Şimdi Ara

Bir araba bile alamayacaksam niye üniversite okudum!!! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
132
Cevap
5
Favori
9.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
95 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hastayim boyle ust perdeden konusanlara. Ulkenin bu halde olmasinin sorumlusu 24 yasinda x bi universitede okul okumus biri degil. Ben subat ayinda diplomami aldim. Bugun 12k aliyorum ve ben de araba alamiyorum. Dun bankadan geri dondum. 6 yasinda buzdolabindan hallice her yokusta aglayacak bir arabaya neden 3 yil boyunca borc odeyim dedim. Istedigim arabayi bu sartlarda almaktansa bir 6 ay daha yayan devam edip yurt disina cikmak daha makul geldi. Bu ulkede cebinde paran varsa o paranin en mantikli harcanma yolu cikmak icindir.


    Bu insanlara calis, kendini gelistir diye ust perdeden konusmak cok yanlis. Ben dedigim gibi cok sukur ulke sartlarinda yeni mezun bir muhendis olarak duzgun kazaniyorum ama bu kimseye akil verme hakki vermiyor bana. 3 yil once erasmusta oda arkadasim Ispanyoldu. Hayatimda tanidigim en bos insandi. Geziye giderken telefon ve cuzdani yurtta unuttu. Oyle son dakika filan cikmadik baya baya biz her seyimizi kontrol ederken bu eleman bu sekilde cikti. Ufak bir ornek onlarca seyi var boyle sorumsuzluk. Almanya'daki her genc, Ispanya'daki her genc kendini gelistirdigi icin iyi sartlara sahip olmuyor. Devlet siradan insanlarin da insani hayat sartlarini temin edebilmek zorundadir. Milyon milyon ihaleleri indirip, halkin vergisiyle abad olup millete akil vermek sacma sapan bir is. Avrupa'da Amerika'da her genc araba sahibi olmak isterse olabilir. Hepsi de cok kendini gelistirmis insanlar mi? Kendini emek verip kurtaranin az emek vermis insanlara ben gibi ol demesi yanlis. Ben kimseye boyle demiyorum acikcasi. Benle ayni bilgi birikime sahip California'da calisan yazilimci Ferrari icin para biriktirirken ben niye Clio icin biriktireyim diyorum. Ben Clio gibi bi buzdolabi alabildim sende ders calisaydin alsaydin demiyorum. Su mantiktan kurtulmak lazim.





  • Bence vazgeç bu akaryakıt fiyatları ve zamlariyla ugrasilmaz yakında topyekûn eşek katır at bunlara geçiş yapacaz yapalım da . Zaten iklim anlaşmasıda yaptık egzos Duman vs derdinden kurtulup destekte oluruz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • DburakKoc D kullanıcısına yanıt

    yandaş dayın varsa okuma yazma bilmene bile gerek yok.

  • babadol kullanıcısına yanıt

    İsviçre nin nüfusu 8.6 milyon. Türkiye'nin nüfusu 85 milyon. Bi zahmet her 5 liseliden 1 isi üniversite okusun. Geri kalan işleri kim yapacak Esnaf olsun sanatkar olsun marketçi olsun dükkanlar olsun. İskandinav ülkelerinin eğitimleri çok iyi yani en vasat işte bile çalışsan okumasan bile aldığın maaş veya kazandığın para çok rahat yetiyor sıradan standart bir insanın ihtiyacını o alım gücü çok rahat karşılıyor. Ama türkiyede tam tersi her şey. Tamamen boktan bir ülke türkiye..

  • WatchAndLearnn kullanıcısına yanıt
    Ben de tam olarak bundan bahsediyorum, üniversite okuyanların çoğu boşuna okuyor, zaten iyi gelir elde etmeleri hatta iş bulma ihtimalleri düşük. O yüzden vakit kaybetmeden erken yaşta zanaat öğrenmek çok daha mantıklı. Bir fabrikada çalışan teknisyen sayısı, üniversite mezunu çalışanlardan kat kat fazla mesela, buna yönelen yok ama, en bilgisiz öğrenci bile üniversite okumak istiyor bir 4-5 sene daha işten kaçabilmek için.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bizim ayarımızda bir ülke için her şey "normal" Dolar, araba, ev, iphone bunları konuşmaktan sıkılmadınız mı ? Sen bunları böyle belediye dağıtıyormuş gibi alırsan zaten bir anormallik vardır.Bu değirmenin suyu nerden geliyor derler adama.Biz Abd veya Avrupa değiliz.Abd li pizzacıyla kendinizi karşılaştırmayı bırakın.Orada millet geçmişte bedelini ödemiş ve zengin olmuş.Herkes birbirini suçluyor.Hepimiz suçluyuz kardeşim ve tam da hakettiğimizi yaşıyoruz.Bizim gencin vizyonu Avrupaya kapağı atayım gelsin arabalar gitsin iphone lar.Buyuz abi biz işte.


