çıkıp bol bol "aman mesaj yok.. aman konusu berbat..." gibi burun kıvırıp durmuşlardı. Sizlerin sorunu, yaftacılık. kötü diyorsunuz, ama ötesi yok. Neden kötü, nasıl kötü, gık yok.. Maksat at bir laf, bir çamur, olsun bitsin.

    Buyur işte sana mecra.. Diyorum, star wars'ın senaryosu ile avatar'ı karşılaştır, bak bakalım nesi kötü, nesi iyi? Ama eminim star wars denince ışın kılıcı aklına geliyordur da, konusuna dair hiç bir şey gelmiyordur.

    Evet, defaten tartışıldı.. Sanırım neytirinin sütunlarına bakmaktan kimse konuyu anlamış değil. Daha filmin konusunu bile anlayamamış, "Amanda beyaz adamın yerlileri kurtarması vakası gene" diyerek alakasız bir konu çıkarmış tonla adamla tartıştık. Tavsiyem, bir kez daha gidin ve senaryoya odaklanıp izleyin. Bir görün bakalım öyle zayıf bir senaryo mu? Buyrun gelin ve bize gösterin hadi, nesi zayıf, nesi kötü.

    Ha, sizin mantalitenizle, "SW'nin senaryosu berbat, konu yok, beş para etmez. Ben aha birazdan helaya gitsem, klozette yazarım onu.." desem yetecek. Hoş, Lucas'ta böyle yapmış, helada yazmış senaryoyu rivayet göre ama.. Her neyse, mesele, böyle sallamakla bir şeyin iyi/kötü olduğunu gösteremiyor oluşunuz. Hepsi bu..



    lütfen herkesi kendiniz gibi zannetme.Ben avatarı 2 kez izledim bir kez 3d görsellik için bir kezde 2d olarak senaryo için izledim ve görsel efektlerde basarılı ancak konuve senaryo olarak bos bır film olduğunu anladım başta belirttiğim gibi herkesi kendiniz gibi sanmayınız benim sizın aksinize sw diyince aklıma jedizim güc genisletilmis evren sith lordları ve daha nicelerı geliyor bakın tarihe geçmis filmler avatar gibi sığ değil değil her bir konusundan en az bir avatar gibi bir film cıkar bu yüzden benim dısımda diğer arkadasların yorumlarını da okuyun ve artık uzatmayın




  • James Cameron' ın bile filminin senaryosunu bu kadar savunmadı. Avatarın senaryosunu LOTR, SW, gibi filmlerle karşılaştırmak Avatarın fanları tarafından yapılan birşey. Çevremde Avatarı izlemiş ve seven çok insan olmasına rağmen onların düşünceside senaryonun çok çok basit olduğu yönünde. Zaten bu film için illede senaryosu ahım şahım olsun demiyoruz. Avatar için bir senaryo lazımmış oda bu olmuş nasıl olsa bu görsellik varken film her şekilde izlenecekti. Ama güzel bir senaryo ile görselliği buluştursaydı işte o zaman mükemmel olurdu. Benim takıldığım nokta Avatarın senaryosunu savunmanız değil filmine tam olarak yansıtılamamış olsa bile (sonuçta filmdir) LOTR gibi fantastik edebiyat dalında muazzam bir eser ile karşılaştırmanız. Yoksa siz iyi deyin biz kötü diyelim sonuçta herkesin zevki farklıdır. LOTR filmi uyarlama olarak benim gözümde en iyi filmlerden birisidir. Avatar bir uyarlama değildir fakat senaryosu özgün olamamıştır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cloud35

    James Cameron' ın bile filminin senaryosunu bu kadar savunmadı. Avatarın senaryosunu LOTR, SW, gibi filmlerle karşılaştırmak Avatarın fanları tarafından yapılan birşey. Çevremde Avatarı izlemiş ve seven çok insan olmasına rağmen onların düşünceside senaryonun çok çok basit olduğu yönünde. Zaten bu film için illede senaryosu ahım şahım olsun demiyoruz. Avatar için bir senaryo lazımmış oda bu olmuş nasıl olsa bu görsellik varken film her şekilde izlenecekti. Ama güzel bir senaryo ile görselliği buluştursaydı işte o zaman mükemmel olurdu. Benim takıldığım nokta Avatarın senaryosunu savunmanız değil filmine tam olarak yansıtılamamış olsa bile (sonuçta filmdir) LOTR gibi fantastik edebiyat dalında muazzam bir eser ile karşılaştırmanız. Yoksa siz iyi deyin biz kötü diyelim sonuçta herkesin zevki farklıdır. LOTR filmi uyarlama olarak benim gözümde en iyi filmlerden birisidir. Avatar bir uyarlama değildir fakat senaryosu özgün olamamıştır.

    katılıyorum
    avatarın görselliği iyi ama asla bir klasik olamaz klasik olması için sw gibi lotr gibi güçlü bir senaryoya ihtiyacı vardır.


