Şimdi Ara

BOBİN + MIKNATIS = EMK (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
1
Favori
27.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • nüvenin yapısını oluşturan saçlar manyetik akıyı düşük kayıpla iletilmesini sağlar. buna karşın hava ise mayetik iletkenlik açısından en kötü maddedir.
  • peki arkadaşlar size aşağıda açıklayacağım türden bir sistemde ne kadar üretim alabiliriz.

    kablo çapı.: 0.80
    kablo uzunluğu: 500 metre
    toplam sipir sayısı: 70

    her 5 cm de bir "U" ve trsi dönüş ile sarım tamamlanıyor. (bir sipir in kapladığı kesit alanı 56mm2 oluyor dolayısyla)

    mıknatıslarımız ise geniş yüzeyler "N" "S" olmak üzere 5 x 20 x 25 ebatlarında 10.000 gauss luk güce sahip.
    dik konumdaki mıknatıslar 1 cm ara ile "n" ve "s" yüzeyleri birbirine bakacak şekliyle yerleştiriliyor. ve aradan da dakikada ki hızı 1000 devir olan dönme hızıyla yukarda ölçülerini verdiğim kablolar geçiyor
    ( kablolar herhangi bir metale bağlı değil.)

    bu sistemden ne kadar elektirk üretimi alırız.

    not: resimekelemyi bulamadım. eğer anlaşılmaz bir şey varsa resim ekleme yönetimini açıklayansayfanın adresinide yazarsanız size çizim de yollarım




  • mıknatıs adeti nedir,kaç faz var ve ''u'' yu oluşturan I_I kesitlerinin dikey ve yatay olan bölümlerinin uzunlukları da yazarsan daha çabuk sonuca ulaşırsın bence......



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 26 Mart 2008; 21:50:24 >
  • sayın mehmet turhan;
    haklısın bir kesiklik var değerlerde

    2 adet mıknatıs

    6 adete görede formüle edersek nasıl olur

    faz derken kast edilen bağlantı uçları ise tek uç.

    yata bölümde "U" nun bir bacağından diğer bacağına 1.5 cm. uzunluk ise 5 cm.

    sanırım bu değerler yeter. eğer faz konusunda yanılıyorsam biraz açıklama yapmanızı rica edeceğim.

    ilginiz için teşekkür ederim
  • düzeneğini görmeden bir şey söylemek zor. ama maksimum verim alman için iletkeninin manyetik alanı dik açıyla kesmesi gerekir. kesme açısı 90 veya 270 derecelerden uzaklaştıkça indüklenen gerilim küçülür. iletken manyetik çizgilere paralel olduğunda ise sıfır gerilim elde edersin. böyle bir düzenekte verim elde edebilirsin. eğer iletken manyetik alanı düzgün kesmezse gene elde edeceğin verim düşük olacaktır.
  • resim eklemeyi bulamadığım için şöyle tarif edeyim.

    bir kere bobinler bir yere bağlı değil. yani demir gibi.

    diziliş biçimleri şöyle

    IIIIIIIIIIIIIIII

    burda 1. I harfini 2. I harfi ile üstten bağla, 2. I harfinide 3. ile alttan bağla yüksek uçlu dalga gibi.
    bu şekilde ki sarımı uygun bir şekilde dışarıya taşma olmayacak sıkışıklıkta ince plastik bir kaba yerleştiriyoruz. ve dolayısıyla tam bir daire elde ettik. Bu şekilde eli,mzde bir silindir görünümlü sarım oldu. silindirden hareketle ebatlarının verirsem. silindirin dış çapı 12 iç çapı 10.4 yükseklik 5 cm. bu silindirin biri içinde biri dışında olmak üzere yukarda verilen ölçülerde mıknatıs hareket ediyor. burdan ne kadar üretim alırız.

    siz bu arada birde resim eklmeyi anlatan sayfanın adresini verirseniz gün içinde size resimle destek olmaya çalışırım.

    ilginize teşekkürler




  • image butonu ile resmin bulunduğu adresi ekleyebilirsin.

