Şimdi Ara

Bilkent Üniversitesi Hazırlık Eğitimi Hakkında Bilgiler ve Fikirlerim

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
15
Favori
4.449
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Üst Not

    Hazırlık hakkında bilgi verdiğim bir video hazırladım. Okula yerleştiyseniz eğitim hakkındaki yorumlarımdan önce bilgilendirme maksadında videoyu izleyebilirsiniz :)

    YKSemihyoutube
    Selamlar, (yeni girişliyseniz) Bilkent Üniversitesine hoş geldiniz :) Videomda okulumuzda -Kayıtlar nasıl yapılıyor? | Oryantasyon programı (GE100) nedir? | Kurlar nelerdir? | PAE Sınavı nasıl bir sınav? Gibi sorulara cevap verdim. Sorularınız olursa tereddüt etmeden sorabilirsiniz.
    https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DaN5-x3peZNw%26feature%3Dyoutu.be&q=EgQuLZpEGNLZuYkGIhB_-Zyys8xI03pobZVplatHMgFy



    Selamlar, 2020 yılında Bilkent Üniversitesinde hazırlık eğitimi aldım ve tamamladım, aday öğrencilere ve ilgililerine bir perspektif olması, ayrıca tercih sonuçları açıklandıktan sonra da yeni girişli arkadaşlarımızın konuyu tekrar okuyup akıllarında fikir oluşması maksadıyla bu konuyu açıyorum.



    Okulumuzda 5 tane kur bulunuyor, elementary, pre-intermediate, intermediate, upper-intermediate, pre-faculty.

    Haziran ayında yapılan PAE(Proficiency in Academic English) sınavını geçemediğinizde sınav başarınıza göre bir kur'a atanıyorsunuz. Ben intermediate olarak başlamıştım.

    PREP 111-121-131-141-151-155 kodlu bu kurlarda, 155 hariç hepsi 8 haftalık(155 13 haftalık) Bir dönemde 2 tane 8 haftalık kur alıyorsunuz.

    Bir dönemin sonunda upper-intermediate'ı bitirdiysen diğer dönem 13(+3) haftalık PREP 155 alıyorsun.


    Reading


    Intermediate

    Cambridge University Press'in Unlock Level 3 kitaplarını aldık (Listening-Speaking ve Writing-Reading olarak 2 kitap)

    Kitapta readinglerin üstüne sorular soruluyordu ve bunları cevaplıyorduk. Bazen de öncesinde kısa bilgilendirici bir video izliyor, üstüne detaylı readingini yapıyorduk. Faydasını gördüm diyebilirim.

    Buna ek olarak da hocaların ödev olarak verdiği çokça word dokümanı da oldu.


    Upper-Intermediate

    Bu kurdan itibaren Achieve3000 sitesini kullanmaya başlıyorsunuz. Sitenin mantığı basit, her hafta o haftaki temayla ilgili 10 tane makale oluyor, siteden bunları okuyorsunuz ve ardından gelen soruları cevaplıyorsunuz. Cevaplarınızın doğruluğuna göre her hafta belli bir puan alıyorsunuz, bu da sözlü notunuza ekleniyor(LP).

    Achieve3000 hem ingilizcenizi geliştirmek hem de genel kültür kazanmak adına mükemmel bir sistem. Başta alışmak biraz zor ama sonrasında hem vakit geçirmek, hem bir şeyler öğrenmek adına yapıyorsunuz.

    Onun dışında kitap olarak reading'te yine Cambridge'in Making Connections 3 kitabını kullandık. Listening için Oxford'un Lecture Ready 3 kitabını kullandık.

    Making Connectionstan hatırladığım şey ise metin öncesi ve metin sonrası aktiviteleri vardı. Metin öncesi, metnin içinde olan(ve bilmeyeceğimiz tahmin edilen) bazı kalıpların ve kelimelerin üstünde duruyordu. Sonrasında ise ana fikri sorgulayan ve metnin iyice anlaşılıp anlaşılmadığını kontrol eden sorular soruluyordu.

    Bu readinglerin çoğunu derste, bir kısmını da ödev olarak yapıyorduk.

    Hocamız, metinlerden önce bir soru soruyordu ve sınıfta bununla ilgili tartışıyorduk. Onun üstüne de o soruyla alakalı olan readingi yapıyorduk. Böylece ders hem speaking hem listening hem reading karışık, verimli olarak geçiyordu.


    Prefaculty

    Son kurda yine Achieve3000 kullanıldı, ancak bu kurda diğerlerinden farklı olarak bir kitap almıyorsunuz. Sebebi ise bu kurun daha çok ekstra bir sınav öncesi kur olması, sınava yönelik pratikler yapıyorsunuz daha çok.