    Konu sahibi arakadaş bu tartışma bittiğinde konuda unutulur gider şöyle yapıcam böyle yapıcam diye fazla uçma




  • quote:

    lütfen herkesi kendiniz gibi zannetme.Ben avatarı 2 kez izledim bir kez 3d görsellik için bir kezde 2d olarak senaryo için izledim ve görsel efektlerde basarılı ancak konuve senaryo olarak bos bır film olduğunu anladım


    Zaten meselende bu ya. Boş demek elbette hakkın ve haklısın. Ama gidip SW doluyduda, bu boş dersen, işte o zaman "hoppala...." dedirtmiş olursun, burada tartıştığımız şey bu.

    Avatar'ın senaryosu, metin olarak Star Wars'tan geri kalan bir metin değil, LOTR ise roman tabanı ile bariz önde her ikisinden de. Ve teknik olarak SW ve Avatar, LOTR'dan birazcık öne çıkıyor. Bunda o geniş hikayenin aslen sinema senaryosu olmaması büyük bir etken. Diğer yandan romanda hayal gücünüzün kolayca aşabildiği imajların perdeye düşürülememesi handikapı da var elbette.

    Peki nedir avatar'daki sorun? Sorun şu. Filmin görsel/sinematik başarısının aşırı büyük, abartılı iyi ve kaliteli olması. Filmdeki senaryo aslen 40 dk'yı doldurmaz. Fakat önceliğini görselliğe vermiş olan -ve böyle yaparakta gayet iyi yapmış olan- yönetmen, konuyu görüntünün içinde baoğmuş haliyle. Bu yüzden de görsel şölene takılıp kalan beyin, arkadaki hikayeyi algılamakta güçlük çekiyor.

    Peki neden böyle? Filmde gerçekcilik ön planda. Ki bu hedeflenen bir olgu yapım için. Burada bir tercih yapılmış. Bilim kurgu mu, yoksa fantastik mi? Zaten bilimci olan Cameron, bilim kurguyu tercih etmiş ve herşeyin fantastik değil, gerçekci olmasına ağırlık vermiş. Böyle bir durumda, o hayaldeki dünyanın detaylarını daha iyi oturtabilmek için, sahneler uzun tutulmak zorunda kalınmış ki, izleyici o dünyaya kapılıp gitsin.

    Avatarın başardığı en önemli şey bu işte. Bugüne kadar görülmemiş bir gerçekcilik. Filmde "ne alaka" denecek pek bir husus yok. Herşey genel olarak gerçeğe uygun, gerçek fiziğe, kimyaya tabi. Buda insana yapay görünmüyor. Bunun en iyi örneği, helikopterler. O tip pervaneler o sesi çıkarmaz. Sesleri helikopter gibi olmaz. Buda izleyicide abes bir his uyandırır, o halde klasik sese devam..

    Burada, asla varolmayan bir dünyayı, gayet iyi tanıtmak üzere, senaryonun konudan, anlatımdan ziyade görselliğe kaydırılması, aslında bir başarı. Fakat bu pek çok yüzeysel göz için, konu sanki zayıfmış gibi algılanmasına yol açıyor. Hepsi bu. Senaryoda benim gördüğüm hiç bir zayıflık filanda yok. Özgünlük bağlamında da bir mesele yok.

    Birde şu yafta var: Klişe.. Klişe olmayan film var mı ki? Film sanatı (diğer sanatlar gibi), klişelerle doludur, önemli olan bunlaır doğru kullanabilmenizdir. Wilhelm çığlığı diye bir şey duydunuz mu? O pek göğe çıkarılan Star Wars, LOTR ve Avatar, hepsi de bu klişeyi kullanmaktadır örneğin.

    http://www.youtube.com/watch?v=cdbYsoEasio

    LOTR'da da, SW'dede, avatardada, dedektifliğe çıkarsanız tonla klişe bulursunuz. İyide böyle bir mesele yok ki, bunu bir dert ediyorsunuz?

