Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (101. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5.637
Cevap
276
Favori
343.937
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 99100101102103
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • @pandarosa hocam sen konuyu biliyorsun

    Allianzi aradım dedimki
    2020 ocak ayında sisteme girsem ve sadece 1 ay ödeme yapsam ve ödemeleri durdursam
    10 sene sonra 9 ve 10.cu senelerde maximum katılım payı ne ise ( bugün için 30.607 tl) ödeme yaparsam
    60.000 tl katılım payımın %25 devlet katkısı olan 15.000 tl parayı hak eder miyim?

    Dedilerki 56 yaşını da doldurursan hak edersin.

    Ben bugüne kadar 10 sene para yatırma şartı var diye bildiğimden ödemelerimi mümkün olduğunca aksatmadan yapmaya çalışıyordum.

    Şİmdi işler değişti. Şİmdiki plan 46 yaşında BES'e girmek ve dondurup 56 yaşında emekli olmak :)
  • cosef kullanıcısına yanıt
    Bu mesajı şimdi gördüm, özelden yazmıştım.

    @cosef hocam, herkes kendisi için iyisini bilir ama bence aksatmamak iyi olur:) Yapabiliyorken damlaya damlaya doldurmaktan yanayım ben. Onun üzerine, emeklilik hakkını kazanınca Aralık'ta ve Ocak'ta 2 ay üst üste maksimum tutarı ödeyip kârı maksimize etmek en iyisi:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pandarosa

    Bu mesajı şimdi gördüm, özelden yazmıştım.

    @cosef hocam, herkes kendisi için iyisini bilir ama bence aksatmamak iyi olur:) Yapabiliyorken damlaya damlaya doldurmaktan yanayım ben. Onun üzerine, emeklilik hakkını kazanınca Aralık'ta ve Ocak'ta 2 ay üst üste maksimum tutarı ödeyip kârı maksimize etmek en iyisi:)
    Doğru söylüyorsun hocam her ay ödemek daha iyi düşününce

    Avivasa aynı zamanda geriye dönük 2 senelik ödeme yaparsan devlet katkısının da alabilirsin demişti.
    Yani fonlardan değilde devlet katkısından geriye dönük faydalanabiliyorsun
  • cosef kullanıcısına yanıt
    Bir yanlış anlaşma olmasın? Devlet katkısının üst limiti belli. Takvim yılı içinde, yıllık asgari brüt ücret. Geçmiş vadeyi ödeseniz bile bu tutarın üzerine devlet katkısı ödenmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • uuykucuu kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Dilediğiniz senaryo gerçekleşebilir mi diye biraz kafa patlattım. Durumunuz ilgimi çektiği için fikirlerimi paylaşmak istedim. Size yanlış bilgi kesinlikle vermek istemem, AVIVASA'dan detaylı, net bir bilgi almanız daha doğru olur. Öncelikle şöyle bir durum var, bundan emin olduğumu düşünüyorum; son katkı payının yatırılmasından yıllar geçtiği için bireysel emeklilik sözleşmenizin "Düzensiz Ödeme" statüsünde olması lazım.

    quote:

    25.05.2015 tarihinde 29366 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte Bireysel Emeklilik sözleşmeleri için "Düzensiz Ödeme" tanımı getirilmiştir.

    Vadesi 01.01.2016 ve sonrası olan BES katkı payı ödemelerine ilişkin olarak vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde, ilgili hesaba emeklilik sözleşmesinde belirlenen vadeye ait BES katkı payı ödemesinin yapılmaması durumunda, ilgili sözleşme çerçevesinde düzensiz ödeme yapıldığı kabul edilir. Düzensiz Ödeme uygulaması yürürlükte olan tüm sözleşmeler için geçerli olacaktır.

    Ara verme süresi boyunca katılımcının birikiminden ek yönetim gideri kesintisi alınabilir. Bir yıldan fazla ödemeye ara verme durumunda ise, BES şirketi tarafından emeklilik gözetim merkezine BES hesabıyla ilgili ödenen sabit giderler katılımcının birikimlerinden indirilebilir.


