Şimdi Ara

Bitcoin (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
241
Cevap
1
Favori
17.289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
259 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xnoname


    quote:

    Orijinalden alıntı: FaLkenAuGe


    quote:

    Orijinalden alıntı: xnoname

    Peki şu an dünyanın herhangi bir yerinde inanılmaz boyutta bir altın madeni bulunsa veya modern simyacılar kimyasal olarak altını üretebilse yani altın değersizleşmeye başlasa ülkelerin parası ne karşılığı olacak ?

    Onu yapacak bir teknoloji imkansız değil elbette ancak böyle birşey olursa tüm dünya ülkelerin katıldığı bir dünya savaşı olur. Einsteinin da dediği gibi 4. dünya savaşı taş ve sopayla yapılır. Yani ilk çağa döner insanlık.

    Ama gelinen zaman itibariyle bir metanın küresel anlamda değerini koruması lazım.

    Kesinlikle katılıyorum fakat umarım bunu bitcoin olarak çözüm görmüyorsunuzdur




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 3iks


    quote:

    Orijinalden alıntı: arghh


    quote:

    Orijinalden alıntı: 3iks


    quote:

    Orijinalden alıntı: arghh

    Ortaya yazayım içinden kim ne alırsa alsın...

    Para nedir ? Para "Senet" tir. Devletin onun karşılığını altın olarak ödeyeceğinin taahüdü. Yani para dediğin şeyin maddi bir karşılığı vardır. Olmalıdır da. Kubilay Han tarafından tamamen kullanıma sokulduğundan beri , devletler hazinelerindeki altın karşılığı halka kağıt para dağıtmaya başladı. İlk kağıt paralar da zaten senet şeklindedir ve üzerinde "karşılığının devlet hazinesinde altın olarak ödeneceği" ibaresi vardır. Dünya üzerinde bütün devletler buna uyar , hazinelerindeki altın kadar para basarlar. Ha uymazlarsa ne olur ? Paraları değersizleşir , "enflasyon" olur. 1 birim paraya aldığın şeyi 10 birim paraya almaya başlarsın. Bunun dünya üzerinde tek istisnası A.B.D dir. Amerika hazinesindeki altından daha fazla (yani karşılıksız) para basacağını ilk söylediğinde ilk karşı çıkan ve reddeden İngilizler oldu. Ve aralarında (kelimesi kelimesine aynı olmasa da) şu konuşma geçti. "Bastığınız paranın karşılığı ve garantisi yok. Kabul etmiyoruz"..."Üzerinde merkez bankasının , yani Amerikan devletinin imzası var. Ödeme garantisi bu imza"..."öyle saçma şeymi olur. Bastığınız paranın altın olarak karşılığı yok. Kabul etmiyoruz"..."Öylemi ?"..."Öyle". Bundan sonra ise Amerika elindeki bütün sterlini İngiliz merkez bankasına götürüp altınları aldı , taa ki hazinede altın kalmayana kadar. İşte "Karşılıksız amerikan doları" nın kabulü bu şekilde oldu. Ama maddi olarak karşılığı olmasada , doların karşılığı dedikleri gibi Amerikan devletinin verdiği güvence oldu. Hangi iktidar gelirse gelsin doların arkasında durduğunu gösterdi. İşte bu güven sayesinde uluslar arası ticarette dolar kullanılıyor.

    Soru 1) Bitcoin in maddi karşılığı (altın) varmı ?
    Soru 2) Bitcoin in arkasında devlet güvencesi varmı ? (devlet ; derken papua yeni gine gibi bir devletten değil de Amerika gibi bir devletten bahsettiğimizi söylemeye gerek yok sanırım)

    Bu arada meta ve hizmet olarak karşılığı olmayan hertürlü parasal ilişki "Saadet zinciri" dir.

    Cevap 1) btc'nin karşılığı yoktur ve tam olarak bu nedense devrimseldir. Merkezleştirilemez. Değeri SADECE talepten gelir. talep varsa arz da vardır. Ancak miktarı sınırlıdır. Teknik olarak dünynanın kurtuluşu bile denecek kadar yeni bir oluşumdur. Sınırlı olmayan coin'ler de var ancak değerleri tabi ki düşük. Ama detaya girmiyorum konu değil.