    Eğer eleştiri yapacaksanız, böyle elle tutulur, somut bir şeyler yazacaksınız, bunu istemek yanlış bir şey mi?

    Avatar'ın görselliği 10 üzerinde 40 alırken, senaryosu 10 üzerinden 7-8 alıyor. Şimdi cameronun kabahati, görülmemiş ve duyulmamış muazzam, çizgi, çıta filan koymamış görselliğin yanına "iyi" bir senaryo koyması mı? Senaryonun görsel sanatından geri olması, kabahat mi?




  • quote:

    katılıyorum
    avatarın görselliği iyi ama asla bir klasik olamaz klasik olması için sw gibi lotr gibi güçlü bir senaryoya ihtiyacı vardır.


    Siz kabul edin veya etmeyin, Avatar bir klasik oldu zaten.. Hariçten okunacak gazellerin kervanın yerine vardığı gerçeğine bir etkisi olmayacaktır.
  • avatarın ödüle boğulmamasına çok sevindim
  • Biraz gerilerde kalmış bir mesajda deniyor ki:

    quote:

    Star Wars ve LoTR serilerinin senaryoları nasıl Avatar'dan üstün değil yada aynı seviyelerdedir bu nasıl bir fanatikliktir. LoTR'in hikayesinde yer alan bir karakterden Avatar'dan daha uzun ve derin bir senaryolu film çekersin. Star Wars efsanesindeki Jedi'ların dünya görüşü, Sith'lerin dünya görüşü, hem Jedi hemde Sith'lerin geçmişi, imparatorluk içinde dönenler, yaşanan onca savaşlar ve dahası kaç tane böyle destansı bir konu var. LoTR efsanesinin konusunu nasıl olurda Avatar'ın konusuyla bir tutulabilir. LoTR'in konusunu dünya kabul etmiş ve nerdeyse kutsal kitaplar kadar okunan bir kitaptan bir efsaneden bahsediyoruz.

    Star Wars, Matrix ve LoTR filmleri için neden herkes "senaryo ve görsellik" muhteşem derken neden Avatar için "efektler süperdi" deniliyor. Avatar'ın klişe konusunu tutupta bu efsaneler ile bir tutan hiç kusura bakmasın ama fanatiklik sınırlarının dışına çıkmıştır.





    Star Wars ve LoTR serilerinin senaryoları nasıl Avatar'dan üstün olabilir bu nasıl bir fanatikliktir. Avatar'in hikayesinde yer alan bir karakterden LoTR'dan daha uzun ve derin bir senaryolu film çekersin. Avatar efsanesindeki Na'vi'ların dünya görüşü, bilimciler'in dünya görüşü, hem Na'vi hemde bilimci'lerin geçmişi, pandora'da dönenler, yaşanan onca savaşlar ve dahası kaç tane böyle destansı bir konu var. Avatar efsanesinin konusunu nasıl olurda LoTR'ın konusuyla bir tutulabilir. Avatar'in konusunu dünya kabul etmiş ve nerdeyse kutsal kitaplardan çok satmış bir efsaneden bahsediyoruz.


    Star Wars, Matrix ve LoTR filmleri için neden herkes "senaryo ve görsellik" muhteşem derken, Avatar için "efektler süperdi" deniliyor; çünkü efektler hiç görülmediği, hafzalanın almadığı kadar süper. Böyle olunca millet ağzını açıp bakarken konuyu ıskalıyor elbette. SW ve LoTR'un klişe konusunu tutupta bu efsaneler ile bir tutan hiç kusura bakmasın ama fanatiklik sınırlarının dışına çıkmıştır.

