Şimdi Ara

Binalarda merkezi sistem geri geliyor ve Kombiler Tarih Oluyor mu? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
0
Favori
26.237
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Fazla araştırmadan kendi kullandığım kombi sistemi en en iyisi denmiş ama ödenen paralara bakıldığında iyi yönetilen ve izolasyonu biraz iyi olan merkezi sistemli daireler çoğunlukla daha iyi ısındılar ve daha az para ödediler.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: koraytugay

    Ben yalıtım olsun evde diye pimapen yaptırdım. Pofur pofur kaçırıyor altından ne biçim işçilik yapmışlarsa. Pis adamlar ya.

    Bende dışarıyı ısıtıyorum vallahi.



    Bir kaç kutu silikon ile bu sorununuzu çözebilirsiniz.


    Ayrıca bu merkezi sisteme dönüş yaparken doğalgaz ile çalışan kalorifer kazanlarının kişi başı maliyetinden hiç bahsetmemişler. Sanki hadi deyince oluyor bu işler.
  • zırvalık tamamen, belki ben klima ile ısınıyorum merkezi sisteme katılmak zorundamıyım.
  • Merkezi ısıtma apartmanlar için bireysel ısıtmadan daha etkindir. Aslında hiç terk etmemiz gerekirdi ancak doğalgaz gelince ne olduysa bir anda herkes kombiye hücum etti, bireysellik ya , özgürlük akıllarınca, fakat ellerine gelen faturalardan sonra özgürlüğün bedelli ağır oldu.

    Bize hep az para ile konforlu yaşanmayacağını bir şekilde empoze etmeye çalıştılar, fakirsin sürün filan...Kardeşim az parayla canavar gibi konfor şartlarında yaşanıyor..

    Eğer binanın yalıtımı tam ise ve merkezi, hatta siteler için bölgesel ısıtma sistemleri varsa çok komik rakamlara ısınabiliyorsunuz.

    Bunun uygulanabilmesi için katlar arasına da izolasyon yapmak lazım gerçi, çünkü komşu komşunun ısısını çalmamalı .Bizim ülkemizde mantolama bile zor yaplırken bunu nasıl yaparlar bilmiyorum, ben mühendise para yedirmem diyen laz müteahit kafası biterse elbet bu iş de çözülür...

    Ayrıca iç ortamlar için 25C lerden soz ediliyor.Abi siz evde iç çamaşırı ile mi geziyorsunuz, millet 25C olduğunda klima çalıştırıyor bahar aylarında..İç ortam için 20C idealdir. Hatta standarttır.

    Boyle bir uygulama yapılan binalarda, otomatik kontrol sistemleri kurulr, kimse petek vanalarına müdehale edemez, 20C sabittir. sadece siz evinize gelen sıcak suyu açar kapar kısarsınız, sizin bileceğiniz iş, ne kadar enerji aldığınız belli olur..




  • MErkezi sistem kadar berbat bi sistme yok.

    Nisan bitiyor ve halen yanmakta merkezi sistemem en az 200 gelir bu ay.

    Doğalgazı kapatıp gidemiyorsun. Ev alırsın kiraya vermek zorunda kalırsın boş tutamazsın neden çünkü evin boş olsa da yakıt parası vereceksin. Sırf bu yüzden merkezi sistem parası verilsin diye kiraya verenler var. MErkezi sistem emeli adamlar içindir bana göre. Artık yerleşmiştir evine işi gücü yoktur tatil falan hikaye. Sürekli evde durduğundan tamam mis gibi parasını öder ısınır. Ama gnç insanlar için bence çok gereksiz.

    Ev ararken artık kombili mi değil mi ona bakıyorum tekrar. Merkezi sistemli bri ev hayatta tutmam ya da almam.