    Cevap2) 1. cevabın aynısı, zaten işin esprisi herhangi bir devlete bağlı olmaması. Tam olarak senin anlattığında amerikanın "mikerler hepinizi en baba benim" triplerinde olması, olur da ileride başka ülke sivrilirse onlar da bir halt yiyemesin diye yapılan bir atılımdır

    Yani aslında bu yazı ile sen btc'yi destekliyorsun.

    He tabi ki, cevap 1'de teknik olarak yazmıştım. pratikte tabi öyle değil. Çünkü btc mafyaları, sadece insan psikolojisi üzerinden ilerleyen enayi silkmeleri ve piyasa oynamaları, gereksiz artış ve azalmalar, kara para aklama vs vs vs vs gibi kötü yanları da var. Yani aslında yapı ve teknolojisi olarak bir nimet ancak her potansiyel sadece iyi şeyler için kullanılmaz. Zaten insanların elinde ne kötü kullanılmadı ki?

    Kısacası chainblock teknolojisi öyle ya da böyle kazanacak. para denilen olayın böyle 2-3 ülkenin aynnen paragrafta anlattığı gibi tüm dünya ekonomisini kontrol edecek şekilde olmasının önüne geçecek. Tüm dünya kalitesini atlatacak. Ancak şimdi değil. Ama en azından blockchain'in kendisi hani bir başlangıç. Olur da ileride negatif yönlerinden arındırılabilirse, o zaman olur işte.

    Yazmayacaktım ama , efendi gibi yazmışsın , anlatmışsın teşekkür ederim. Bitcoin (Blockchain) in karşılığı yok (bunda hemfikiriz) , garatisi (yani arkasında duran) da yok. Dolayısıyla Hacklendiği zaman (Bitcoinciler hiç bahsetmesede oldu ve olacak)...aslında hacklenmesine gerek bile yok "Hacklendi" söylentisinin çıkması yeterli (Netekim enson Hack olayının ortaya çıkmasıyla birden %10 değer kaybetti.) zararını ödeyecek makam de yok demektir bu. Aynı Garantisi omayan "off-Shore" gibi.

    Ayrıca dediğim gibi insanlar biryerini yırtsa , uluslar arası fonlar (akla hayale sığmayacak para var bu fonlarda) "Yükselsin" derse yükselir , "Düşsün" derse düşer "Batsın" derse batar. Arkasında sübvase edecek , para basarak destekleyecek devlet yok.

    Neyse dediğim gibi bana ne.

    Tamam bak bu konuda zaten haklısın. Ben yazdığımda mesela hiç dedim mi sana BTC süperdir on numaradır sen haksızsın filan? Tabi ki hayır. Ancak ben başka yere konuyu çekmeye çalışıyorum. İnanılmaz bir teknoloji, ancak her büyük icadın başlangıcı gibi bu da kusurlu. Yani henüz hazır değil. Ancak olabileceği en son şey ponzi sistemi. Yani alakası bile yok.

    Chainblock teknolojisi devrimseldir. Şu an ki uygulaması evet pürüzlüdür çok sorunu vardır ve aynen dediğin gibi hacklenirse herkes boku yedi. Ancak teknolojinin kendisini göz önüne alacak olursan devrimsel niteliktedir ve ben diyim 5 sen de 10 sene sonra kabul edilebilir, bu tür sorunlardan nispeten arındırılmış şekilde ülkelerin bildiğin mafyalığından kurtaracak insanları. Yani umarım.