    Ha, bu arada, filmde efekt yok. Efekt başka bir tabir. Avatar, efektleri olmayan, buna karşın tamamı efektten ibaret olan bir film. Sadece efekt olan bir filme animasyon diyoruz aslında.. Ha, animasyon denince de akla çizgi film geldiği için, yeni bir terim bulmak gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skoylu -- 11 Mart 2010; 18:53:24 >




  • Avatar'ın değil Basterds'ın hak ettiği ödül hakları yendi bana görede. Avatar gerektiği ödülleri aldı. Şu an sektöre yeni bir canlılık getirdi ama bundan seneler sonra teknoloji dahada gelişecek ve Avatar'ın görselliğinden daha güzel filmler yapılacak o zaman Avatar'ı kim hatırlıcak? Daha iyi bir görselliği izledikten sonra Avatar'ın yüzüne 10 yıl sonra kim bakacak?
  • Başlığa gel.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cane®

    Avatar'ın değil Basterds'ın hak ettiği ödül hakları yendi bana görede. Avatar gerektiği ödülleri aldı. Şu an sektöre yeni bir canlılık getirdi ama bundan seneler sonra teknoloji dahada gelişecek ve Avatar'ın görselliğinden daha güzel filmler yapılacak o zaman Avatar'ı kim hatırlıcak? Daha iyi bir görselliği izledikten sonra Avatar'ın yüzüne 10 yıl sonra kim bakacak?


    Katılıyorum LOTR' un ilk filmi üzerinden neredeyse 9 yıl geçti fakat hala izlediğim bir filmdir. Bir 9 yıl daha geçse yine izlerim. Keza SW içinde geçerli. Fakat Avatar için aynı şeyleri düşünmüyorum en fazla Blu-Ray olarak çıkınca 1 kez daha izlerim (yine görsellik için). Bir dahada açıp izleyeceğimi zannetmiyorum.
    Biraz daha kasıp filmin %100' ünü CGI olarak yapsalardı rahatlıkla en iyi animasyon dalında Up' a rakip olup oskarı alırdı (şaka tabiki kızmayın)
    Görünen o ki ortak bir noktada buluşamayacağız.
    I see you diyerek sözlerimi bitiriyorum :P



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cloud35 -- 11 Mart 2010; 19:22:45 >




  • Cane, bugün SW'yi ve LoTR'u kim neden, nasıl hatırlıyorsa, işte o yüzden hatırlanacak.

    Şunu ıskalıyorsunuz. SW veya LoTR konusu çok iyi olduğu için değil, dönemleri itibarıyla görsel olarak çok güzel oldukları için hatırlanıyor.

    Aynı şeyi Titanic için söyleyemem mesela. Zira Titanic sinemada çığır açmış bir şey değildi. Sadece biraz prestij ve para kazandırıp Avatar'a kapıyı açmak gibi bir misyonu oldu.

    Ha, zaman geçecek, mesele holgram filmler çıkacak, şöylesi çıkacak, böylesi vs. derken alıp başını gidecek bir şeyler. Ama bu süreçte, Oz büyücüsü, Rüzgar gibi geçti, Ben Hur, SW, loTR, Avatar hep hatırlanan filmler olacak. Bu tıpkı ilk aşk mevzusu gibi bir şey sadece. Sanal bir alemin gerçek gibi gösterebilme başarısını gösteren ilk film olarak hatırlanacak. Şunu gözardı etmeyin; hollywood yorumcuları için Avatar giga blockbuster olarak değil, game changer olarak gösteriliyor.

    SW'den sonra, filmler SW gibi olmaya başladı. Bundan sonra daha keskin bir değişim göreceğiz ve tıpkı ilk balığın karaya çıkması gibi bir şey olacak. Avatar olmazsa olmazdı demek, newton olmasa yerçekimi, einstein olmazsa izafiyet gibi bir değerlendirme olur. Avatar bunu başarmış bir filmdir ve film endüstrisinin gidişatı bundan sonra tamamen değişecektir.

    Elbette birileri "herkes navi filmi çekecek..", başka birileri "filmler 3D olacak..", bir diğeri "film en az 150 dk olacak" gibi algılayacak, hata edecektir. Olacaklar şunlar kabaca. Dublör denen müessese ortadan kalkacak. Stüdyolar, dekor vs. gibi şeyler tarihe karışacak. Artistler artık "aman onu giymem, bunu yapmam" diye kapris yapamayacak. Yönetmenlik demek, sağlam bir para babası bulmak demek olacak. olayın sanatsal boyutu dumur olacak, süreç değil sonuç harika olacak. Rol, oyuncu, senaryo vs. gibi kavramlar -en azından şimdiki haliyle- kalmayacak ortada. Sinema sanattan endüstriye giden gelişimini tamamlamış oldu.

