Şimdi Ara

Bir rüya sona eriyor: Optane bellekler sona mı geldi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir rüya sona eriyor: Optane bellekler sona mı geldi?



    Intel ve Micron arasında bellek sektöründe bir devrim sloganıyla geliştirilen 3D XPoint teknolojisi hayal kırıklığı yaratabilir. Intel Optane markası altında kullanılan teknoloji bazı kısıtlamalara uğramak zorunda kaldı.



    Intel Optane nedir?



    NAND belleklerin temel aldığı değişken olmayan bellek teknolojisi üzerine inşa edilen 3D XPoint, NAND belleklere göre 1000 kat daha hızlı ve 1000 kat daha fazla dayanıklı olabiliyor. Ayrıca standart belleklere göre 10 kat daha fazla yoğunluk ve kapasite sunabiliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor, gecikme zamanları azalıyor,kapasite ve performans artıyor.



    3D XPoint bit satırları ve yazı satırları arasına yerleşen ve bireysel olarak ulaşılabilen hücre yığınlarından oluşuyor. Veri depolama ve geri çağırma için bir anahtar sistemi ile birleştirilen bu yapı, elektronları hapsederek veri depolama yöntemini kullanmıyor. Bunun yerine bellek hücresinin malzemesindeki bir özelliğin değiştirilmesi sayesinde veri depolanabiliyor.



    3D XPoint bellekler bu sayede bellek hücreleri daha kısa ve birbirine daha yakın şekilde paketlenebiliyor, daha yüksek yoğunluklara erişebiliyor ve küçük veri paketlerinin işlem görmesi ile daha hızlı ve daha verimli I/O performansı ortaya çıkıyor.



    Bir rüya sona eriyor: Optane bellekler sona mı geldi?



    Bir dönemin sonu



    Intel bir süredir Optane isimlendirmesi altında yeni bellek teknolojisini pazarlamaya başlamıştı. Performansı ile etkileyici olan Intel Optane ne var ki yüksek fiyat etiketleri nedeniyle biraz daha tampon bellek statüsünde kalmış ve ilerleyememişti.



    Intel yaptığı açıklamada son kullanıcıya sunulan Optane Memory M10, 800P, 900P ve 905P SSD modellerini sona erdirme kararı aldı. Böylece PC için sunulan ticari Optane bellekler tamamen ortadan kalkmış oldu.



    Intel bunun yerine Optane Memory H20 serisine odaklanacak. Optane belleklerini QLC NAND modüller ile birlikte kullanan Optane Memory H20 serisi daha çok dizüstü üreticilerine hitap ediyor.



    Intel’in son kullanıcıyı tamamen devreden çıkarması soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Özellikle yeni CEO değişimine denk gelmesi gelecek dönemde Intel’in çok fazla maliyet üstlenmek istemediğine işaret olabilir. Zaten Micron ile yapılan ortaklık da sona ermiş ve hisseler paylaşılmıştı.




    Kaynak:https://www.guru3d.com/news-story/intel-to-discontinue-optane-products-for-the-consumer-market.html







  • Fiyatları üst seviye NAND SSD'lerin bile 4-5 katın üzerinde daha pahalı. Tercih edilmekten çok uzak duruyor.

  • Bilmem, geldi mi ?

  • Sunucu tarafında DRAM'e göre 2-2,5 kat fiyat avantajı var ve yüksek memory ihtiyacı olan uygulamalarda çok önemli bir yerde. 6TB'a kadar çok daha ucuza çıkabiliyoruz. Yani bir rüya falan bitmiyor, en azından kurumsal kullanım için...

  • Bireysel tüketici için hard diskten SSD'ye geçiş en mantıklı tercih oldu. 32 GB Optane 50 dolar civarında iken 240 GB SSD'yi 30 dolarda alabiliyorsunuz.

  • 150$ a 64GB SSD satarsan yolun sonuna gelirsin intel kardeş.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.