Şimdi Ara

Bitirme Tezi Konu Tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.008
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,
    Otomotiv mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim, elektronik üzerine bitirme projesi yapmayı planlıyorum ama bir türlü ne yapacağımı bulamadım. Tek başıma, altından kalkabileceğim, güncel bir konu arayışındayım. Şuanlık otonom, elektrikli, hibrit taşıt, batarya yönetim sistemleri vs gibi güncel ve gelecek vaad eden konular veya MATLAB Simulink ile modelleme üzerinde duruyorum. Önceliğim ortaya bir ürün koyabilmek fakat uygun bir konu olursa sadece rapor şeklinde de yapabilirim.

    Seviye olarak ortalama elektrik/elektronik bilgisine sahibim. Daha önce Arduino ile basit projeler yaptım, C programlama ile aram iyi diyebilirim. Proteus ile basit baskı devreleri üzerine uğraştım.

    Hem kendimi bu alanda geliştirmek hemde gelecekte bu tip işlerle uğraşmak istediğimden bu konuyu çok önemsiyorum. Her türlü yorum ve görüşlerinize açığım. Şimdiden çok teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Mesela, ikinci el araç satın alan birçok kişi aracını oto expertiz e götürür ve birtakım testlerden geçirdikten sonra satın alıp almayacağına karar verir. Sen bu testlerin bir kısmını bir yazılım veya arduino devresinde toplayabilirsin. Örneğin aracı satın almak isteyen kişi aracı test amaçlı birkaç km sürsün ve bu esnada bu devre titreşim, devir, yakıt, radyatör suyu eksiliyormu yag eksiliyormu klima çalışıyormu fren debriyaj sağlam mı gibi birtakım veriler toplasın.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Akıllı şebekelerle uyumlu araç şarj istasyonu yapabilirsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: İmpaktör

    Mesela, ikinci el araç satın alan birçok kişi aracını oto expertiz e götürür ve birtakım testlerden geçirdikten sonra satın alıp almayacağına karar verir. Sen bu testlerin bir kısmını bir yazılım veya arduino devresinde toplayabilirsin. Örneğin aracı satın almak isteyen kişi aracı test amaçlı birkaç km sürsün ve bu esnada bu devre titreşim, devir, yakıt, radyatör suyu eksiliyormu yag eksiliyormu klima çalışıyormu fren debriyaj sağlam mı gibi birtakım veriler toplasın.

    Hocam öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.

    Günümüzde malumunuz diagnostic cihazları ile bu işlemler yapılıyor ve bağlantıları direk taşıttaki ECU lar üzerinden oluyor. Fakat taşıtlardaki ECU lar korumalı oluyor ve ona üretici firma dışında dışardan girip işlem yapmak pek de kolay değil. Hazır kitler kullanmam gerek, bu seferde hem maliyetim ciddi artacak hemde danışman hocadan onay alabileceğimi pek sanmıyorum.

    ECU dan bağımsız yapmaya kalktığımda sensörlerin araca bağlanması gerekiyor. Onun içinden zaten çıkamam, ölçebileceğim veriler sadece taşıtın nispeten dışında bulunan parçalardan olur. Bu tip bir devrede motor devri, ateşleme zamanı vs gibi ana parametreleri ölçemezsem bir anlamı kalmaz.

    Bu sebeplerden bu konu pek mümkün görünmüyor. Günümüzde kullanılan ve herkes tarafından bilinen bir konu üzerinde çalışırsam kusursuz olması istenir ve tez savunma jürisi ile büyük bir mücadeleye girmem gerekir Daha güncel ve geleceği olan konular seçersem hem ilerisi için hemde tezin selameti için daha uygun olur diye düşünüyorum, tekrardan teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: :ArHaus:

    Akıllı şebekelerle uyumlu araç şarj istasyonu yapabilirsin.

    Hocam biraz daha açabilir misiniz rica etsem?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BloodyShift


    quote:

    Orijinalden alıntı: :ArHaus:

    Akıllı şebekelerle uyumlu araç şarj istasyonu yapabilirsin.

    Hocam biraz daha açabilir misiniz rica etsem?





    Dostum google'a "Smart Grid electric vehicle charging" yazmanı tavsiye ederim. daha önce yapılan çalışmalara göz at. gayet popüler bir alan.
  • Smart grid güzel konu.