    Birimiz de çıkıp ben pil teknolojileri üstüne çalışıyım diyor mu ? Biri de çıkıp nükleer füzyon olsun yenilenebilir enerji kaynakları üstüne olsun çalışayım diyor mu ? Biri de çıkıp ben kompozit malzemeler üstüne çalışayım Mmu da kullanalım diyor mu ? Biri de çıkıp ben kuraklığa yönelik tarım stratejileri üstüne çalışayım diyor mu ? Diyen az da olsa vardır ama bu seferde imkan yok diyor.Honda nın sahibinin hikayesini bir araştırın.Herif tepesine bomba yağarken yılmamış bir şeyler yapmış.Ülkede vizyon sahibi genç çok az.Bunu yazan ben de bu kitleye dahilim.Bunları yapsak zaten geleceğimiz kurtulur fakat hiçbirimizin bir tarafı yemiyor.Hayatın buz gibi gerçekleri işte.Her şeyin bir bedeli var.Geçmişte bedelini ödemedik bugün bu haldeyiz.Bugün ödemezsek yarın daha beter olacağız.Tekrar ediyorum bu ülke için her şey "normal" sadece siz düş görüyordunuz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 15 Ekim 2021; 14:34:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Unique For All kullanıcısına yanıt

    Hak veriyorum size. ülkede vergiler çok yuksek. 15500 dolardan 24bin dolara çıkan aracın , bu fiyata gelmesinin sebebi ek vergilerdi. ben 5 sene once %45 ötv ile araç alırken şu anda %80 leri buluyor.


    Misal , 5 sene once 2 adet son model mercedes e sahipken şu an aynı fiyatlara sadece 1 son model megane sahibiyim. (araçları ekonomik sağlıgım için gayrimenkule çevirdim).



    ancak bahsettiğim husus ,"ben şimdi üniversite mezunuyum ahanda diplomam . hadi bana 8-10 bin (1000 dolar) maaş verin de ben de araba alayım" düşüncesinin yanlışlığıydı. Bu ücretleri alabilmesi için birisinin en temelden başlayara hem işi oğrenmesi , sonrasında tecrübesini değer goreceği bir yere satması ve en az bir terfi (şey ,yetkili, müdür yardımcısı gibi) alması gerekli ki rahat rahat bir araç alabilsin.


    şu anda araç fiyatlaru üzerinde vergi yükü oldugu kadar çip sorunundan dolayı oluşan tedarik problemleri arzı olumsuz etkileyip araç fiyatlarını yukarı çıkartıyor.


    umarım bahsettiğim husus anlaşılmıştır.





  • Bu ülkeye yapılan en büyük kötülüklerden birisi adım başı üniversite açılması. Hadi devlet üniversitelerini bir nebze gözardı edebilirim. Kalitei öğretim görevlileri ile kalburüstü eleman yetişme oranı artar. Ama apartmandan bozma özel okullara ne demelİ? Özellikle İstanbul'dakilere. İnanılır gibi değil.


    Bu okulların en büyük sorunu parayı bastırıp iyi hocaları alaıyor, neticesinde tamamen kova olan kötü öğrencilere yem ediyorlar. Bu da ülke gerçeklerinin bir sonucu. Devlet hastanelerinde adam gibi işin üstadı doktorların özele kaçması ya da kendi yerlerini açması gibi bir durum. Gelir adaletsizliği sayesinde insanlar iyi eğitmenlere iyi doktorlara çuvalla para ödemeden erişemiyor. Ülkenin geldiği durum bu.