    Avantajları var tabi yok değil ısınma konusunda ama çok pahalıya geliyor. Şu anda bu nisan ayı içinde 1 kere bile yakmazdım ben olsam kombiyi mis giib param cebimde kalırdı. Çünkü üşümüyorumki, balkona bile tşörtle çıkıyorum artık. Ama ay başından beri kaloriferler halen yanıyor.




  • Yukarıda yazdığım son satırı okumamışsınız anlaşılan. Zaten bahsedilen merkezi sistemler bizim 80lerden kalma yak allah ne verdiyse herkes donla gezsin evlerde ile değil. Tüm binaya otomatik kontrol sistemi döşeniyor, yok termostatik vanalar, dış ve iç sıcaklık sensörler vs...Yani ilk yatırımı aslında pahalı, ancak işletmeye geldiği zaman 200TL gibi bir miktar kesinlikle ödemezsiniz, eğer istanbulda oturuyorsanız. Zaten kışın en fazla ne kadar soğuk oluyor ki istanbul, -3 normalde hesap yapılan en düşük sıcaklık değeri, istanbul, kocaeli gibi yerler kaç gün -3 görüyor ki

    Demek istediğim, eğer ev arıyorsanız, bu yeni yapılan binalarda bulursanız ve eğer otomatik kontrol sistemleri de varsa kesinlikle bu evi tutun derim..

    Şöyle de bir örnek veriyim, İTÜ Prof.larından rahmetle andığımız Prof.Dr.Alpin DAĞSÖZ istanbuldaki 92m^2 lik 18 daireli apartmanında 82 yılında otomatik kontrol sistemi kurduğunda 30 tonluk fuel oilden 8-10 ton tasarruf sağlamış.Ki bahsettiğmiz yıl 82!!!

    Ancak nice güzelim sistemlerin kurulup da bu işten anlamayna yöneticilerin sistemi devre dışı bırakıp kara düzen devam ettiği de bir gerçektir. Umarım yeni çıkacak enerji verimliliği kanunu ile bunların önüne geçerler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bigboomer -- 20 Nisan 2009; 10:48:49 >




  • "Bizim kullandığımız kadar berbat bi merkezi sistem yok" demek daha doğru olurdu herhalde.

    Evin içini 25-26 derecelerde ısıtıp hesapsız yakanlar ve yalıtımı kötü olup ta yanıp yanıp da ısınamayanlar hariç,merkezi sistemi tekniğine uygun yapılmış ve işletilen ve yalıtımı sağlıklı olan yeni binalar yarıyarıya az paralar ödedi.

    Canlı örnek bu sene Istanbulda ocak aylarında kombili apt. daireleri 300-400 tl ortalama gaz masrafı verirken 8 kat 24 daire merkezi kazan ve ytong yalıtımlı bir yakınımızın oturduğu binada en fazla 1 ay için 160 tl ödendi.


    quote:



    MErkezi sistem kadar berbat bi sistme yok.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 20 Nisan 2009; 15:10:04 >
  • iç sıcaklığı 1 C arttırmak yakıt sarfiyatını yaklaşık %10 arttırır. İnanmayanlar oturup hesap yaparlarsa görürler, ben şahsen yaptım da yazıyorum kafandan bişi salladığım yok.

    Ayrıca gaz beton bir yalıtım malzemesi değil, yapı malzemesidir. Almanyada bildiğim kadarı ile 36 cm gaz beton duvar yapıldığı zaman bina için ayrıca bir yalıtım istenmiyor. Yeni çıkan yasaya göre belediyelerin enerji kimik belgesi standartlara uymayan binaların inşaasına izin vermemesi gerekiyor, yani anlayacağınız eğer yeni ev alıyor ya da kiraya çıkıyorsanız yok yerler bilmemneymiş, mutfak dolabı da varmış demek yerine binanın enerji kimlik belgesini isteyin, o yoksa merkezi sistemini ve yalıtımına bakın, en kolay yolu da bir pencerenin olduğu yerden duvar kalınlığına bakın, normal bir duvar 25 cm civarı iken( 20cm tuğla, 2cm iç sıva, 3 cm dış sıva) yalıtımlı bir binada 30cm civarı olması gerekir. ( 5 cm yalıtım malzemesi)

    Gaz betonlu bir binada bile mastor1'in yazdığı gibi 160TL ödeniyorsa, yalıtımlı bir binada yaklaşık yarısı kadar ödenir.




