Şimdi Ara

Bor ile elektrikli otomobillerin menzili artacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
2.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün katıldığı bir etkinlikte Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nün (BOREN) çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Dönmez, Bor temelli yakıt pili üretim çalışmalarında ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

    BOREN ve TÜBİTAK ülkemizdeki Bor rezervlerinin katma değerli ürün haline getirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Borda ürün geliştirme ve ticarileştirme çalışmalarının hızla devam etiğini belirten Dönmez, "Yüksek teknoloji açısından hayati önem taşıyan elektrikli araçlar için menzil artırmaya ve uçuş süresini artırmaya yönelik bor temelli yerli yakıt pili sistemlerini de üretme noktasında belli bir noktaya geldik." ifadesini kullandı.

    Bakan Dönmez, bor madeninin savunma sanayisindeki kullanımının arttığına işaret ederek, "Arazide olan askeri personelin enerji ihtiyacını bor hidrür temelli yakıtlardan temin etme imkanımız var. Askeri personelin haberleşme ihtiyacında kullandığı pillerin şarjı gerekiyor. Bu yıl içinde söz konusu ürünlerin pilot denemeleri bitmiş olacak. Ondan sonra da ticarileşmeye bakacağız." diye konuştu.

    Elektrikli arabalarda 'yakıt pili' ne işe yarar?

     

    Yakıt pilini, elektrikli arabaların motoru olarak tanımlayabiliriz. Akaryakıtla çalışan arabada kimyasal reaksiyon sonucunda ortaya çıkan ısı enerjisi motor ile mekanik enerjiye dönüştürülürken elektrikli arabalarda yakıt pilinin içerisinde bulunan malzemenin kimyasal reaksiyonu sonucunda elektrik enerjisi elde ediliyor. Bugüne kadar yürütülen çeşitli araştırmaların sonucunda borhidrür aracılığıyla çalışan elektrikli arabalar üretildi. BOREN ve TÜBİTAK’ın ürettiği BorMobil isimli konsept bir araç var. Sodyum borhidrür ile üretilen hidrojeni kullanan elektrikli BorMobil, 1 kg borhidrür ile 50 km yol gidiyor. Aracın maksimum hızı 80 km/h, menzili ise 150 km.

    Bor temelli yakıt pilinin elektrikli araçların menzilini artırarak, elektrikli araçlara olan talebi desteklemesi hedefleniyor. Mevcut teknolojiler ile 40 kW saat ile 300 km yol gidebilen elektrikli bir aracın menzili, sodyum borhidrürlü yakıt pili ile 150 km daha artırılarak yaklaşık 400 – 450 km’yi tek şarjla tamamlayabilmesi mümkün. Borhidrür üretimi için BOREN ve TÜBİTAK'ın çalışmaları sürdürüyor.




  • Ooo, gene bir çeşit "Bizim oğlan Bor'usan'a girmiş çalışıyor" vakası...

    Böyle bir çalışma var. Bir yol da kat ettiler. Bunlar yalan değil. Ama bu yakıt hücresinde bor ana bileşen olarak kullanılmıyor öncelikle. Katalizör olarak kullanılıyor. Sürekli bir Bor ihtiyacı yaratacak bir pil değil.

    Enerji verimliliği de çok yüksek değil. Yoğunlaştırmanın bir yolunu bulamazlarsa, ticarileşebilecek bir şey değil.

    Gazetecilerin az biraz zeka, bilgi sahibi olup, doğru soruları sorabilmesi ve bunları da yazabilmesi lazım. Ama Türkiye'de maalesef yok böyle bir şey. 13 metre yüksekliğindeki kuleye çıkıp, "buranın yüksekliği rahat 30 metre var" diyen, 2 metre çapındaki gaz borusunun içine kafayı eğerek girip, "Bu borunun çapı 3 metre civarında" diye saçmalayan rahmetli Mehmet Ali Birand'ın çocukları neticede. Fazla yetenek ve bilgi aramamak lazım.

