Şimdi Ara

Beynimiz ve Sağlığımız İçin Önemli Ve Yararlı Bazı Bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
3
Favori
613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar herkese,geçenlerde okuduğum "beyninizi eğitin" isimli oldukça yararlı bir kitaptan aldığım bazı önemli notları paylaşmak istiyorum,belki merak edip okuyanlar olabilir diyerek.



    • Bellek,hesap yapma,problem çözme,karar verme,öngörme ve sunum içeren aktiviteler daha fazla kimyasal bağlantı oluşturur.

    • Beyninizin ağırlığında 90 yaşınıza gelmeden önce anlamlı bir azalma olmayacaktır ve 90 yaşınıza geldiğinizde bile beyninizin ağırlığının ortalama %80'i halen korunuyor olacaktır.

    • Folik asit ve selenyumun bilişsel işlevleri desteklediği anlaşılmıştır.Folik asit koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.Selenyum ise deniz ürünleri,tam tahıllı ekmek,sert kabuklu yemişler ve ette bulunan bir mineraldir.

    • Connor,bor,demir ve çinkonun zihinsel etkinliği arttırdığını bildirmiştir. Bor minerali brokoli,armut,üzüm,şeftali,sert kabuklu yemişler ve kuru fasulyede bulunur.Çinko balık,fasulye ve tam tahıllı ürünlerde vardır.

    • Yabanmersini,çilek ve ıspanak yemek düşünme yeteneğindeki bozulmayı iyileştirebilir ama bitter çikolatada,bu yararlı etkiyi sağlayan flavolon on kat daha fazla bulunur.

    • Elma ve Armut gibi taze meyveler ise dilenilen hemen her yerde yenebilecek,sosyal açıdan uygun besinlerdir.

    • Aşırı miktarda tatlı tüketimi aşırı insüline sebep olur.Aşırı insülin,açlık benzeri hislere neden olur ve zihinsel odaklanmayı güçleştirir.

    • Hareket ve zihin:Nasıl oturulur ve ayakta durulur-Asansör kullanmaktan kaçının,merdivenleri kullanın.Oturabilecekken yatmayın,ayakta durabilecekken oturmayın,yürüyebilecekken ayakta durmayın,koşabilecekken yürümeyin ya da bisiklete binebilecekken arabaya binmeyin.Koşullar uygun olduğunda,saatte bir kez,iki avucunuzu birbirine sürtün.Yüzden sıfıra kadar geriye sayarken ovalamayı sürdürün.

    • Sağlık açısından yatağa her zamankinden geç yatmak,sabah her zamankinden daha erken kalkmaktan daha zararlıdır.

    • Coren'e göre normal uykunun alınamadığı birbirini izleyen her günde zeka testi dereceleri birikimli olarak düşüş göstermektedir.Günlük düşüş,uyku kaybının yaşandığı her saat için yaklaşık bir IQ puanıdır,sonraki saat için iki,bir sonraki saat için dört olmaktadır.İhtiyacınız olan uykuyu alamadığınız art arda 5 günden sonra IQ'nuz 15 puan düşmüş olacaktır.

    • Alkol,düşünme süreci için zorunlu olan b1 vitaminini tüketir.

    • Hamilelik sırasında içilen içki,arada sırada bir kadeh şarap bile olsa,doğmamış çocuğun beyninde hasara neden olabilir.

    • Alkol içmeden ve içtikten sonra bol miktarda  su için.

    • Kahve içildikten sonraki 30 dakika içinde,beyne giden kan (ve dolayısıyla oksijen)yüzde 10-20 oranında azalma göstermiştir.

    • Kafein çay,kahve,kolalı içecekler ve bazı besinlerde bulunur.

    • Kafein tepki verme sürenizi hızlandırabilir ve zor görevleri gerçekleştirmede daha uyanık olmanızı sağlayabilir.Ancak aynı etkinin devam edebilmesi için sürekli olarak aldığınız kafein miktarını katlamanız gerecektir ve bu etki belli bir süre sonra platoya erişir.Kafein,aynı zamanda idrar söktürücüdür sürekli idrara çıktığınız için sıvı kaybı yaşarsınız.Bu uyuşukluk hali doğurur ve bilişsel performansınızı azaltır.

    • Çay,kahve,gazlı içecekler ve meyve suyu yerine su tercih edilmelidir. 

    • Kahve,çay ve kolanın sağladığı adrenal canlanması kısa sürelidir.İlk fincanla elde edilen ilk canlanma,ardından gelecek bitkinlikle hızla olumsuz yöne döner.