    Benim de aklıma şu tip birşey geldi, günümüzde microgrid uygulamalarının popülerliği giderek artıyor. Dünya yenilenebilir enerjinin de inanılmaz atılımıyla dağıtık enerji sistemlerinin sağladığı avantajı microgrid'e aktarmak istiyor. Hatta ve hatta her ev bir microgrid olma potansiyeline sahip. Ben de diyorum ki bir microgrid tasarımı yap, mesela bir mahalle için ve bu tasarım yenilenebilir enerjiden beslenirken her türlü tasarruf, optimizasyon, akıllı sistemleri içinde barındırsın. Bir monitoring sistemi olsun mesela, storage sistemi güneş enerjisiyle beslensin elektriğin pahalı olduğu saatlerde tüketim storage'dan karşılansın. Araçlar gece off-peak saatlerde şarj edilsin vs. vs.

    Yüksek lisans tezi çıkar buradan ama becerebilirsen çok güzel bir akademik çalışmayı literatüre kazandırırsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kerasuslu

    Smart grid güzel konu.
    Araçlar gece off-peak saatlerde şarj edilsin vs. vs.


    benim dediğim "smart grid ve electric vehicle" olayı böyle bir şey zaten.

    aracı elektriğin ucuz olduğu saatlerde şarj etsin, hatta remote kontrol falan da olsun, internet üzerinden şarj durumunu öğrenebilsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 16 Ocak 2018; 17:2:56 >
  • Hocam yorumlarınız için teşekkür ederim.



    Konuya biraz bakma fırsatı buldum, sizinde belirttiğiniz gibi çok güzel ve popüler bir alan. Dünyanın ve özellikle ülkemizde bu tarz sistemlere çok ciddi ihtiyaç var ve olmaya da devam edecek.



    Microgrid konusunda suanlık grup halinde yapabileceğim bir ekibim yok ama olursa bu microgrid fikri gerçekten güzel, değerlendirilebilir. Dediğiniz gibi yüksek lisans düzeyinde bile yapılabilecek bir proje, tek başıma zor gibi gözüküyor. Danışman hoca ile bir görüşeyim, duruma göre aklımın bir köşesinde.



    Smart grid electric vehicle charging konusu tek başıma yapacağımı da hesaba katarak biraz daha uygun bir konu. Detaylı literatür taraması yapmam gerekiyor, ilk izlenim olarak altından kalabileceğimi düşünüyorum.


    Edit: İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BloodyShift -- 16 Ocak 2018; 17:32:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • UP

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BloodyShift kullanıcısına yanıt
    Hocam araç içine gömülü sistem olarak bir güvenlik kiti yapabilirsin yani bunu sistem parçası olarak düşün artık mobil hayat her yerde ve üretici firmalar tam elektrik elektronik kullanarak ürünler yapıyor benim aklımdan gecen arayuzu olan bir ekranda aracin max hızını ayarlamaniza imkan sağlayan , anlık olarak gps bilgisi verebilen , siz araca gitmeden klimayi açabileceğiniz bir sistem olabilir arduino bile yeterli bu iş için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim 🙂



    Hocam gayet güzel bir proje ama bunu yapabilmem için piyasada motor beyni olarak geçen ECU (Electronic Control Unity) ya müdahale edebilmem gerekiyor. Bu parçada üretilirken üretici firma tarafından korumalı olarak üretiliyor. Hazır kit olmadan bu parçaya müdahale edebilmem mümkün değil. Kit almaya kalksam maliyet beni aşacaktır. Ayrıca girebildiğimi farz etsek bile bu parçanın koruması, programlanması vs üreticiden üreticiye değiştiğinden dolayı yaptığım proje evrensel olmayacaktır. Bu tip bir projeye girebilmem için bu tip kartları üreten, programlayan bir kuruluşun beni desteklemesi lazım. Bu ve bunun gibi engeller olmasa ileride de geliştirilerek daha iyi işler ortaya konabilir 🙂



    Günümüzde evlere uyguluyorlar bu sistemleri "akıllı ev" olarak da lanse ediyorlar çok kere duymuş görmüşsünüzdür. Gayet tutuluyor piyasada. Keşke araca uygulayabilme imkanım olsa da üstüne koya koya geliştirebilsem 😕 Tekrardan teşekkür ederim yorumunuz için 🙂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BloodyShift kullanıcısına yanıt
    Önemli değil kardeşim yeter ki birşeyler yapmak için bu şekilde çabala ülke için faydalı bir genç ol