    Düzensiz ödeme statüsünden çıkabilmeniz için emeklilik sözleşmenizin katkı payı ödenmemiş vadelerine ilişkin tutarların (katkı paylarının) tamamının tek seferde ödenmesi lazım. Düzenli ödeme statüsünde olmalısınız ki, devlet katkısı ile ilişkilendirilen kontrolünüz yapılabilsin ve 1 Ocak 2013 sonrası ile yatıracağınız gelecek katkı paylarınız için devlet katkısını da alabilin.

    Yani, eksik katkı paylarını yatırmadan dilediğiniz olmaz gibi duruyor. Yine yinelemek isterim, sizi yanıltmak istemem, en iyi bilgiyi AVIVASA'dan ya da Emeklilik Gözetim Merkezi'nden alabilirsiniz.

    Öbür türlü her 46 yaşında biri sisteme girer, ilk ay katkı payını minimumdan yatırır, ödeme yapmayı keser; 56 yaşına geldiğinde %25 devlet katkısının tümünü alabilmek için maksimumdan katkı payı ödeme yapar ve sistemden çıkardı. Düzenli katkı payı ödeyenlere karşı korkunç bir avantaj sağlamış olurdu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LuxVivens -- 24 Ekim 2019; 23:42:12 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pandarosa

    Bir yanlış anlaşma olmasın? Devlet katkısının üst limiti belli. Takvim yılı içinde, yıllık asgari brüt ücret. Geçmiş vadeyi ödeseniz bile bu tutarın üzerine devlet katkısı ödenmez.
    Devlet katkısının üst limitini geçmişe dönük olarak kazanıyoruz diye anladım ben. yani 2018 yılı için hak ediyoruz diye

    Açıkcası müşteri temsilcisi ile biraz zor anlaştım. O başka bişi anlattı ben başka bişi sordum.

    Geçmiş dönük ödeme yapma konusunu yanlış anlamış olabilirim.
  • Değindiğiniz gibi 2016’da “Düzensiz ödeme” diye bir tanım getirildi. Ama bu, sistemde 5 yıl kalanlara fon işletim gider iadesi (FİG) için dikkate alınacak. Yine Dediğiniz gibi ödemeye ara verenlerden şirketlerin kesinti yapma hakkı da var. Ama bu 2003’ten beri var diye hatırlıyorum.
    Asıl konu olan emekliliğe hak kazanmaya gelince bununla alakası yok. 2003 yılında sistem başladığında “10 yıl katkı payı ödeme” ifadesi sonradan “10 yıl sistemde kalma” olarak değiştirildi.
    Yani uuykucuu’nun annesi Aralık’ta 30.700 TL, Ocak’ta da 2020’nin tavan rakamını öderse 15 bin TL’den fazla karı olur. @uuykucuu dikkat etmeniz gereken şey ödeme aracınız. Kredi kartından ödeyecekseniz para emeklilik şirketinin hesabına 30-40 gün geç aktarılır. Buna dikkat!!

