Şimdi Ara

beyler bunu açıklayacak var mı ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
857
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • "Ma meleket eymanukum" Ellerinizin/yeminlerinizin altındakiler anlamına gelir. Bunu kafaya göre "ellerinizin altındaki cariyeleriniz" olarak çevirmek ne hadlerine, ben anlamıyorum.

    Ehehe size güzel bir detay da vereyim.

    Nedense işlerine gelen yerde bu "yemininizin altındakiler" ifadesini cariye olarak çevirirler ancak iş miras dağıtmaya gelince cariye olarak çevirmezler:

    Ve ana- babanın ve yakın akrabaların bıraktıklarından, herkesi mirascı kıldık. Ve artık, yeminlerinizin bağlandığı kimselere de (elleziyne akadet eymanukum) paylarını verin. Muhakkak ki Allah herşeye şahittir. Nisa 33



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mumuş -- 2 Ocak 2019; 11:16:23 >
  • Şu an bir miktar Arapça biliyorum ama bilmediğim dönemde şöyle bir yazı yazmıştım:




    Nur 33:

    Evlenemeyenler, Allah kendilerini lütfü ile zenginleştirene kadar iffetli davransınlar. Kölelerinizden hür olmak için bedel vermek isteyenlerin, onlarda bir iyilik görürseniz, bedel vermelerini kabul edin. Onlara Allah'ın size verdiği maldan verin. Dünya hayatının geçici menfaatini elde etmek için, iffetli olmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları buna zorlarsa bilsin ki Allah hiç şüphesiz onu değil zorlanan kadınları bağışlar ve merhamet eder.

    -----------------------------------

    Kölelerimizin hür olmak için neden bedel vermesi gerekiyor? Zaten hür bırakmamız gerekmiyor mu onları? Ayrıca onlardan hürlükleri karşılığında para alıp sonra onlara malımızdan vermek nasıl bir çelişki?

    Bence burada çok pis çeviri hataları var. Mealleri incelersek "el kitâbe"nin kelime anlamı yazılı antlaşma olarak veriliyor, buna rağmen parantez açarak bunu para karşılığı azat olmak anlamına getiriyorlar.

    Ayrıca köle dedikleri şey de "meleket eymânu-kum". Yemininiz altındakiler, bakmakla yükümlü olduklarınız falan demek değil mi bu? Neden köle olarak çevriliyor?

    Ayrıca feteyat kelimesi fetadan geliyor (http://www.islamansiklopedisi.info/dia/ayrmetin.php…), feta ise genç demekmiş (http://www.osmanlicaturkce.com/?k=feta&t=%40) Neden feteyat "genç cariyeler" olarak çevriliyor?

    Ayeti şu şekilde anlamlandırınca çok daha mantıklı oluyor, ne dersiniz:

    Evlenemeyenler, Allah kendilerini lütfü ile zenginleştirene kadar iffetli davransınlar. Bakmakla yükümlü olduklarınız yazılı anlaşma yapmak isterse ve onlarda bir hayır görürseniz onlarla yazılı anlaşma yapın ve mallarınızla destek olun. Gençlerinizi elinizin altında tutup fuhşa zorlamayın.

    Burada senaryo muhtemelen şu: Sorumlu olduğumuz yetimler evlenmek istediklerinde eğer bunun hayırlı olduğuna inanıyorsak anlaşma gereği bizden paralarını geri alıyorlar ve biz kendi paramızdan da ona destek çıkıyoruz.

    Veeee Nisa 6 da bunu destekliyor:

    Sorumluluğunuz altındaki yetimleri, evlenebilecekleri yaşa gelinceye kadar deneyin, aklen onların olgunlaştıklarını gördüğünüzde, mallarını onlara iade edin. Sakın onlar büyümeden önce aceleyle israf ederek harcayıp, mallarını tüketmeyin. Zengin olan, yetim malını yemeğe tenezzül etmesin, uzak dursun. Fakir olan ise, yetim malından uygun bir şekilde istifade etsin. Mallarını kendilerine teslim ettiğinizde onlar adına şahitler bulundurun ve unutmayın ki, hesap sorucu olarak Allah kafidir.

