Şimdi Ara

Bilgisayar 📉 vs elektrik-elektronik 📈 | Gelin tartisalim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu seneki yerlestirme sonuclarina bakanlar yakin gecmisteki kisa sureli bilgisayar trendinden sonra tekrar ee’ye yonelim oldugunu farketmistir.

Bunun pek cok nedeni var bence. Ozellikle son donemde isler baya tersine dondu. Eskiden herkesin gozu bilgisayar muhendisligindeydi, ya da para ordaymis gibi bir algi yaratildi. Ozellikle yeni mezunlar icin durum biraz sert sekilde goze carpmaya basladi.

Yapay zeka, yazilim sektorundeki bircok rutin isi otomatiklestiriyor artik. Donanim ve fiziksel sistemler uzerine calisan EE ise bu konuda cok daha guvenli bir liman konumunda. AI, yazilimcilarin uretkenligini o kadar artirdi ki, artik bir proje icin 3 kisi yerine 1 kisi calisiyo. Ama fiziksel bir devre tasarlamak, robot kolu kontrol etmek gibi islerde o kadar da etkili degil. Yani EE, AI'in isini elinden alamayacagi en guvenli mesleklerden.

Ozellikle otomasyon, kontrol sistemleri, robotik, telekom alanlarinda dunyada onemli olcude eleman acigi var. Nedeni basit. Bu islerin ustalari, tecrubeli muhendisler emekli oluyo ve arkalarindan yetisen yeni nesil yok. Firmalar bu alanlarda deli gibi eleman ariyo. Bu da EE mezunlarina uzun vadeli is guvencesi sagliyo aslinda. Ozellikle avrupa oldukca yaslandi ve bu eleman eksikligi bariz vurgulaniyor.

Pandemi doneminde herkes yazilim ogrenip uzaktan calisma hayali kurdu. Bu sektorde asiri bir mezun patlamasina neden oldu ve giris seviyesi islerde inanilmaz bi rekabet olustu. EE ise her zaman talep gordu ozellikle savunma sanayide. Yani istikrarli ve cazip ee bu anlamda.

EE okuyanlar fizik, analog elektronik, donanim gibi konulari cok daha derin ogreniyo. Bu konulari okul disinda ogrenmek cidden oldukca zor. EE'ciler yazilimi iste veya kendi baslarina ogrenebiliyo ama bir yazilimcinin donanimi sonradan derinlemesine ogrenmesi cok zor. Bu da EE'ye daha fazla esneklik ve opsiyon kazandiriyo.

Turkiye ozelinde sanayinin dijitallesmesi, yerli uretim, otomasyonun yayginlasmasi derken ehb, otomasyon ve kontrol sistemleri alanlarindaki muhendislere olan talep artti, bu yuzden en cok aranan ve maasi yuksek bolumler listelerinde one cikiyo. Tabiiki donanimli ve kendini gelistirmis, sirketin tam da istedigi kalifiye adam pozisyonuna kendini hazirlamis mezunlari kastediyorum. Firmalar bu alanlarda tecrubeli insan bulmakta zorlaniyo. Savunma sanayi, enerji, telekom alanlarina son yillarda yapilan yatirimlar bu ihtiyaci arttirdi.

Sonuc.. Kisa vadeli hypelara bakmak yerine uzun vadeli ve saglam bir kariyer icin EE (ozellikle kom ehb gibi alt dallar) su an icin cok daha akillica ve guvenli bir tercih. Bilgisayarin piyasada onemi yadsinamaz tabi ama Turkiye'deki is piyasasi gercekleri, rekabet ortami ve kuresel trendler ee’yi daha stratejik bi kariyer yatirimi haline getirdi. Durum ozetle bu sekilde bana gore.

Siz nasil dusunuyorsunuz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Önceki konuya da yazmıştım ama burada bence sırf AI'a göre gideceksek ai ee'yi de çok rahat alır eğer csyi alacaksa. Ayrıca her ne kadar popüler olmasa da robotik gibi donanım alanlar olsun, AI'ın kendisi olsun, siber güvenlik gibi asla AI'a emanet edilmeyecek alanlar olsun bilgisayar mühendislerinin de çalışabileceği onlarca alan var, ayrıca ülkede gerçekten ee mühendisliği yapan şirket sayısı kurumsallarla sınırlıyken bilgisayar mühendisliği hiçbir şey olmasa gider kendi yazılımını üretir satar, ya da bu türde startuplara girer, donanımsal bir şeye para vermez.