    Dediğiniz adaletsizlik örneği ise; düzenli ödeyenin birikimi daha yüksek olur. Olmasa bile; keşke bu kadar uzun vadeli plan yapıp uygulayabiliyor olsak... Ayrıca 2 katkı payı ödeyip duran birinin parası zaten kesintileriyle (0) a iner. Uuykucuu’nun annesi 2009’da girdiği için sadece katkı payından kesinti alınabiliyordu.
    Uuykucuu, LuxVivens’in dediği gibi Avivasa’dan teyit alın. Eşeği sağlam kazığa bağlamak lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • cosef kullanıcısına yanıt
    Bir daha arayıp başka bir temsilciyle konuşun bence. Geçmişe dönük devlet katkısı çok mümkün değil.
  • Babamın Garanti emeklilikte 15bin kadar birikimi var 56 yaş ve 10 sene oldu emekliliğe hak kazanıldı. Banka 30küsür yatırınca 7 lira verileceği söylendi buraya kadar her şey tamam. Vakıfta 15bin ve Anadolu hayatta 6bin var bunlarada 30ar yatırsak devlet katkı payı olur mu hepsinde acaba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • scowek34 S kullanıcısına yanıt
    Kısaca cevap vereyim: Olmaz.
    Her katılımcının yıllık üst limiti yıllık asgari brüt ücret kadardır. Çeşitli şirketlerden sözleşmeleriniz de olsa devlet katkısı tavanı ortaktır, tektir.
    Vakıf’ta ve Anadolu’da emekliliğe hak kazanmadıysanız ve onlardan da çıkmak istiyorsanız sözleşmelerinizi “emeklilik sonucu birleştirme” yapmanız lazım. Yoksa sadece birinden emekli olursunuz. Diğerlerinden emekli olmadan çıkarsanız zarar edersiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pandarosa -- 29 Ekim 2019; 0:9:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Emekliliğe az kala (2-3 ay diyelim) yatırılan böyle toplu para ne zaman hesaba düşüyor? Yani maksimum avantaj için emeklilik hakkından en kadar önce yatırılması lazım? Keza 56 yaş ve 10 yıl bugün tamamlandı diyelim para ne kadar sonra çekilebiliyor? Son olarak, ölene kadar maaş (emekli maaşı) ödeyen emeklilik şirketi var mı? Rakam örnekleri mevcut mu?
  • wellwet W kullanıcısına yanıt
    Devlet katkısı, katkı payı emeklilik şirketinin hesabına geçtikten sonraki ayın sonunda katılımcıya ödenir. Yani bugün ödediğiniz katkı payının devlet katkısı Kasım sonunda hesabınıza geçer. Emeklilik hakkı kazanınca çıkma zorunluluğunuz yok. Bir çok katılımcı devlet katkısından faydalanmak için çıkmayıp katkı payı ödemeye devam ediyor. Ama istediği zaman da çıkabilir.
    Süreyi minimum tutmak istiyorsanız, emeklilik hakkını kazandığınız gün ya da daha önce yıllık katkı payı ödemenizi (bugünün tavanı) 30.700 TL'ye tamamlayın. Ertesi gün çıksanız bile devlet katkısı bir sonraki ayın sonunda hesabınıza yatar. Şirketinizle konuşup teyit edebilirsiniz
  • wellwet W kullanıcısına yanıt
    Emekli maaşı sorularını atlamışım, kusura bakmayın.

    Programlı geri ödeme denen emeklilik gelir planları var. Ama bunlar garanti değil. Ya tutarı seçiyorsunuz paranız bitene kadar veriyor. Ya süreyi seçiyorsunuz, bir tutar hesaplayıp yine para bitene kadar veriyor.

    Sizin sorduğunuz muhtemelen, ölene kadar enflasyon oranında artan ve hatta ölüm halinde geride kalanlara ödenen bir emekli maaşı. Bildiğim kadarıyla bunu veren şirket yok.
    İki temel sebebi var:
    -İnsan ömrü uzuyor. 20-30 yıl sonra ne olacak kimse öngöremiyor. Şirketler risk almaya çekiniyorlar.
    -Birikim tutarları çok düşük.
    İşimi öğrenen herkesin sorduğu ilk 2 soru "En düşük ne kadar öderim?" ve "Sistemde en az ne kadar kalabilirim?" Ayda 200 TL'yi 10 yıl ödeyip ömür boyu maaş bekleyen bir kitleye (ya bunlar hiç ölmezse ne yaparım diye) risk almaktan korkan şirketlerin tatmin edici bir emekli maaşı vermesi bugünkü şartlarda zor. İş hayatına başladığı andan itibaren gelirinin en az %10'unu BES'e ayıran (Avrupa ülkelerinde olduğu gibi) nesiller gelene kadar emeklilik hakkı kazanınca toplu para alıp çıkmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.