    Bu, ingiliz tekstili, dikiş makinesinin icadı, sanayi devrimi sürecinin sinema ve sanatta başlayan hali. İşte Cameron, avatar ile, Singer'in dikiş makinesi ile yaptığını yaptı. Olan bu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cane®

    Avatar'ın değil Basterds'ın hak ettiği ödül hakları yendi bana görede. Avatar gerektiği ödülleri aldı. Şu an sektöre yeni bir canlılık getirdi ama bundan seneler sonra teknoloji dahada gelişecek ve Avatar'ın görselliğinden daha güzel filmler yapılacak o zaman Avatar'ı kim hatırlıcak? Daha iyi bir görselliği izledikten sonra Avatar'ın yüzüne 10 yıl sonra kim bakacak?

    Gelecek zamanda nasıl olsa daha iyisi çıkacak mantığıyla bakarsak hiç bir filmi şuanda bir yere yerleştiremeyiz. Şu ana bakmak lazım ve günümüze bakınca en iyi görsel film olarak Avatar'ı görüyorum ben. 10 yıl sonra çıkacak filmleri 10 yıl sonra değerlendiririz. Hatırlanma konusunu gelince; her zaman ''ilklerin'' yeri ayrıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Espâda -- 11 Mart 2010; 19:29:19 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cane®

    Avatar'ın değil Basterds'ın hak ettiği ödül hakları yendi bana görede. Avatar gerektiği ödülleri aldı. Şu an sektöre yeni bir canlılık getirdi ama bundan seneler sonra teknoloji dahada gelişecek ve Avatar'ın görselliğinden daha güzel filmler yapılacak o zaman Avatar'ı kim hatırlıcak? Daha iyi bir görselliği izledikten sonra Avatar'ın yüzüne 10 yıl sonra kim bakacak?


    Evet, konuyu açtığımdan beri savunuyorum, Soysuzlar Çetesi'nin hatırı sayılır bir başarı yapması gerekliydi OSCAR'da.

    Olmadı, sağlık olsun. Yalnız, AVATAR için düşüncelerim hala geçerli, eğer AVATAR bütün ödülleri toplasaydı belkide forumun en rezil olan üyesi olurdum. Dediğim gibi sadece EFEKTİYLE HATIRLANACAK !
    Ayrıca skoylu'da acayip sinemakolik bir insanmış. ( Konu daha önce konu dışındaydı, komik oluyordu, ne zaman Sinema bölümüne taşındı, paragraflar dolusu cevap yazılıyor. )






  • Aslında sinema üzerine en son söz söyleyecek adam olmam lazım. sinemaya ayda yılda bir giderim, o da genelde oğlanla gezinti olsun diye. Lise'de iken sık giderdik gerçi, pek severdik. Jaws 3D çok hoş gelmişti. Ha, burada adı geçen tüm filmleri sinemada izledik o ayrı. Sanırım yakında sinema salonu yok, ondan böyle oluyor. Genelde ara sıra kod yazarım, bir şeyleri hacklerim, kendi çapında elektronik bir şeyler yaparım. Ama %90 boş vaktim balıkta geçer. Balığa gidilebilirliği varsa ortamın, önce balığa gidilir.

    Ama görüyorum ki, somut, elle tutulur bir şeyler söyleyen yok. Az gidiyor olmam, kötü bir gözlemci olmamı gerektirmez sanıyorum. Bu yüzden dayanmak güç yapılan yorumlara.

    Genel olarak, SW hayranlığım Avatar'dan fazladır. binlerce kez izlemişimdir, emin olabilirsiniz. Hafat sonu 2 gün boyunca sürekli izlediğim oldu. Halada en hasta olduğum filmdir. LoTR'u da çok severim. Fakat pek uzun, defaten izlemek bayıyor. Avatar'ı da SW kadar olmasada bir hayli severim. Ve Cameron'a cidden gıcığım, tenha yerde karşıma çıksa bilmiyorum ne yaparım.. Ama bu adamın işini iyi bildiği ve yaptığı bir gerçek; lanet olsun ama böyle. Bu açıdan sanatına şapka çıkarırım.

    Sorun muallak, göreceli, mesnedi ve ölçülebilirliği olmayan bir şeyler üzerinden bir filmin topa tutulması. Benim gördüğüm ve hiç kimsenin bana aksini "gösteremediği" ama bol bol iddia ettiği şey; avatarın SW., LoTR vs. gibi şahane bir film olduğu. Ama garip ve ilginç bir hadise dönüyor ki aklım ermiyor.