Bu sıralamaların sebebi bariz, milletin kafasında yazılım çok para knk algısı vardı, üstüne de bilgisayar mühendisliği = yazılım algısı eklenince yazılıma dair söylenen en ufak şey bilgisayar mühendisliğini etkiliyor. Pandemi dönemindeki hızlı para hayali bunun en büyük örneğiydi.

Ama arkadaş ülkede 58 yıldır kendi ismiyle var olan bölüm sadece Web sitesi tasarlıyor olabilir mi? Bölüm zaten kendi standartlarına sahipti, pandemide uzaktan çalışma gibi bir bonus geldi, şimdi olan şey sadece o bonusun artık olmaması, aynı bölüm aynı içerik devam ediyor.

Eeciler yazılımı iyi öğreniyor dışarıdan bunları öğrenmek zor konusunda da, hiçbir ee bölümünde bu kadar derinlemesine Algoritma ya da bilgisayar mimarisi anlatılmıyor, devre kart dizaynlarını eeciler yapar, fgpa kartlarına donanım tanımlayan kodları da eeciler muhtemelen daha iyidir ama ona en verimli kodu yazma işi yine csciye ait. Zaten 58 sene önce ee mühendisliğinin tüm bu talebi karşılayamadığı anlaşıldığı için bilgisayar mühendisliği diye bir alan çıktı.

EEcilerin çok olup CScilerin az olduğu şirketlerin sayısına bakın, sonra da tam tersini sayın, arada dev bir fark olacağını düşünmüyorum. Hatta üstte yazdığım olanakları kullanarak şirket kuranların arasından CSciler çok daha fazladır diye tahmin ediyorum.

Şu kesin gidip de düz yazılımcılık dışında belki AI belki siber belki donanım seviyesinde işler yapması gerekiyor bilgisayar mühendisinin ama zaten bölümün amacı bu ve ai'ın ee işlerini alması ne kadar zorsa bu işleri alması da zor.

O yüzden bu iki bölüm arasında kalan varsa yapılacak en iyi iki şey linkedlnde mezunları araştırmak ve bölüm müfredatlarını yan yana koyup dersleri detaylıca incelemek, hangisi ne vadediyor diye. Eğer sırf popüler diye bir alan yazılırsa daha 1 sene geçmeden yatay geçiş başvurusu da arkasından gelir, bunları görmedik değil.
  • Önceki konuya da yazmıştım ama burada bence sırf AI'a göre gideceksek ai ee'yi de çok rahat alır eğer csyi alacaksa. Ayrıca her ne kadar popüler olmasa da robotik gibi donanım alanlar olsun, AI'ın kendisi olsun, siber güvenlik gibi asla AI'a emanet edilmeyecek alanlar olsun bilgisayar mühendislerinin de çalışabileceği onlarca alan var, ayrıca ülkede gerçekten ee mühendisliği yapan şirket sayısı kurumsallarla sınırlıyken bilgisayar mühendisliği hiçbir şey olmasa gider kendi yazılımını üretir satar, ya da bu türde startuplara girer, donanımsal bir şeye para vermez.

Bu sıralamaların sebebi bariz, milletin kafasında yazılım çok para knk algısı vardı, üstüne de bilgisayar mühendisliği = yazılım algısı eklenince yazılıma dair söylenen en ufak şey bilgisayar mühendisliğini etkiliyor. Pandemi dönemindeki hızlı para hayali bunun en büyük örneğiydi.

Ama arkadaş ülkede 58 yıldır kendi ismiyle var olan bölüm sadece Web sitesi tasarlıyor olabilir mi? Bölüm zaten kendi standartlarına sahipti, pandemide uzaktan çalışma gibi bir bonus geldi, şimdi olan şey sadece o bonusun artık olmaması, aynı bölüm aynı içerik devam ediyor.