  • babadol kullanıcısına yanıt

    Aynen öyle hocam da türk parasının alım gücü yerlerde. Kimse asgari ücret şuan 2825 tl o da şuan an itibariyle 306 dolar yapıyor. Yani kimse fabrikada 306 dolar aylık maaş için afedersiniz köpek gibi ve uygunsuz iş şartlarında çalışmak istemiyor. Herkes ne yapıp ne edip hiç yoktan 2 yıllık bir bölüm kazanıp okumak istiyor en kötü ihtimalle. Tamamen kısır bir döngünün içindeyiz. Ülkemizin geleceği hiç parlak gözükmüyor şuanda. Allah yardımcımız olsun. Kaçabilen ab ye veya abd ye kaçmaya çalışıyor ben de onlardan birisiyim.

  • En başta şunu sormalı.


    Hangi üniversiteyi okudun hangi bölümü okudun.


    Ha şu var bilinçsizce bölüm seçimi ve kafaya göre bir bölüm okuma huyu her gençte var.Türkiye maalesef hedefim şu deyip orayı okuyup masraf harcayıp istediğini alamayanlarla dolu.


    Öyleki artık ne kadar sevmesende para için okunan bir ticarethaneye döndü üniversite.


    Ha şöyle ki çoğu üniversitenin yüksek liseden farkı yok.Çoğu okulun öğrenciye has bir kampüsü bile yok.Derme çatma dandik ötesi yapılar.


    Üniversiteleri bu sayıda artırmak resmen katliama oldu.Herkes üniversite okumamalıydı.Bu nedenle diplomalı işsiz enflasyonu çıktı.


    Önceki yönetimler bilmiyor muydu üniversite açmayı.Ecevit ne demişti.Tamam açarız da nasıl istihdam olacak bu çocuklar dememiş miydi.Yoksa açmaktan basit birşey yok.Dünyada prof doç akademisyen sayısı inanılmaz fazla olan ama ilk 500 de 1 tane bile üniversitesi olmayan bir yapısın.Koca bir israf hanesi.Dev bir bütçe deliği.


    Senin ülken dünyanın üretim gücünün %30-40 ını mı sağlıyor da sanki 100lercesini açtın.Sanki her sene %100 büyüme katediyormuş gibi.Dünyada eşi benzeri yok bu rezaletin.


    Eskiden mühendislik avukat doktorluk ve öğretmenliğin bir değeri vardı az kişi mezun oluyor az kişi en azından kökleşmiş olan okullarda eğitim alıyor.Harcadığı emeğin karşılığını alıyordu.


    Ülkede 2000 sonrası bir üniversite bile açılmamalıydı.Varolanlar gayet yeterli ve öylede kalmalıydı.Bir üniversite dediğin etiketini ve altyapısını en az 30-40 yılda yapıyor ki bunlara genç deniyor.Asıl olanlar 100 yıllık.Büyük bir fon yoksa destekleyen vakıf üniversiteleri de boştur.


    Şuanda ise hepsi aynı filtrede işverene yarayan ucuz işçi köle statüsünde oy için esnaf için lokal yerlerde ekonomi dönsün ev sahipleri vs ler zengin olsun oy versin diye ayrıyetten genç işsizliği ötelesin diye açılan tabela kurumlarına ticarethanelere dönsün.


    Türkiye'de üniversite okumanın bir anlamı yok.Ha illa okuyacaksanızda en iyisinde okuyun avrupa değişim programları ile kaçın.Dil öğrenin.Başka şansınız yok.



    Türkiye 2002-2013 arası yalancı bahar yaşadı.Bu senin paranla olmadı yabancı yatırımcılar para yatırdı sen onu harcadın.Üstüne yetmedi ülken borçlandı yetmedi öz kaynaklarını kurumlarını sattı.


    Doğal olarak elde kurumların yok.O zamanın parası ise totalde 1 trilyon dolara yakın sıcak para hazinenden 1.250 trilyon dolar olarak çıktı.Üstüne var olan borçların derken eskiye nazaran iyice kötü hale geldi.


    Borçluydun dahada borçlu oldun.AKP dönemine rast gelen bu zamanı bazı aklı evveller akp sayesinde oldu sanıyor.Bu rüzgar her ülkeye yansıdı.Birileri iyi kullandı birileri toprağa gömdü yandaşına çevresine dağıttı.Türkiye'nin asıl durumu olan politika eskiye döndü.