    Victoria'nın secrets defilesinde çıkan kızlardan hangisi daha güzel diye bir absürt soru sormak bu yapılan. Avatar, SW, LoTR, hepside kendi güzelliği, bütünlüğü, harikalığı olan filmler. Gidip birini öbürüyle karşılaştırmak abesle iştigal.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: skoylu



    Aslında sinema üzerine en son söz söyleyecek adam olmam lazım. sinemaya ayda yılda bir giderim, o da genelde oğlanla gezinti olsun diye. Lise'de iken sık giderdik gerçi, pek severdik. Jaws 3D çok hoş gelmişti. Ha, burada adı geçen tüm filmleri sinemada izledik o ayrı. Sanırım yakında sinema salonu yok, ondan böyle oluyor. Genelde ara sıra kod yazarım, bir şeyleri hacklerim, kendi çapında elektronik bir şeyler yaparım. Ama %90 boş vaktim balıkta geçer. Balığa gidilebilirliği varsa ortamın, önce balığa gidilir.

    Ama görüyorum ki, somut, elle tutulur bir şeyler söyleyen yok. Az gidiyor olmam, kötü bir gözlemci olmamı gerektirmez sanıyorum. Bu yüzden dayanmak güç yapılan yorumlara.

    Genel olarak, SW hayranlığım Avatar'dan fazladır. binlerce kez izlemişimdir, emin olabilirsiniz. Hafat sonu 2 gün boyunca sürekli izlediğim oldu. Halada en hasta olduğum filmdir. LoTR'u da çok severim. Fakat pek uzun, defaten izlemek bayıyor. Avatar'ı da SW kadar olmasada bir hayli severim. Ve Cameron'a cidden gıcığım, tenha yerde karşıma çıksa bilmiyorum ne yaparım.. Ama bu adamın işini iyi bildiği ve yaptığı bir gerçek; lanet olsun ama böyle. Bu açıdan sanatına şapka çıkarırım.

    Sorun muallak, göreceli, mesnedi ve ölçülebilirliği olmayan bir şeyler üzerinden bir filmin topa tutulması. Benim gördüğüm ve hiç kimsenin bana aksini "gösteremediği" ama bol bol iddia ettiği şey; avatarın SW., LoTR vs. gibi şahane bir film olduğu. Ama garip ve ilginç bir hadise dönüyor ki aklım ermiyor.

    Victoria'nın secrets defilesinde çıkan kızlardan hangisi daha güzel diye bir absürt soru sormak bu yapılan. Avatar, SW, LoTR, hepside kendi güzelliği, bütünlüğü, harikalığı olan filmler. Gidip birini öbürüyle karşılaştırmak abesle iştigal.


    Zuhaa, adam balığa gidiyor, sinema eleştirmeninden daha çok şey yazıyor.




  • Oha lan dün nerde bıraktım bugün taa nereye gelmiş.

    Ben tüm Oscar filmlerini izlemeden bir eleştri ya da değerlendirme yapmadan çekiniyorum...
  • avatar cok orjinal bir film bence. başka filmlerle karşılaştırmak cok saçma. hepsinin konusu güzellikleri farklı.
  • Avatar denildimi fil'i bir daha izliyesim geliyor nedense
  • cepten girdiğim icin ilgilı mesajınıza yorum yapamadım siz sw a nasıl klişe dersiniz sw klişeleri oluşturan bir filmdirve asla avtarla karsılastırılamaz zaten sinema elestırmenlerinin hepsi avatara klişe diyor ama siz avatarı göğe çıkarıp klasik yapıyosunuz sadece sinemaya az giden basit sinema izleyicileri her şeyı görselliğe bakıp avatarı klasik sanarlar zaten sw ı sadece ışın kılıçlarından ibaret sandiğınızda gözümden düştünüz bir filmin klasik sayılması için başarılı bir konusu güçlü bir senaryosu ve derin bir felsefesi olması gerekir sırf görselliği dayayarak olmaz bunu sizde anladınız ve bu seferde avatarın güçlü bir senaryosu olduğunu iddaa ediyorsunuz sizin hiç bir şeyden anladığınız yok tek yaptığınız basit sözcük kalıbı ve içi boş olan uzun cümlelerinizle avatar bebelerinın gözünü boyuyorsunuz bence artık iyice rezil olmamanız için susmanızı öneririm