Eeciler yazılımı iyi öğreniyor dışarıdan bunları öğrenmek zor konusunda da, hiçbir ee bölümünde bu kadar derinlemesine Algoritma ya da bilgisayar mimarisi anlatılmıyor, devre kart dizaynlarını eeciler yapar, fgpa kartlarına donanım tanımlayan kodları da eeciler muhtemelen daha iyidir ama ona en verimli kodu yazma işi yine csciye ait. Zaten 58 sene önce ee mühendisliğinin tüm bu talebi karşılayamadığı anlaşıldığı için bilgisayar mühendisliği diye bir alan çıktı.

EEcilerin çok olup CScilerin az olduğu şirketlerin sayısına bakın, sonra da tam tersini sayın, arada dev bir fark olacağını düşünmüyorum. Hatta üstte yazdığım olanakları kullanarak şirket kuranların arasından CSciler çok daha fazladır diye tahmin ediyorum.

Şu kesin gidip de düz yazılımcılık dışında belki AI belki siber belki donanım seviyesinde işler yapması gerekiyor bilgisayar mühendisinin ama zaten bölümün amacı bu ve ai'ın ee işlerini alması ne kadar zorsa bu işleri alması da zor.

O yüzden bu iki bölüm arasında kalan varsa yapılacak en iyi iki şey linkedlnde mezunları araştırmak ve bölüm müfredatlarını yan yana koyup dersleri detaylıca incelemek, hangisi ne vadediyor diye. Eğer sırf popüler diye bir alan yazılırsa daha 1 sene geçmeden yatay geçiş başvurusu da arkasından gelir, bunları görmedik değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 27 Ağustos 2025; 22:19:30 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• EE nasıl daha sağlam bir kariyer sunuyor çok merak ettim

EE nasil daha saglam bir kariyer sunar?? Bunu anlamak icin yabanci forum kanallarinda konusulanlara bakmak bile yeterli. Burdaki liseli yorumlari cok yaniltici ve ici bos.

Maalesef bilgisayarcilar kendi sectikleri bolumu olesiye savunma moduna geciyor ve yanlis teorilerle kendi fikirlerini one atiyor. Muhtemelen sen de bir ceng’cisin ve ee ile sidik yarisi yapma egilimindesin. Aman bolumume laf ettirmem modundasin. Ama gercekleri gormeyenler kör olmali. Ben tercih doneminde kesinlikle Turk sublardaki yorumlari dikkate almamistim. Surekli global sublarda yazan yabanci ****cularinin yorumlarini dikkate almistim, anlamadigim yerleri turkceye cevirerek donen tartismalartakip etmistim. Benim goruslerimi destekler nitelikteki globaldeki yorumlara goz atin derim. Dunya nereye gidiyor anlayin, at gozluklerinizi cikarin, kendi sectiginiz bolum aman kotulenmesin diye insanlari yanlis yonlendirmeyin lutfen. Bunca insan yok yere CS balonu, mezun/alayli bilgisayarci yigilmasi hakkinda atip tutmuyor. EE’nin cok yonlulugunden, dunyadaki ee alanindaki gelismelerden kaynakli eleman ihtiyacindan bahsediliyor. Iyi forumlar

monozach • 6mo ago

Bilgisayar muhendisligi tarihsel olarak daha yüksek başlangıç maaşına sahipti, ancak bir EE uzmanlığını bulduktan sonra bu fark kapanıyor. Bunun son zamanlarda patlayan CS balonundan dolayı değişip değişmediğini de bilmiyorum.”

TheHardwareHacker • 6mo ago

Ben elektrikçi olduğum için önyargılıyım, ama elektrik diyorum. Elektrikten başlayıp daha kolay olduğu için bilgisayara geçen bir sürü insan tanıyorum. Birçok elektrik ve bilgisayar mühendisiyle tanıştım ve bulduğum şey şu: elektrikçiler, bilgisayarcıların sahip olduğu ekstra bilgiyi işte veya başka yerlerde öğrenebiliyor, ancak bilgisayarcılar diğer yöne geçmekte çok daha fazla zorlanıyor. Elektrikçiler biraz daha fazla fizik, mekanik, analog bilgi öğreniyor, bu yüzden üzerine inşa edecekleri daha geniş bir sezgi temeline sahipler. Bilgisayarcıların ise tartışmasız daha fazla programlama öğrendiği söylenebilir, ancak bu okul dışında öğrenmesi nispeten kolay bir şey.

