Şimdi Ara

Battlefield 2 Piyadenin El Kitabı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
3.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • BF2 v1.41 No Vehicle serverlarda yüksek performans sergilemenizi, ekip ruhuyla hareket etmenizi sağlayacak önerilerden
    oluşan piyadenin el kitabı niteliğindeki dosyamız.

    Arkadaşlar rehberi hazırlarken oyunun 1.41 versiyonunu dikkate alarak yazdım. Eğer başka versiyon kullanıyorsanız değişiklik arzedebilir. Takım oyunu adına ufkunuzu genişletmesini umarım.


    Commander

    * Commander olmaya niyetiniz var ise seçeceğiniz kit, Engineer olmalıdır. Sizden daha üst rütbeli birisi Commander'lığa başvurmuşsa görev ona verilecektir. Commander olur olmaz kendi üssünüzün dip köşe bir yerine pusun ve Caps Lock tuşuna basın. Oyuncaklarınıza yakın olmanızda fayda var. Sebebini az sonra anlatacağım.

    * Scan, tüm haritadaki düşmanlarınızın konumlarını kırmızı noktalar şeklinde görmenize yarar. Bunu sadece siz görürsünüz. Scan işlemini uyguladıktan hemen sonra harita ekranınızdaki kırmızı noktaların yerlerini aklınıza kazıyın. Kırmızı ışıklar bikaç saniye içinde söner sönmez, hemen aklınızdaki konumlara bir bir sağ tıklayıp düşmanlarınızı spotlama işlemine başlayın. Böylece düşmanlarınızı harita üzerinde yanıp sönen kırmızı noktalar şeklinde görece. Askerleriniz eğer hala onlar yanıp sönüyorken onları öldürürlerse 1 puan da size yazılır. (Bunu kullanarak bir roundda 126 puan aldığımı hatırlıyorum, ayrıca takım kazanması dolayısıyle x2= tek roundda 252 puanı cebe attım)

    * Artillery, seçtiğiniz bölgeye yoğun topçu saldırısı başlatır. Ancak No Vehicle serverlarda bu özellik yok.

    * UAV ise 1 dk süreyle, seçtiğiniz noktayı merkez kabul ederek belli bir yarıçap etrafında dairesel hareket uygulayarak düşman askerlerini, yine yanıp sönen kırmızı noktalar şeklinde görmenizi sağlar ki bu en çok kullanacağınız oyuncağınız. Scan işlemi sonrası düşmanın yoğun olduğu bölgeye UAV uygulamanızı öneririm. UAV yarıçapının yetmediği kısımlar için ise yine spotlama işlemi. Takımın gören gözü olmanız çok önemli, bu yüzden UAV'nizin hasar durumuna çok dikkat edin. Eğer imha edilirse direk tüm takım elemanlarına repair emri verin ki zaten commander iken, repair emrine itaat eden pek bi ekip görmedim. Eğer size de böyle ekipler düşerse iş başa düştü demektir. İşte burada neden Engineer olmanız gerektiğini anladınız.

    * Yok ben Engineer olmadım, UAVmi de patlattılar diyorsanız. İş yine başa düşer. Bu sefer Scan komutundan sonra haritamıza iki kez zoom verelim. İlk iki harita zoom seçeneğiniz 2 boyutludur fakat, en üst kademe zooma geçtiğinizde haritanızı 3 boyutlu görür, hatta kendi takımınız ve düşman askerlerinin hareketlerini görebilir, onları daha rahat spotlarsınız. Bunu, repair edemedeğiniz UAV tekrar spawn olana dek uygulayın.

    * Supplies seçeneğiyle ise uygun gördüğünüz yerlere paraşütle yardım kutusu (cephane, ilkyardım, tamirat) gönderebilirsiniz. Bunu da 3. kademe zoom seçeneğinde yapmanızda fayda var. Çünkü noktasal atış yapmanız gerekiyor ki paraşütünüz rüzgardan bir nebze de olsa etkilenebiliyor. Ayrıca kutunuzu düşmanın rahat görmeyeceği ancak takımınızdakilerin rahat ulaşabileceği bir yere koymanız lazım çünkü kutumuz bikaç kurşunda imha olabiliyor.

    * Ayrıca oyunda, takımınızdakilerin isteklerini de takip etmenizde yarar var. Bir ekip lideri UAV, Supply Drop vs. istediğinde haritada ünlem işaretiyle göreceksiniz. Yine ünlem işaretine sağ tıklayarak isteği red veya kabul edin.

