Şimdi Ara

BİLAL ERDOĞAN: GELİŞMENİN ALFABEYLE BİR ALAKASI YOKMUŞ (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
445
Cevap
2
Favori
20.268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
299 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sonmadenci S kullanıcısına yanıt
    Bir tercih yapacak olsam bu asla Arap kültürü olmazdı. 4 kadınla evlenen eliyle yemek yiyen insanların kültürünü tercih edecek değilim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Long Nightt kullanıcısına yanıt

    Aynen hocam doğrudur. İkimiz de yıllarca Osmanlı Türkçesi eğitimi almışız zaten, neyin ne olduğunu biliyoruz. Osmanlı Türkçesi alfabesi için, Arapça ve Farsça alfabelerden harmanlanmış bir alfabe desek daha doğru. Ayrıca Osmanlı Türkçesi lehçesi, yine dediğiniz gibi içinde fazlaca Arapça ve Farsça unsur da barındırıyor.

  • asau kullanıcısına yanıt

    Konudaki en mantikli yorum sanirim bu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://127.0.0.1/ hocam burdaki hangi harfler farsça ?

  • İlk defa bu konuda bilalin doğru söylediğini savunucam. Çünkü latin alfabesi bizi 1 tık ileri taşımamış aksine yerinde saymışız, gerilemişiz. Bide amaç neydiki harf inkilabında? İyiye yoramıyorum ben bu konuyu. Önümüzde bir çok örnek ülke var kendi yazı ve dilinde süper ilerlemiş durumda japonya, israil, çin vb


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Köl Tigin K kullanıcısına yanıt

    hocam farsça kelimelerle yazılmış beyitleri okuyamam ama günümüz türkçesiyle yazılmışları okurum hiç eğitim almadım sadece youtube de harflerle ilgili bir video izledim ordada ç ş j ğ harflerinden hariç arapçada olmayan harf görmedim farsça harfler osmanlıca da nerdeler acaba ?

  • asau kullanıcısına yanıt

    Atatürk'ün Latin alfabesine geçmekteki en büyük sebebi, Orta Asya Türk halklarının da Latin alfabesini kullanmasıydı. Yani bunun baskın kültürle, Batı ile falan alakası yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Köl Tigin -- 27 Temmuz 2020; 15:32:17 >
  • sonmadenci S kullanıcısına yanıt

    P harfi Farsçadan.

    Üç noktalı se gibi




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hakiki Osmanlı Torunu -- 27 Temmuz 2020; 15:36:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ike kullanıcısına yanıt

    Adamlar harf inkılabi niçin gerekliydi makale yazmış yukarıda bu aşağıdan amaç neydi diyor hala.

    Lafa ortadan gireceğine iki tane post oku.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sonmadenci S kullanıcısına yanıt

    O kelimeleri zaten kimse okuyamaz hocam. O kelimeleri okumak için önce duymak gerekir. Yani o kelimelerin söz dağarcığınızda olması gerekir. Bu arada o harfler /ç/, /j/ ve /p/ hocam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Köl Tigin -- 27 Temmuz 2020; 15:41:46 >
  • Köl Tigin K kullanıcısına yanıt

    Üç noktalı derken ona benzeyen demek istedim.

    P harfi üç noktalı se gibi olan. Manasında.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ike kullanıcısına yanıt

    Kendiniz bir görüş atmışsınız, hemen ardından yine kendiniz çürütmüşsünüz. Bu bahsettiğiniz ülkeler, binlerce yıldır kendi yazı sistemini kullanan ve bunu zamanla geliştiren, iyileştiren ülkeler.


    Arap ve Fars alfabeleri bizim mi Allah aşkına ya?


    Biz de aynısını Köktürk alfabesi için yapsaydık, bunu zaman içinde geliştirseydik onların alfabesi gibi olabilirdi. Çünkü Köktürk alfabesi de gelişimini tamamlamamış bir alfabe idi ve yetersizdi. Ancak, Türkler maalesef her din değişiminde alfabeyi de kutsal sayıp onu da benimsemiş.

