Şimdi Ara

Bilgisayara nasıl 32 tane SSD takabilriim?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
2
Favori
432
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, ofiste bir bilgisayarı sunucu server olarak kullanıyorum. Tüm çalışanlar buna bağlanıyor. Üzerinde windows server 2022 ve VMware workstation kurulu, 200 tane sanal makine var. Çift Xeon işlemci ve 1 TB DDR4 ram takılı. Gt730 ekran kartı takılı sırf bazen görüntü gerekirse diye. Anakartım Asus Z10-PE D16WS. Thor güç kaynağım var. UPSle kullanıyorum. Hiç kapanmıyor.

    2 tane Asus hyper m2 kart ile 8 adet 2 tb nvme disk taktım. 16 tb disk oldu. Sorun şu ki sunucu daha cpu ve ram olarak %25'te, yani 4 kat daha yüklenebilirim. Ama disklerim dolmak üzere, disk eklemem lazım. Sata SSD almak istemiyorum. NVME ile çok hız farkı var. Nasıl daha fazla disk NVME disk ekleyebilirim? 32 tane NVME nasıl takılır?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • çok bilmesem de merak ettim NAS gibi muhabbetler buraya yaramıyor mu

  • Öncelikle sata ssd takmamaktaki ısrarınızı anlayamadım düzgün bir RAID setup ile 32 disk ile çok rahat yeterli performansı ve veri güvenliğini yakalayabilirsiniz. Ancak ille de NVME ile bu sistemi kurmak istiyorsanız öncelikle PCIEX bağlantılarınızın yeterli olup olmadığına bakmanız gerek. Anakartınızda maksimum 80 PCIEX 3 hattı bulunuyor. Buna göre şu tarz kartlar takarak maksimum 20 adet m.2 bağlayabilirsiniz. (Bu dediğim optimum senaryoda işlemcilerde ise genellikle konfigurasyona göre soket başına 40 adet PCIEX bağlantısı desteklediğinde geçerli)

    Bilgisayara nasıl 32 tane SSD takabilriim?

    Bahsettiğim kart


    Bunun haricinde bahsetmek istediğim bir yol daha var PCIEX Bifurcation diye geçiyor. Pciex hatlarını bölen aktif bir switch bu. Ancak anakartınıza ve işlemcinize spesifik olarak araştırma yapılması gerekiyor. Bu senaryo da sihirli bir değnek değil maalesef çünkü sıfırdan PCIEX yolları yaratmıyor olanı bir switch gibi gerektiğinde cihazdan cihaza yönlendiriyor. Tüm cihazların (sizin durumunuzda m.2 ssd) aynı anda kullanıldığı ve bant genişliğini sömürdüğü durumda bu metod da tıkanacaktır. Bu metod genellikle çok pahalıdır ve uygun cihaz bulmak zordur. Server anakartlarında bifurcation destekleniyor genellikle ama uyumluluk sorunları yaşatabileceğini ve bazı durumlarda saç baş yoldurabileceğini unutmayın (tecrübe ile sabittir lol)





  • Alioreh kullanıcısına yanıt

    O sistemler hep sata üzerine kurulu. Sata portları bol. Ama ben NVME SSD takmak istiyorum. Diske o kadar para vereceğim neden sata ssd alayım.


    Bütün anakartlarda da nvme port sıkıntısı var. Çoklayıcıyla bile 8 taneye gelebildim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Light of Galadriel kullanıcısına yanıt

    Şu an bundan 2 adet takılı. Kaç adet daha takabilirim sorunsuz? Anakartta bifurcation açık ama bütün pcie portlarında aynı anda çalışır mı bilmiyorum. Satalarda sadece hız değil TBW değerleri de daha düşük gördüğüm kadarıyla ve NVME daha uygun fiyatlı genelde.


    Bu arada işlemci 2 adet var modeli e5-2696v4

    Bilgisayara nasıl 32 tane SSD takabilriim?
    Bilgisayara nasıl 32 tane SSD takabilriim?amazon
    ASUS Hyper M.2 X16 PCIe 3.0 X4 genişletme kartı V2 4 NVMe M.2 (2242/2260/2280/22110) kadar Intel VROC ve AMD Ryzen Threadripper NVMe Raid için
    https://www.amazon.com.tr/M-2-X16-geni%C5%9Fletme-V2-Threadripper/dp/B07NQBQB6Z



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi design.code -- 19 Nisan 2023; 3:45:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • design.code kullanıcısına yanıt

    Bu karttan 2 tane daha takabilirsiniz bir de x8 modunda çalışan 2 port için de 2 ye bölen kartlardan 2 tane takabilirsiniz. Bu tarz bir konfigurasyonda kullanacğaınız SSDlerin enterprise serisi olmasına dikkat edin derim. İşlemci başına 40 adet pciex hattınız bulunuyor. Bifurcation için ise her hattın teker teker ayarlanabiliyor olması lazım. Biosdan ayar fotolarını atarsanız bakabilirim ancak şuan yatıyorum daha sonra bakar size geri dönüş yaparım hocam.

