|
İzlemek isteyenler için: BM Resmi Youtube Kanalı |
|

|
İzlemek isteyenler için: BM Resmi Youtube Kanalı |
|
Bazı dikkat çeken notlar: Avusturya "Dünya 5'ten büyüktür." dedi. Çin Rusya'ya karşı çıktı. Kanada delegesi açıklamasının bir kısmını Fransızca, bir kısmını İngilizce yaptı. (Yalnızca ilgimi çektiği için yazmak istedim.) Genel olarak bütün ülkelerin söylemi: "21. yüzyılda savaş yoluyla sınırların değiştirilmesi kabul edilemez. Rusya acilen geri çekilmeli ve çözümü barışçıl yollarda aramalı." |
|
Doğru hatırlıyorsam Kanada Başbakanı Justin Trudeau'da konuşma yaparken genellikle ilkten Fransızca konuşur ondan sonra İngilizce'yle devam eder. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
Dünya Lideri |
|
%20'lik, kökeni 1500'lü yılların sonuna dayanan bir Fransız nüfusu var. Genelde Quebec ve Montreal yörelerinde bulunuyorlar ve kültürlerine bağlılar. Öyle ki, Britanya Commonwealth'inde olmalarına rağmen (2. Elizabeth hâlâ Kanada'nın Kraliçe'sidir) İngilizce sorduğunuz soruya gıcıklığına, anlayıp da Fransızca cevap verirler. Bu aslına bakarsanız milliyetçilik bakımından bakınca iyi bir şeydir zira ABD topraklarında, Thomas Jefferson'un Lousiana'yı Fransa'dan satın almasından sonra, buradaki Fransızca konuşan nüfus kimliklerini zamanla yitirmişlerdir. Hâlâ daha New Orleans gibi bölgelerde karmaşık bir Fransızca konuşulur mesela. |
|
Quebec eyaletini biliyordum ama yine de açıklamanın o şekilde yapılmasını ilgi çekici buldum. Benim bu Fransız kökenlilerin milliyetçilikleri konusundaki bilgim Fransız bir arkadaşımla olan kısa bir muhabbetime dayanıyor. Söylediğine göre Kanada, Quebec'e İngilizce dayatması yapmıyormuş. Buna karşın Quebec'in, Kanada'ya Fransızca dayatma çabası varmış. Tabi ne kadar doğru bilemem. Ama Fransızların gereksiz ve abartı milliyetçiliğini düşünürsek, doğru olma ihtimali olan bir durum. |
|
69'dan beridir "co-official" yani eş-resmî dil. Zamanında hem İngiliz hem de Fransızlar Kanada'yı sömrgeleştirdiği için iki dili de resmî kabul edelim demişler. Bayağı yönetimsel olarak kullanılıyor bu arada. Dava açarken falan Fransızca açabiliyor, buna göre hizmet isteğinde bulunabiliyorsunuz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LutSamed -- 1 Mart 2022; 20:25:18 > |
|
|