|
12 gün önce taş kırma ameliyatı oldum, öncesinde 1 hafta düşmesini bekledim. Şu anda iki gün sonra ameliyatta takılan dj stent çıkarılacak. Tecrübelerimi ileriye bir mesaj olarak kalsın, belki fayfalananlar olur diye paylaşacağım. Öncelikle bu taş nerden çıktı neden düştü konusuna gelelim. Sık böbrek taşı düşüren insan değilim, ara ara kum düşürdüğümü ise hissediyordum ama hiç sıkıntı olmamıştı. Olaydan bir gün önce şu xiaominin titreşimli masaj tabancasıyla belime ve hatta tam böbrek bölgesine masaj yaptırmıştım. İyi de gelmişti. İşte o titreşimler böbrek içinde takılı duran yer edinmiş ve yerine göre şekil almış sabit taşı yerinden oynatmış. Sabah kalktım tam mesane üstünde değişik bir ağrı sanki içeride olmaması gereken birşey rahatsılık veriyor. Ara ara yeri de değişiyor. Ara ara gidiyor gibi oluyor sonra hafif artıyor..... İşte bu sancı şeklindeki ağrı tarzıymış. Geldi gitti bir arttı bi azaldı derken dedim apandisitim patladı herhal içime dışkı yayılıyor.... Dedim herhalde birazdan ağırlaşacağım ölebilirim felan... İçimde derin korkular, hemen internetten baktım apandistin tespit yöntemi için sağ alta parmakları batırıp biranda çektim ama öyle bir acı vs olmadı.... Dedim apandist değil ama ne bu böbrek taşı olsa duramazdım dedim, ilk idrar da normal geldiydi.... Kafamda sorular derken bir sancı girdi aniden ve belimin altından sağ böbreğimin olduğu kaburga altına doğru zonklayatak yükselmeye başladı. Bir anda o kadar çok arttı ki ben açık yarama uyuşturmadan dikiş atsanız dayanırım yani o kadar acı eşiğim yüksektir, dayanamadım bağırmaya başladım hemde hiç çekinmek vs aklımın ucuna gelmedi... 2 dakika sonra o kadar şiddetlendi ki olduğum yerde debeleniyorum ama kurtulamıyorum. En son allahın artık nasıl olsa da bayılsam artık bu acıya dayanamıyorum dediğimi hatırlıyorum. Sonra ağrının o pik anı geçmiş kendimi düşünebilir durumda buldum. Köy gibi bir yerdeyim belediyelik ama allahtan sağlık ocağı gibi bir hastane var. Hemen atladık 3 tekerlekli elektrikli bisikletle yola koyuldum, yolda sarsıkdıkça biraz daha rahatladım. Hastaneye vardık... Durumu anlattık doktor geldi apandisit kontrolü yaptı eliyle sonra idrar ve kan tahlili dedi. Zaten idrar verince kıpkırmızı gelmesinden belli oldu. Hemen yatış ve ağru kesici vs eklenmiş serum verdiler bende rahatladım. Buscopan verdi ve doktor dedi ki ürolojiye görünmen lazım. Bu olay cumartesi oldu. Dedik pazartesi Akşehir hastanesine gideriz. Sonra pazartesi olmadı salıya, salı olmadı çarşambaya çarşamba 15 temmuz tatilmiş perşembeye sarktı. O arada bir daha öyle büyük bir sancım olmadı, ben de her idrar içinde taş arar oldum acaba geldimi diye.... Perşembe doktorun yanına gittik tomografi çekildi. Doktorun yanına vardık dedi 7mm civarı taş görünüyor şekilsiz bir taş gibi dedi. Düşmek için sınırda bir taş dedi, büyük ihtimal düşmez ama biz pazartesiye kadar bekleyelim dedi. Buscopan, dolorex verdi, manurol verdi ve dedi çok ağrın olursa dikloron ampül yazdım onu yaptırırsın. Pazartesiye kadar hafif ağrı dışında hiçbirşey olmadı. Pazartesi gittik durumu söyledik size bağlı dedi. Ben dedim bir daha o ağrı gelirse nerde geleceği belli olmaz ve tedirginlikle zor dedim lazerle ameliyatı olayım dedim. Hastanede sadece lazerle kırıyorlarmış. Ertesi güne ameliyat için hemen hazırlıklara başladık işte anestezi için tahlil rönten ekg vs salı günü hastaneye geldim ve yatış verildi. Öğle arasından sonra alacağız dediler ve aldılar. Ameliyathaneye girdim ve biraz bekledikten sonra ameliyat masasına oturdum biri geldi önüme omuzlarımdan tuttu. Dedilerki spinal anestezi yapılacak. Tamam dedim acır mı, yok damar yolu açma kadar dediler. 