    • İçme suyu,sıcak su,meyve çayı ya da bitki çayı,kahve,çay ve kolaya göre uzun dönemde sağlığa zarar vermeden düşünme için daha yararlı olacaktır.

    • Kola ve enerji içecekleri gibi kafeinli içecekler odaklanma güçlüğü yaşamanıza neden olacak şekilde "insülin dalgalamaları" oluşturarak düşünme konusundaki sorunlarınızı daha kötü hale getirir.

    • Sigara içmek kandaki oksijeni taşıyan hemoglobinin bağlanmasına neden olur.Akciğerlerde oluşan hasar,vücudun zihinsel aktivite desteği için ihtiyacı olan oksijeni alma gücünü kısıtlar.

    • Bitter çikolata,sizi kalp hastalığı ve kanserden korurken beyninizi canlandırır.Günde yaklaşık 20-150 gr. bitter çikolata yemek hem öğrenmenizi hem de belleğinizi geliştirir.Geliştirilmiş kan akışı beyne daha fazla oksijen taşır,daha hızlı ve daha uzun düşünebilmenizi sağlar.Kan damarlarınız gevşer ve kan basıncınız azalıp beyin hasarı ve kalp hastalığı riskiniz düşer.

    • Bitter çikolatada epikateçin-sağlık için,Profesör Hollenberg'in bir vitamin olarak sınıflandırılmasını isteyeceği kadar önemli bir maddedir.Ne var ki epikateçin gibi flavonoidlerin olumlu etkisi şeker ve süt etkisiyle baltalanmaktadır işte bu yüzden çikolatanızı bitter olarak yemeniz gerekmektedir.Bitter çikolatanın kalori değerinin sütlü çikolatadan daha az olmasına karşın tamamen kalorisiz değildir,kalori kontrollü diyet yapıyorsanız bunu göz önünde bulundurmanız gerekir.

    • Bitter çikolatanın içindeki magnezyum,kanınızdaki pıhtılaşmayı azaltması için gereklidir.Bu beyninize daha fazla oksijen göndermede kalbinize yardımcı olacaktır.

    • Bitter çikolata yemek zihinsel hızınızı ve enerjinizi önemli ölçüde arttırır,çünkü beyin uyarıcı teobromin içerir.(Bitter çikolatada beyninizi geçici olarak canlandıran kafein hemen hemen hiç yoktur,ancak kafeinin bitkinlik yaratıcı kısa dönemli ve daha ciddi uzun dönemli yan etkileri vardır.)Teobromin,kasları gevşeterek atar ve topar damarları genişletir ve böylece beyine kanın daha kolay akmasını sağlayıp bir beyin uyarıcı olarak işlev görür.

    • Öte yandan kafein kan basıncını arttırdığı ve böylece potansiyel olarak beyne hasar verdiği için,pek çok kalp hastası için yaşamı tehdit edicidir.

    • Gülmenin etkisi ise kendini daha hızlı gösterir.Cousins,kandaki yaşamı tehdit eden sedimet düzeyinin, birkaç dakikalık gülmeden sonra bile azaldığını bulmuştur.(Ayrıca gülmenin,hipotalamustan frontal kortekse duygusal iletiyi durdurduğu ve böylece frontal korteksin,mantıksal planlama ve karar verme işlerinde rahat kaldığı sanılmaktadır.)

    • BELLEK=Yüksek sesle okuma ve Yazma ve Basit toplamalar:Belleğinizi geliştirmek için yüksek sesle okuma yapın,yazın ve mümkün olduğu kadar hızlı basit toplamalar yapın.Yüksek sesle okuduklarınız size ilginç gelen yeni konulardan seçilmeli,yazmak ise sürekli yeni taslak oluşturmayı kapsamalıdır.


    Beynimiz ve Sağlığımız İçin Önemli Ve Yararlı Bazı Bilgiler






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-68F639DEB -- 11 Ekim 2017; 10:53:41 >







  • Teşekkürler çok faydalı bilgiler hocam eve hemen 1 koli buono bitter çikolata yığıyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sumic

    Teşekkürler çok faydalı bilgiler hocam eve hemen 1 koli buono bitter çikolata yığıyorum

    Rica ederim,tabi fazla abartmamak da lazım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MichealCorleone


    quote:

    Orijinalden alıntı: sumic

    Teşekkürler çok faydalı bilgiler hocam eve hemen 1 koli buono bitter çikolata yığıyorum

    Rica ederim,tabi fazla abartmamak da lazım

    bilgiler için teşekkürler
    merak ettiğim konu var,kitabında bu tarz bilgiler var mı acaba?
    Depomin ve Seratonin hormonları beyne nasıl etki ediyor?
    bu 2 hormonu nasıl beyne faydalı bir şekilde kullanırız?
    ve
    bu 2 hormonu nasıl artırabiliriz?