  • Merkezi sistemde aslında dışarıdan insan müdehalesinin olmaması gerekir, o zaman işin suyu çıkıyor çünkü, herkesin kendi keyfine göre olmaz bu iş. Her ne kadar konfor değişken bir durum olsa da , bizim toplu yaşamaya alışmamaız laım.

    Payölçer Türkiye'de ne kadar kullanılabilir bilmiyorum, birinin gelip her yıl kalibre etmesi gerekir, bu güne kadar gaz sayacını ya da elektrik sayacının kalibre edildiğini gören oldu mu acaba, bunlar ölçme aleti, düzenli olarak bakım yapılıp kalibre edilmesi gerkiyor.Ayrıca yukarıda da yazmıştım katlar arasında iyi bir ısı yalıtımı olması lazım , ki bizde binaya bile yalıtım yapmıyorlari değil katlar arasına...

    O yuzden ben payölçerin pek birşey katabileceğini sanmıyorum, üstteki açmaz sıcak su vanasını, alttakinin yandakinin ısısını kullanır filan, olmaz bence..En sağlamı sisteme dışarıdan müdehalenin olmadığı otomatik kontrol sistemi kurmak binaya bence...




  • bak o konuda yerden göğe kadar haklısın...bizimkiler toplu yaşama hala uyum sağlayamadı, sağlayacağını da sanmıyorum.kimsenin kimseye saygısı yok, kişilik hakları filan hak getire , kimsenin salladığı yok, böyle olduğu sürece de Rusyaya bi ton parayı kucakla bırakırız....
  • koop.daki evlerimiz yapılırken ilgililere söyledim,anlattım,yalvardım yakardım ama ısı yalıtımını yaptırtamadım.sonuç evlerimiz bitti,oturduk.bizim o akıllılar ya mantolama diye bi şey çıkmış.ısıda çok tasarruf sağlıyormuş,bizde yaptıralım diyorlar.el insaf ben sustum artık.
  • Her yapı malzemesi sonuçta bir yalıtım malzemesidir kötüdür yeterlidir değildir o ayrı konu olabilir. Ama çoğu binadaki 20 cm adi tuğlaya göre 20cm gaz beton çok farkediyor türkiye şartlarında oldukça iyi bir yalıtım sayılır bu nedenle lafın gelişi yalıtımlı demiştim ama Yalıtım işi bizde artık sadece ekstra yapılan ve ekstra para ödenmesi gereken bir katman olarak kafalarda yerleştiği için yalıtım değildir diye tepki görmesi normaldir.

    Almanya şartlarında 36 cm gaz beton duvar yeterli görülüyorsa istanbulda 20 cm Gaz beton tuğla ile yapılmış duvarlı binaya ayrıca dıştan mantolama gerekir mi?
    + izolasyon ve kiriş, kolon + Kat aralarındaki beton kısımlar kapanacağı için bu günkü şartlarda çok iyi olur ama söz konusu olan örnek binada istanbul iklimi için şu anda kimse ihtiyaç duymuyor, dairelerdeki radyatörleri görseniz odalarda 4-5 dilim salonda 10-12 dilim döküm radyatör var iç sıcaklık iyi ve çok yeterli ve merkezi kazana gelen faturalar da bu sene en soğuk ayda daire başı bölündüğünde 160 tl nin civarında geldi.

    quote:

    Orjinalden alıntı: bigboomer

    iç sıcaklığı 1 C arttırmak yakıt sarfiyatını yaklaşık %10 arttırır. İnanmayanlar oturup hesap yaparlarsa görürler, ben şahsen yaptım da yazıyorum kafandan bişi salladığım yok.