OldOrchid2309 • 6mo ago

Şu anda üniversitedeyim ve okulumdaki EE'ler, staj ve iş konusunda CE'lere kıyasla çok daha fazla iş fırsatı buluyor. Başkalarının da dediği gibi, bunun nedeni EE'nın neredeyse her sektörde mevcut olmasından kaynaklanan çok yönlülüğü olabilir.

Reddickyoulous • 3mo ago

Bence mesele bu alanların patlama yapması değil, yaşlı mühendislerin emekli olması ve yerlerini dolduracak yedek insan kaynağının olmamasından kaynaklanan doğal bir sorun var. Sonuç olarak, birçok sektörde EE'lere olan talebi artıran büyük boşluklar var. Bilgisayar tarafı hakkında pek bir şey söyleyemem.”

jbblog84 • 3mo ago

Ben kamu hizmetleri sektöründe çalışıyorum ve piyasa hiç de durgun değil. Tanıdığım herkes talebi karşılamak için çılgınlar gibi işe alım yapıyor. En deneyimli kişiler emekli oluyor ve sektörde neredeyse 25 yıldan fazla deneyimi olan hiç kimse yok. Muazzam uzun vadeli iş garantisi.

Strict-Olive-6002 • 2mo ago

EE için iş piyasası şu anda oldukça iyi, özellikle de kontroller, otomasyon, simülasyon, vlsi, haberleşme, sistemler, görüntü, dijital mantık, robotik vb. konularında iyiyseniz. Analog elektronik de öyle.

MutedCash8881 • 33d ago

Hangisini seçerseniz seçin, elinizden geldiğince çok şey öğrenin. Daha fazla Kontrol ve Otomasyon mühendisine ihtiyacımız var, özellikle de genç olanlardan. Ben birkaç yıla kadar emekli olacağım ve beni ve emekli olmaya hazır birkaç iş arkadaşımın yerini dolduracak çok fazla kişi görmedim.

lamtheProblem22 • 7 mo ago

Makine Mühendisliği, onlarca yıl önce talebin platoya ulaştığı bir noktaya geldi, çünkü giderek daha fazla şey elektrik ve yazılımla kontrol edilir hale geliyor. Yine de makine programlarına kayıtlar yüksek kalmaya devam ediyor, çünkü mühendisliğe başvuran lise öğrencilerinin çoğu kulağa havalı geldiğini düşünüyor ve bunu dikkate almıyor.

ept_engr • 7mo ago

Bence aynı şey olmayacak çünkü Makine Mühendisliği, Bilgisayar Bilimlerinde olduğu gibi pandemi kaynaklı aynı işe alım çılgınlığını yaşamadı. Asıl çöküşü hazırlayan buydu. Yapay Zeka, dış kaynak kullanımı vb. faktörler var ancak pandemi işe alım çılgınlığı en büyük faktördü. Unutmayalım, 3 yıl önce herkes geçiş yapmak için kodlamayı öğreniyordu. Şimdi bir fazlalık var. Bununla birlikte, bence yeni gelişmelerin çoğu elektrik ve bilgisayar alanında olacak, bu yüzden eğer tekrar üniversiteye yeni başlayan biri olsaydım odaklanacağım yer muhtemelen burası olurdu.

dromance • 7mo ago

Yapay Zekanın bu kadar çok Bilgisayar Bilimleri işini ortadan kaldırabilmesinin nedeni, bir yazılım geliştiricisini çok daha verimli hale getirebilmesidir. Yani, o yeni özelliği geliştirmek için üç kişiye ihtiyaç duymak yerine, bir kişi bir miktar AI ve benzeri araçların yardımıyla bunu kendi başına yapabilir; Bu, AI'nın tüm kod yazıcıların yerini alacağı anlamına gelmez, bu sadece kod yazıcıların kullanabileceği bir araçtır ve dil temelli her şeyde mükemmeldir, bu nedenle kodlama doğası gereği onun en iyi kullanım alanlarından biridir. Öte yandan, mekanik tasarım kesinlikle dil tabanlı değildir ve bu bir dil modeli tarafından değiştirilemez. Orada çözülmesi gereken çok daha fazla karmaşıklık ve değişken var. Elbette size yardımcı olması için AI'yı kullanabilirsiniz, ancak bu kesinlikle programlama kadar basit ve net değildir. Programlama çok özdür ve kurallar ile kısıtlamalar iyi tanımlandığı için, bir modeli eğitmek ve onun kalıpları tahmin etmesini sağlamak için veri beslemek çok daha kolaydır.