  • Ne yani Death Note da söylenen '' tatlı yediğin sürece beyin çalışmaya devam eder '' repliği yalan mıydı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Myhunter


    quote:

    Orijinalden alıntı: MichealCorleone


    quote:

    Orijinalden alıntı: sumic

    Teşekkürler çok faydalı bilgiler hocam eve hemen 1 koli buono bitter çikolata yığıyorum

    Rica ederim,tabi fazla abartmamak da lazım

    bilgiler için teşekkürler
    merak ettiğim konu var,kitabında bu tarz bilgiler var mı acaba?
    Depomin ve Seratonin hormonları beyne nasıl etki ediyor?
    bu 2 hormonu nasıl beyne faydalı bir şekilde kullanırız?
    ve
    bu 2 hormonu nasıl artırabiliriz?

    Rica ederim,kitabın tamamını okuyamadım ne yazık ki bilgisayara format atınca gitti ve konuyla ilgili başka kitaplar okuduğumdan yeniden bulmaya vaktim olmadı.Bu linkteki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.




  • Linkteki bilgiler faydalı oldu

    Ancak

    Daha geniş bir kaynak olsaydı detaylıca bilgi edinirim

    Bu da kitaplarda olur sanırım.

    Yani

    Bu hormonların vücudumuzdaki çalışma sistemi nasıldır?

    Bu hormonları kontrol altına tutmanın(ilaçlar dışında) bir yolu var mı?

    ...

    gibi



    Tekrar teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Listede bulunanlarin her birini ne kadar kusursuz olarak yapsak ta beynimiz ya da vucudumuz enerji harcamasi sirasinda bu kaynaklardan olmasi gerektigi gibi faydalanmiyor. Enerji uretimi icin kullanilabilecek bu kaynaklar gereksiz yere yerinde sayikliyorlar sadece.
  • günlük düzenli bitter çikolata yemeye karar verdim.beyker fazka pahalı olmayan bir marka öneriniz
  • çöp
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paroksetin

    Listede bulunanlarin her birini ne kadar kusursuz olarak yapsak ta beynimiz ya da vucudumuz enerji harcamasi sirasinda bu kaynaklardan olmasi gerektigi gibi faydalanmiyor. Enerji uretimi icin kullanilabilecek bu kaynaklar gereksiz yere yerinde sayikliyorlar sadece.

    Çok rica ediyorum şu boş ve buram buram kibir kokan mesajlarınızı,hiçbir şey bilmediğiniz halde biliyormuş havası yaratma adına attığınız şu yersiz mesajlarınızı "saniyeye göre evleneceğiniz kızın ülkesini söylüyorum,attığınız mesaja göre memleketinizin plakasını söylüyorum" gibi seviyenize yakışır konulara atsanız olmaz mı? Sadece size de söylemiyorum bu tarz açtığım konuları provake etmeye çalışan yukarıdaki Funky bilmem ne isimli gereksiz şahıs ve aynı türe mensup kişilere de lütfen.



    @oglumbakgitt Bitter çikolatalar genelde ötekilere göre ucuz oluyor(2.25 TL'di en son) Torku veya Ülker bitter çikolatalar genelde bütün marketlerde bulunuyor olanlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-68F639DEB -- 11 Ekim 2017; 19:2:14 >




  • Bilgiler güzel favorime aldım Hocam,Elinize sağlık.
  • Okumaya üşendim ne yalan söyliim
  • O halde size soyle acikliyim. Mesela spor yapan bir kisi dusunun. Herhangi bir sekilde diyet, beslenme vs. hicbir sey uygulamiyor. Sadece spor olarak ne yapiyorsa onu yapiyor. Burada enerjisinin hakkini veremiyor. Enerji uretimi icin gerekli maddeler yeteri kadar kullanilmiyor.

    Birde soyle yapsa.. Beslenmesine spor odakli ozen gostererek, yine yag yakimini hizlandirmak ve spor esnasinda kullanilacak enerjinin miktarini arttirmaya yonelik bir takim takviyeler alsa.. Kafein.. Sporcularin cogu verimi arttirmaya yonelik duzenli kafein tuketmektedir.

    Yani normal sartlar altinda uretilen/harcanan enerji ile bir takim ozenler gosterilerek uretilen/harcanan enerji bir degildir, olamazda.