    Fikir olsun diye yurt dışından bir örnek paylaşayım. https://www.schwab.com/public/schwab/investing/accounts_products/investment/annuities/income_annuity/fixed_income_annuity_calculator



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pandarosa -- 29 Ekim 2019; 18:54:49 >




  • Her ay 200tl yatırma hedefiyle 2019 Mayısında Garanti BES'e dahil oldum fakat hem düzen tutturamadım hem ödeyemedim sadece 3 ödeme oldu 620 TL getiri falan vazgeçtim cıkmak istiyorum 750 TL cıkıs aidatı isteniyor anaparam yanıyor bu nasıl bir sistemdir ? Yani ne yapacam anlamadım bir girdık diye 5 yıl ödemelimiyim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mek38

    Her ay 200tl yatırma hedefiyle 2019 Mayısında Garanti BES'e dahil oldum fakat hem düzen tutturamadım hem ödeyemedim sadece 3 ödeme oldu 620 TL getiri falan vazgeçtim cıkmak istiyorum 750 TL cıkıs aidatı isteniyor anaparam yanıyor bu nasıl bir sistemdir ? Yani ne yapacam anlamadım bir girdık diye 5 yıl ödemelimiyim.
    Çıkış yapmayın ödemenizi dondurun
    8 sonra sonra aktifleştirip 2 sene daha ödeyin paranız yanmasın .
  • Arkadaşlar şöyle bir haber okudum
    Detaylarını bilen var mı?
    Yaşa göre Devlet katkısı değişecekse şu anda girmek faydalı olsa gerek



    Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin olarak Resmi Gazete'de önemli detaylar yayımlandı.
    Bireysel emeklilikte otomatik katılım tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek.
    Bireysel emeklilik sistemine girenlere sağlanan devlet destekleri yaşa göre değişecek. Evlilik, sağlık, eğitim nedeniyle sistemden çıkmadan nakit çekme imkanı gelecek
    .
  • cosef kullanıcısına yanıt
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/11/20191104M1.pdf

    75. sayfada detaylar mevcut.

    Ekran görüntüsünü de paylaştım.

     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları
  • cosef kullanıcısına yanıt
    Bugün çıktı. Son aylarda konuşulan konulardı. Çoğunu birkaç ay önce "çıkacağı konuşuluyor" diye yazdım diye hatırlıyorum.

    Ama detay yok. Otomatik BES, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne (TES) dönüşecek ama eskiden girenler ne olacak, yaş kriteri ne olacak, işveren katkısı olacak mı? Kıdem tazminatı da bunun içinde olacak mı? Bunlar sonra belli olacak.
    Keza "Yaşa göre farklı devlet katkısı olacak" da nasıl olacak? 25 yaşındaki %35 mi olacak? 45 yaşındaki %15'e mi inecek?

    BES'ten kısmi para çekme olacak. Ama nasıl olacak? Dünyada örnekleri var. (sistemde belli bir süre kalmış olma, belli bir birikimi sistemde bırakma gibi şartları olabiliyor) İlk evini alma, üniversite harcı, ciddi sağlık sorunları gibi sebeplerler sistemden kısmi para çekilebiliyor. Bizde nasıl olacak?

    Dediğim gibi bunları Berat Albayrak yıl başından beri her fırsatta dile getiriyordu. Bugün yapılacağı belli oldu. İçerik belli değil. Bize ne getirip götüreceğini daha bilmiyoruz.




  • mek38 M kullanıcısına yanıt
    İlk 30 gün içinde vazgeçseydiniz kesinti olmazdı. Ama şimdi maalesef çıkış aidatını alırlar.
  • cosef kullanıcısına yanıt
    mek38 M kullanıcısına yanıt
    Ödemeye ara verse bile Mayıs'ta yıldönümü olduğunda yıllık kesintiyi yapacaklar. Şu anki birikimi kesintiyi karşılamıyor. Sistemde uzun vadede kalmaya niyeti yoksa (ki yok görünüyor) ödediği her katkı payı, emeklilik şirketinin yapacağı kesintiyi artırır maalesef.

    Ama mek38'in planı sadece çıkış anında kesinti yapılan plansa, normalde yıllık kesinti yoksa, dediğiniz gibi dokunmadan kalsın daha iyi.
  • 
Sayfa: önceki 99100101102103
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.