Şimdi Ara

Bizim kahramanlarımız kimler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
1.056
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Biraz tuhaf gelebilir ama merak ettiğim bir husus var. Öncelikle kısaca özet geçeyim Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Bu yaz tamamen boştum ve komple oyun yazılımına yöneldim. Tüm yaz boyu unity, c#, 3Dmax hakkında yüzlerce video izledim. Bir kaç tane tutorial izleyerek oyun yazıp, onları görsel ve senaryo olarak optimize etmeye çalıştım. Ucundan kıyısından sektöre girdim sayılır. Şimdi tekrar bu bölüme gelip neler yazılmış, neler konuşuluyor diye bir baktım. Aklıma bir soru takıldı. Sanki sektörde ya da buradaki herkes bir oyun geliştirip milyoner olma peşinde gibi bir hisse kapıldım. Tüm yazılım sektöründe bu hikayeler bol olduğu için, bu sektöre giren herkesin bunu düşünmesi normal. Belki ben de bu insanlardan biriyim ama merak ettiğim şu: Gerçekten Türkiye piyasası için böyle insanlar var mı? Yoksa Türkiye'de o kadar oyun geliştiricisi bir Flappy Bird rüyasına düşüp kendini mi paralıyor? Genel bilgi amaçlı reklam gelirlerine baktığım zaman. İçim ciddi manada kararıyor. Binlerce gösterime kuruşla yapılan ödemeler. Sanki ciddi bir işten çok hobi gibi duruyor. Ya da nasıl söylesem şöyle bir intibaya kapıldım. Sanki Android kullananlar, akıllı telefon alanlar güzel vakit geçirsin ve o telefonlara o paraları versinler diye kendini paralayan köleler miyiz? Benim gibi işin başında olmayıp gerçek manada sektörü bilen birileri, sektörün Türkiyedeki durumu, geleceği hakkında fikirlerini paylaşırsa sevinirim.







  • PC Oyun geliştirmesi zordur ama karşılığını alırsın

    Android & Ios köle gibi oyun yaparsın %50 si Google,Apple keser kalanları vergilere gider. Tüm reklam vs. için bir destek sağlamaz gene sana kalır. Aylarca ugraşırsın emeğinin karşılığını alamazsın ama emek hırsızın teki hemen tüm övgüleri toplar vs. Bu bu işin gerçekçiliği bana göre asla unutulmaması gerek.

    Başarısız olmazsa başarılı kavramı olmaz. Bu işe giren herkes yüksek meblağ kazanmıyor.

    Şu an büyük şirketler domine ediyor. Eğer onların arasında bir oyununuz olması için aşırı şanslı falan olmanız gerekiyor.

    Milyoner olmayı ilk 5-6 yıl bir unut önce kendi ekipmanını karşılayaiblcek kadar kazanmaya bak. Bilgisayarlar Programlar bir çok şeyi toplasan en az 50.000TL Masrafın olcaktır. Önce hobi olarak küçük dandik bilgisayarlarla bile başlanabilir sonra para kazanırsan geliştirirsin arttırırsın tecrübende zamanla artar yok flappy bird yapıyım anında milyoner oluyim gibi bir kafa yok tek zeki sen değilsin.

    Şu an o dolandırıcı kafalar pc ye oyun yapıp TÜRK OYUNU BE OLAY BE AS BAYRAKLARI diyerek dandik oyunlarını milliyetçiliği kullanarak promote etmeye çalışıyor. Şahsen bende türk oyunu bakar mısınız demişimdir ama bu kadar göze vurmadım. Daha çıkmamış oyun için türkiyenin gururu deniyor şaka gibi.