    Kendi kendimize bir yere kadar gider. Gunluk kullanilmak uzere hazirda bekleyen %100 luk dolu olan bir enerji deposunun %20sini kullanmak.. Ee gerisi nerde?? Kullanilsin diye bekleyen depo kullanilamadigi gibi bos yere geri gitti. Gitti yerin de agzina kadar dolu oldugunu varsayalim.

    Mesela baska bir ornek ogrenci okulda bpek basarili olamiyor diyelim.. Kan tahlili yaptiriyor ve sonuclar gayet iyi. Gerekli her turlu vitamin vs. yuksek oranda mevcut. Peki sorun ne??
    Sorun beynin/vucudun bunlari gerektigi gibi verimli kullanamamasi.. Bunu demek istiyorum. Ondan bundan sundan ne yersek yiyelim ortada verimli kullanim olmadiktan sonra hicbir ise yaramiyorlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paroksetin

    O halde size soyle acikliyim. Mesela spor yapan bir kisi dusunun. Herhangi bir sekilde diyet, beslenme vs. hicbir sey uygulamiyor. Sadece spor olarak ne yapiyorsa onu yapiyor. Burada enerjisinin hakkini veremiyor. Enerji uretimi icin gerekli maddeler yeteri kadar kullanilmiyor.

    Birde soyle yapsa.. Beslenmesine spor odakli ozen gostererek, yine yag yakimini hizlandirmak ve spor esnasinda kullanilacak enerjinin miktarini arttirmaya yonelik bir takim takviyeler alsa.. Kafein.. Sporcularin cogu verimi arttirmaya yonelik duzenli kafein tuketmektedir.

    Yani normal sartlar altinda uretilen/harcanan enerji ile bir takim ozenler gosterilerek uretilen/harcanan enerji bir degildir, olamazda.

    Kendi kendimize bir yere kadar gider. Gunluk kullanilmak uzere hazirda bekleyen %100 luk dolu olan bir enerji deposunun %20sini kullanmak.. Ee gerisi nerde?? Kullanilsin diye bekleyen depo kullanilamadigi gibi bos yere geri gitti. Gitti yerin de agzina kadar dolu oldugunu varsayalim.

    Mesela baska bir ornek ogrenci okulda bpek basarili olamiyor diyelim.. Kan tahlili yaptiriyor ve sonuclar gayet iyi. Gerekli her turlu vitamin vs. yuksek oranda mevcut. Peki sorun ne??
    Sorun beynin/vucudun bunlari gerektigi gibi verimli kullanamamasi.. Bunu demek istiyorum. Ondan bundan sundan ne yersek yiyelim ortada verimli kullanim olmadiktan sonra hicbir ise yaramiyorlar.


    Teşekkür ederim,açtığım konuda kimse konuyla ilgili olumsuz bir şey yazmasın gibi saçma sapan bir düşüncem yok zaten bu şekilde forum kelimesi sadece lafta kalırdı diye düşünüyorum.Bakın yazdıklarınız kendinize göre doğru olabilir ama burada sadece bazı noktaları tabiri caizse cımbızla çekip diğer bilgileri de aynı kategoriye koymanız bence yanlış.Mesela sigara içmenin zihinsel aktivite performansımızı düşürdüğü söyleniyor kitapta buna "hayır yanlış, sigara içmek beynimiz için çok faydalıdır" diyen bir bilim adamı görülmüş müdür? bu güne kadar hayır.Aşırı miktarda tatlı tüketimi aşırı insülin'e sebep olur diyor buna yanlış diyecek bir tane bilim adamı gösterebilir misiniz?hayır.Demek istediğim buradaki bazı bilgiler bütün bilim adamlarının ortak fikirde oldukları bazıları da yeni yeni araştırılmaya başlayan konular.Rica ediyorum bilimsel bir konuda tartışırken cevabınızı nereye dayandırdığınızı yani kaynağınızı da belirtirseniz daha sağlıklı bir tartışma ortamı olur diye düşünüyorum.