    Türkiye 90lara döndü deniyor.Yok hayır Türkiye 70-80 arasına döndü tamamen ahanda enerji krizide kapıda.Kuyruklarda yakında belirir yeniden.



    Öğrencilerde yeni gençlerde bir sıkıntı görmüyorum sebebi kendileri değil elbet bunların ama çevreniz aileniz maalesef sizin adınıza çok akıl almaz şeylere oy verdi geleceğinizi sattı.Sorun burada.Tepki olmayınca da birileri har vurdu harman savurdu.



    Türkiye ayağını yorganına göre uzatması gereken bir ülke iken sanki bolluk bereket varmış gibi birileri iç etti borçlandıkça borçlandı.


    Devlet değil ama halk battı.Zengin daha zengin oldu fakir daha farkir orta direk denilen seviyede direk fakir sınıfına düştü.



    Hükümet değişince birşeyler değişecek zannedenler hey size diyorum.Ülkende 20 yıllık dev bir enkaz var.Bu enkazın altında kalacak kim gelirse gelsin.Ancak nefes alırsınız ama boğulmaya devam edeceksiniz maalesef.Yüklü borçlara evlenmeye ev araba gibi şeylere işiniz sağlam veya aileniz varlıklı değilse kesinlikle bulaşmayın.İntiharla veda edersiniz bu dünyaya.





  • Araba almak için mi üniversite okuyorsun yani? Araba almak mı üniversite okumanın karşılığı?


    Zamanında forumda konusunu açtık ama dinletemedik, aklı olan bu saatten sonra üniversite okumaz. Yüksek lisans mezunu 3 dil bilenler bile 5,000 TL para kazanamıyor.

  • hocam iş yüksek lisansda dil bilmekde değil sadece bildiğiniz üzere.kendini iyi reklam edip girdiği yerde fark yaratabilmekte.çok yönlü girişken olmak önemli..

  • Bırak arabayı cep telefonu alırken kredi kartı kullanılamadığı için insanlar cep telefonu alırken bile zorlanıyorlar. Bazıları mağaza içinden banka kredisi kullanarak cep telefonu alıyorlar.

  • Niye intihar edeceksin. Avrupa ya da amerikaya gitmenin yollarını araştır. Üniversite bitirecek yetenekteysen bunun da bir yolunu bulabilirsin. Eğitimsiz mülteciler bile gidiyor. Onlar kaçak gidiyor sen yasal gidersin. Genç adamsın. Çok özlersen ülkeni dönersin. Burada beni bağlayan şeyler olmasaydı çoktan gitmiştim.

  • üniversite okuyunca direk iyi bir işe gireceksin diye bir kanun mu var çok merak ettim. ben şuan 2. üniversiteyi okuyorum lakin üniversite okuyorum diye beni işe almıyorlar, kendi alanımda kendimi geliştirip sahip olduğum bilgi ve tecrübe ile işe alıyorlar.


    diğer sorun bu ülkede kurulduğundan beri sorunlu olan eğitim sistemi, bu çözülmediği sürece istersen 40 tane üniversite oku neye yarar. (istisnalar olabilir)


    babam lise mezunu küçüklüğünden beri inşaatlarda kalfalık ustalık yaptı ama sonuçta üniversite mezunu inşaat mühendisleri onun yanında bilgi sahibi oldu.


    evet okumak insana çok şey katar doğrudur ama bu sana iş garantisi vermez, vermeside saçma olur. yani mevcut sistemde.


    düşünsenize siz bir iş sahibiniz, şuan herhangi bir üniversite mezununu alıp yanınızda çalıştırma riskine girer misiniz? sanmıyorum, üniversite mezunu olmasın ama bu alanda kendini geliştirmiş tecrübeli alan birini alırsınız. tecrübede zamanla olur, okursunuz az bir maaşla işe girersiniz mücadele eder kendinizi geliştirirsiniz. o zaman işler değişir.


    ha memur olursanız o zaman başka, bitir üniversiteyi, kazan kpss yi, puanın düşükse de uzak şehirlerden gir memuriyete sonra istediğin yere nakil yap, al maaşını keyfine bak.