  • Devasa serverlar hala bildigimiz SATA/SAS harddiskler üzerinden iş yapiyor. Genellikle 1-2 adet SSD oluyor cache olarak kullanıyor bunu gerisi HDD uzerunde. Hatta şu an dünyadaki HDD satislarinin yüzde 90 i belki server kanatlı için sadece. Harddisk ile yeterli okuma yazma gecikme değerlerine ulasilabilirken M2 israri çok gerekli değil bence. Tamam, ssd olsun illahi, sata olmasında sorun yok.

    Harddisklerin asıl avantajı daha yüksek kapasite ve TBW ömürlerinin SSD lere göre yüksek olmasi, SSD kanatinda ise çok daha yüksek boyutlu SSD, mümkünse SLC SSD tercih ederek daha uzun TBW elde edilebilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihburak95 kullanıcısına yanıt

    Dediğiniz harddiskler ile hibrit bir yapı nasıl kurulur? Ne kadar performans alınır?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi design.code -- 19 Nisan 2023; 16:2:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Light of Galadriel kullanıcısına yanıt

    Hocam anakart biosuna girmem için makineyi kapatmam gerekli. İnternette de ekran görüntüsü bulamadım. Ama her port için ayrı ayrı ayar yok diye biliyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • design.code kullanıcısına yanıt
    Şirket çapında bir işten söz ediyorsunuz siz, buradaki arkadaşlar bilmeyebilir, bilse dahi profesyonel yardim almalisiniz bence. İşletim sisteminden disklere kadar baya spesifik şeyler bunlar.

    Onun dışında düz SSD alırım takılırım dersen ayrı onu siz halledebilirsiniz gibi geliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buna baktınız mı?

    Bilgisayara nasıl 32 tane SSD takabilriim?
    Bilgisayara nasıl 32 tane SSD takabilriim?techpowerup
    Sabrent Shows Off Apex X21 Destroyer Card, a Behemoth Multi-SSD Array Offering 168 TB Storage
    https://www.techpowerup.com/307331/sabrent-shows-off-apex-x21-destroyer-card-a-behemoth-multi-ssd-array-offering-168-tb-storage

    Kart ayrı olarak da satılıyor. 2800 $ cık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Demirci25 -- 20 Nisan 2023; 9:50:34 >
  • Demirci25 D kullanıcısına yanıt

    Ya bu harika bişeymiş. Fiyatı 500 dolar seviyesinde olsa alırdım da 2800 çok maalesef.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihburak95 kullanıcısına yanıt

    Hocam fiyat performans yapmaya çalışıyorum. Şöyle düşünün size 3 kuruşa dosya depolama hizmeti vericem aşırı hızlı olacak. Ama bana maliyeti de 2.5 kuruş olacak. Sektörde rekabet de var ben 4 kuruşa verirsem kimse benden almaz. Rakipler dosyaları da kaybetmiyor yıllardır Raid falan yapıyorlar herhalde. Ben de aynı şeyi araştırıyorum. Kurumsal çözümlerin fiyatları çok uçuk, benim müşteri kitleme hitap etmiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Müşteri datasını kaybedip müşteriyi de kaybettiğinizde anlarsınız ucuz etin yahnisini. Mevcut planlama amatörce görünüyor o kartlarla bağımsız perf. ws işi yapılır ama güvenilir sunucu işi olmaz. PCIe hattını doldurdukça sorunlar başlar. Sizing ve perf. istiyorsanız şöyle yapılabilir aktif enclosure şasi alınır istenildiği kadar kapasitede, SAS HBA kart ile FC bağlanır disklerde M2 olmaz U2 yada SATA/SAS olur zamanla upg. edilebilir birkaç M2 raid den çok daha fazla da perf. üretmiş olur zaten kurumsal markalarda tek şasi üzerinden bunları yapıyoruz o yüzden varlar. Ek şasi yerine OEM markalardan bol yuvalı rack şasiye partları transfer de düşünülebilir Raid Ctrl/HBA yine şart.

  • 200 sanal makina için, cihaz başına kaç Core ayırdınız hocam


    İşlemci modelini merak ettim :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.