PLaTinuM_HaZe • 7mo ago

Donanım mühendisliği, AI'ya karşı en korunaklı mesleklerden biridir. Yazılım mühendislerinin aldığı paraları görüp hep kıskanıyordum veya içerliyordum ama şu anda olanları görünce, bulunduğum yerden memnunum.

• Boş muhabbet

• Yazılımcı için diploma sorulmuyor, EE pozisyonlarında diploma daha önemli olabiliyor. EE konularını kendi başına öğrenmek, bilgisayar konularına göre çok daha zor. Ya açıkçası uzatmak istemiyorum bilgisayar eğitimini internette youtube+kitap+ai kullanarak iyi düzeyde öğrenebilirsiniz, okulda bu eğitimi almanıza hiç gerek yok. Bu durumda EE diploması olan birisi kendi başına kısa bir süre çalışarak bilgisayar mezunu birinin yaptığı işleri de yapabilecektir, aynı şeyi bilgisayar mezunu biri için söyleyemem, zaten diploma şartı ve sınırı varsa bunu yapmanın da çok bir anlamı olmuyor.

Hype falan bilmem de, EE eğitimi daha zor ve sancılı, bilgisayar gibi eğlenceli de değil. EE yapabiliyorsanız yapın, bence daha çok kapı açabilir, ama hoşunuza gitmiyorsa başarısız olmanıza neden olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 28 Ağustos 2025; 6:50:38 >

EE de tek başına öğrenilebilir, EE de AI tarafından replace edilebilir, iş imkanı CS kadar değil. Ayrıca bilgisayar mühendisliği eğitiminin amacı yazılımcı yetiştirmek de değil, bu yönde ihtiyaç ve para var diye millet yazılımcılık yapıyor. Yazılımcı yetiştirme amacı olan bölüm bizimkisi. İyi veya kötü olması tartışılır da durum bu.

"EE diploması olan birisi kendi başına kısa bir süre çalışarak bilgisayar mezunu birinin yaptığı işleri de yapabilecektir"

belli bir alana kafa patlatmış, eğitimini almış, staj yapmış, pratik yapmış biriyle rekabet edemez. Yazılıma kayarım buradan diyip bölüm seçmek yapılacak en büyük salaklık. matematik, endüstri, math mühendisliği vs. için de yapıyorlar. Aynı mentalite ile math yazmış 3. sınıf öğrencilerini labda kod yazarken görüyorum, çok reziller.

He ben TR 1.si olsam Bilkent EE yazardım bu arada. Bilgisayar 📉 vs elektrik-elektronik 📈 | Gelin tartisalim 

bir de bilgisayar mühendisliği işleri için de diplomaya bakıyorlar. ben hiç alaylı ML, Kriptografi, Distributed systems alanında çalışan alaylı görmedim. İşin içinde CS + Matematik varsa alaylı olmuyor.

Yani gerçek bir bilgisayar mühendisliği alanında çalışırsan sorun ortadan kalkıyor. Bu işler de Türkiye'de çok az.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E18D48907 -- 28 Ağustos 2025; 8:10:36 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ikigai kullanıcısına yanıt