    Ayrıca kitapta kafeinle ilgili yazdıklarınızı(Sporcularin cogu verimi arttirmaya yonelik duzenli kafein tuketmektedir.)haksız çıkaran bir şey yok sanıyorum iyi okumamışsınız o bölümü:• Kafein tepki verme sürenizi hızlandırabilir ve zor görevleri gerçekleştirmede daha uyanık olmanızı sağlayabilir.Ancak aynı etkinin devam edebilmesi için sürekli olarak aldığınız kafein miktarını katlamanız gerecektir ve bu etki belli bir süre sonra platoya erişir.Kafein,aynı zamanda idrar söktürücüdür sürekli idrara çıktığınız için sıvı kaybı yaşarsınız.Bu uyuşukluk hali doğurur ve bilişsel performansınızı azaltır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-68F639DEB -- 11 Ekim 2017; 20:38:11 >




  • Duzenli kafein tuketen kisiler gerekli onlemleri almali tabii ki. Paylasiminiza yanlislar var DEMIYORUM kesinlikle. Sadece bu denli bir birikimi verimli tuketmiyoruz ya da tuketemiyoruz.. Temelde demek istedigim bu sadece.

    Verimli kullanim icin de neler yapilmasi gerekiyor veya bunlarla beraber neler almamiz/yapmamiz gerekiyor aciklamalari da yaparsaniz iste o zaman harika bir paylasim olmus olur.

    Belki ben tam olarak idrak edememisimdir bilmiyorum. Amacim gereksiz tartisma cikarmak ya da paylasiminizi karalamak degil. Yanlis anlamayin dusuncelerimi sundum sadece.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paroksetin

    Duzenli kafein tuketen kisiler gerekli onlemleri almali tabii ki. Paylasiminiza yanlislar var DEMIYORUM kesinlikle. Sadece bu denli bir birikimi verimli tuketmiyoruz ya da tuketemiyoruz.. Temelde demek istedigim bu sadece.

    Verimli kullanim icin de neler yapilmasi gerekiyor veya bunlarla beraber neler almamiz/yapmamiz gerekiyor aciklamalari da yaparsaniz iste o zaman harika bir paylasim olmus olur.

    Belki ben tam olarak idrak edememisimdir bilmiyorum. Amacim gereksiz tartisma cikarmak ya da paylasiminizi karalamak degil. Yanlis anlamayin dusuncelerimi sundum sadece.

    Teşekkür ediyorum üslubunuz için,sert çıktıysam kusura bakmayın,kişisel bir şey değil. Adam gibi yorumunu yazan kimseye bir şey söylemek benim haddim değil sadece artık bazı gereksiz insanlar cahillikleri ve kibirleriyle yıldırmaya başladı ve artık burada paylaşım yapmak pek içimden gelmiyor ne yalan söyleyeyim. Yanlış bir nokta varsa da paylaştığım bu veya başka bir yazıda daha önce dediğim gibi elinizde bir kaynak varsa siz veya bir başkası tabi ki paylaşabilir hatta bu tarz durumlarda paylaşmak daha iyi olur diye düşünüyorum.Kitabın tamamını okuyup öyle paylaşacaktım notlarımı ama daha önce yazdığım gibi format atınca bilgisayarıma silindi,bu tarz konularda elimden geldiğince okuyorum ve öğrenecek çok şey var dediğinize benzer bir konuyu da yeterli bilgi sahibi olunca açabilirim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: teneke1236737

    Bilgiler güzel favorime aldım Hocam,Elinize sağlık.

    Teşekkür ederim ilginiz için.
  • Sorun yok

    Benim kaynak olarak gosterebilecegim herhangi bir sey yok. Lakin mesela yukaridakileri uygulayan birinin bu bilgilerden ne kadarindan faydalanabilir, ya da nasil en iyi sekilde faydalanabilir? sorulari sormadan da edemiyorum.

    Kisinin kani pihti mi yoksa akiskan mi, beraberinde metabolizma hizini ve biyoyararlanimi arttirmaya yonelik ayrietten takviyeler aliyor mu almiyor mu, kirmizi aci biber, karabiber, bunlar benim bildigim biyoyararlanim arttirici besinler.

    Yani buraya gelip hepsini yapiyorum degisen bir sey olmuyor cevaplariyla karsilasmamak icin konuya bir takim eklemeler de yapilmasi gerekiyor. Yani hakkini vererek tukettiklerimiz zaten bize beklentilerimizin yukarisinda geri donusleri olacaktir.

    Bu sekilde yardimci araclar ile beraber kombineli olmasi durumunda amacina ulasabilir. Ben boyle dusunuyorum.

    25-50mg kafein bile oldukca yeterlidir. Fakat cok cok yuksek dozlarda kullananlar var. Cunku bir seyler eksik, bunlari yuksek doz alarak gidermeye calisiyorlar. Bu da hic saglikli olmuyor tabi. Vucut kucuk dozu verimli kullanamadigi icin bir takim nedenlerden dolayi.. Boyle sagliksiz sonuclarla karsilasilabiliyor.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.