Şimdi Ara

Bir kişinin ana dili değişe bilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.777
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • insanların düşürken ki ve rüya görürkenki dili ana dilidir peki Bir kişinin ana dili değişe bilir mi?

    mesele ben 23 yasındayım şu dk dan itibaren hiç Türkçe konuşmasam az bildiğim halde hep Japonca konuşsam aradan 20 yıl geçse ben 43 yasıma bassam ve ben 20 yıldır Türkçe bir kelime bile konuşmamış olsam ve Türkçe işitmemiş olsam

    ben artık düşünürken rüya görürken Türkçe mi görürüm Japonca mı

    yani ana dilim değişir mi



  • Ana dil olur mu bilmem ama,3gün gece yatmadan ingilizce dizi izledikten sonra rüyalarımı ingilizce görmeye başladım,deneyebilirsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • uzun süre avrupada yaşayıp gelen insanlar çoğu kez türkçe konuşmakta zorlanır veya araya sürekli yabancı kelime katar fakat bunun olması için dediğiniz gibi hiç türkçe konuşmamak gerek.

    Ve şöyle bir örnek var work and travel ile amerikaya giden arkadaşım ilk geldiğinde diceği şeyleri ingilizce olarak da düşünüyodum dedi 3 ayda böyle olursa uzun sürede ana dilinin değişebileceğini düşünüyorum.
  • Anadil kötüleşebilir, körelebilir ve (bir kısmı) unutulabilir ama 23 yaşındaki sağlıklı birinin anadili değişmez. Kritik periyot hipotezini araştırabilirsin. 1967'de ortaya atılmış. Bu görüşü destekleyen birçok vaka da mevcuttur. Henüz bebekken ruh hastası babası tarafından alıkonulan ve 13 yaşına kadar gün yüzü görmeyen, konuşmayan ve konuşulmayan bir kız çocuğu kurtarıldıktan sonra hiçbir zaman anadilini düzgün konuşamamış. Kızın ismi de Genie, Los Angles'ta yaşanmış bir olay. Hipotez 12 yaşından sonra anadil değişemez ve öğrenilemez diyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mavi Penguen -- 31 Ağustos 2017; 17:14:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • değişip, değişemeyeceği kişiye bağlı bir durum bazı insanların dile yeteneği diğerlerinden daha gelişmiştir. Beyin gelişimi ile alakalı bir durum. Her insan bir dil öğrenebilir.

    Asıl soruya gelecek olursak 20 sene değil 5 sene anadilinde hiçbir şey izleme duyma, iletişim kurma öğrendiğin bir dilin ülkesinde yaşa, konuşman bambaşka olur. Anadilini gayet güzel unutabilirsin. Ancak belli bir noktaya kadar birçok kelimeyi unutsanda komple sıfırlanmaz. Kısacası kıt bozuk bir dile sahip olursun ancak yine de konuşabilirsin.

    Düşünme işi ise çok daha basit bir iş. 1 senede Türkçe düşünmeyi bırakacağına eminim. Eğer ki Türkçe iletişim kurmazsan bu önemlidir, ailen akraban tv vb. hiçbir iletişim aracı olmayacak Türkçe ile ilgili.

    Bir dil benim şahsi görüşüm okuyarak öğrenilir, dinleyerek ancak konuşulabilir. Bir insan istediği kadar gramer ve kelime öğrensin. O dilde yeterli dinleme yapmazsa pratiği gelişmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 2 Eylül 2017; 13:54:32 >




  • Evet Arapların arasında fazla kaldıktan rüyamda bile İngilizce konuştuğumu bilirim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pena kutusu -- 3 Ekim 2017; 2:21:56 >
  • Travma sonrası bazı insanlarda görülen bir durumdur. Şurdan ayrıntılı bilgi alabilirsin:



    http://evrimagaci.org/photo/tr/yabanci-aksan-dil-sendromu-travma-geciren-insanlar-nasil-yeni-bir-dil-konusmaya-baslar-
  • Çok iyi yabancı dil konuşmasanız bile 1 hafta boyunca sadece o dile maruz kalırsanız yavaş yavaş değişim başlıyor. İçinizden yabacı dilde söyleniyorsunuz, yabancı dilde düşünüyorsunuz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: interwap

    Çok iyi yabancı dil konuşmasanız bile 1 hafta boyunca sadece o dile maruz kalırsanız yavaş yavaş değişim başlıyor. İçinizden yabacı dilde söyleniyorsunuz, yabancı dilde düşünüyorsunuz.

    Sebep taklit yeteneğinden olsa gerek. Çift anadilli olduğum için ne demek olduğunu çok iyi fark edebiliyorum. Her iki dilide öğrenirken çaba sarf etmedim. Kısacası 1 ay boyunca sadece o dildeki seslere maruz kalın. Konuşamasan bile, bilinçaltına kelimeler ve kelime grupları öbekleniyor. Bu da öğrenimi kolaylaştıran bir şey.

    Bebeklerin yaptığı gibi sadece duyarak öğrenme işine girişirseniz şayet konuşma işiniz çok uzun sürelere yayılır. Bir bebek boş beyni ile ortalama bir dili 5 yaşından sonra ancak düzgün bir şekilde konuşabilir. Kimimizin o kadar vakti yok. Bizde bebek değiliz.

    Bu sebeple hep görsel hem de işitsel destek almamız şart. Görsel destek, bol bol kitap, yazı makale okumaktan geçer ve oradaki kelimeleri bir şekilde ezber edip, işitsel verilerle pekiştirerek kalıcı olmasını sağlarız. YOksa unutmaya mahkumuz.

    Bu arada her iki dilde de düşünebiliyorum. İngilizce ve bir başka dil daha bilmeme rağmen o dillerde ise o kadar rahat düşünemiyorum çünkü orada uzun süre kalmadım. Ancak metinsel olan her şeyi anlayabiliyorum. Tamamen geri kalan şeyler işitsel yani taklite dayanıyor.

    Taklit etmeden öğrenmek pek mümkün değil.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.