4-5 defa iğne yapıldı her seferinde hem iğne hem şırınga basınca oluşan şişlik canımı baya yaktı, sanki belimde bir yerler yumurta gibi şişiyordu. Omuzuma daha çok bastırdılar. En son iğneyi pek hissetmedim sadece sağ bacağımı elektrik çarpmış gibi oldu ve tamam oldu dediler. Keşke o son iğneyi en başta yapabilseydi, ameliyatın en ağrılı kısmı bu oldu. Sonra hemen uzan kendini yukarı çek bacağını uzat vs dediler, dedim ne oluyor. Uyumadan ameliyat pozisyonuna geçmek içinmiş. Acele et dediler. Bacakları bir yerlere koydum, sonra önüme bir perde çektiler göremiyorum ne olup bittiğini baktım solumda ekran var dedim burdan izlerim. Ameliyathane lambasından yansımayı farkedince baktım kasık batın bölgesini tentürdiyot ile siliyorlar vs. Sonra doktor geldi üreteroskopi cihazını ve ucundaki ışığı gördüm. Sonra bi baktım ekran pembeleşti baktım idrar yolunda girildi hemen mesaneye ve ordan üretere geçerek ilerledi ve taşı gördüm. Doktor o an dedi bu taş büyük ve şekilsizmiş düşmezmiş bu dedi. Sonra lazerle kırmaya başladı o an canım yandı. Ağrı var dedim duyan yok. Biraz daha sesli söyledim ve biri duydu dedi hastanın ağrısı var. Burnumdaki hortumu çıkarıp başka birşey taktılar ve hoop ben gittim... Sonra gözümü açtığımda baktım doktor böbrek içini kontrol ediyordu ağrım oldu söyledim yine verdiler sedasyonu gittim. En son uyandım ameliyat bitmiş sedye gelmesi bekleniyordu. Sedye geldi. Dediler bekle personel gelsin seni sediyeye alacağız. Ben dedim geçeyim. Geçemezsin dediler, ben bir ayaklarımı kontrol ettim güç var gibi dedim geçerim. Gerçerdim geçemezdim hadi geç dediler kendimi geçirdim sedye üzerine topuklarımdan kuvvet alarak. Nasıl yani dediler sen bacaklarını hissediyor musun evet dedim. O an bir şaşkınlık gördüm yüzlerinde. Olamaz falan dedilerse de durum buydu. Garip bir şekilde ayak parmaklarımı hafif hareket ettirebilirken kaba hareketleri yapabilmiştim. Ama ameliyat yapılan bölgede his yoktu. Bu arada sonda da takılmış doluyor. Aldılar beni servise çıkardılar, orda hasta bakıcılar geldi ve altımdaki ameliyat çatşafıyla tutup kaldırıp yatağa aldılar. 3-4 saate kadar çok rahattı hiçbir ağrı vs yoktu, zaten artık ayak parmaklarımı hareket ettiremez olmuştum. 4. Saatin sonuna doğru his tekrar gelmeye başladı en son kasık ve popo bölgesi hissi gelmeye başlayınca sondanın acayip rahatsızlık verdiğinin farkına vardım. Bir görevli geldi ve beni röntgene götürdü, dj stent takılmış onun yerleşimini kontrol için röntgen çekildi. Ayaklarımı kullanabiliyor yürüyebiliyordum ama tekerlekli sandalye ile götürüp getirdi. Sonrasında odada biraz hareket ettim, yürüdüm baktım rahatsızlık yok. Karnım acıktı, yanımda refekatçim vardı dedim onla beraber aşağıya inip birşeyler yiyeyim çorba felan. Katı