Yanlış. EE'cinin CENG okuyan birisinin işini yapabilmesi için ceng okuyan kişi kadar çalışması lazım en iyi ihtimalle. CENG'de domain değiştirmek bile aylarca çalışma gerektiriyor altyapı olsa dahi. EE okuyan birisi bunu kolay kolay yapamaz, çok farklı alanlar bunlar. CENG'in iş imkanı da katlar, her firma eninde sonunda CENG'in uğraştığı alanlardan birisine yönelmek zorunda çünkü. EE için bu geçerli değil. Zaten infernix ve leopard da bahsetmiş, basit (aslında basit değil) CRUD işi için bile bir altyapı gerekiyor. EE'den buna kayarım düşüncesindeysenz köpek gibi çalışan CENG öğrencileriyle yarışmada kolay gelsin, bu kişiler 4 yıl sadece ceng eğitimi alıyor, bir domainde (veya birden fazla) uzmanlaşmak için gece gündüz çalışıyor, ee okurken bunu nasıl yapmayı planlıyorsunuz? EE derslerinin ağırlığı üstüne gece gündüz oturup bu alanda çalışabilecek kaç kişi var? Teori ile pratik aynı şeyler değil işte. Teoride ee daha zor ceng için diploma gerekmiyor, o zaman ceng işi de yaparım, e tır şoförü olmak için de diplomaya gerek yok, hadi ben de ehliyeti alıp olayım. İşin içine girince öyle olmadığını anlıyor insan. Ben nereden teklif aldıysam ilk önce okuduğum okulu soruyorlar, okuduğun yer dandikse veya diploman yoksa ağzınla kuş tutsan dahi iyi bir firmaya almazlar. Adaylar arasında en sağlam olanları alırlar, diploma şart olmasa bile ciddi bir artıdır. Buraya uzun uzun yazanların konuya dair hiçbir fikri yok, yukarıda birisi papağan gibi reddit reply'larını atmış. Halbuki türkiyede ee ile yurtdışında ee inanılmaz farklı, en basitinden türkiyede R&D yok, grid'de çalışacağım desen US'deki kadar grid yok, alan inanılmaz dar US'e kıyasla. EE okuyanların %10'u amerikaya gider zaten, nasıl job prospect'i daha iyi oluyor? Türkiye özelinde iyi falan değil, iyi olsa zaten CENG'e yönelmezlerdi mezun olunca. Kendinizi kandırmayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 28 Ağustos 2025; 9:11:14 >

• Öğrenmek istediğiniz konuyla ilgili kısa bir araştırma yapın, diyelim ki konu "Operating Systems" olsun. Gereken kitapları indirip internetteki ücretsiz kursları ve videoları bulun. Öğrenirken AI'a danışın.

Bakın bakalım arada üniversite olmadan öğrenebiliyor musunuz öğrenemiyor musunuz...

Kendi başınıza bir şey öğrenemiyorsanız diyecek bir şeyim yok, kolay gelsin.

Kendine bu tarz kısıtlamalar koymamış bir EE'ci gayet rahat ihiyacı olan konuları öğrenebilir.

Bahsettiğiniz şekilde "gece gündüz" çalışan benim dışımda kimse yok herhalde bizim bölümde bu arada, hepsi bilgisayar mühendisi olacaklar. Herhangi çalışkan bir EE'ci, 2 ortalamayla çöp tier okulları bitiren bilgisayar mühendisleri kadar olamayacak mı? Yani bu düzeyi yakalaması için 1 ay çalışması gerekir belki, bu kadar kafanızda büyütmeyin üniversitede verilen eğitimi. Seçmeli derslerle son sene seçmesem tek bir ML dersi bile almamış olacaktım mesela.

Şimdi üşenmesem EE ile CENG arasında toplam kaç tane farklı ders olduğunu bunların kaç tanesinin gerekli olabileceğini falan çıkaracağım ama uğraşmak istemiyorum. Siz de biliyorsunuz aradaki fark "4 sene" kesinlikle değil, zaten mühendisliklerin 2 senelik kısmı tamamen aynı sayılır.

Eğer CENG'de CRUD ve frontend işleri patlarsa ki AI yüzünden patlayacak gibi duruyor, EE diploması almış olanlar daha iyi durumda olacaklar. Konuda tartışılan da bu benim anladığım kadarıyla.

Yıllardır aslında EE'ye girmesi daha uygun olacak, hiç CS veya programlamaya ilgisi olmayan öğrenciler CENG yazıyordu, bundan sonra bunlar EE yazarsa daha uygun olur bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 28 Ağustos 2025; 10:23:35 >

• serryt455 S kullanıcısına yanıt
    Eee? Aynı forumlarda bilgisayar mühendisliğinin (onların popüler olanı computer science) bitmediğinden, şu bölümü programcılıkla karıştırıp durmayın diye anlatan upuzun yazılar var onları niye atmıyoruz, buradaki yorumları dikkate almayalım ama yabancı forumlardaki işime gelen yorumları çevirip buraya ekleyeyim herkes ikna olsun, o nasıl bir şey? Gidelim jeoloji ve nükleer enerji öven şeyler bulalım sonra ya abi CScileri alaylı lar aldı yeni trend nükleer enerji diyelim nasıl?