    Ekleme: Şu an dünyadaki tüm alışverişler altın ve/veya dolar ile yapılmaktadır. İstisnasız bak. TÜM DÜNYA ekonomisi sadece bu iki değerden ibarettir. Şimdi doların ve altının sahiplerini bir düşün. Daha sonra ticaretin ve para döngüsünün bunlardan bağımsız olduğunu düşün. Bankaların BİLE kendi coinleri var sırf bu ticaretleri bunlardan bağımsız yapmak için. Bu yüzden chainblock durdurlamaz ve nimet. Bunu düşün. coin'in asıl savaşı budur. Yani sen ben kazanmışız kaybetmişiz kime ne. İleride olur da daha pürüzsüz ve sağlıklı bir hal alırsa mafya mantığı ile haksız kazanç elde eden dünya devlerinin halini sen düşün. Ana konu budur coinin olayı budur. Bunu anlatmaya çalışıyorum

    O konuda hemfikiriz. Teknoloji gayet iyi ve uygulanabilir. Ancak şunada daha çok "Kumar" gibi birşey. Tıpkı Borsanın hala ülkemizde kısa vadeli yüksek kazanç gözüyle görülmesi gibi. Bir standarda oturması şart. Zaten sanırım arkasında kurumsal destek olan coinler çıkmaya başladı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: FaLkenAuGe


    quote:

    Orijinalden alıntı: xnoname


    quote:

    Orijinalden alıntı: FaLkenAuGe


    quote:

    Orijinalden alıntı: xnoname

    Peki şu an dünyanın herhangi bir yerinde inanılmaz boyutta bir altın madeni bulunsa veya modern simyacılar kimyasal olarak altını üretebilse yani altın değersizleşmeye başlasa ülkelerin parası ne karşılığı olacak ?

    Onu yapacak bir teknoloji imkansız değil elbette ancak böyle birşey olursa tüm dünya ülkelerin katıldığı bir dünya savaşı olur. Einsteinin da dediği gibi 4. dünya savaşı taş ve sopayla yapılır. Yani ilk çağa döner insanlık.

    Ama gelinen zaman itibariyle bir metanın küresel anlamda değerini koruması lazım.

    Kesinlikle katılıyorum fakat umarım bunu bitcoin olarak çözüm görmüyorsunuzdur

    İstediğim herhangi bir ülkenin tekelinde olmayan ve belli üretim kuralları olan bir şey yani belli sınırları olan bir meta olmalı bu ABD merkez bankası bir gecede 100 milyar dolar basıp piyasaya sürebilir mesela bu tüm dünya için ekonomik bir tehdit... Bunu Bitcoin olarak isimlendirmemek lazım blockchain sistemi bunları karşılıyor tüm üretimler ve transferleri dünyanın her yerinde kayıtçı olarak izleyebilirsiniz yani gelecek kağıt paralar olmamalı.. Bockchain'den korkmamak lazım anlamak lazım




  • haha kafası basmayanlar ne yorumlar yapıyor.kriptolar geleceğin para birimi.
  • Benzerlik kurmak çok çok saçma :)

    Ama analiz edilebilir ? Sadece bir havuzda şu an 2 milyon ekran kartı ethereum çalışıyor bi emek var :) (olan oyuncuya olsun mahkum olsun 720p low oynasın :)
    Piyasalar bu kadar negatif ortama rağmen ayakta duruyor ve direnç gösteriyor. Ve diye diye yazın ethereum u 1000 doların üzerine çıkaracaklar :)

    Coin alıp herkes kazanırken ben de uçayım :) uçurmaz global oyuncular onlar doğru yerde çıkar sen de yaza kadar bi umut ağlarsın çoluğun çocuğun nafakasıyla....

    Üretene saygım sonsuz, mesaisini harcayacak, tekniği için eğitim alacak, sistem kuracak,riskleri alacak ve Türkiyeye döviz getirecek. Saygı duyulmalı...