yiyecek zaten henüz yasaktı. İzin vermediler ama alıp getirtebilirsiniz dediler. Refakatçim gitti çorba vs sıvı gıdalar aldı geldi. Tam o anda bir üşüme titreme geldiydi ve sancı tarzı ağrıma başladı. Dedim ne oluyor bu taş alınmadı mı???? Öyle bir sancı geliyordu ki o ilk dayanılmaz taş sancısına denk. Bu arada saat 19 civarı olmuş. Sancı şeklinde tekrar geliyor ve artık bağırmaya başladım. Dedim hemşireye söyle serum ağrı kesici ne varsa yapsınlar. Öyle sancıma oldu ki bayılacak kadar bağırdım ama bayılamadım. Hemşire dediki sırada akşam rahat uyumam için saat 23 de takılacak serumu var. Şimdi takarsam gece rahat uyuyamaz vs dayansın.. Ya hevla vela kuvvete..... Akşama diğer aile üyeleri de geldi, çay demlenmiş vs getirmişler ya akşama huzurlu bir şekilde içeriz diye hayal etmiştim ama bu ağrılar içine etti. Sonrasında sancılar yavaşladı ve azaldı ama bitmedi. Tolere edebileceğim yüzümü buruşturur hale geldi. Hele o sonda var ya, sanki sıkıimışım gibi garip hisler oluyor, istemli istemsiz idrarını yapmaya çalışıyor gibiyim. Hele o sıkma refleksi geldiğinde acayip canım yanıyor. Zannediyorum sonda tıkandı akış yok ama sürekli akıyor da.... Gece 23 oldu hemşire geldi serumu takmaya dedim daha önce nerdeydin şimdi öyle büyük bir ağrım kalmadı ki ne vardı bir ağrı kesici yapsaydınnız vs. Dediki şimdi rahat uyursun. Sağa sola dönmeye sonda çok tahatsız etti en sonında torbayı yatak üstüne bacak arasına koydum. Biraz uyudum sabahı ettik. Sabah erken kahvaltı geldi, sonrasında hemşire geldi sonda çıkacak dedi. Dedim acır mı yok felan dedi. Enjektörü taktı içindeki balonun suyunu çekti dedi nefes al.. Çekti ya içim bir hoş oldu, baya da uzunmuş. Ardına bir sızlama geldi ama rahatladım. Hemen arkasına su içtim ki wc ye gideyim. Gittim ama bir sızlama var ki özellikle çişimizi tuttuğumuz hissettiğimiz o kısım belli ki zedelenmiş. İdrar zaten kanlı.... Doktorın yanına gittik dedi taş düşmezmiş kırdık aldık. Dj stent taktık 2 hafta kalacak istediğin yerde çıkarttırabilirsin. Bol su iç. Bu arada ameliyattan sonra da servise gelmiş gitmişti onu atlamışım. Aynı şeyleri söylemişti dj stent var fazla hareket etme, eğilme doğrulme bel hareketleri yapmamaya çalış. Ben yürüme, yolculuk vs dedim. Yolcukuk yapabilirsin ama gekeremedike yapma ve hatta yürüme dedi. Sadece dinlen ve bol su iç..... Dedim dün akşam çok ağrım oldu dayanılmaz diye, dedi hemşireye söyleseydiniz ağrı kesici takardı dedik söyledik ama yapmadı. Şaşkın şaşkın baktı. Neyse reçete yazdı dolorex, aksef, buscopan ve manurol. Onlatı da aldık atladık arabaya köye gittik. Dinleniyorum ama idrar hep kırmızı. Bazen açılıyır bazen koyulaşıyor. Stentin mesane içindeki ucunu özellikle idrar yaptıktan sonra hissediyorum. Neyse 2 hafta süte geçti. 4,5 saat ve 1,5 saat olmak üzere iki kez araç kullandım. 