Şimdi Ara

Bilgisayar Donanımını Detaylı Öğrenmek istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu işlere merakım var. Her zaman bu bilgisayarların falan nasıl çalıştığını, çalışma prensibini, işlemciler arasındaki güç farkının neyden kaynaklandığını, ekrana görüntü veren şeyin nasıl birşey olduğunu hep merak etmişimdir. Daha sonrasında bu donanımların yazılımla ilişkisini, ilk donanıma elektiriği verdikten sonra yazılımın nasıl oluşturulduğunu öğrenmek istiyorum. En son ise yazılıma geçmek istiyorum. İlerde de zaten bilgisayar mühendisliği hedefliyorum.
    Bu merakım telefon almak için telefon parçalarını araştırırken oluştu ve bir kaç senedir de bu forumda dolanıyorum. Yani az çok biraz bilgim var ama detayına inmek istiyorum. Bunun için de sizlerden kitap, program internet siteleri vs öneri alabilir miyim?

    Not: Konuyu yanlış yere açtıysam affola



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KKullanıcı Adı -- 10 Aralık 2018; 22:39:01 >



  • işlemciler arası güç farkı genel olarak IPC, yani instructions per cycle, türkçeye çevirecek olursak, bir devirde gerçekleştirilebilecek komut sayısı oluşturur.

    bu komut sayısı daha özenli çalışmalarla arttırılabileceği gibi en büyük artış transistör boyutunun azalmasından gelir. transistörler, işlemci üzerinde bulunur ve çok küçüktürler, sayıları yeni işlemcilerde 1 milyarı geçer.

    örnek olarak ilk çıkan işlemcilerde transistör boyutu binlerce nanometre iken, bugünlerde intelde 14, amd'de 7 nm'ye inilmiştir. transistörler işlem yapan temel birimlerdir, her biri 1 ve 0dan oluşan basit komutları işler ve bunlara verilen komutlarla daha karmaşık işlemlerin toplamını gerçekleştirirler.

    transistör küçüldükçe aynı alana daha çok sığdırılabilir olurlar, bu da işte işlemcilerdeki ilerlemeyi ve IPCnin artmasını sağlayan en temel unsurdur.

    bunlardan sonra ise işlemcinin saat hızı ve çekirdek sayısı gelir. işlemcinin genel performansını IPC*çekirdek sayısı*çekirdek hızı olarak özetleyebiliriz. Yani IPC'si yüksek bir işlemci, düşük IPCli çok çekirdekli bir işlemciye kafa tutabilir (i3 7100 2 çekirdek 4 izlek bir işlemci fakat IPC'si çok yüksek, öbür yandan FX 8350 4 çekirdek 8 izlek bir işlemci fakat IPC'si çok düşük. Bu IPC farkı o kadar büyük ki, i3 7100'ün FX 8350'den oyunlarda daha iyi performans verdiğini gözlemliyoruz. fakat çekirdek sayısının da kendi içinde avantajları var, bu avantajların en önemlisi daha çok uzuva sahip olmaktır, bir taraf çok güçlü 4 adam iken, öbür taraf orta güçlü 8 adamdır. bu adamların bir kısmına multi tasking atayabilirsin. i3 7100 ile yayın açılamazken, fx 8350 ile yayın açılabilmesinin sebebi budur, çünkü i3 7100 az ama kaliteli adam çalıştırır fakat azlıktan dolayı yayın gibi ekstra işlemci kolu gerektiren işlemlerde patlar. öbür yandan fx 8350 ise çok fazla kolu olduğu için yayın ve multi taskingde üstün gelir)




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.