    son 2 seneyi cevaben yazacaklar varsa, ekonomi çöktü dolar 9 oldu falan filan, yaşadığı ülkeden ve dünyadan bilgi sahibi olanlar yazsın çünkü cahil insanlara ayıracak vaktim yok. yani vereceğim cevabın muhatabı olması lazım. eski hayatınızı unutun, ister 10 sene öncesi ister 30 sene öncesi, artık o günler yok, yeni bir düzen kuruluyor ve biz bu düzende hangi rolü alacağız onu düşünün.


    yada bir ipucu vereyim, TBMM den geçen kanun tekliflerine yasalara bakın, hangi tekliflerin tam oyla veya çok büyük bir oyla geçtiğine bakın. işte o zaman neler olduğunu anlarsınız. yani yeni dünya düzeni bizim siyaset dediğimiz şeyinde çok üstünde.


    neyse umarım geleceğimiz hepimiz için iyi ve güzel olur. saygılar (karşımdaki her kim olursa olsun)





  • WatchAndLearnn kullanıcısına yanıt

    Şunu da es geçmemek lazım çoğu İskandinav ülkelerinin çoğunda doğal enerji kaynağı var, bu Suudilerin petrolü gibi büyük bir nimet zenginlik için avantaj, zamanında büyük bir işgalci politikaları ile zenginleştiklerini unutmamak gerek. Bütün bunlar iyi eğitim ve sağlık ve akıl zeka ile birleşince refah içinde yaşıyorlar ama arap ülkeleri de refah içinde yaşıyor ama yönetim baskısı kimseyi o kadar rahatsız etmiyor paralarına bakıyorlar. Tabii ki bu Türkiyede hükümetin yanlış yönetimini ve muhalefetin yanlış stratejilerini görmemezlikten gelmek demek değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 15 Ekim 2021; 19:43:59 >
  • Referansın yoksa boşuna okumuşsun

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Berber, döşemeci, elektrikçi, tesisatçı vs olsan paranın gözüne vuruyordun. Bomboş üniversite okuyup durmayın, zaten üniversite değil Yüksek Lise okuyorsunuz. Mesleki edinim sağlayın etikete bakmayın.

  • Cerade kullanıcısına yanıt

    Bizim ayarımızda ne var? Bu ülke 1960'lardan beri belli bir ekonomik sırada duruyor. 12.de olduk 24'te öyle çok rezil bir ülke değildik. Sanayileşmiş bir batı avrupa ülkesi değildik ama kıytırık afrika veya asya ülkesi değildik.

    Bu sırada olan bir ülkenin halkının araba istemesinde ne var? Komünist sistemden çıkan dünkü aç ülkeler bizi geçti. Elin bulgarı, romanyalısı alıyor biz niye 50 sene öncesinde gibi yaşayalım? Altı üstü araba bu. Hem araba pahalı değil devlet resmen alma diyerek arabanın ederinden fazla vergi istiyor.


    Diğer yazdığın teknoloji üzerine çalışmalara gelince. Onu yapanı da gördüm. 10 sene önce üniversitede bir hocam vardı adam süper zeka. Atom mühendisi, sırf sınavlarına giderek bir mühendislik daha bitirmiş. Yemeğine iddiaya girerek tıp kazanan biri. O okulda başka bir hoca hepimizi toplasan o hoca kadar etmez dedi. Peki bu adam nerede çalışıyor? 2 yıllık meslek yüksekokulunda matematik bilmeyen öğrencilere matematik dersi veriyordu. Adını yazana 20 puan veriyordu. Adam harcandı o okulda.

    Olay öyle okumakta değil. Bu ülkede birşeyler yapmak istesen bile işi hak edene vermiyorlar. Ben bile yüksek lisanstayken devam edeyim dedim istemediler. Bana danışman olan verilen hocalar doktora yapanlar farklı ne biliyordu ki? Hiç. Benle aynılardı. Onların farkı ilişkileri ve yıkama yağlama yapıp bir yerlere gelmeleriydi. Bizim fakültede ne kadar bilimle uğraşan hoca varsa kenara itilirdi alakasız pazarlamacılar ön plana çıkardı. Bu duruma dayanamayıp çekip gidenler oldu.





  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.