1 düğün, 2 piknik, 1 balık tutma, 2 konsere gitme olaylarım oldu ama olabildiğince az hareket ettim wcye yakın oldum ve hep su içtim. Şimdi olması gerekeni ve olmaması gerekeni yazıyorum. Dj stent var ise en iyisi evde dinlenme. Dinlenirken idrarda kanama yok denecek kadar azalıyor, rahatsızlığı gidiyor. Yürüme dahil her hareket kanamayı arttırıyor. Araç sürmede her ne kadar oturuyor olsak da kanama artıyor. Otururken de dik oturma değil, olabildiğince ağırlığı idrar yolu mesane bölgesine vermeden yani sırt geriye doğru olabildiğince yaslanarak , ön tarafı ilerde tutatak oturmak iyisi. Yatmak uzanmak daha iyi. Eğilme kalkma gerektiren durumlar, ağırlık taşıma, beli sağa sola kıvırma yapılmamalı. Zaten yaparsanız ardına idrar hemen kanlanıyor. Vücudu düz tutatak yürüme bişey yapmaz sanmayın yine yapıyor. Dikkat edilecek en önemli bir noktalar: Bol su içip idrar atmak gerekiyor. O yüzden bol su içiyoruz ki idrar sürekli gelsin, içerdeki tahribat iyileşsin ve stent üzeri mineral/taşlaşma oluşmasın diye. Bu yüzden de sık sık idrara çıkıyoruz. İdrar yaparken kendi halinde aksın, sakın istemli sıkıştırmayın, bunu yapmamaya çalışın. Hatta tam boşalmadı ise dahi zorlamayın. Hatta bitti deyip sonra tekrar boşaltma isteği gelirse yapmayın. İçerde kalırsa az bişey kalsın. Çünkü mesanede stentin diğer ucu var ve mesane boşalınca mesane duvarlarına daha çok sürtünüyor. Hem ağrı sızı veriyor hemde kanamayı arttırıyor. İdrara çıktıktan sonra hemen yürümeyin ve su için ki içerisi biraz dolsun. Sonra yürümeniz gerekiyorsa yürüyün. Nereye giderseniz gidin en az hareket eden siz olun. Mesela sakın ola bisiklete binmeyin, o dar koltuk haşat edebilir. Sürekli su için ama bir anda değil azar azar. Amacımız sürekli hemen idrar çıkmak değil, böbrekten mesaneye berrak idrar çıkışını sağlamak. Nereye giderseniz wc ye yada halledebileceğiniz yere yakın olun. Çünkü içeride stent olduğundan mesane dolduğunda bir anda çok sıkışmışlık hissi verebiliyor. O anda stent olduğundan ağrısı hem o tataf böbreğe reflü şeklinde güçlü bir ağrıyla vurabiliyor. Özellikle ameliyattan sonraki ilk bir hafta her idrara çıkmada mesaneden böbreğe doğru basınçlı bir idrar reflüsü bariz ağrıyla hissediliyor. İkinci haftada yine hissediyordum ama ağrısı daha azdı, herhalde üreterdeki hasarlar iyileştiğindendir. Ayrıca üretra yolunuzda tahriş var ise onun da acımasıyla beraber sıkıştırıyor. Siz tutarım desenizde istemsizce kaçırma olabiliyor. Bende ilk başlarda 2 defa oldu. Ha her sıkışmada mesane tam dolu da olmuyor ama hissiyatı öyle. Mesane boş iken ne olur ne olmaz tekrar bir yapayım demeyin yine biriken gelecektir ama gelen kanamadan ne demek istediğimi anlarsınız. Yani bu dönemde siz çişinizi değil çişiniz sizi kontrol edecek.... Buscopan önemli idrar yollarının spazmlarını azaltıyor, ağrı kesicilerde ağrı için gerekli. Ameliyat sonrası antibiyotik de ne olur ne olmaz enfeksiyon için gerekli. Ayrıca idtar yolunuza bakteri girebilecek havuz vs uzak durmalısınız, partnerinizle cinsel yaşamdanda aynı nedenle uzak dursanız iyi olur. Neyse 2 hafta sonra kayseri şehir hastanesine gittim bir doktordan randevu alıp dedi ameliyathanede mi alınsın? Ben dedim hangisi hemen olursa öyle olsun. Ameliyathanede olan anesteziyle olduğundan hiçbirşey hissetmeden yapılacaktı ama ona ileriye gün veriyorlardı en az 1-2 hafta gibi. Ben dedim hemen nasıl oluyorsa öyle olsun. İdrar ve röntgen verdim ertesi güne alalım dedi. Ağrı olavak mı dedim biraz olur dedi, dedim çok mu az mı? Dedi 10 hastadan 2si ağrı olduğunu söylüyor kişiye göre değişir dedi. Ertesi gün gittim sisteskopi