    Ayrıca gaz beton bir yalıtım malzemesi değil, yapı malzemesidir. Almanyada bildiğim kadarı ile 36 cm gaz beton duvar yapıldığı zaman bina için ayrıca bir yalıtım istenmiyor. Yeni çıkan yasaya göre belediyelerin enerji kimik belgesi standartlara uymayan binaların inşaasına izin vermemesi gerekiyor, yani anlayacağınız eğer yeni ev alıyor ya da kiraya çıkıyorsanız yok yerler bilmemneymiş, mutfak dolabı da varmış demek yerine binanın enerji kimlik belgesini isteyin, o yoksa merkezi sistemini ve yalıtımına bakın, en kolay yolu da bir pencerenin olduğu yerden duvar kalınlığına bakın, normal bir duvar 25 cm civarı iken( 20cm tuğla, 2cm iç sıva, 3 cm dış sıva) yalıtımlı bir binada 30cm civarı olması gerekir. ( 5 cm yalıtım malzemesi)

    Gaz betonlu bir binada bile mastor1'in yazdığı gibi 160TL ödeniyorsa, yalıtımlı bir binada yaklaşık yarısı kadar ödenir.



    Mesela yaklaşık 16 m2 lik yatak odasında 6 dilim varmış ilanda kullandığımız bir resim fikir vermesi açısından ekliyorum





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 29 Nisan 2009; 18:01:04 >




  • IS0 ve CEN Standardına göre ısı iletim katsayısı 0,065 W/mK değerinden küçük olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak tanımlanır. Diğer malzemeler yapı malzemesi olarak kabul edilir.

    Isı Yalıtımı tabiki ayrı bir yalıtım malzemesi ile yapılır.Gaz betondan yapılmış bir daireye ayırca yalıtım gerekip gerekmediği yapılan hesaplar sonucunda istenen değerlere inilemedi ise gerekir.Bi ara TS 825'i açıp bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.


    ayrıca ısı yalıtımı sadece sıcaklığı korumak için yapılmaz, ayrıca rutubet sorununa da çözüm getirir. Binadaki sadece ısı geçişini değil kütle geçişini de kontrol altına almış olursunuz. Bunun yanında konfor şartlarını da sağlamış olursunuz.

    Sanırım bu foruma sabit konu olarak yalıtım yararları diye başlık açılsa daha iyi olacak...
  • Bilgiler için teşekkürler fakat belirttiğim gibi teknik tanım açısından uymayabilir ayaküstü ve lafın gelişi yazıyorum benim alanım da değil ama fırsat bulursam incelerim faydalı olacaktır. Webden gördüğüm kadarıyla gaz beton yalıtım plakları olarak adlandırılmış ürünün iletim katsayısı 0,13 W/Km olarak verilmiş tabiki bu ticari bir adlandırma.

    http://www.ytong.com.tr/index.asp?contentid=31

    Bu konuda bir başlık çok iyi olabilir zaman ve uğraşmak gerekiyor fakat forumda teknik eğitim tabanlı kişi sayısı fazla değil bazen saçma sapan yorumlar gelince motivasyon kırılabiliyor

    selamlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 30 Nisan 2009; 10:28:07 >




  • Evet verdiğiniz linki inceledim, ancak ytong burda bir yanlş yapmış sanırım, ısı iletim katsayısı 0.13 W/mK olan bir malzemeyi ısı yalıtım malzemesi olarak kullanmak saçma geldi bana. Bakın taş yünü, cam yünü, poliüretan, Ekspande polistren köpük (EPS) ve ektrüde polistiren köpüğün (XPS) ısı ileitm katsayısı 0.04-0.035 W/mK arasında, arad 3 kat fark var. Yani taşyününden 5 cm kullanmakla bu ytong dan 19 cm civarı bişey kullanmak gerekiyor. Ne kadar mantıklı bilemiyorum:D:D ama fiyatlara bakmak lazım, hangisi ucuzsa:D:D