    Ama 3 e aldım ekran kartını arttı 5e satayım .... yok öyle...kurduğun rigi kullan, üret dolarları realize et Türkiyede....
  • Dünyadaki tüm sistemler insanlar inanıyor, güveniyor diye var. Bu perspektiften bakarsanız devletler de hayali. İnsanlar devlet sistemine inanmasalar ortada devlet falan kalmaz. Şirketler de hayali. Siyasi düşünceler de insanlar o düşüncelere inandıkları için varlar. Ama bugünkü dünyada hayatımıza yön veren çoğu şey sırf insanlar ona inanıyor diye var. Sapiens adlı kitapta bu konuya değinilmiş genişçe. Okumanızı tavsiye ederim.
    Para da bunun en güzel örneği. Yok para karşılığı altın varmış da sonra o da kalkmış şimdi hepsi dolara endeksliymiş de dolar da çok güvenilirmiş. Şu olayda zerre mantık var mı? Sen bunu kabul ettiğin an abd'nin tüm dünya üzerindeki iktidarını kabulleniyorsun demektir. Hadi bunları bi kenara bıraktım. Paralar altına endeksli dahi olsaydı bunun bir anlamı olur muydu? Allah aşkına altın neden değerli? Sen altına inandığın için olabilir mi mesela? İnsanlar tarihin bir döneminde değişim aracı olarak madeni para kullanmaya başlamış. Altın da az bulunduğu, bozulmadığı, taklit edilemediği, kolay işlenebildiği için zaman içinde ön plana çıkmış. Bazı insanlar hiçbir şey üretmedikleri halde sırf altın buldukları için zengin olmuşlar. Bitcoin'de de benzer bir hikaye var. Elbette kriptolar da insanlar ona inandıkları için var. Elbette birileri hiçbir şey yapmadan, belki yanlışlıkla yükledikleri bir program ile kazdıkları bitcoinler sayesinde zengin oldular. Hikaye tanıdık. Altın neden değerli sorusunun cevabı yukarıda. Tarihin bir döneminde böyle bir değişim aracına ihtiyaç duyulmuş. Altın da o dönemin ihtiyaçlarına en iyi karşılık veren maden olarak değerlendikçe değerlenmiş. Peki şimdi?
    Yukarıda bir arkadaş yeni altın madenleri bulunursa ya da simyacılar altın üretmeyi başarırsa demiş. Bitcoin tam olarak bu değil mi? Bu çağda ihtiyaç duyduğumuz değişim aracı binlerce yıl önceki ile aynı olamaz değil mi? Artık her şey sanal ortama taşınırken para neden taşınmasın ki? Altının taşıdığı tüm özellikleri taşıyor bitcoin. Sınırlı miktarda, bozulmuyor, taklit edilemiyor, kolay bölünüyor. Bunların yanında çağın ihtiyaçlarına çok daha uygun. Mesela transferi çok daha kolay. Doğrudan bir aracıya bağlı değilsiniz. Saklanması çok daha kolay ve güvenli. Milyonlarca dolarınız olsa evinizde depolayabilir misiniz? Bankaya koysanız ve banka batsa? Oysa bitcoin'de böyle bir sıkıntı yok. Sadece sizin bildiğiniz bir kod ile paranızı sonsuza dek saklayabilirsiniz.
    Tüm bunlar bitcoin'i bir ödeme aracı olarak gördüğünüzde geçerli. Bitcoin'i bir zenginleşme aracı olarak görürseniz işin boyutu tamamen değişir. Bitcoin size zenginlik vaadetmez. Kar edeceğinize dair bir garanti vermez. Zaten bunu yapacak bir CEO'su falan da yok. Bitcoin size kendi paranızın kontrolünü vaadeder.
    Şu an bazı insanlar bitcoin'in gelecekte çok daha önemli ve değerli olacağını, değişim aracı olarak kullanılacağını düşündükleri için ellerindeki devlet paralarını bitcoin'e çeviriyorlar. Bitcoin'e ve arkasındaki teknolojiye güveniyorlar ve ne olursa olsun satmıyorlar. Paraya ihtiyaçları olduğunda mecburen bir miktar çıkış yapıyorlar. Elinde fazlaca bitcoin bulunduran kesim fiyatla istediği gibi oynayabildiği için yüksek fiyattan satıp düşükten toplayarak elindeki btc miktarını artırıyor ve isterse de kısmen nakite geçiyor. Bu işte güzel para var, kısa yoldan köşeyi döneyim diye girenler de ellerindeki parayı bu adamlara kaptırıp orada burada konu açıyor. Özet bu...