    [simage]resim adresi[/simage]
  • sanırım resim yüklemeyi becereceğim.
     BOBİN + MIKNATIS = EMK


    diğer bütün bilgiler zaten yukarda açıklanmış durumdadır. eğer eksik kalan bir yön varsa kısa sürede tamamlamak isterim.

    sorum şu:

    yukardaki düzenekte mıknatıslar sarıma değmeden dk. 1000 devir dönerse elde edeceğimiz güç nedir.

    teşekkürler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: combaba

    sanırım resim yüklemeyi becereceğim.
     BOBİN + MIKNATIS = EMK


    diğer bütün bilgiler zaten yukarda açıklanmış durumdadır. eğer eksik kalan bir yön varsa kısa sürede tamamlamak isterim.

    sorum şu:

    yukardaki düzenekte mıknatıslar sarıma değmeden dk. 1000 devir dönerse elde edeceğimiz güç nedir.

    teşekkürler

    combaba kardeş
    şekli anladık zaten de şu IIII bölümlerin de adetini verirsen sana tahminen bir voltaj verebilirim gibi.
    ama şu varki magnetler yada spirler doğru yerleştirilmezse birbirlerini nötrelize edecektir haberin ola




  • Sarim sayilarini devir sayisini vermissin elde ettigin voltaji da vermissin buradan miknatislarin fimax degeri hakkinda fikrimiz olusur. Ancak bizden guc degerini hesaplamamizi istiyorsun.

    Karsilikli duran miknatislar arasindaki mesafe de belki isimize yariyabilir.

    Sorunun cevabi hakkinda biraz tahminde bulunalim.

    Sargilarinin yeterince kalin oldugunu dolayisi ile yuksek akim akitma sorunu olmadigini varsayiyorum. Bu durumda gucu miknatislarin demagnetize olacagi fi akisi belirler. Zira sistemde zorlanacak tek bilesen miknatislar olacaktir.

    Miknatislarin yeterince saglam monte edildigini, bobinlerin yerlerinden firlamayacagini, alternatorunu yukledigimizi varsayalim ve milini dondurelim ve devir sayisini arttirmaya baslayalim. Bobinde enduklenen voltaj dis devreden akim akitir, akim devir sayisi ile orantili olarak artar ve bu akim ayni zamanda alternator bobinlerinde magnetik alan olusturur. Bu alanla miknatis alani ile etkilesim halindedir. Elektriki olarak olusturulan alan belli bir seviyeye geldiginde artik miknatislarin alani bozulacak ve yeterli voltaj veremez hale gelir. Iste guc bu nokta civarinda sinirlidir.

    Isin icinde olmayinca ahkam kesmek tehlikeli. Okulla ogrencilikle alakam yok desenizde size asagidaki kitabi maksimum siddette oneriyorum.

    Kitap kutuphanemde mevcut elime aldigimda size bir iki gun icinde yeterli cevaplar verebilirim.

    Kitabin adi: Elektroteknolojiye Giriş Cilt 4 Elektromagnetizma
    Yazari: Hasan Önal

    Sordugunuz soruya benzer sorular ve cevaplari kitabin son sayfalarinda mevcut.

    Elektrik ve elektronige gonul vermis kisilerin, ulkemizin yetistirdigi ender hocalarimizdan biri olan kiymetli Hasan beyin kitabini almalarini tavsiye ederim.

    Ister hikaye kitabi gibi okuyun ister kagit kalem alip kitaptaki yuksek matematiksel islemlere eslik edin.
    Satirlarin aralarina gizlenmis essiz bilgiler bulacaksiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 27 Mart 2008; 23:15:46 >




  • sayın bunalmış burda dönen alan mıknatıslar. bobinler sabit. 5 x 20 x 25 geniş yüzeylerde çizime göre 4 mıknatıs 10. gauss luk. iyi bir torna tesviye ile 0.5 mm sarımla mıknatıslar arasında boşluk olduğunun varsayalım.
    güç belki yanlış ifade oldu. kaç vatt çıkış alırım. sonuçta bildiğim kadarıyla kablo çapı sabitinden amper değeri sabir olur kalan volta gider. yani ben bu sistemden ne kadar elektril elde ederim.
  • Miknatislar donuyor bobinler sabit o tamam. Sanirim bobinlerin yerlerinden firlamasi cumlesinden dolayi bobinlerin dondugunu dusundugumu zannettin.