    Bunun yanında yalıtım konusunda bir başlık açılacaksa bunu moderatörün yapması lazım, o ön ayak olur da işten anlayan adamları bir araya toplayabilirse yazarız ne olacak 2 günlük iş:D
  • şimdi arkadaşlar bizde kombi var(bireysel sistem) biz 50-60 ta yakmamıza rağmen en yüksek faturamız 527 kağıt.. yani bu zamlı hali doğalgazın..

    tamam merkezi sistem iyi olabilir onu bunu bilmem ama eğer daire başı rahat para alabiliyorsanız sorun değil.. ister yakma ister kullanma genede para ödersiniz.. ama bizim gibi evde durmayanlar için merkezi sisteme hiç gerek yok.. çünkü bir kere diyelim 10 gün yakmayacağım.. ee 10 gün kullanmayacaksam niye para ödeyeyim hadi onu geçtik alt katlar ısınır su yukarı çıkana kadar sıcaklık kaybı yapar haydeee yukardakiler der ben ısınamıyorum.. kazanı yükseltin.. alt kat der yeter bu kadar sıcaklık bu apartamnda böyle olursa kavgalar hiç eksik olmaz.. biri der param yok.. ödeyemem.. öbürü der olmaz mecbur ödeyeceksiniz ne olacak sonuç kavga.. o yüzden en iyisi ne olursa olsun yani ne pahasına olursa olsun demek gibi olabilir.. bireysel sistemdir.. ister kapa ister aç bu senin bileceğin iş hiç olmazsa hiç kimsenin çenesini çekmezsin.

    merkezi sistemde dogalgaz daha kara geliyor en fazla ne kadar yaktığına bağlı kazana gelen fatura millete bölüştürülüyor o şekilde ödeniyor bu genelde 200 lirayı falan bulur ama kazanlarda şu şekilde var.. bir kere ayarlanıyor ondan sonra dış hava sıcaklığına göre yanıyor otomatikman buda işte kara geliyor rahat,konforlu şekilde ısınabiliyorsunuz.




  • Yukarıda yazılanları hiç okumadığınız, başlığı gördüğünüz gibi kafanızdakileri yazdığınız çok belli.Biz zaten kara düzen işletilen merkezi sistemlerden bahsetmiyoruz. Sıcak suyun yukarı çıkana kadar soğuması ya da alt kattakinin çok ısınması falan söz konusu değil. Evde olmadığnız zamanlarda kapatıyorsunuz sıcak su vanasını, sanırım yeni enerji verimliliği yasasına göre toplma faturanın %30unu herkes odemek zorunda, geri kalanında kişi sıcak su kullandığı kadar ödüyor. Bu %30 da ortak kullanılan mahallerin ısıtılması ve dairelerden birbirine geçen ısı nedeni ile alınan ücret. siz yukarıda 200TL yazmışsınız, kurallara uygun yapılan bir apartmanda bu değer bunun yarısından daha azına denk gelir. Ve siz 527 TL yi nasıl küçük görebiliyorsunuz hayret doğrusu
  • 527 zamlı halimiz tabi kışın en yüksek gelen faturamız demiştim orada..

    onu falan küçük görmedim geçen sene bu kadar yakmamıza rağmen 400 küsür para geleceğine 127 milyon fazla gelmiş.

    ama merkezi sistemleri çoğu kimse istemez.. hele şimdi yapılan apartmanlarda en çok kombi sistemi kullanılıyor daha.
  • merkezi sistem ısınma daha ucuza gelıyor,
    para toplanmasını bılmem ama tasarruflu oldugu kesın..
  • Merkezi sistemde millet zamlı ve en soğuk ayda 160 lira verirken kombide 527 lira aylık verdik çok memnunuz kafamız rahat denmiş daha ne denir ki
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.