Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği Tercih Rehberi - Maaş bilgisi eklendi - 2019

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
24
Favori
6.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • EDIT2 - 2019: Maas konusunda birkaç cümle yazmak isterim. Ben bu sene mezun oldum, 4 sene içerisinde yatmayıp kendini belli konularda ilerleten arkadaşlarım 5000 TL üzeri maaşlarla mezun olmadan işe başladılar. Ben de aynı şekilde mezun olmadan işimi ayarladım. 3000 TL ye de işe başlayan arkadaşlarım var fakat onlar daha çok üniversiteyi ortam mekanı olarak gören arkadaşlardı. Son olarak burada bahsettiğim maaş bilgilerine göre bölüm seçmeniz sizin için ölümcül bir hata olacaktır. Muhtemelen ileride yapacağınız mesleğinizi sevdiğiniz için seçmenizi tavsiye ederim.

    EDIT1 : -2018 Lütfen bu konu başlığı altında bilgisayar mühendisliğinin seçilmeli veya seçilmemeli olduğu hakkında tartışmayınız. Amacım zaten kafasında bu bölümü okumak isteyen insanlarla istişare yapmak. İlerleyen günlerde neden bilgisayar mühendisliği seçilmeli/seçilmemeli gibi bir konu açabilirim.


    Selamlar arkadaşlar, bugün kısaca bilgisayar mühendisliği seçecek kişilere üniversite tercihlerini nasıl yapmaları gerektiğine dair birkaç ipucu sunacağım.Öncelikle şunu belirteyim bu konu bilgisayar mühendisliğinin geleceği bitiyor mu? milyonlarca işsiz mi var? 1500 tl ye mi çalışacağız? gibi sorulara cevap vermeyecektir. Bu tarz soruları aşmış olduğunuzu varsayarak ilerliyorum.

    Aşağıda yazdıklarımın tamamı benim düşüncelerimdir herhangi bir kesinlik belirtmez, ben bilgisayar mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim, aynı zamanda bir bilişim firmasında çalışmaktayım. 3 yıllık öğrencilik hayatımdan kazandığım nacizane tecrübelerimden faydalanarak yazdım.

    Başlamadan önce şunu belirtmek isterim. Bilgisayar mühendisliği okuyan kişi sadece yazılımcı olacak diye bir durum söz konusu değildir. Sistem, siber güvenlik, network, donanım gibi farklı alanlar da mevcuttur.

    Aşağıda bulunan maddeler üniversitelerin puanlarından bağımsızdır. Örneğin mevcut puanınız ile 3-4 üniversite arasında git gel yapıyorsanız aşağıdaki maddeleri inceleyerek elemelerinizi yapabilirsiniz.


    - Öğrenci klüpleri
    Ne alakası var ben okumaya gidiyorum diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat şöyle bir gerçek var, sadece mühendislik yeteneklerinizin kuvvetli olmasının yeterli olmadığı zamanlar olacaktır. Çok basit bir örnek vereyim, üst düzey bir yazılım yaptınız ve bunu piyasaya sürecek sosyal becerilere sahip değilseniz sadece büyük - orta ölçekli firmaların mühendis elemanları olursunuz.
    Ayrıca okulunuzda yapay zeka, siber güvenlik, blockchain gibi teknik klüplerin olması büyük bir artıdır. Okulun ve öğrencilerin güncel teknolojiyi takip ettiği ve dolayısıyla zamanla bunun size yansıyacağını düşünebilirsiniz.
    Google a "X üniversitesi öğrenci klüpleri" yazarak üniversiteye ait klüpleri bulabilirsiniz.

    - Teknokent
    Okulun civarında teknokent bulunması size staj olanağı sağlarken, düzenlenecek etkinliklere katılarak sektördeki insanlarla birebir tanışma ve soru sormak imkanı oluşturur. Böylece gerçek dünyada olup bitenlerden bir nebze de olsa öğrenciyken haberdar olma şansı elde edersiniz.