  • arghh kullanıcısına yanıt
    Türk Lirası ne karşılığında basılıyor bir de onu araştır. Para tüm ülkelerde reelde içi boş bir nesne aslında. Karşılığı hiç olmayacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ağzı olan konuşuyor... Ekonomi ve Teknoloji gelişmeleri biraz okursan, önümüzdeki yılların para transfer teknolojisi blockchain de olduğunu anlarsın.
  • btc ile dünyayı değiştireceklerini sananlar çok güldürüyor beni ya hahahahah

    gerçi onlarında cogunun derdi btcden para kazanmak başka bişi değil de poz kesiyorlar işte merkezsiz hacı D:D:D:D
    10 dolarken nerdeydiniz :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 19 Mart 2018; 17:21:45 >
  • bitcoin blockchanin bir yavrusu sadece :) 2013 te yatirim yaptim hicte pisman degilim :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Khalees1

    Ağzı olan konuşuyor... Ekonomi ve Teknoloji gelişmeleri biraz okursan, önümüzdeki yılların para transfer teknolojisi blockchain de olduğunu anlarsın.

    ıhıh ripple visayı geçicekmiş,
    iota bosch ile anlasmış

    transfer yapmaya kalkınca hepsinde patlıyorsun ama :D

    şurda 2 transfer yapmaya kalkıyoruz sürekli bir sorun cıkıyor. tx feeden ağlıyoruz

    şimdi gelip ripple falan diyecekler ripple transfer yapmamıştır bile
  • Bitcoini geliştiren kişiyi hiç gördünüz mü? Gerçek adı nedir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haklısın , burda sallayanları önemseme çiftlikbanka evi arabayı kaptıranlar da başlarda savunmaktan kırılıyorlardı.

    Ortada olmayan , kimsenin güvence vermediği bir şeye 20bin dolar vermek.

    Piyasadaki karşılıksız dolarları itelemek için yeni bir yol.
  • Rajeesh kullanıcısına yanıt
    Daha geçen hafta arkadaşım Türkiye'den Avrupa birliği bir bankaya para transferi yaptı. Tam 2 gün bekledim. Şimdi gelmiş 20 dakika bitcoin veya ripple transfer süresine mi laf ediyorsun. Komik olma!
    Tartışılır tamam her sistemin eksik noktaları olabilir. Lakin bu seviye ve zihniyet ile zor...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: faruk

    Kriptopara almadığı için incognito modda takıldığını sananlar var.

    bkz. (mernis.tar.gz)



    Facebook, Twitter, Google, LinkedIn, hatta DH bile üyeler hakkında bilgi toplar ve bu bilgileri kazanca dönüştürür. Bi kere tamamen sanal derken cebindeki paranın ne olduğunun farkında değilsin. Kağıda basınca gözünde değer kazanacaksa paper walleta koy kriptoparayı, key'ini de kağıda bas yanında gezdir.

    Para basabilmek icin karsiliginda bir sey gostermek gerekir( Mesela altin rezervi). Bu sekilde degeri belli olur. Bitcoin ve turevlerinin karsiligi ne? Yok.



    Bahsettigin yerler bilgi satiyor ama odenmis faturami ve el yazimi benden istemiyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bi git araştır önce lale patatesi
    Bkz. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kongor -- 19 Mart 2018; 18:59:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • +sen şimdi parayı verdin, karşılığında ne aldın?
    -dijital bir kod, ama ileride çok para edecek.
    +kim verecek o çok parayı sana?
    -benim ucuza satın aldığım bitcoini, daha pahalıya benden satın alanlar.
    +peki sürekli daha pahalıya satın alacak birileri bulunacak mı?
    -bulunuyor işte, sisteme her giren yeni kişi biraz daha pahalıya satın alıyor.
    +güzelmiş... Peki son ağaç kesildiğinde, son balık tutulduğunda, son enayi de parasını bitcoine gömdüğünde, yeni enayi nereden bulacaksınız?
    -ne bileyim abi... o zamana çok vardır heralde.
    +son enayinin sen olma ihtimali yok mu?
    -??