  • Hakiki Osmanlı Torunu kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam, yanlış okumuşum. O yüzden sonradan düzenledim zaten. Kusura bakmayın. :)

  • Şu an ki dilde bir çok kelime arapçadan ve farklı dillerden alınmış. Arapça ya da hangi dilse o dilde söyleyip şu an ki alfabe ile sözde türkçe yazıyoruz. Çünkü özde türkçe ile alakası yok.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kim ne derse desin, biraz okumuş araştırmış bir insan her daim latin alfabesinin türkçeye en uygun alfebe olduğunu bilir, bu konuları tartışmak yerine artık ülkenin geleceğini tartışsak daha iyi olmazmı ?
    Son zamanlarda aşırı bir kutuplaşma var ve artmayada devam ediyor, kimsenin umrunda değil galiba işsizlik, ekonomideki kötü gidişat vs.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Köl Tigin

    Sadece şunu sormak istiyorum: Gelişmenin alfabe ile bir alakası yoksa, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki okur yazarlık oranlarının yerlerde sürünmesini neyle açıklayacaksınız?

    okur yazarlık olayı ile alfabenin ne alakası var. daha 1960-70lere kadar asker de okumaz yazma öğrenen bir nesil vardı.


    bu kadar basit düşünmenize şaşırdım. dil zor olduğundan mı okuma yazma öğrenememişler :D osmanlıcayı yani arap harfleriyle okumayı 1haftada öğrenebilrisn. inan cok basit. şuanki konuştuğun dilde konuşuyor zaten insanlar.


    yine aynı seslere karşılık gelen şekillerdir alfabe. dil aynı dil ama bir anda türkiyede sen rus alfabesini getirirsen ve bundan 100 sene onceki teknoloji olursa, ayrıca ülkenin okul sayısı çok çok az ise gerisini düşünebilirsin heralde





  • Amaçları Türklük bilincini yok etmek. Toplumu Araplaştırmak. Suriyeliler bu yüzden içeri alındı. Daha Suriye savaşı çıkmadan çok önceleri Suriye ile sınırımızdaki mayınlı bölge temizlendi. Hem de bu İsrail'e yaptırıldı. O zamanlardan planlar belliymiş. Alfabemiz tartışılmaya açıldı, Atatürk'e hakareti cezalandıran yasa kaldırılsın dendi, Türkiye'nin adı değişsin dendi, Bayrak değişsin dendi. Daha ne desinler. Aptal halkımız din sömürüsü ile uyutuluyor. Ayasofya'nın camileştirilmesinin seçim yatırımı olduğunun farkında değil. Şİmdi de hilafet istiyorlar. Halife de Erdoğan olacakmış. Padişahlığını ilan etti. Sıra ona geldi. Halife olacak da onun halifeliğini hangi islam ülkesi kabul edecek. Suriye mi, Suudi Arabistan mı, Bae mi. Şu an hepsiyle savaş halindeyiz. Libya ve Suriye'de. Bu kadar ahmak olunabilir mi? Kendinizi kandırıyorsunuz. Bunların hepsi muhafazakar kesimin milli ve dini duygularını manipüle etmek için siyasi amaç için kullanılıyor. Kötü ekonomiyi perdelemek için halkı uyutmak için kullanılıyor.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Long Nightt

    İlk paragrafı okuduğun belli.Ben Osmanlıcaya ayrı bir 'dil' demedim.Osmanlıca dediğimiz alfabenin Türkçe,arapça ve farsça gramer yapısından oluşan bir yapısı vardır dedim.Bugün okullarda latin harfleriyle Türkçeyi yazabilmek-okuyabilmek için öğrenmen gereken tek gramer yapısı Türkçedir.Bu Osmanlıcada yoktur.Osmanlıca okuyup-yazabilmek için arapça-farsça isim tamlamaları dahil birçok gramer yapısını öğrenmen ve özünsemen gerekir.Bu nedenle de öğrenilmesi zordur.Latin harfleri ile yazılan Türkçeyi yılın birkaç ayı içerisinde öğrenilebilirken Osmanlıcada yazabilmek ve okuyabilmek için minimum 2-3 seneni sadece buna vermen gerekir.Buna nedenle elverişsiz olduğu için ve öğrenilmesi çağının hızına uymadığı için latin harfleri kabul edildi.Latin harfleri sadece Türkçe gramer yapısı ile yazmanızı ve okumanızı sağlar kolaylığı budur ve öğrenilmesi hızlıdır.


    Dahası tarihinde alfabesini değiştiren ilk ülkede Türkiye değildir.Mesela yorumlarda bir arkadaşın belirttiği gibi Koreliler 15.yüzyıla kadar Çin harflerini ve Çin gramer yapısı ile Koreceyi yazmaya-okumaya çalışıyorlardı.Bu duruma Kral Sejong son vermiş ve Kore diline uygun Hangul alfabesini oluşturmuştur.Korelilerde Kral Sejong tarafından yapılan Hangul alfabesini bugün dahi kullanır.Zira bu alfabe Kore dilini en iyi ve kolay ifade eden alfabedir.Kore'nin tarihi M.Ö dönemlere kadar dayandığına göre Kral Sejong sizin için koca bir tarihi geçmişi çöpe atmış öyle mi?Ayrıca Kore tarih videolarını izlerseniz Korelilerin Kral Sejong ile Atatürk'ü bu konuda karşılaştırdıklarını ve her ikisininde uluslarının dil yapısına uygun alfabeyi kabul ettiklerini söylediklerini görürsünüz.