    Alternator yuklendiginde mili cevirmek zorlasir. Bu zorluk aynen sargilara da yansir ve sargilar yerlerinden firlayip cikmak ister. Bu sebeple sargilar yerlerine simsiki baglanmali hatta recinelerle sabitlenmeli.

    Watt cinsinden guc degeri icin bahsettigim kitaba gozatmadan sayisal deger vermek istemiyorum.
  • daha fazla elektrik için manyetik alan artmalı (mıknatıs) + bobin sipir sayısıartmları.Bobinin kesiti felanda önemli tabi.Bu konu hakkında bildigim bu..
  • Değerli arkadaşlarım !

    Yukarıda yazılanlar genelde şu kadar devirde şu kadar volt gerilim alınır türünden açıklamalar. 1000 devirde 80 v. gerilim aldığımızda bundan kaç watt ya da kaç amper güç alabiliriz bununla ilgili hiç açıklama göremedim. Acaba burada gerilim arttıkça güç de aynı oranda artarmı. Oysa burada bize lazım olan 12 v. ya da 24 v. dc olduğu gerçeğiyle bunun üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırsak.
  • arkadaşlar ben ögrenmede böyle bilgileri sadece parcaların tanımı olarak kullanırım. bu yolla anlamak daha kolay ve saglam geliyor bana.

    şöyle ki . öne elektronu tanımlamalıyız. hayal kurarak.etrafımızdaki şeyleri örneklendirerek. kademe kademe parcaları ele alarak.

    sorna tel yada bakır ele alalım. faraday gibi hissetmeye çalışın sıfırdan elektrik üreten birisi elektirigi anlamaya çalışan.

    yıldırımlar şimsekler düşünün.. elektrigin dogası . metallerin iletken oldugunu görün. sorna manyetik le anlamaya çalışın. ..

    böyle böyle keşiflerle kendi çabalarınızla işi hem temelden ögreneceksiniz hem anlamak basit oalcak hem içinizdeki maceracı ruh güçlenecek...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ŞEF34

    Değerli arkadaşlarım !

    Yukarıda yazılanlar genelde şu kadar devirde şu kadar volt gerilim alınır türünden açıklamalar. 1000 devirde 80 v. gerilim aldığımızda bundan kaç watt ya da kaç amper güç alabiliriz bununla ilgili hiç açıklama göremedim. Acaba burada gerilim arttıkça güç de aynı oranda artarmı. Oysa burada bize lazım olan 12 v. ya da 24 v. dc olduğu gerçeğiyle bunun üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırsak.



    selam şef


    eminim otherpower'ın sitesini defalarca incelemişsindir.adamlar hoby işlerine gerçekten önem vermişler ve herbiri kendi imkanlarına göre birer atölye oluşturmuşlar.ekipmanları oldukça zengin.muhtemelende kendinde olmayan aletide imece usulü ödünç alıyorlardır birbirlerinden ve sonuçları da rahat rahat paylaşıyorlar.
    bize dönecek olursak çoğumuz iş güç sahibi insanlarız.ve çok azımızın onlar kadar olanağı olduğunu düşünüyorum.dolayısıyla her türlü test'i yapma olanağıda olmuyor. örnek vermek gerekirse yaptığım alternatörün ucuna sıradan bir matkap bağlayarak aldım o verileri.matkap boştayken 3000 devirle dönüyor.50 watt'lık bir yük bağladığınızda birmiktar devirin azaldığını hissedebiliyorsunuz.ama 300 watt'lık yük bağladığınızda ise matkap aşırı derecede zorlanıp 600-700 devirlere düşüyor.eee ne kadar akım çektiğini nasıl öğreneceğiz.devir ölçen bi aletmi alalım.yoksa daha güçlü matkapmı.peki onlar işimizi görecekmi??yoksa yine tornacıya gidip adamın alaycı bakışları altında ezilip''usta senin makinen güçlü ve devir sayısını görebiliyoruz su aleti bağlasakta verileri bi not etsek olurmu''mu diyelim.
    elbette forumdan aldığımın fazlasını katma değer olarak sunmak isterim.ama verilebilenler sadece imkanlar dahilinde oluyo.
    SAYGILAR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 29 Mart 2008; 0:14:29 >