  • quote:

    cepten girdiğim icin ilgilı mesajınıza yorum yapamadım siz sw a nasıl klişe dersiniz sw klişeleri oluşturan bir filmdirve asla avtarla karsılastırılamaz


    SW ne kadar klişe ise, Avatar'da o kadar klişe.. Bilmem anlayabildiniz mi? Sinema işinde klişeler el mahkum yaşanan olaylar. Bir filme klişe demek mümkündür, nasıl mümkündür, belli formüller vardır. Efenim, bir kız, bir oğlan, bir kız daha, kızlardan biri soyunur, hamama gider ve kurban olur. İşte muhakkak arabalar deli gibi kovalamaca oynar filan. Genelde böyle başyapıta oynamayan, sıradan filmlerdir. VCD dükkanlarına giderseniz, tonlarca bulursunuz.

    Ve eleştirmenlerin hiçbiri avatara klişe filan demiyor. Ancak böyle sizler gibi çamur atma hezeyanı ile, boş laf üretenler bunu diyor. Elbette sizlerin 1977 yılında var olduğunuzu bilmiyorum. Ama o yıllarda SW çıkıncada böyle "amanda konu filan yok, amanda klişe dolu.." gibi bir sürü laf edilmişti.

    Neden? Nasıl? Size klişe bir adamsınız desem, bunu ispat edebilir miyim? Yada siz aksini ispat edebilir misiniz? Basit, ucuz, çamur at izi kalsın stratejisi. Kaç keredir söylüyorum, buyrun, doldurun altını, gösterin. Tıss yok, hep aynı şey, iddia var ötesi yok.

    İrrasyonel otoriteye başvurmaya çalışıyorsunuz diğer yandan.

    quote:

    İrrasyonel Otorite Safsatası (Fallacy Of Unqualified Source)

    Bir iddiayı desteklemek için, o konuda bilgi sahibi olmayan kişileri uzman olarak göstermekten doğan hatalı çıkarım.


    quote:

    Bir Bilen Safsatası
    (Argument To Authority, Appeal To Authority)
    [Argumentum Ad Verecundiam]

    Bu bölümdeki safsatalarda ortak olan nokta, iddiayı kabul ettirmek için, bir otoriteye veya geleneklere, adetlere v.s. başvurulmasıdır. Otoriteye Başvurma Safsataları adı verilen grupta şu safsatalar yer alırlar: Bir Bilen Safsatası, İrrasyonel Otorite Safsatası, İnanca Başvurma Safsatası Ortak Tutuma Başvurma Safsatası, Grup Baskısı Safsatası, Faydacı Safsata, Beğendirme Safsatası, Dayatma Safsatası, Tavır Etkisi Safsatası, Genetik Safsatası

    Tanım: Bir Bilen Safsatası, bir iddianın kabulü için otoriteye (kişi, örf, adet, kurumlar vs.) veya bunlara duyulan saygı, hürmet veya korkuya başvurmak. Kişinin kendi tercih ve sorumluluklarıyla ilgili kararların denetimini, “kendisinden daha iyi bildiği inancıyla” başka birinin otoritesine bırakması


    Tavsiye ederim, zira çok ihtiyacınız var:http://safsatakilavuzu.com

    Yani, boyuna safsata yapıyor ve mide bulandırıyorsunuz. Boyuna yafta yapıştırıp, bu yaftaları böyle safsatayla desteklemeye çalışıyorsunuz. Bense kaç defadır size, buyrun, doldurun altın diyorum, ama bir şey değişmiyor. Lütfen, safsatayı hiç hazzetmem, insanlığın bir numaralı düşmanıdır.

    Eğer film klişeleri nedir, nasıl işlerdir merak ediyorsanız:

    http://www.moviecliches.com/

    Alın, bir inceleyin bakalım, hangi filmde hangi klişeler varmış?

    Ve lütfen artık zırvalayıp kafamızı ütülemeyi bırakın. İddia etmekte elbette özgürsünüz. Ama iddianızı kanıtlayamıyorsanız, kanıtlayamayacaksanız, susunda bari başımızı şişirip durmayın. Şu ana kadar boş iddilarınızın doğruluğunu gösterecek hiç bir şey söylemiş değilsiniz. Zırvalamayı bırakıp, somut bir şeyler yazında, size şapka çıkaralım, hay hay diyelim, aynı fikirde buluşamasak bile teşekkür edelim..




  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.