  • Güzel fikrin varsa yeteneğin varsa alt yapıyı oluşturmuş isen parası gelir.Para kısmı daha iyi projeler için devamlılık sağlar,ilk seferde tutacak diye bir şey yok.Hatalar tecrübeyi getirir,daha iyileri yapman için ders olur.
  • Açıkçası birçok kişinin, kendi oyunumu yapayım, herhangi bir mağazaya koyayim, millet görsün, aaa bak şu oyun yapmış, desinler diye bu işlere bulaştığını düşünüyorum. Yoksa para falan daha arka planda. Oyun dünyasına biraz daha daldıktan sonra, bu düşüncelere kapılacağını düşünüyorum, insanların. Ha belki direk, ben para kazanıcam diye başlıyanlarda vardır, ancak şu bir gerçek ki, birçoğumuz bu şekilde, yaptığımız işe kulp takarak, gerçekten işe yarar bir şeyler yaptığımıza inanıyoruz. Ancak gördüğüm o ki, bu işte fazlasıyla sabır lazım, bir oyun çıkartayım, zengin olayım dan ziyade, işin zevk kısmına bakmak lazım ki heves kaçmasın, bir süreklilik olsun. Yoksa flappy bird u çıkaran kişinin kesinlikle para odaklı düşündüğünü sanmıyorum. Bu iş, biraz azim, fazlasıyla kadere bakıyor. Bu yüzden, paradan ziyade yapılan işten alınan zevke bakılması lazım. Ayrıca yine şunu farkediyorum ki, herkes her şeyi tek başına yapicam havasında. Birisi karakterleri, birisi programlamayı, birisi çevreyi düzenlesinden ziyade, tüm alanlara hakim olacağız havasındayız. Gerçek şu ki, bu metod hem bizi yavaşlatıyor, hem de insanın hevesini ziyadesiyle kırıyor. Üstüne üstelik olayın gerçekçiliğinide düşürüyor. Bu yüzden sadece büyük düşünmemeli aynı zamanda büyük hareket etmeliyiz, diye düşünüyorum Allah 'ın izniyle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Etin kilosu 50TL, insanlar et yiyemiyor (beyin için en gerekli maddeler sadece kırmızı ette var; bilimsel makale linkleri verebilirim), beton sektörü haricinde her alanda kemer sıkılıyor, Wikipedia'nın yasaklanması 1 yılını doldurmak üzere.yazılım üzerine orjinal, işe yarayan Türkçe içerik yok, istisna babında uğraşı veren kişiler hariç. Kahraman olarak kim var? Bence kahraman tüm dünyada kullanılan veya bilinen veya işe yarayan birşeyi geliştiren kişidir. İtalya'dan 2 kişi Arduino'yu geliştirdi, İngiltere'den biri Raspberry Pi'yi, Çek Cumhuriyetinden IntelliJ markası çıktı, Google onun yazılımlarını resmi Google aracı ilan etti, bence bu Çek Cumhuriyeti için büyük bir onur vesilesi. Brezilya'da bir öğretim üyesi Lua diye bir dil geliştirmiş, iOS oyunlarında kullanılıyor. İsviçre'de bir kişi Scala adında bir JVM dili tasarladı şu anda Avrupanın birçok teknoloji firması Java'nın yerine Scala'yı kullanmaya başladı. İsrail'de güvenlik yazılımları üzerine çok hızlı gelişmeler var. Amerika Rusya Almanya ve Japonya'dan bahsetmeye gerek yok. Bizde kahraman var mı var ancak hepsi y.dışında. Mart 2004'te Instela'yı kuran Çağatay Gürtürk şu anda ebay 'de software development manager. Bir Türk iyi oyun mu yaptı Silikon Vadisinde yaşayan, yabancı yatırımcıdan fon sağlayan bir Türktür. Betondan başka şeye yatırım yapılmayan bir dönemden geçiyoruz. Medya, futbol, inşaat ve politika. Bu alanda kahramandan geçilmiyor, neyin kahramanından bahsediyoruz?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hepinize teşekkürler. Başka yorumlar varsa da okumak isterim. Açıkcası sektörle ilgili ne yapacağıma tam karar verebilmiş değilim.
  • Milyoner olmak öyle kolay deil. Para kazanmak bir yetenek işi. şans faktörü ise sadece bir katsayı yani Kazandığın Para = Yetenek x Şans. Bill Gates'in yetenek 10 üzerinden 10 fakat şans ta 10 üzerinden 10. O sayede $80Milyar servet yaptı. Şans 10 üzerinden 1 olsaydı o servet $8Milyar olurdu.



    Başka denklemler de var. Türkiye'de yazılımcı ücretleri ortalama 2 x asgari. İstanbul Avrupa yakasında maaş = 1.8 x asgari ilanları var. Avrupa'da ise bu oran 4-5x. Polonya gibi sosyalist ağırlıklı ükede yazılımcı ücretleri 5x asgari.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.