    Arapça bilmediğim için bazı hatalarım olmuş olabilir ama Arapça bilip de Kur'an'ın geneliyle uyumlu çeviri veremeyenlerden daha iyi çeviri yapıyorum bence :D




  • bak şimdi insan gerçeğini düşünüp öyle yazacaksın.
    kölelliği islam toplumdaki huzuru bozmadan bitirmeye çalışıyor. büyük mükafat ve köle sahibine getirdiği yükümlülüklerle.
    cinsellik meselesi
    yeme içme gibi bir ihtiyaçtır. ya meşru yoldan karşılanacak ya da meşru olmayan şimdi cariye olsun ama cinsel yönden ihtiyacı giderilmesin demek kadına zulüm değil midir?
  • şimdi bu yazdığını bir yere kopyalayacağım ve her ikiyüzlülüğünde bu yazdığına yapıştıracağım
    baştan uyarayım sonra ağlama

    kuranda açıkça hırsızlık yasak yazarken islam toplumunda müslüman olduğu kesin bilinmeyen birisi hırsızlık yapsa işte islam hırsızlığı yasaklamıyor derler

    genelin binde biri kadar dahi olmayan terör örgütlerine bakar islam terör dinidir derler

    sonra da iki yüzlülüğün en alasını yapar. işlerine gelen şeyde objektif olun lan derler örnek aşağıda

    lazkopat324 @ 1 Ocak 2019 12:21:13

    Biri de yazmış işte kaldırmak istenilmiş kaldırılamamış diye :D. Ciddi ciddi yazmış bunu. Demiş Hz. Ömer zamanında ilk kaldırılmaya çalışılmış Osmanlı'da kaldırılmış falan :D. İstenseydi bir ayetle gayet yasaklanabilirdi ama yok.

    İslam'da kölelik, cariyelik vardır. İnananlar bunu kabul ederek inanmak zorundalar. Siz şuan uygulamıyosunuz diye o yok diye bir şey yok. El kesmiyosunuz diye o yok diye bir şey yok.




  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Ne ikiyüzlülüğümü görmüşsün hacı abi :D. Yani insan tamam önyargılı olabilir de senin bu yaptığın nedir yani? Neden bunu nefret diline çevirmeye çalışıyosun. Bir de sonra ağlama falan demişsin :D. Varsa doğru dürüst bir cevabın ver aksi halde boş yapmaya gerek yok. Kaç yaşındasın 10 falan mı? Uyardığın için sağol bu arada çok korktum bu gece nasıl uyuyacam onu düşünüyorum şuan. Ağlarım çünkü ben :(


    Bir ayetle kesin ve net kaldırılabilirdi dedim nesi yanlış bunun? Kaldırılamaz mıydı? Yok kaldırılmak istenmiş de kaldırılamamış da bilmem sonra osmanlı kaldırmış gibi kelime oyunlarına gimeye gerek yok dedim nesi yanlış bunun nesi?


    Soruma cevap ver beni gidip milletin nasıl düşündüğü üzerinden zan altında bırakmaya çalışma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3559F3B6A -- 2 Ocak 2019; 10:14:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    bak şimdi insan gerçeğini düşünüp öyle yazacaksın.
    kölelliği islam toplumdaki huzuru bozmadan bitirmeye çalışıyor. büyük mükafat ve köle sahibine getirdiği yükümlülüklerle.
    cinsellik meselesi
    yeme içme gibi bir ihtiyaçtır. ya meşru yoldan karşılanacak ya da meşru olmayan şimdi cariye olsun ama cinsel yönden ihtiyacı giderilmesin demek kadına zulüm değil midir?
    Anlatamıyorum galiba, ben diyorum ki cinsellik hakkı vereceksen illa ki ilk sahibine verilsin. Neden sonrakilere veriliyor? Bunun şimdiki kadın pazarlamaktan farkı yok.