odasına yönlendirdi. İyice gergindim. Evden gelirken 2 ağrı kesici dolorex ve arveles ile 2 tane buscopan almıştım. Orda erkek hemşireler vardı. Hemen wc ye gönderdiler mesaneyi boşalt dediler. Son olarak kanlı idrarımı gördüm. Neyse alt tarafı çıkardık operasyon masasına geçtik bacakları vs yerleştirdik. Örtü vs örtüp tentürdiyot vs sürdüler. Ben fazla göremedim artık. Dedim uyuşturucu jel olmayacak mı? Olacak dedi ve enjektör çıkardı ve idrar yolunun ucundan verdi. O an bildiğimden kendimi hiç sıkmadım ve olabildiğinde serbest bıraktım. Jelin içerde ilerleyişini, yarattığı basıncı ve sanırsam sıkma bölgesini geçerek mesaneye ulaştığını hissettim hafif bir sızı oldu. Birazdan yanma başlar dedi ve öylede oldu ama hafif bir acıbiber yakması gibi, öyle fazla değil zaten uyuşturma etkisi hemen başlıyor ve daha da acıma azalıyor. Doktor geldi ve flexible sisteskopi aletini aldı hazırladı kamera ve ekran açıktı. Giriyoruz dedi baktım ekrandan ilerliyor. Dedi ki şimdi prostat bölgesinden geçeceğim hafif acıma olabilir dedi, zaten kendimi hiç sıkmamaya salmaya çalışıyorum orayıda geçti ve en son mesaneye girişinden geçti. Tüm bunlar 10-15 saniyede oldu ve hemen dj stent ucu göründü. Bu kadar dedi şimdi bunu çekip alacağız dedi. Ben esas ağrı acımanın onu çekerken olacağını, böbreğimden böğrümden çekerken sızı kopma olacağını düşünüyordum. O arada kamerada stentin ucunu krokodil gibi bişeyle tuttu. Ben acıyacakmı diye doktora döndüğümde bir baktım çıkarmış bile aletin ucunda stent sallanıyor. Hemen çıktı gitti hissetmedim neredeyse. Dedim bu kadar mı, evet dedi. Şaştım kaldım. Son derece basit ve kolay bir işlemdi, ağrı sızı çok azdı. Yani ameliyat sonrası kendimiz idrar çıkarkenki ağrılar yanında hiçbirşey. Hatta gerçektende o jelin sıkılması anındaki his dışında hiçbirşey. Ben sadece gerginlikten kafamda büyütmüşüm, gerilmişim. Bu arafa dj stenti aldım, poliüretandan yapılmış üstünde sıra sıra delikleri olan bir ince boru. Hani ince elektrik kablolarının dış yalıtım malzemesi var ya onun aynısı. Yumuşak bir malzeme. Silikon olanları da varmış ondan olsa daha iyi olurdu belki hiç hissetmezdim,daha konforlu ve yumuşak ve kanaması daha az ve hiç olmayabilirdi. Bu arada üzerinde hafiften bir mineral birikimi varmış, çok uzun süre kalırsa bu taşlaşmaya sebep oluyormuş.... Sonra giyindim ama çıkmadan önce idrar çıkışına ordan peçetelerden ped yapıp koydum. Çünkü içeri anestezik jel ile giriş çıkış oldu farkında olmadan kaçırma vs olmasın diye. Dedim araç sürebilir miyim. Dediler ne istersen yap. Atladım aracıma eve gittik. Evet biraz pembe sıvı gelmiş, artık o jel mi başka bişey mi bilemedim. Ondan sonra bugün 2 gün akşamı ve idrar yaparken yanma dahi bitti sayılır. Dün hafif rahatsızlık yine vardı ama hızla iyileşiyor. Tabi bol su içmeye devam. İdrar stent çıktığından beri berrak ve kansız geliyor. Herşey hızla normale dönüyor. Anlatacaklarım tecrübelerim bu kadar. Bu süreçte böyle bir anlatım bulamadığımdan bunu yazmak ve paylaşmak istedim. Atladığım eksik kalan birşey olursa ekler düzeltirim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exelsior -- 6 Ağustos 2026; 20:31:47 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler