Şimdi Ara

Boeing 747 üzerinden roket fırlatıldı: İşte o anlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
1.962
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Boeing 747 üzerinden roket fırlatıldı: İşte o anlar



    Richard Branson'ın uzay şirketlerinden birisi olan Virgin Orbit, bugün ilk kez yörüngeye ulaştı. Bir Boeing 747 uçağı üzerinden küçük bir roket fırlatan şirket, 10 farklı küp uyduyu başarıyla yörüngeye taşıyarak sektörde çok önemli bir adım attı.



    Güney Kaliforniya'da gerçekleştirilen test uçuşunda, Virgin Orbit'in 21 metre uzunluğundaki roketi LauncherOne, yaklaşık 10,7 kilometre yükseklikten serbest bırakıldı. Cosmic Girl isimli uçaktan havaya bırakılan roket hemen motorlarını çalıştırdı ve uzaya doğru yükselmeye başladı.. Kısa süre sonra bir güncelleme yayınlayan Virgin Orbit, roketin 10 küp uydudan oluşan yükünü başarıyla yörüngeye taşıdığını duyurdu.





    Küçük boyutlarıyla dikkat çeken LauncherOne roketi, 500 kilogram ağırlığındaki görece hafif yükleri uygun fiyatlarla yörüngeye taşıma hizmeti sunacak. Uzay araştırmalarında fırlatma maliyetleri şu anda çok yüksek olduğu için Virgin Orbit'in sunduğu LauncherOne gibi çözümlere büyük ihtiyaç var. Virgin Orbit burada özellikle de alçak Dünya yörüngesinde uzay taşımacılığının önemli markalarından birisi haline gelmeyi planlıyor.



    Ayrıca Bkz.Virgin Orbit, Mars'a uzay aracı gönderen ilk özel şirket olabilir



    Virgin Orbit geçtiğimiz yıl Mayıs ayında da benzer bir test uçuşu gerçekleştirmişti ancak LauncherOne roketi bu uçuşta yörüngeye ulaşmayı başaramamıştı



    LauncherOne'ın bugün yörüngeye taşıdığı küp uyduların büyük bir kısmının, NASA tarafından düzenlenen eğitim programları dahilinde ABD'li üniversiteler tarafından geliştirildiği belirtildi. Alçak Dünya yörüngesine yerleştirilen uydular küçük çaplı bazı bilimsel çalışmalar gerçekleştirecek.




    Kaynak:https://phys.org/news/2021-01-richard-branson-virgin-orbit-space.html







  • Mesela bu haberde bir Boeing 747 ile 10 adet küçük boyutlu uydu fırlatılmış. Uzaya gönderilen uzay istasyonu vb gibi şeyler çok daha büyük ve normal bir uçağın taşıyabileceği şeyler değil. Belki ileride çok büyük ve sırf bu iş için yapılan bir uçak ya da birleştirilen iki uçak duyabiliriz.

  • Zaten en mantıklısı bu. Uzaya gidecek roketler en fazla yakıtı Dünya'nın atmosferinden çıkabilmek için harcıyorlar. Zamanında dolandırıcılık konusu olan "Uzay Asansörü" fikrinin de temelinde bu yatıyor.

  • Super yaaaaa. Umarım biz de yaparız



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinoeis -- 18 Ocak 2021; 17:28:9 >
  • profecco kullanıcısına yanıt
    Peki şu ana dek niye yapılmadı?
  • Biz de saçma sapan içi boş siyaset tartışalım. Din tartışalım.. Elde var: kocaman 0...
  • profecco kullanıcısına yanıt
    Yarın gel işe başla
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sinoeis

    Peki şu ana dek niye yapılmadı?

    Mesela bu haberde bir Boeing 747 ile 10 adet küçük boyutlu uydu fırlatılmış. Uzaya gönderilen uzay istasyonu vb gibi şeyler çok daha büyük ve normal bir uçağın taşıyabileceği şeyler değil. Belki ileride çok büyük ve sırf bu iş için yapılan bir uçak ya da birleştirilen iki uçak duyabiliriz.

  • biz yapana kadar bekleyin demek çok isterdim....

  • Yux[H]ell!cA kullanıcısına yanıt
    Sen bizim uzay projelerimizi bilmiyorsun galiba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sinoeis

    Sen bizim uzay projelerimizi bilmiyorsun galiba?

    Ne uzayı kardeş, "cahil kesime güveniyorum, okuma oranı arttıkça beni hafakanlar basıyor" diyen yök yöneticinden deve sidiği şifadır ve "Hazreti Nuh'un cep telefonu vardı" diyen daha nice pek zeki akademisyenlerin olduğu ülkede hangi uzay projesinden bahsediyorsun sen? Uzaya uydu göndermekle kendini abd ya da rusya'da yaşadığını zannediyorsun sanırım ama burası Türkiye. Burada her zaman bir proje vardır ama adı sadece proje olarak kalır. İthal inek alıp ithal saman yediren bir ülkedir Türkiye. Ne uzayı?

  • NASA yıllar önce uzay mekiği programı için havaalanından kalkış yapan ve uzay görevi sonrası havaalanına iniş yapan uzay mekiğini gellştirdi ve kullandı. Elon Musk yeniden kullanılabilen roket diretmesinden önce yeniden kullanılabilen uzay mekiği programı uygulanıyordu sonradan iptal edildi ABD'de.

  • Üniversitelere ait uydular. Acaba bizim hangi üniversitenin böyle bir bütçesi var.
  • vs-fb kullanıcısına yanıt

    Grizu isimli üniversite takımı Falcon 9 ile model uydu gönderecekti ama fırlatma ileriki bir tarihe ertelendi.


    Düzeltme:Yanlış bilgi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrelio -- 19 Ocak 2021; 9:32:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizde saray yapıyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.