  • sayın mehmet turhan ne istediğini daha net olarak açıklarsan bir şekilde yardım çıkar belki
  • Sayın MEHMET TURHAN !
    İlginiz için teşekkür ederim.
    İnternette bulunan rüzgar türbinleri ile ilgili bütün forumları ezberledim desem yeridir. Gördüğüm kadarıyla bütün sorun dinamo imalatında. Henüz elektrik üretme safhasını geçemediğimiz için akü, invertör olayına girmiyorum. Şu anda tek derdimizin dinamo olduğunu görüyorum. Bende kendi imkanımla herşeyini kendim yaptığım bir dinamo var. Miline bir kol bağlayıp, elle çevirdiğimde takriben 40 - 50 devir gibi çevirdiğimde 9 - 10 v. alıyorum. 12/50 v. ampül bağladığımda az bir kasılma ile lambayı yakıyorum. Aynı ampül bağlı iken matkap motorunu miline bağladım ve devrini yavaş yavaş artırınca ampül patladı. Takriben 100 - 150 devir gibiydi. Devri 300 lere çıkardığımda voltmetrede 52 v. ölçtüm.

    Şimdi benim kaygım yüksek volt almak değil. 300 - 400 devirde 12 veya 24 v. ve yüksek amper almak istiyorum. İşte burada yüksek akım elde etmenin yollarında tıkanıp kalıyorum. Yalnız şöyle bir durum sözkonusu. Diyelimki 300 devirde boş iken 52 v. alıyorsam devreye yük bindiğinde voltaj düşecek ve istediğim seviyeye düşecek. İşte burada kaç amper alırım bunu merak ediyorum.

    Hepinize başarılar diliyorum.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ŞEF34

    Sayın MEHMET TURHAN !
    İlginiz için teşekkür ederim.
    İnternette bulunan rüzgar türbinleri ile ilgili bütün forumları ezberledim desem yeridir. Gördüğüm kadarıyla bütün sorun dinamo imalatında. Henüz elektrik üretme safhasını geçemediğimiz için akü, invertör olayına girmiyorum. Şu anda tek derdimizin dinamo olduğunu görüyorum. Bende kendi imkanımla herşeyini kendim yaptığım bir dinamo var. Miline bir kol bağlayıp, elle çevirdiğimde takriben 40 - 50 devir gibi çevirdiğimde 9 - 10 v. alıyorum. 12/50 v. ampül bağladığımda az bir kasılma ile lambayı yakıyorum. Aynı ampül bağlı iken matkap motorunu miline bağladım ve devrini yavaş yavaş artırınca ampül patladı. Takriben 100 - 150 devir gibiydi. Devri 300 lere çıkardığımda voltmetrede 52 v. ölçtüm.

    Şimdi benim kaygım yüksek volt almak değil. 300 - 400 devirde 12 veya 24 v. ve yüksek amper almak istiyorum. İşte burada yüksek akım elde etmenin yollarında tıkanıp kalıyorum. Yalnız şöyle bir durum sözkonusu. Diyelimki 300 devirde boş iken 52 v. alıyorsam devreye yük bindiğinde voltaj düşecek ve istediğim seviyeye düşecek. İşte burada kaç amper alırım bunu merak ediyorum.

    Hepinize başarılar diliyorum.


    değerli adaşım
    aynı forumlardan yola çıkarak amperin yüksek olabilmesindeki ana etken demek yerine(diğer etkenlerin yerinde olması kaydıyla ki takip edebildiğim kadarıyla senin alternatörünün manyetik alanı sağlam:)yani yerinde ) manyetik akının taşınabilmesindeki ana etkentelin kalınlığına bağlı olduğu ortaya çıkıyor.yani nekadar amper çekilebileceği telin kalınlığına bağl.

    saygılar




  • Yaptığım dinamo 72 oyuklu, 24 kutuplu, 24 mıknatıslı, tel kalınlığı 1,5 mm, oyuk uzunluğu 5 cm. sipir sayısı 15, bir sargıdaki tel uzunluğu 3 m. toplam tel uzunluğu 108 m. 3 fazlı yaptım ve araba dinamosunda bulunan köprü diyotla doğrulttum.

    Dinamo biraz büyük olduğu için yatay türbinde deneme şansım yok. Yeni bir dikey eksenli yapıyorum, onda deneyeceğim inşaallah.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.