Ayrıca bu konuda tek bir liseli yok, hatta forumda bile çoğu üni okuyor, 3 senedir okuldayız bölüm bitti bitecek niye sidik yarışına girelim ee benim için rüyalarımı süsleyen hayal mi? Aksine ee geçiş yapmam 2 belgeye bakar ama neden cs diye uzun uzun yazdım, madem dinlemeyeceksiniz neden konu açıp soruyorsunuz o zaman? Ee okuyorsanız zaten bir rota çizmişsinizdir ama siz sabah akşam çalışırken biz öylece oturup crud kodları yazmıyoruz haberiniz olsun, zaten cs altında birçok alandan bahsettim aldığınız tepki liseli olduğumuz ne kadar da güzel (!)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 28 Ağustos 2025; 11:31:49 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• bana göre mesele bölümlerin birbirine üstünlüğü değil. talepteki değişim ülkenin anlık şartlarına göre şekilleniyor. yani uçuyoruz kaçıyoruz dönemlerinde görece daha yeni gözüken bölümler (ceng endüstri gibi mesela) popüler olurken ne olacak bu memleketin hali, AI da çıktı hadi bakalım dönemlerinde daha defansif bakılıp ilk etapta mümkünse tıp, yok ben tıp asla yazmam diyenler de temel bölümlere (ee makine gibi) gidiyor. yukarıdaki tartışma fazla derin bence, durum biraz daha basit olabilir. bir görsel vardı, bir tarafta adam favök marjı, temettü vs bin tane hesap yapıp borsaya yatırım yaparken diğeri yaz geldi çok uçan olur THY alayım diye yatırım yapıyordu. çoğu durumda da ikinci düz mantık daha karlı olabiliyor. bölüm yazarken sadece öğrenci seçmiyorki anne baba da seçiyor. ceng yerine ee yazmasını isteyen anne baba, yazılım işi ilerde iyi olmazsa enerjide de iyi para aslında mantığıyla ee ci ol diyor vs vs.

bir de zaten cengler yükseleceği kadar yükselmişti, bu düşüşler normal, daha nere gidecektiler.

• ysahin2000 Y kullanıcısına yanıt

Dediğiniz gibi, temel mühendislik iyidir mentalitesiyle yazılıyor, saygım sonsuz. Piyasadaki durum ise çok daha farklı, temel mühendislikler türkiye gibi gelişmemiş bir ülkede iyi para kazanılabilecek bölümler değil. AR-GE'si zayıf, nitelikli üretimi düşük olan ülkelerde EE, makine gibi bölümler ceng'e kıyasla daha zayıf kalıyor. Bu alanlarda çalışan firma sayısı çok daha az çünkü, ve bu alanlarda çalışması gereken mühendis sayısı da belli. CENG'de ise sürekli artan bir ihtiyaç sözkonusu, büyük firmalar da küçük firmalar da bu devirde ne yaparsa yapsın bir yazılım ekibine ihtiyaç duyuyor, büyük ya da küçük fark etmeksizin. EE ve temel mühendislikler için bu geçerli değil. Bundan ötürü iş imkanları türkiye genelinde daha kötü diyorum, türkiyede işlemci üretecek, nitelikli ürün ortaya koyacak firma sayısı bir elin parmağını geçmiyor.

Zaten bu durum farklı olsaydı sektörde başka alanlardan kayıp CENG işi yapanlar olmazdı, kendi bölümünün iş imkanları zayıf olduğu için CENG'e kayıyor. Bu da demektir ki CENG'in iş imkanları en kötü dönemlerinden birinde bile çoğu temel mühendisliği sollayacak kadar iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 28 Ağustos 2025; 11:56:32 >

• Diyelim ki çalıştı, bir şekilde CENG işi yapmaya başladı. Peki EE'ci neden CENG'e kaymaya çalışıyor? Demek ki EE'nin iş imkanları daha kötü. Neden başta EE yazıyorsunuz ki o zaman? Yani EE yazıp CENG işi yapacaksanız neden EE yazıyorsunuz ki? EE diploması ile yapılabilecek işleri yapmak için ise, siz CENG işi yaptıktan sonra neden sizi tercih etsinler ki, EE diploması olup EE alanında tecrübe sahibi başka adayları seçerler direk?

