Şimdi Ara

Bir Kişi Bilmediği Bir Suçu İşlerse Ceza Alır Mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar;

    Türk ceza kanununu incelerken kafama bir madde takıldı şimdi bir insan bilmeden bir suçu işleyebilir yani kastım adam öldürmek felan değil burada ki kastım kanunu bilmeden yasal sandığı bir şeyi yapması. Yani ağır suçlardan bahsetmiyorum.

    Türk ceza kanunlarında "kanunu bilmemek mazeret sayılmaz ancak kendisini sakınamayacağı bir hatadan dolayı işlediği suçtan dolayı olayı işleyen kişi bir cezaya tabii tutulmaz" denilmekte. Yani hukuki hata (yanılmalar) bu olaylar ne anlama gelmekte ?

    Şimdi mesela bir adam millete gidiyor yatırım tavsiyesi veriyor onu alın bunu alın diye ancak bunun suç olmadığını sanıyor (aslında suç) ancak sonradan bir kişi tarafından uyarılıyor ve bunun bir suç olduğunun farkına varıp hatasını düzeltmesi ile bu şahsiyet ceza yer mi ? İlla yatırım tavsiyesi vermesine gerek yok yani herhangi basit bir suçtan bahsediyorum.

    Bu konuda bilgili bir kişi var ise sevinirim.

    Dipnot: Merak ediyorum ceza kanunları çok karışık geldi bana açıp okuyunca elli tane anlamı çıkıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B2B7A0AF7 -- 3 Eylül 2018; 10:18:42 >







  • kanunu bilmemek mazeret olmadığı için ceza alır. hata denilen şey farklı bir husustur ve farklı türleri vardır. Ör: Bir kişi kendi paltosu zannederek askıda duran başkasına ait bir paltoyu aldı. Fille bakıldığında hırsızlık suçu gibi görünür ancak kendi paltosunun aynısı veya çok benzeyen bir paltoyu hırsızlık kastı olmadan almıştır. Burada hata vardır. Böyle bir durumda ceza almama durumu söz konusu olur ancak bilebileceği bir hususu bilmiyorum demesi cezasızlık sebebi değildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertosman -- 3 Eylül 2018; 12:11:23 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sertosman

    kanunu bilmemek mazeret olmadığı için ceza alır. hata denilen şey farklı bir husustur ve farklı türleri vardır. Ör: Bir kişi kendi paltosu zannederek askıda duran başkasına ait bir paltoyu aldı. Fille bakıldığında hırsızlık suçu gibi görünür ancak kendi paltosunun aynısı veya çok benzeyen bir paltoyu hırsızlık kastı olmadan almıştır. Burada hata vardır. Böyle bir durumda ceza almama durumu söz konusu olur ancak bilebileceği bir hususu bilmiyorum demesi cezasızlık sebebi değildir.
    Bazı yerlerde işlenen suçun hukuk çerçevesinde yasak olduğunu bilmeden suçun işlenmesi durumunda olayı işleyen şahısın ceza almaması gibi bir durum olabilir diyorlar.

    Yani kanunu bilmeme değil meşru sanarak hareket etmesi suç unusuru olmadığını sanması ile hareket etmesi ile ceza verilmeyeceği söylenmekte bazı yerlerde. Tabii bu söylemler bana ait değildir.

    Burada da dediğim belirtilmiş:

    "Hukuki hata kavramı

    Hukuki hata, failin, gerçekleştirdiği olaydan haberdar olmakla birlikte, yapmış olduğu hareketin hukuken yasak bir hareket olduğunu kesinlikle bilmediği, bir hata halidir. Bu hata türüne ülkemizde hukuki hata da denilmektedir ki, bu oldukça yerinde bir tespittir. Çünkü, bu hata şeklinde, hukuki açıdan bir değerlendirmenin yapılıp yapılmadığı değerlendirilmektedir.

