Şimdi Ara

Bir abi tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
681
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
    Birçoğunuz şu anda yoğun bir şekilde bölüm araştırması yapıyorsunuz ve doğal olarak “Hangi bölümü seçersem daha iyi şartlarda çalışırım?” sorusunun cevabını arıyorsunuz.

Bir abiniz olarak size şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim: Lütfen ilgi alanınıza ve gerçekten seveceğinize inandığınız bir bölümü tercih edin.
    Klişe gibi gelse de “Sevdiğin işi yaparsan para zaten gelir.” sözüne yürekten katılıyorum.

Kendimden örnek vermem gerekirse:
    2018 yılında 89.000 sıralamayla Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümüne girdim. Lisans dönemimde çeşitli projelerde yer aldım, hocalarımın araştırmalarına katkı sundum (TÜBİTAK projesinde araştırmacı lisans öğrencisi olarak) ve öğrenciyken para kazanmaya başladım. 2023 yılında mezun oldum, 2024 yılında Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisansa başladım ve şimdi de Amerika’dan Michigan State University makine mühendisliği doktora programı için kabul aldım.

Eğer sırf geleceği daha “garanti” deniyor diye bilgisayar mühendisliği ya da eczacılık gibi başka bir bölümü (hatta özel bir üniversitede %25 burslu olarak :D) seçmiş olsaydım, bugün hayalini kurduğum işi yapıyor olmazdım. Muhtemelen ne bu kadar başarılı olabilir, ne de bu kadar motive kalabilirdim.

Kısacası; alanınıza, merakınıza ve tutkununuza göre seçim yapın. Gerisi gerçekten geliyor.

Başarılar dilerim 🌟

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• selam, gazi'de mühendislik fakültesinde elektrik elektronik okuyorum. sıkıntı olmazsa aselsan'da çalışmam yüksek bir ihtimal. okul bittikten sonra aselsan'da çalışırken bir yandan yüksek lisans programımı tamamlayıp, aselsan'ın kendi içinde sağladığı imkan kapsamında, biriktirdiğim parayla yurt dışında doktoraya başvurma gibi bir fikrim vardı. ancak sonradan "neden" doktoraya başvurmak istediğimi kendi kendime sorgulamaya karar verdim ve net bir cevap bulamadım. seni doktora yapmaya ikna eden şey ne oldu? ayrıca, doktoraya nasıl kabul aldın?

amerika'da doktora için gerekli parayı nasıl toparladın? kendi birikiminle mi yoksa bursla mı? eğer bursla ise bursu nasıl buldun?

sorularımı cevaplarsan mutlu olurum :)

Lisans üçüncü sınıftan itibaren akademik kariyer yapma düşüncesine yönelmeye başladım. Bu doğrultuda kariyerimi tamamen akademiye odaklı şekilde şekillendirmeye çalıştım. Bu kararı almamda en büyük etken, lisans döneminde aerodinamik laboratuvarında çalışmaya başlamam oldu. Burada kendimi geliştirdiğimi, bir şeyler üretebildiğimi ve katma değer oluşturduğumu fark ettim. Bu süreç, akademiye olan ilgimi ve motivasyonumu ciddi şekilde artırdı.

Dil puanımı aldıktan sonra çeşitli akademisyenlerle iletişime geçmeye başladım. Görüştüğüm hocalarla Zoom toplantıları yaptım; olumlu geri dönüşler aldığım hocalar da oldu, bu süreci anlamlı bulmayanlar da. Bununla birlikte, hâlihazırda kazandığım bir devlet bursum (YLSY) var; bu burs, eğitim süresince tüm temel giderlerimi karşılıyor. Ayrıca Amerika’da asistanlık yapacağımdan ek gelir elde etme imkânım da olacak.

Ek olarak, Türkiye’deki YLSY bursuna benzer şekilde, Fulbright gibi uluslararası burs programları da mevcut. Bunun dışında, görüştüğünüz hocanın kendi araştırma fonu varsa, sizi doğrudan ekibine alarak tüm akademik ve yaşam giderlerinizi karşılayabilir. Yani finansal açıdan birden fazla güvenilir seçeneğim bulunuyor.

• Hocam lütfen akademisyen olduğunuzda slaytları dümdüz robot gibi okuyup geçen hocalardan olmayın lütfen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aga senin gibi kaç kişi var mi ? büyük ihtimalle bunu yapan %1den ya da daha azından birisin. senin dışında geri kalanlar ne yapıyor ? her zaman ortalamaya bakmak gerek en uç örneklere bakmaya gerek yok

Bunun en büyük sebebinin, bilinçsiz yapılan tercihler olduğunu düşünüyorum. Kendi dönemimden örnek verecek olursam, 120 kişilik bir sınıfta yalnızca 20-25 kişi bölümü isteyerek tercih etmişti; geri kalan büyük çoğunluk ise “puanım burayı tuttuğu için geldim” diyordu. Bu durumda, genel kitleden yüksek bir performans veya motivasyon beklemek pek gerçekçi değil.

Öte yandan, ODTÜ ve İTÜ gibi köklü ve başarılı üniversitelerde durum oldukça farklı. Bu üniversitelere gelen öğrencilerin büyük bir kısmı, zaten hemen hemen her bölümü kazanabilecek düzeyde oldukları için tercihlerini bilinçli ve istekli bir şekilde yapıyor. Bu da doğal olarak, bu okullardaki öğrenci profilini daha yukarı taşıyor ve mezunları dışarıdan bakıldığında daha başarılı kariyerlere sahipmiş gibi görünüyor.

Aslında bu durum, özünde sıkça söylenen “Sevdiğiniz mesleği tercih edin” tavsiyesiyle aynı noktaya çıkıyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Telefon tavsiyesi ve bir kaç soru
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.