Diyelim ki CENG'de sektör sıfırlandı, durma noktasına geldi. EE'nin de bu duruma gelmeyeceği ne malum? Yani EE şu anda bile CENG'den zayıf iş imkanlarına sahip, gelecek 30 yıl içinde CENG yok oldu diyelim, EE'yi ne ayakta tutacak? Bana bayağı mantıksız geliyor bu. Buna göre tercih yapılmaz ki.

Yani EE diploması alırım iki işi de yapabilirim bence bayağı gerçeklikten uzak. EE'ci arayan firma sayısı az zaten, ince eleyip sık dokumaları gerekecek aday seçerken. Bunu da göz önünde bulundurunca neden sadece EE'ye odaklanmış birisi yerine EE okuyup CENG işi yapmakta olan birisini seçsinler ki?

"Şunu okurum, şunu da yapabilirim diploma yok sonuçta, evden çalışıp yaparım" hiç ama hiç gerçekçi değil. İyi firmaların filtresinden bile geçemezsiniz zaten CENG diplomanız yoksa (veya çok iyi bir okuldan benzeri bölüm). Okudum kendimi geliştirdim geçer akçe değil, karşıda kapı gibi CENG diploması var, 4 yıl boyunca bu işin formal eğitimini almış, bu alanda uzmanlaşmış birisi ile yarışmaya çalışyorsunuz. Çoğu durumda ortalama bir CENG mezunu iyi bir EE mezunundan daha iyi iş çıkarır software domain'inde. 4 yıl bu alanda uzmanlaşmış çünkü, aksini beklemek doğanın kanununa aykırı..

• Eğer AI aynı şekilde çıksaydı ama kod yazamasaydı, o zaman nasıl yükseldiğini ve daha nerelere gideceğini görecektiniz. Kod yazabildiği için tam tersi durumu yaşıyoruz.

@Egon_Krenz

EE bitiren biri ihtiyaç duyduğu durumda CENG konularına adapte olabilir, aynı şeyi CENG bitiren birinin yapması çok daha zor olacaktır. Vizyoner değil defansif yorumlar yapıyorsunuz, benim CENG'i yermek gibi bir niyetim yok mevcut durumun analizini yapmaya çalışıyorum, yoksa kendim de CENG öğrencisiyim. EE derslerini sevmiyorum, bu yüzden EE öne bile geçse sevmeyecek kişiler seçmesin, başarısız olurlar diye uyarımı da yaptım.

EE işleri ve ülkenin gelişmemiş olması konusunda dedikleriniz doğru, ama bunu TR ile sınırlamak hata olur, sonuçta sizin okulda EE bitirenlerin çoğu da yurt dışına gidecekler.

AI'ın Software ayağını gördük, önümüzdeki yıllarda bunun hardware kısmını da göreceğiz. EE ve mekatronik gibi bölümlere talep daha fazla olabilir. CENG alanında işten çıkarmalar olacak ve işten çıkıp iş arayanlar rekabeti daha da arttıracaklar, ABD'de şu anda olan durum da bu, gerçi AI yüzünden değil pandemide aşırı işe alımlardan dolayı oldu ama sonuç aynı. Outsourcing konusunda da EE çalışanlarını outsource etmek, yazılımcıları outsource etmekten daha zor. Hatta bu konuda AI = An Indian geyiği de dönüyor bilirsiniz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 28 Ağustos 2025; 20:26:39 >

• tartışma kısıra düşmüş. piyasa talepleri ne durumda , gelecekte nasıl yönlenecek ve hangi alana ilgi artar, teknoloji ne öngörüyor ,.. bu konular daha önemli.

ancak sayfada sen benim işim yaparsın, yapamazsına dönmüş durumda;

işin özetinde bunu net söylemek te reddetmek te doğru değil. ancak her mezun ee ci bilgisayar-yazılım öğrenmeyeceğine göre bu alandaki açığı kapatmaları gibi bir durum söz konusu olamaz.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.