    ------------------------------

    Daha çok bor kullanımını sağlayacak her türlü ürün ve teknoloji geliştirme işini desteklemek lazım. Sıkıntımız bu çünkü. Dünya'nın bor tüketimi çok az. Arttırmak için, bor kullanan ürünlerin ve teknolojilerin sayısının artması lazım. Bu açıdan, yukarıdaki gibi çalışmalar önemli. Başarısız olacağını düşünüyorum. Ama buradan başka bir bulgu çıkar, oradan yürünür, bambaşka bir şey geliştirilir falan... Bu işler belli olmaz. Mikrodalga fırının arkasıdaki çalışma mantığı, askeri işler yapan bir firmada, UHF yayınları üzerinde denemeler yapılırken keşfedildi mesela. Neye niyet neye kısmet. Oluyor böyle şeyler.
  • Hala mı bu haberler ya. Kardeşim şaka mısınız? Öyle bir şey mümkün değil işte la anlamıyor musunuz?

  • Seçim yenilenecek belli oldu

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Frost05

    Hala mı bu haberler ya. Kardeşim şaka mısınız? Öyle bir şey mümkün değil işte la anlamıyor musunuz?
    az ötede ağla
  • BOREN
    BorMobil
    Borhidrür

    Haberi fava attim, ne zaman moralim bozulsa acip okuyacagim. DH tarihinin en komik haberi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu hangi menzil şeyhi diyor.
  • Phantom II kullanıcısına yanıt
    +1 erken seçim var demek ki. Neyse ki ülkenin yarısı artık bunlara inanmıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizdeki cahil cesareti de bir başka gerçekten. Orda çalışan mühendislerden daha zekisin kardeşim sağol boşa çalıştıklarını söylediğin için. Azıcık beynini çalıştırırsan kimsenin Bor'a petrol muamelesi yapmadığını hidrojen tutması için uygun bileşiklerini bulmaya çalıştıklarını anlarsın belki. Bor'un oldukça fazla sayıda bileşikleri mevcut bu yüzden üzerinde çalışılınca bulunabilicek tonla kullanım alanı da mevcut.



    Enerji kaynağı olabilicek ise ülkemizde ciddi Toryum kaynağı mevcut. Toryum üzerine çalışmak ise çok daha maliyetli tabiki. Unutulmayıp üzerine çalışmalar yapılır umarım.

  • 37 yaşındayım ilkokuldan beri bir bor muhabbeti halen aynı muhabbet ne bormuş be

  • Arkadaş şuan 400-500 km yol yapan bataryalar mevcut, mesele bu bataryayı doldurabilmekte. Gerçi %20-%80 arasını 30 dk da doldurmak da mümkün. Siz Amerika’yı tekrar bulmaya mı çalışıyorsunuz anlamıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • la ne bormuş, senelerdir uçuramadı bizi

  • Abi secim bitti gitti, son mazbatalar da verildi artik neyin otomobili, ucagi, boru, uzay ussu allah askina ya. Rahat olsun, bi salin artik 2023'e kadar yok secim falan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 17 Nisan 2019; 17:54:15 >
  • escudo76 E kullanıcısına yanıt
    ergen misin kardeşim ne saçmalıyorsun?

  • Frost05 kullanıcısına yanıt
    Ağzınızdan bi insaallah lafı çıksın. Bu kadar mi bir insan kendi vataninin iyiligini istemez. Eminim ki başarsalar üzüleceksiniz. Sonra karşıdaki kişiye ergenmisin falan. Bizde biliriz hakaret etmeyi. Ağzını topla ikile.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • escudo76 E kullanıcısına yanıt
    Fransadakiler çok bilinçli ne yaptıklarını biliyor bizimkiler resmen sarhoş geziyor.Adamlar katedral in yeniden inşası için 1 günden az bir zamanda 700 milyon euro dan fazla bağış yapmışlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi torabi -- 17 Nisan 2019; 23:5:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fransızlar vatanıni seviyor. Bizdekiler tuttuğu parti uğruna vatan düşmanlığı yapıyor olay bu. Mesela sindi inan kıraç katedral icin milyon euro göndermemişse bende bir şey bilmiyorum. Sadece bu başlıkta ki yazıları okuyun iki millet arasındaki farkı gorun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En son hatırladığım jet yakıtıydı bu.
    Şimdilerde ise bulaşık deterjanı olan bormatiklerimiz var.
    OLMAYINCA OLMUYOR İŞTE ZORLAMA
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Frost05

    Hala mı bu haberler ya. Kardeşim şaka mısınız? Öyle bir şey mümkün değil işte la anlamıyor musunuz?
    Konuştu profesör :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yorumlara bak, hala inanıyorlar böyle haberlere

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.