    * Server kurallarında ilk sıralarda şu gelir: No Fighting Commander. Yani oyunda bir kurşun bile sıkamaz, kicklenirsiniz. Ancak yine de Medic olup milleti şoklayabilir, Support olup cephane desteği verebilirsiniz ki hiç önermem. Bir Commander'ın işi bunlar olmamalı. Commander sadece Stratejik Yönetim Ekranı'yla alakalı olmalı.


    Squad Leader

    * Ekip liderliği oyundaki idaresi en zor mertebedir. Hem komutanla, hem de ekip üyelerinizle (squad member) iletişim halinde olmalısınız.

    * Komutandan emir alabileceğiniz gibi, siz de ekibinizdekilere emir verebiliyorsunuz haliyle. Caps Lock tuşuyla açacağınız ekranda hedefi gösterirken zaman kaybı olmaması açısından bir yandan da koşabileceğinizi unutmayın.

    * Caps Lock tuşunun yanısıra T tuşunu da sürekli akılda tutmakta fayda var. Bu tuşta da aynı Q ile bir düşmanı spotluyormuş gibi kullanarak, ekibinizdekilere yeni emriniz için konumu gösterebilirsiniz.

    * Haritayı okuyabilen bi ekip lideri sıkışmış bir oyunu (misal; strike at karkand'daki nehir ve köprü olan kısım) rahatlıkla açar. Bunun için haritanın genişliğini avantaja çevirebilmelisiniz. Taralı alanlara oldukça yakın bir şekilde sessizce ve hızlı bi şekilde herkesin gözardı ettiği bi bayrak noktasına ilerlerken, sıkışmış olan oyunda teker teker ölüp, harita ekranında sizin yapmaya çalıştığınız açılımı gören arkadaşlarınız zaten daha siz yolu yarılamadan arkanızda spawn olmaya başlayacaklardır. Böylece hedefe vardığınızda 10 sn içinde bayrağı ele geçirecek, oyunun çehresini değiştireceksiniz.

    * Ekibinizin sahip olduğu kitler de önemlidir. 2 Spec-Ops, 2 Medic, 2 Support gayet idealdir. Bir yandan sağlık bir yandan cephane takviyeleriyle kolay kolay yıkılmaz bir özel tim oluşturabilirsiniz.

    * Üyeleriniz sizin üzerinize spawn olabileceğinden ekibin başarısı için kendinize riske etmemeli, biraz arkaplanda kalabilmelisiniz.


    Spec-Ops

    * Bana göre bir ekip lideri Spec-Ops olmalı. Böylece gizli saklı işlerinizde daha rahat edersiniz. İlk iş olarak rakip komutanın UAV ve Scan oyuncaklarını C4'lerinizle patlatın ve uzaklaşın. (Artillery No Vehicle Serverlarda olmaz) Böyle bir iş için kimse sizinle gelmek istemez. O yüzden oyun içi sesli iletişimi kullanarak üyelerinizden "ölünce support kitiyle sizin yanınızda spawn olmalarını" isteyin. Takım halinde kazanmayı bireysel puanlarına tercih eden üyeleriniz 1 dakikaya orada olacaklardır. Böylece başınıza kesin gelecek olan cephane sıkıntısını gidermiş oldunuz.

    * Ranked serverlarda sabit AA ve TOW savunma cihazları ve araçlar ve Commander oyuncaklarını patlatmak için 2 C4 yeterlidir. Ancak köprüler için 4 C4 gereklidir.

    * Bayrak çevrelerine C4lerinizi yerleştirin ve onların sizi görmeyeceği bir yerde bekleyin. Onlar bayrağı nötrlediği anda C4lerinizi patlatın. Ancak fazla uzaklaşırsanız koyduğunuz C4ler yokolur, buna dikkat!! Ayrıca 5 C4 sınırınız var ve yanınızda support desteğiyle 5ten fazla C4 koymaya kalkarsanız, ilk koyduğunuzdan itibaren diğer C4ler yokolmaya başlayacaktır. Bu yüzden 5i geçmeyin.


    Medic

    * Mantıksal olarak ekip liderinizin sağlık sorunları sizin önceliğiniz olmalı. Diğer arkadaşlarınız da önemli ancak onlar için kendinizi riske etmenize değmez. Çünkü onlar zaten 15 sn sonra yanınızda olacaktır.