    Yine Türkiye'den önce Latin harflerine geçen ilk ülkede Azerbaycandır.Dahası onlardan önce 1917'de Yakut Türkleri Latin harflerine geçiş yapmıştır.Yeni devleti kuranlar bu gelişmeleri takip ederek 1928 yılında Latin harflerine geçişi kabul etmişlerdir.Dikkat ederseniz bunu Osmanlıca yazabilen ve okuyabilen devlet adamları yapmıştır.Yani size göre harf değişimi ile bir gecede cahil kalacak olan bu adamlar bunu yapmıştır.Ne tuhaf değil mi?Ayrıca Latin harflerine geçişte öyle bir anda olup bittiye getirilmemiştir.Yani bu kanun mecliste kabul edildikten hemen sonra millet latin harfleri ile yazmaya zorlanmamıştır.Önce gazeteler ve dergiler hem Osmanlıca hem de Latin harfleri ile yazılan Türkçe ile ortak çıkmıştır.Yani mesela gazetenin bir kısmında haberler Osmanlıca onun karşısında da latin harfleri ile yazmış Türkçesi bulunurdu.Latin harflerine geçiş ise minimum beş yıl içinde tamamlanmıştırç.Hali hazırda toplumun okur-yazar olmayışı,nüfusu 11-12 milyon arasında oluşu bu geçişi kolaylaştırmıştır.


    Son olarak Ruslardan bağımsızlıklarını alan Türk devletleri de ilk fırsatta kiril alfabesini bırakarak Türk dil yapısına uygun latin harflerine geçiş yapmıştır ve yapmaktadırlar.Mesela buna ilk örnek yine Azerbaycan olmuştur.Azerbaycan 1992 yılından itibaren latin harflerini kullanmaya başlamıştır.Onu 1999'da Türkmenistan takip etmiştir.2017 yılında da Kazakistan Latin harflerine geçmeye başlamıştır ve bu geçişin 2025 yılında tamamlanması planlanmaktadır.Özbekistanda da mevcut alfabenin latin harfleri yönünde ıslah edilmesi çalışmaları yapılırken,Kırgızistanda da Latin harflerine geçiş süreci tartışılmaktadır.Görüleceği üzere tüm Türk devletleri Türkçeyi daha iyi ifade edebilmek,kolay öğrenebilmek,yazabilmek ve okuyabilmek için latin harflerine geçiyor ya da geçmeye hazırlanıyor.Size göre herhalde bütün bu uluslar tarihlerini çöpe atıyor ya da bir gecede cahil olmaya gönüllüler öyle mi?


    Ayrıca buyrun Osmanlıca derslerini bir inceleyin.Hala daha Osmanlıca ile latin harfleri arasındaki farkı anlamıyorsanız ya ideolojik saplantı içindesinizdir ya da anlamamakta ısrarcı bir kişiliksinizdir.Buyrun;

    senin soyleminden anlaşılan şu: son model dokunmatik telefon karışık diye ev telefon daha kolay diye onu kullanıyorum demişsin.


    halbuki harf inkilabına bence gerek yoktu.


    gelişmenin alfabe ile alakası yok.


    latin harfleri çok süper mi ki ona geçince ülke şahlansın. süper olan bir yanı yok. mucizevi bir şeyi de yok.


    seslere karşılık gelen şekiller değişiyor.


    konuşulan dil aynı dil.


    ben burda bilal erdoğanı savunma derdinde degilim.


    ama harf inkilabının ülkeye bir faydası olduğuna da inanmıyorum, hatta zararı olmuştur.





  • Hakiki Osmanlı Torunu kullanıcısına yanıt

    Hocam bunların taktiği bu.Cevap versen dahi sanki hiç cevap verilmemiş gibi tekrar ve tekrar aynı soruyu sorarlar.Bugün Azerbaycan,Türkmenistan ve Kazakistan latin harflerini kullanıyor.Özbekistan ve Kırgızistanda ise bu alfabeye geçiş tartışılıyor ama adamlar yok inatla hala daha ''Neden latin alfabesi kabul edildi ki?'' diyor.Çinin,Kore'nin ve Japonyanın neden alfabe değiştirmediklerini açıklıyorsun hala daha ''Neden onlar alfabe değiştirmedi?'' diyorlar.Bunların artık taktik amaçlı böyle sorular sorduklarını düşünüyorum.Araştıran insan cevabını alınca susar lakin bunlarda o yok.Tekrar ve tekrar sanki bir gizem varmış,sanki bir art niyet varmış gibi hava estiriyorlar.

  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.