    Kitap yerine hazırlık okulunun hazırladığı materyaller vardı. Örneğin, student bookletta bütün kur boyunca kullanılacak reading listening grammar ve vocabulary içerikleri bulunuyor.

    Bunlara ek olarak prefac moodle denen bir sistemde daha da ekstra reading listening gram. vocab. materyalleri bulunuyor ve bunları da ödev olarak yapıyorsunuz.(haftada 1er tane)

    Ödevler sizi biraz sıksa da fayda sağladığı aşikar. Ve okulun materyalleri de oldukça yeterliydi, herhangi bir kötü yanını hatırlamıyorum.


    Writing


    Writing bence daha çok kişiye bağlı bir olay. Çok uzatmayacağım.

    Intermediate'da 200 civarı, upperda 250 ve prefacultyde 300 kelime civarı essay yazmanız gerekiyor sınavlarda(tabii bu online sistem olduğu için değişiklik gösteriyor olabilir)

    İlk girdiğiniz kurda essay nedir, ne bölümlerden oluşur, outline nedir gibi esasları anlatılıyor. Upper ve prefacultyde incelikleri anlatılıyor. Writingde pratiğe çok önem veriliyor, bunun adına örneğin 4. kurda her hafta bir günümüzün son saatini writinge ayırıyorduk ve feedback için hocamıza atıyorduk. Ayrıca grup aktivitesi olarak yaptığımız writingler de oldu, 2 kişi bir essay yazıyorduk.

    Yine hocalar, feedback için her zaman essay yollayabileceğinizi söylüyorlar. (Tabii writingi seviyorsanız  )

    Şahsen writing adına verilen teorik eğitimden hoşnut kaldım ama hala writingin kişiye bağlı olduğunu düşünüyorum.



    Speaking


    Diğer konuların aksine ben uzaktan eğitimde speakingten verim aldığımı düşünüyorum. Özellikle prefacultyde hocamız her sabah herhangi bir daldan bir soru sorar ve herkesten tek tek cevabını alırdı. Onun haricinde zoomda breakout room uygulaması bizde de vardı(hoca sizi 2-4 arası kişilik gruplara bölüyor ve belli bir topic hakkında konuşup tartışıyorsunuz)

    Ayrıca sunum hazırlayıp sunmak da bütün kurlarda vardı. Örneğin ilk kurda bize bölümünüzle alakalı bir sunum hazırlayıp sunun demişlerdi. Hocalar bunda da not veriyor ve sözlü notunuza işleniyor.

    Derste yaptığımız readinglerden sonra da konu üstüne tartışıyorduk, kitapta sorulan sözlü soruları cevaplıyorduk.

    Bence speakingte gelişmek için biraz atılımcı olmak şart. Tanımadığın 2-3 kişiyle bir odaya girip bir konuyu tartışmak, hele bir de bunu yabancı dil ile yapmak biraz sıkıcı olabiliyor ama öğrenmek adına değer  

    Utanmayın, sıkılmayın. Bol bol konuşun, hem hocayla aranız iyi olsun hem ingilizceniz gelişsin.


    Listening

    Listening bence bu 4 konu arasında en önemlisi. Bölümde dersleri ingilizce alacağımız ve altyazı imkanımız olmadığı için kesinlikle gelişmesi gereken bir özellik.

    Derste academic snippetler(yani 15-20 dakikalık akademik ders) dinliyorduk mesela. Dinlerken verilen başlıkların not alıyorduk. Sanki gerçek bölüm dersindeymiş gibi. Daha sonra da gelen soruları cevaplıyorduk. İlgi çeken bir topic ise zevkli oluyordu, değilse salıyodum zaten  

    Sonra bir while listening vardı, 3-5 dakikalık bir konuşmayı dinleyip dinlerken önündeki soruları cevaplıyordun.

    Ve derste temaya uygun videolar, bilimsel belgeseller veya deneyler vs. izliyorduk. Ama bence listening adına dersin dışında da sürekli ingilizceye maruz kalmak gerekiyor. Film- dizileri ingilizce altyazı açıp altyazıya bakmadan izlemeye çalışın.


    Önceki halime göre hazırlıktan sonra listeningde baya bir geliştim ama hâlâ tam bir güven sağlayamadım   Bölüm derslerini aldıkça alışacağımı düşünüyorum.


    Sonuç

    Reading ve listening adına materyallerden ve ders işlenişinden oldukça memnun kaldım. Writing için bol pratik ve biraz da yetenek lazım diye düşünüyorum. Speakingte ise kişinin özgüvenli olarak öne çıkması ve yanlış da olsa eksik de olsa konuşmaya çalışması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu konuda okulun yapacağı bir şey yok  

    Genel olarak okulun hazırlık eğitimini sevdim, dersleri takip edip ödevleri yapan biri kesinlikle ingilizcesini geliştirir, üstüne çok bir çalışma ihtiyacı hissetmedim. Sadece dediğim gibi listening adına biraz daha ingilizceye maruz kalmak gerekebilir.