    Şimdi sana tam açıklama yapayım o zaman öncelikle projeyi kafanda bu şekilde kısıtlama ECU meselesi seni ilgilendirmiyor temel olarak zaten ECU denilen şey belli amaç senin bu formatın su anki düzenin dışına çıkmadan ortaya bir şey koymak



    Hocam önemli olan fikirdir öncelikle sen fikrini kabul ettirirsen pekâlâ senin projelenle ilgilenecek firmalar çıkabilir bunu bilemeyiz siz ECUyu simule edeceksiniz elinizde olmak zorunda müdahale etmek zorunda değilsiniz kendi minyatür aracınızı yapacaksınız yani bir arduino alacaksınız mesela encoder ile basit bir devir ölçerek isi bitireceksin



    Yapmanız gereken şu bir arayüz olacak kesinlikle görsel bir şölen olması şart bunun için arduino mega, dokunmatik TFT LCD alacaksınız , Pt100 sensör , bir adet rfid kart okuyucu kartı ve rfid anahtarlıkla beraber , encoderli bir motor , basit bir fan , sinyal lambaları ve farları simüle etmek için LED blokları vs vs alacaksınız bunlari ekranda kontrol edeceksiniz sanki bir otomobil kontrol sistemini kendiniz yapacaksınız mesela ekranda hız sınırı koyacaksınız araç o sınırın üzerine çıkmayacak işte bunu motor ile simüle etmiş olacaksınız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anladım hocam, ben biraz daha büyük kapsamlı düşünüyormusum onu fark ettim 🙂



    Hocam baya gelişime açık bir proje özellikle otonom tarafına kaydırabilirsem çok güzel şeyler çıkar ortaya diye düşünüyorum 🙂 Yorumunuzu okurken aklım ben bunu nasıl yaparıma gitti, hala da düşünüyorum nasıl olabilir diye 😀 Umarım altından kalkabilirim, tekrardan teşekkürler hocam 😊

    Edit: İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BloodyShift -- 20 Ocak 2018; 15:43:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BloodyShift

    Hocam yorumlarınız için teşekkür ederim.



    Konuya biraz bakma fırsatı buldum, sizinde belirttiğiniz gibi çok güzel ve popüler bir alan. Dünyanın ve özellikle ülkemizde bu tarz sistemlere çok ciddi ihtiyaç var ve olmaya da devam edecek.



    Microgrid konusunda suanlık grup halinde yapabileceğim bir ekibim yok ama olursa bu microgrid fikri gerçekten güzel, değerlendirilebilir. Dediğiniz gibi yüksek lisans düzeyinde bile yapılabilecek bir proje, tek başıma zor gibi gözüküyor. Danışman hoca ile bir görüşeyim, duruma göre aklımın bir köşesinde.



    Smart grid electric vehicle charging konusu tek başıma yapacağımı da hesaba katarak biraz daha uygun bir konu. Detaylı literatür taraması yapmam gerekiyor, ilk izlenim olarak altından kalabileceğimi düşünüyorum.


    Edit: İmla

    söylemeyi unutmuşum.

    "smart grid uyumlu electric vehicle charging" konusu ile tübitak sanayiye yönelik lisans bitirme tezi bursu alabilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 21 Ocak 2018; 13:54:16 >
  • Tamamdır hocam ben bu burs işini araştırayım, şartlarına vs bakayım 🙂 Tekrardan teşekkür ederim ilginiz için 🙂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elektrik üreten güneş paneli ile , elektrikli şöhbenden su ısıtma projeasi yapın ,

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yakaza01

    Elektrik üreten güneş paneli ile , elektrikli şöhbenden su ısıtma projeasi yapın ,

    Hocam alanıma pek girmiyor, otomotiv üzerine yapmam gerekiyor. Teşekkürler yorumunuz için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BloodyShift kullanıcısına yanıt
    Biraz düşünce fikirin saçma olduğunu anladım. Suyu doğrudan ısıtan güneş panelleri var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fikrin saçma/yanlış olması önemli değil hocam görüş belirtmeniz yeter, teşekkürler tekrardan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.