    - Düzenlenen etkinlikler
    Düzenlenen etkinlikler sosyal becerilerinizi geliştireceği gibi odaklanmamış olduğunuz konular hakkında bilgi sahibi olmanızı da kolaylaştırır. Örneğin kariyerinde yazılımı belirlemiş bir öğrencinin siber güvenlik konferansına katılarak güvenlik camiası hakkında bilgi sahibi olabilir.
    "X üniversitesi bilgisayar mühendisliği" diye bölümün resmi sayfasına ulaşarak duyurular bölümünden etkinliklere ulaşabileceğiniz gibi sosyal medya üzerinden de araştırma yapabilirsiniz.


    - Bölüm başarısı
    Google a "X üniversitesi bilgisayar müh." yazıp haberler sekmesini açıp araştırma yapabilirsiniz.

    - Hocalar
    Hocaların ünvanlarının prof. veya doç. olması dersi iyi anlattıkları anlamına gelmiyor malesef. Bunu dışarıdan öğrenmeniz pek mümkün gözükmüyor. Öğrencilere sorarak alacağınız yanıtların da tam olarak gerçekçi olacağından emin değilim.


    Tüm bunlara ek olarak bir "Linkedin" profili oluşturarak arama bölümünden düşündüğünüz üniversite öğrencilerini bulun ve tercih yapacağınızı, bölüm hakkında bilgi almak istediğinizi belirtin. 10 öğrenciden 9 u emin olun mutlulukla cevap verecektir, burada utanılacak çekinilecek bir durum yok.


    Herkese sınavlarında başarılar, üst düzey bir üniversite kazanmamış olmanız üst düzey bir mühendis olamayacağınız anlamına gelmez.

    EK: Soru sormak isteyen arkadaşlar özel mesaj yerine konuya yorum atmayı tercih ederse sevinirim. Aynı zamanda farklı kişiler de soruyu cevaplama şansı bulur ve aynı soruları tekrar tekrar cevaplama durumunda kalmamış oluruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juckle -- 1 Temmuz 2019; 16:49:49 >







  • kimse annesinin karnından bunları öğrenerek doğmuyor, program kuramayanlar dahi bu bölümü seçiyor emin olun. Zaten hocalar da hiç bilmiyormuşsunuz gibi derslere giriş yapıyorlar, yani o açıdan herhangi bir korkunuz olmasın. İlk 2-3 ay önceden kod yazmış kişiler kendini belli edecektir. Fakat zaman ilerledikçe aradaki farkın kapandığını göreceksiniz.
    Düzenli çalışırsan bence sosyal ortam da olur derslerinde iyi olur,önemli olan onun ayarını tutturmak.

    Bence bilgisayar mühendisi asosyaldan ziyade daha çok sosyal olmalı,buradaki sosyallikten kastım kendini iyi ifade edebilmek vs.Herkes diyor kendini geliştirmek önemli falan diye ama buradaki önemli olan bence “Her yönde kendini geliştirmek” önemli.

    Sosyal çevre,programlama bilgisi,hayal gücü,kitap okuma,hobiler gibi daha çok şey sayılabilir.
    Eğitim olarak çok iyi , hocalar kaliteli. 2017'de 39 okul arasında en fazla ödül alan okul olduk. 5 hocamız ödül aldı. 2012'den beri Tübitak'ın ilk 10'undayız. Hocalar bireysel yarışmalarda ödüller aldı birçok kez. Daha 1 ay önce bir doçent yaptığı projeye 3.5 milyon $ destek aldı vs birçok örnek verebilirim. Akademik eğitim var. 3300 lisans öğrencisi 1300 lisans üstü 500 doktora öğrencisi var. Öğrenci sayısı az olduğu için hocalar ile birebir muhattap oluyorsun. Hocalar öğrencilerin isimlerini ezbere biliyor. Sınıflar kalabalık değil diğer okullar gibi. Bu çok büyük bir avantaj.
    İşverenler genellikle sizin tam techizatlı olmadığınızın farkındalar, istekli ve o alanda ilgili olduğunuzu belirtip uzun dönem staj yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Tabii ki iş görecek seviyede bilgi birikiminin olması büyük bir artı getirecektir. Teknokent varsa oradaki firmalara başvurabilirsiniz, eğer yok ise çevrede bulunan ilgi duyduğunuz alan ile ilgili çalışan firmalara ulaşmaya çalışın.