    Son olarak girmeden duyacaklarınıza çok kulak asmayın(Bilkent hazırlık çok zormuş, upper forevermış) Disiplinli bir şekilde çalışan hazırlığı rahat geçer.


    Sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin yanıtlayabilirim. Biraz yalın bir konu oldu ama gerçekten aklıma çok bir şey gelmedi   Konuyu @Fuxury_27 ve @Dyrax hocalarımın açtıkları konudan ilham alarak bir anda açasım geldi. Sene başından planlasaydım en azından notlar alırdım daha güzel olurdu.


    Bu konunun Boğaziçi ve Özyeğin versiyonları için:

    Boğaziçi Üni. Hazırlık Değerlendirmelerim

    Özyeğin Üniversitesi Hazırlık Eğitimi Süreci ve Düşüncelerim

    YKSemihyoutube
    Selamlar, (yeni girişliyseniz) Bilkent Üniversitesine hoş geldiniz :) Videomda okulumuzda -Kayıtlar nasıl yapılıyor? | Oryantasyon programı (GE100) nedir? | Kurlar nelerdir? | PAE Sınavı nasıl bir sınav? Gibi sorulara cevap verdim. Sorularınız olursa tereddüt etmeden sorabilirsiniz.
    https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DaN5-x3peZNw%26feature%3Dyoutu.be&q=EgQuLZpEGNLZuYkGIhB_-Zyys8xI03pobZVplatHMgFy



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vezhack2 -- 31 Ağustos 2021; 20:54:25 >



  • Yararlı konu teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu faydalı konu için teşekkür ederim, akademik hayatınızda başarılar dilerim.

    Forumda böyle bir akımın başlamasının - okul, hazırlık, bölümler özelinde - çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Umarım ilerleyen zamanlarda daha çok konu görürüz.

  • Kesinlikle öyle. Ben de mühendislik hakkında bir konu bekliyorum forumdaki arkadaşlardan  

    Herkesin birbirine yardımcı olması çok güzel.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şark görevi tamamlanmış uplayalım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • up

  • Harika bir konu olmuş, bu tür konuların artması dileğiyle  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dyrax -- 18 Temmuz 2021; 17:43:59 >
  • Eline sağlık.

  • Başka bir vakıf üniversitesinde hazırlığı bitirdim ve geçtim Achieve3000 denilen siteyi yeni duydum ve şöyle okuyunca bizimkinin de ne kadar gelişmeye açık olduğunu net bir şekilde anlamış oldum.

  • Writing işini hafifletmişler mi yahu? Biz upper'da 350-500 kelimelik intro-body-conclusion essayleri yazıyorduk. Pre-faculty'de 500 civarı standarttı. Achieve3000 konusunda aynı duyguları hiç paylaşmıyorum ne yazık ki. Soru tipleri çok kötüydü sitenin ben kullanırken. Soruyu okumadan cevaplara ulaşabiliyordum hatta metni okumadan bir süre sonra cevapları bulmaya başladım. Metin okuma açısından tamam güzel ama bunun için Achieve3000'e ne gerek var, açar Wikipedia'yı okurum. Bu arada sizde gerçekten soruları doğru cevapladığınıza baktılar mı bilmiyorum ama bizde yapıp yapmamana bakıyordu okul.

  • Writing olayı çok kuvvetle muhtemel online olduğu için böyle oldu hocam, az önce kontrol ettim catte de pae 2-bde de 275 kelime istemişler  

    Achieve3000 konusunda da, hala article'ı okumadan geçer not almak mümkün.

    Ve evet, doğru cevaplara göre sistem bir % veriyor, o haftanın 10 article'ından da ortalama alıyor ve onu puana çeviriyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydalı, up  

  • Teşekkür ederiz  

  • Tercihlerin bitimine 2 gün kalmış  

  • Uplanır

    Hazırlık hakkında bir de video hazırladım, izleyebilirsiniz.

  • Bilkent hazırlık öncesi yaz için ne önerirsin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • patricktravis kullanıcısına yanıt

    Mesajını kaçırmışım, hazırlıkta kesin kalacaksan öcü gibi bakmana gerek yok bence. Tek önerim sana uygun bir kurda başla. Intermediate bence başlanabilecek en iyi kur, 1 yıl okuyacaksan. Pre-facultyi 4 ay rahat rahat okuyosun.

    Okulla beraber ingilizce öğreneceksin ama kendin de dersleri dinle anlamaya çalış, boş zamanlarında da ingilizce maruziyetine arttırabilirsin dizi film izlerken ingilizce altyazılı izlemeye falan başlayabilirsin. Ayrıca Cambly tarzı uygulamalar speaking için inanılmaz bir pratik.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.