    Kanun koyucu, fiili hata halinden farklı olarak, hukuki hatayı, kastı ortadan kaldıran bir hata hali olarak değil, tersine „kusurluluğu“ ortadan kaldıran bir hata hali olarak düzenlemiştir. Dolayısıyla, kaçınılamaz bir hukuki hata halinde, tipe uygun, hukuka aykır bir hareket kasten gerçekleştirilmesine rağmen, eylem “kusurlu” olduğu için, hareketin failine ceza verilmeyecektir."
    http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=17259


    Burada da dediğime ışık tutacak bir makale buldum yazıda dediğimi aynen belirtmiş.

    https://jurix.com.tr/article/8136

    Yani suçu işleyen şahıs çok ağır suç işlemediyse (örneğin adam öldürmek , adam dolandırmak , insanları ülkeye karşı teröre desteklemek gibi)
    bilmediği nedenlerden dolayı kaldırılma ihtimali var denilmekte ancak bunun iyi niyetle söylemiş olması gerekmekte yani hukuki açıdan tam bilmiyor yada yanlış (yanılgı intibari ile) bir suç işlemiş olması ile ceza almayacağı söylenmekte.

    Burada bahsettiğim örnekte olayı işleyen şahıs hukuki açıdan tam bilmediği için olayı yasal sanıp bu hataya düşmüştür yani bu iki makalede yazılanlara uymaktadır. Ancak bunun doğruluğu var mı bilmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B2B7A0AF7 -- 3 Eylül 2018; 13:8:6 >




  • bu bir görüştür ama ben katıldığımı söyleyemeyeceğim. Bu bahsedilen husus kast kavramı kapsamında değerlendirilebilir ve (taksirli haller saklı kalmak kaydıyla) kast suçun zaten unsurudur. Aksi halde çok subjektif durumlar ortaya çıkar, kişiye göre muameleye kadar gider sonu.
  • sertosman S kullanıcısına yanıt
    Hocam peki bu dediğiniz konuları araştırmam için bir kaynak önerebilir misiniz bu yorumda ki durumlar için.

    Merak ettim bu işin sonu nereye kadar gidiyor.

    Çünkü kanunlar çok değişik yani dediğim gibi elli tane anlamı var.
  • Kapsamlı "Ceza Genel Maddeler" incelemesi yapan kitaplar bulmanız lazım. Halihazırda zikredebileceğim bir yazar yok ancak Yargıtay kararları ışığında madde madde genel hükümleri inceleyen kitapları araştırın. Zira gerçek hayattaki olaylar ile kanun metinlerinin örtüştüğü durumlar en iyi Yargıtay dosyalarında ele alınır ve ortaya çıkar.
  • Kanunun hazırlanmasında büyük rol oynayan İzzet Özgenc hocanın kitabından faydalanabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kanunu bilmemek mazeret sayılabilir. Ama TCK'nın 4. maddesi uyarınca;



    "Kanunun bağlayıcılığı

    Madde 4- (1) Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz."



    Ülkemiz kanunlarla yönetiliyor. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ülkedeki kanunları bilip onun sınırları içerisinde hareket etmek zorundadır. Kanunlar, insanlara hayatlarını doğru düzgün sürdürebilmek için asgari nizamı sağlamaktadırlar. Dolayisiyla mesela borsayla, yatirimla ilgilenmek isteyen birinin; öncelikle o işin kanunlarina ve mevzuatina bakip arastirdigi, bunlari bildiği hususu kabul edilmektedir. 'Ceza kanunlarini bilmemek mazeret sayılmaz' maddesinin anlamı da bu. Yani kanun diyor ki; ben, ülkedeki ceza içeren tüm maddeleri herkesin basit bir araştırma sonucunda bilebileceğini öngörüyorum. Bu da aslında hukuk devleti olmanın bir gereği. Lakin bizde insanlar kanunlardan bihaber olduklarindan ya da kanunlari kaale bile almak istemediklerinden dolayi bu onlara pek önem arzetmiyor malesef.



    Sonuç olarak, kanunlar hangi hareketlerin hangi koşullar altinda ve hangi saikle, amaçla uygulandigi durumlarda suç oluşturabileceğini açık açık yazmıştır. O yüzden işlenen her fiili, her kisi bakimindan ayri ayri değerlendirmek gerekecektir..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.