    Bir github sayfası açarak yaptığınız projeleri buraya yüklerseniz, ders ödev vs dışında da kod yazdığınızı da gösterebilmiş olursunuz.

    Alan belirlemeye gelince, eğer mobil uygulama alanında uzmanlaşmak istiyorsanız bir mobil uygulaması bulunan veya mobil uygulama geliştiren bir firmada bulunmanız tabi ki daha mantıklı olacaktır veya oyun geliştiricisi olmak istiyorsanız oyun geliştiren bir firma da bulunmanız size büyük katkı sağlar. Fakat her türlü tecrübe size katkı sağlayacağından fırsatları değerlendirmekte fayda var.
  • Hangi üniversite?
  • Hangi ünide okuyosunuz ve mühendislik fakültesimi teknoloji fakültesimi fikrini almak isterim
  • Ben de okumayı düşünüyordum ama millet hep sosyal ortam 0, okuldan hemen sonra eve gidip ders çalışılan bölüm demiş. Bu yüzden çok caydım. İş hayatına atılmadan önceki kısım asosyal geçecekse zaten bitmişiz. Gençliği yaşayalım bari.

    Bence okumayın durum buysa. Okuyan biri varsa da yazabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-12E5A8814

    Ben de okumayı düşünüyordum ama millet hep sosyal ortam 0, okuldan hemen sonra eve gidip ders çalışılan bölüm demiş. Bu yüzden çok caydım. İş hayatına atılmadan önceki kısım asosyal geçecekse zaten bitmişiz. Gençliği yaşayalım bari.

    Bence okumayın durum buysa. Okuyan biri varsa da yazabilir.
    Iyi de hocam hangi bolum oyle degil ki?Tip da okusan dis hekimligi de okusan herhangi bir muhendislik de okusan gununun tamami okula ve derse gidecek.Okuldan sonra hic calismadan gecilecek bolum ariyosan sinif ogretmenligi,besyo veya isletme oku.
  • Düzenli çalışırsan bence sosyal ortam da olur derslerinde iyi olur,önemli olan onun ayarını tutturmak.

    Bence bilgisayar mühendisi asosyaldan ziyade daha çok sosyal olmalı,buradaki sosyallikten kastım kendini iyi ifade edebilmek vs.Herkes diyor kendini geliştirmek önemli falan diye ama buradaki önemli olan bence “Her yönde kendini geliştirmek” önemli.

    Sosyal çevre,programlama bilgisi,hayal gücü,kitap okuma,hobiler gibi daha çok şey sayılabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Heavyen2

    Iyi de hocam hangi bolum oyle degil ki?Tip da okusan dis hekimligi de okusan herhangi bir muhendislik de okusan gununun tamami okula ve derse gidecek.Okuldan sonra hic calismadan gecilecek bolum ariyosan sinif ogretmenligi,besyo veya isletme oku.

    Alıntıları Göster
    Bilgisayar da daha fazla durum. Yazan birini de tanıyorum hatta. Okurken 3 bin TL civarı almasına rağmen pişman. Keşke farklı bölüm okusaydım diyor.
  • Yararlı konu, takipteyim.
  • Ktü bilgisayar mühendisliği okuyorum soru alabilirim.
  • Benim okulda bu imkanlar yok eksikliğini çok hissediyorum doğru kararlar vermek gerek
  • comodore12 kullanıcısına yanıt
    Hangi okul?
  • Gazi bilgisayar mühendisliğindeyim(teknoloji fakültesi) sorusu olan varsa cevaplarım
  • 4alerce kullanıcısına yanıt
    Gazi bilgisayar mühendisliği konısında nasıl? Konuyu açan arkadaşın bahsettikleri özelliklerden neleri kapsamıyor Gazi? Bilgi verirsen sevinirim
  • matrak002 kullanıcısına yanıt
    Yeni açılan üniversitelerden biri diyelim hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-12E5A8814