    Düzenleme : Daha doğrusu neden kölelerin satılması hakkı var? Yani kölelik zorunlu tamam ama satımı neden zorunlu olsun? Yasaklansın. Bu kadın ticaretinin oluşması yanında insan ticaretini de meşrulaştırma amacı neden var?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FC547EB8D -- 2 Ocak 2019; 10:47:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sen kölenin anlamını bilmeden konuşuyor gibisin arkadaşım. savaş sonucu elde edilmesi zaten savaşa katılanların harcadıkları emeğe karşılık olması ve savaşın önlenmesine yönelik karşı tarafı cezalandırma amacı var. adamın köleye bakacak hali yoksa ne olacak mecbur satacak bir tarafı düzeltelim derken diğer tarafı yıkmak olur mu köle alsın ama satamasın demek savaşa katılana ceza olmaz mı o zaman

    tekrar yazıyorum. bir kural bütün şartlar düşünülüp konulmalı
  • ikiyüzlülüğü göstereceğim az bekle bu kafayla çok beklemezsin zaten

    bir ayetle neyi yasaklayıp yasaklamayacağını sana soracak olursa ilah olma vasfı nerede kalıyor. yasaklamadıysa insan fıtratına uygunluğundandır. şimdi diyeceksin ki işte kalktı kölelik demek ki uygun değilmiş

    öyle kalktığını falan düşünmüyorum. direk suç olarak işlenmeye devam ediyor görmeseniz de
    asgari ücretli çalıştırmak islamın köle anlayışından daha gaddar bir uygulamadır ve köleliğin ağırlaştırılmış halidir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    ikiyüzlülüğü göstereceğim az bekle bu kafayla çok beklemezsin zaten

    bir ayetle neyi yasaklayıp yasaklamayacağını sana soracak olursa ilah olma vasfı nerede kalıyor. yasaklamadıysa insan fıtratına uygunluğundandır. şimdi diyeceksin ki işte kalktı kölelik demek ki uygun değilmiş

    öyle kalktığını falan düşünmüyorum. direk suç olarak işlenmeye devam ediyor görmeseniz de
    asgari ücretli çalıştırmak islamın köle anlayışından daha gaddar bir uygulamadır ve köleliğin ağırlaştırılmış halidir
    Şimdi bir laf attın ikiyüzlüsün dedin ağlama falan dedin bir şey demedim. Şimdi bir daha diyosun. Demek ki ben de böyle konuşabilirim. Anlayana anladığı dilden.

    Sen peygamber misin ki kendini Allah’ın gerçekte yasaklamadığı bir şeyi savunan birisine karşı çıkan birisine karşı savunabilecek cürette görüyosun. (Bir daha oku bence burada diğer arkadaşların anlattığı şeyleri anlamamak için direnmişsin çünkü üstün zekalı arkadaşım) Egodur bu

    Ben ayetle yasaklasın mı dedim? Cevap verdiğim kişi dedi ki yasaklayacaktı ama dönemin koşullarından dolayı yasaklayamadı. Bu ne demek? Tutup buna karşı çıkmıyosun sen Allah’a işini mi öğretiyosun diyemiyosun da bana mı karşı çıkıyosun? Daha bu dediğimi bile bana iki kez anlatmak zorunda bıraktın bir de benim açığımı yakalayacakmış da kopyalamış da falan :D. Kolay gelsin.




  • Bir ayetle kesin ve net kaldırılabilirdi dedim nesi yanlış bunun?

    bu laf sana ait

    Ben ayetle yasaklasın mı dedim?

    sözüyle bir sonraki mesajla dediğini inkar ettin.

    ikiyüzlü lafını beğenmedin. şu anlattığım olayı ben yapsam bana ne sıfatı yakıştıracaksan sen osun ne fazla ne eksik

    bu arada kime ne cevap vereceğimi sana mı soracağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mhmt042 -- 2 Ocak 2019; 20:56:28 >
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Bak hala ne diyor ahahahaha :D. Neyse laf anlatmaya çalışamayacağım sana :D. Ahahaha ulan ya :D
  • yumruğu suratına yiyince öyle bir yamuldun ki kendi haline gülüyorsun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    yumruğu suratına yiyince öyle bir yamuldun ki kendi haline gülüyorsun
    aynen çok acıdı yav :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    sen kölenin anlamını bilmeden konuşuyor gibisin arkadaşım. savaş sonucu elde edilmesi zaten savaşa katılanların harcadıkları emeğe karşılık olması ve savaşın önlenmesine yönelik karşı tarafı cezalandırma amacı var. adamın köleye bakacak hali yoksa ne olacak mecbur satacak bir tarafı düzeltelim derken diğer tarafı yıkmak olur mu köle alsın ama satamasın demek savaşa katılana ceza olmaz mı o zaman