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir şeyin değerini arz/talep belirler. Bitcoin'in şu an sahip olduğu konuma gelmesi 10 sene sürdü çiftlik bank gibi "HYPE" ile olan ve sürü psikolojisi ile süregelen bir durumu yoktu yani..
    Bitcoinin önü açık mı bilemem ama cryptocurrency'ler dünyayı değiştirecek. Artık soğuk savaş devri, yeni bir dönem başlıyor. Bankalar ve onların boyundurukları sona erecek, öz kaynaklarımıza geri döneceğiz: altın vs gibi.. Ömrümüz buna yeter mi bilinmez ama.. Böyle bir olayı düşünmek bile insanın tüylerini diken diken yapıyor :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tomshardware

    +sen şimdi parayı verdin, karşılığında ne aldın?
    -dijital bir kod, ama ileride çok para edecek.
    +kim verecek o çok parayı sana?
    -benim ucuza satın aldığım bitcoini, daha pahalıya benden satın alanlar.
    +peki sürekli daha pahalıya satın alacak birileri bulunacak mı?
    -bulunuyor işte, sisteme her giren yeni kişi biraz daha pahalıya satın alıyor.
    +güzelmiş... Peki son ağaç kesildiğinde, son balık tutulduğunda, son enayi de parasını bitcoine gömdüğünde, yeni enayi nereden bulacaksınız?
    -ne bileyim abi... o zamana çok vardır heralde.
    +son enayinin sen olma ihtimali yok mu?
    -??


    Velev ki sizin bir eviniz var.
    Bu evin tercih ettiğiniz kura göre değerinin artma ihtimalide var, azalma ihtimali de..
    Alıcı bulmakta zorluk yaşayabilirsiniz, hiçte bulamayabilirsiniz. Ya da arsa öyle bir yerdedir ki millet satın almak için kapınıza kul köle olmuş durumda..

    Bunlar ekstrem örnekler, bitcoin veya diğer cryptocurrency'leride buna göre örnekleyebiliriz. Örnekler çoğaltılabilir..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kadhras


    quote:

    Orijinalden alıntı: tomshardware

    +sen şimdi parayı verdin, karşılığında ne aldın?
    -dijital bir kod, ama ileride çok para edecek.
    +kim verecek o çok parayı sana?
    -benim ucuza satın aldığım bitcoini, daha pahalıya benden satın alanlar.
    +peki sürekli daha pahalıya satın alacak birileri bulunacak mı?
    -bulunuyor işte, sisteme her giren yeni kişi biraz daha pahalıya satın alıyor.
    +güzelmiş... Peki son ağaç kesildiğinde, son balık tutulduğunda, son enayi de parasını bitcoine gömdüğünde, yeni enayi nereden bulacaksınız?
    -ne bileyim abi... o zamana çok vardır heralde.
    +son enayinin sen olma ihtimali yok mu?
    -??


    Velev ki sizin bir eviniz var.
    Bu evin tercih ettiğiniz kura göre değerinin artma ihtimalide var, azalma ihtimali de..
    Alıcı bulmakta zorluk yaşayabilirsiniz, hiçte bulamayabilirsiniz. Ya da arsa öyle bir yerdedir ki millet satın almak için kapınıza kul köle olmuş durumda..

    Bunlar ekstrem örnekler, bitcoin veya diğer cryptocurrency'leride buna göre örnekleyebiliriz. Örnekler çoğaltılabilir..


    Evde oturulur, arsaya inşaat yapılabilir, tarla ekilir biçilir.
    Altının gümüşün de yatırım değeri sadece "sınırlı olmasından" gelmez, onların da tıpta, elektronikte, kimyada falan kullanım alanları vardır.
    (Şu anda kullandığınız bilgisayarda yaklaşık 1 gram altın bulunmaktadır.)

    Para deseniz, para bir ülkenin borç senedidir. Ardında o ülkenin itibarı ve "ödeme taahhüdü" vardır.

    Bitcoin nedir peki?
    Bir avuç insan bitcoine değer vermiş olmasa, bitcoinin yeryüzünde elle tutulur bir değeri var mı? Bir ihtiyacı karşılıuyor mu? Mesela tıpta falan bitcoin kullanılıyor mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Windows95 -- 19 Mart 2018; 19:32:35 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.