    Ben de okumayı düşünüyordum ama millet hep sosyal ortam 0, okuldan hemen sonra eve gidip ders çalışılan bölüm demiş. Bu yüzden çok caydım. İş hayatına atılmadan önceki kısım asosyal geçecekse zaten bitmişiz. Gençliği yaşayalım bari.

    Bence okumayın durum buysa. Okuyan biri varsa da yazabilir.
    Üniversite de zamanım yok diyen eleman net yalan söylüyordur. Elbette yoğun geçiyor ama bünye bir zamandan sonra bu tempoya ayak uyduruyor. Üniversite hayatı iş hayatından önce kişinin kendini tanıyabileceği, kendini geliştirebileceği en müsait yıllar. Yani bu zamanı ayarlama işi kişinin kendisinde bitiyor. Bölüm tabii ki ağır ama elektrik-elektronik veya makineye kıyasla daha rahat.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vespucci

    Üniversite de zamanım yok diyen eleman net yalan söylüyordur. Elbette yoğun geçiyor ama bünye bir zamandan sonra bu tempoya ayak uyduruyor. Üniversite hayatı iş hayatından önce kişinin kendini tanıyabileceği, kendini geliştirebileceği en müsait yıllar. Yani bu zamanı ayarlama işi kişinin kendisinde bitiyor. Bölüm tabii ki ağır ama elektrik-elektronik veya makineye kıyasla daha rahat.

    Alıntıları Göster
    Hocam üniversiteye de bağlı değil mi? Mesela siz nerede okudunuz? (Kötü anlamda demiyorum)




  • kaand12@ kullanıcısına yanıt
    Hocam meraba KTÜ bilgisayar nasıldır hocalar, sosyal ortam, trabzon Vs son olarakda sizce yazılım mühendisliği mi bilgisayar mühendisliği mi
  • Kutsal Ruhh kullanıcısına yanıt
    Ortam güzel, İstanbul'dan gelen biri olarak gayet sakin ve kendi halinde herkes, kafa dinlemek için birebir.



    Hocalar bölümdeki ler için konuşacak olursam gayet sıkı ve katı kuralları var ve bence bu iyi birşey, disiplini sağlıyor sonuçta... Öğretme stilleri iyi işliyor çoğu için. Dersler de ise baya sıkıyorlar. Yani hergün olmasa da hafta en az üçgün pc başında kod yazmak zorundasın ve matematik ile iç içe olman gerekiyor her an.



    Gelecekte nasıl bir iş modeli üstünde çalışmayı düşündüğünü söylersen bölümü seçmene yardımcı olurum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaand12@ -- 9 Nisan 2018; 12:6:33 >
  • Gayet samimi bi cevaptı hocam teşekkürler. Teknik Üniversite olduğu için o tarz kuralları olması normaldir bence, gelecekte kendi ufakda olsa şirketimi açıp piyasanın isteklerine göre yazılım geliştirme uygulama gibi bi hedefim var tam olarak net değil ama yazılım ağırlıklı diyebilirim.
  • konu sahibine sorum

    okurken işe ne zaman başlamayi tavsiye edersiniz, nasil bi alanda ise baslayabiliriz mesela, 1. sinifim su an c ögreniyoruz, 2. sinifta işe başlamak istesem ben nerede calisabilirim ki,yani iş olarak ne yapabilirim cünkü kodlamada vs iş olarak yapacak kadar gelismedigimi düsünuyorum

    siz nerde nasil bi görevde calisiyorsunuz
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.