    tekrar yazıyorum. bir kural bütün şartlar düşünülüp konulmalı
    Bilmiyorum, teorik olarak haklı olsan bile ben içime sindiremiyorum. Bir kadının eşini/oğlunu öldürüp onla birlikte olmak ne o kadının içine siner ne de bana.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • içe sinme meselesi inançla alakalı
    islamın köleliği överek emretmesi de zaten söz konusu değil. ama her bireyin olabildiğince hakkını almasının başka yolu yok gibi. ve savaşın baştan önlenmesinde başka yöntemlere göre daha etkili olur düşüncesindeyim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    içe sinme meselesi inançla alakalı
    islamın köleliği överek emretmesi de zaten söz konusu değil. ama her bireyin olabildiğince hakkını almasının başka yolu yok gibi. ve savaşın baştan önlenmesinde başka yöntemlere göre daha etkili olur düşüncesindeyim.
    Savaş nasıl önlenilecek peki, din İslam hakim olana kadar savaşın derken? Benim bildiğim kadarıyla İslam hukukuna tabi olmayan bir devlete savaş açmak, İslam'a göre İslam devletinin en doğal hakkı. Ki tarihtede kolay kolay bir devlet egemenlik hakkını bir başkasına devretmemiş ve sürekli savaş olmuş.



    Tabii, yine aynı yere geleceğiz, bu zamanda devletlerin savaşması mümkün değil ama yine de bu bir İslam devletinin savaşma hakkını elinden almıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FC547EB8D -- 3 Ocak 2019; 13:18:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hayır ayeti ortasından okursan öyle anlarsın

    müslümanlara saldırmayan hiçkimseye savaş yetkisi vermez islam. ancak saldırı anında meşru olur yani
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-FC547EB8D

    Ben şunu anlayamıyorum ya, gerçekten. Tamam, savaş sonucunda gerçekten esirler olacaktır ve bunlar ya ölüme ya da köleliğe mahkumdurlar. Bu görüşü kabullendim hatta şunu da kabullendim : Bir adam, bir kadın köleyle istemese bile cinsel ilişkiye girebilir. Tamam buraya kadar bütün önyargılarımı yıktım da bu kadınları fahişe gibi alıp satmayı hiçbir zaman kabullenemedim. Hem zinayı yasakla, fahişeliği yasakla hem de cariyeleri fahişe yerine koy. Çelişkiye bak.
    FAhişelik olması için okadının cinselliğini kullanarak para kazanması gerekmezmi? yani bir nevi pezevenklik? Ama burda sahibi bu kölenin bakımını üstlendiği için sadece o cinsel hakka sahip oluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-FC547EB8D

    Anlatamıyorum galiba, ben diyorum ki cinsellik hakkı vereceksen illa ki ilk sahibine verilsin. Neden sonrakilere veriliyor? Bunun şimdiki kadın pazarlamaktan farkı yok.

    Düzenleme : Daha doğrusu neden kölelerin satılması hakkı var? Yani kölelik zorunlu tamam ama satımı neden zorunlu olsun? Yasaklansın. Bu kadın ticaretinin oluşması yanında insan ticaretini de meşrulaştırma amacı neden var?

    Alıntıları Göster
    Birde şöyle düşünmek lazım, bu kölenin bakımını üstlenen kişi artık maddi imkanı yok ise ne yapacak ya azad edecek -ki bu da nefsine ağır geliyor, kötü durumda iken bedava gitmesi... İşte bu yüzden satıyor da olabilir




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    hayır ayeti ortasından okursan öyle anlarsın

    müslümanlara saldırmayan hiçkimseye savaş yetkisi vermez islam. ancak saldırı anında meşru olur yani
    Bu konuda tartışamayacağım, tam bilgim yok çünkü. Neyse daha önceki mesajların için teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.