    * Takım içinde puana yönelik hareket edip etmediği hemen görülen askerdir medic askeri. Ekipte arkadaşınız öldürüldüğünde arkadaşınızı şoklamadan önce düşmanı temizleyin. Aksine arkadaşınızı önce şoklarsanız 1 puan kazanırsınız ancak ikiniz de yine aynı düşman tarafından öldürüleceğinizden düşmanınıza toplamda 6 puan vermiş olursunuz. Bırakın o 2'de kalsın.

    * Sağlık paketlerinizi savaş esnasında özellikle bayrak çevrelerinde yerlere saçmaktan çekinmeyin. Zaten bu ağır savaş içinde fazla sağ kalamayacağınızdan, bırakın da geride kalanlar paketlerinizden faydalansın. Böylece olmadık zamanda gelen heal puanlarıyla hem siz mutlu olursunuz hem de canı doruk noktasına ulaşan takım elemanları.

    * Eğer şok cihazını yerde yatan arkadaşınızın göğsüne nişanlarsanız onu ayaktayken bile hayata döndürebilirsiniz.

    * Medic iken bir eliniz sürekli 3'te bulunmalı ki böylece bulunduğunuz mekanın şartlarına göre tam otomatik ile yarı otomatik arasında seri geçişler yapabilesiniz. Uzak mesafe hedeflerde silahınızı her zaman yarı otomatiğe alın, ne kadar az sektiğini göreceksiniz.

    * Çelik yeleğiniz bulunmadığından canınız fazla dayanmayabilir, ancak unutmayın siz medicsiniz. Kendi canınızı da sürekli yüksekte tutun.



    Assault

    * Silahınız dengeli olmakla birlikte altında bir de bomba atar taşıyor. Bu bomba genelde küçük araçları patlatmak için kullanılıyor fakat no vehicle serverdayız. Bu sefer Smoke Grenade sonrası bombanızı düşmanın yoğun olduğu bölgelerde vektörel açıyı hesaplayıp eğik atış hareketiyle doğru kullanabilirseniz o bayrağa takım halinde yapılacak saldırılar daha etkili olur.

    * Unlocklarınızdan G3'ü açmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Süper doğruluğa sahip. Ancak bomba atarı yok. Bunun yerine el bombası veriyor.

    * Smoke Grenade dedik. Bayrak savunması esnasında bunları doğru yerlere atabilirseniz, sonradan arkadaşlarınızın kullanacağı el bombalarıyla belli süre avantaj sağlayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki siz onları görmüyorsanız onlar da sizi görmüyor olacaktır. İş biraz da şansa kalıyor.



    AntiTank

    * No Vehicle serverda AntiTank'ın ne işi olur demeyin. Savunma konusunda en etkili kitlerdendir AntiTank. Bunun için unlock silahlarınızdan en az birini açmış olmanız gerek. DAO-12 adlı birincil unlock silahınızla yakın mesafede düşmanlarınızı rahatlıkla kevgire çevirebilirsiniz. Special Forces ek paketiniz varsa ikincil unlockunuz P90 da gerek mermi kapasitesi gerek sapma oranı düşüklüğüyle yakın ve orta mesafede en etkili silahınız olacaktır.

    * Peki füzemiz ne işe yarayacak. Füzeniz direkt isabet etmeden öldürmemesine rağmen yanınızdaki support ekibinden ağır gürültülü makineli arkadaşınızla birlikte savunduğunuz bayrağa akın eden düşmanlarınıza korku salabilir, dolaylı yollardan bayrağa gelmeye yönlendirerek yavaşlamalarını sağlayabilirsiniz. Ancak AntiTank askeri, bulundurduğu silahlar gereği açık arazilerde kesinlikle bulunmamalı.

    * Supporttan laf açılmışken, merminiz çabuk biteceğinden support kiti bulunduran arkadaşlarınızdan sürekli cephane isteyin.



    Support

    * Support kiti askeri eğer unlocklarını açmamışsanız uzak mesafe hedeflerde pek etkili değildir. Silahınız çok yüksek sapma oranına sahiptir, ancak bunu mermi kapasitesiyle telafi eder. Yere yatarak mermilerinizin sapma oranını, silahın tepmesini, silahın altında bulunan tripodu yere dayayarak ciddi derecede düşürebilirsiniz.

    * Silahınız ile çok etkili biçimde mermi yağdırabilirsiniz. Ancak silahınızın ısınmasını da dengede tutmalısınız. Bunun için düşmana belli aralıklarlarla ateş edin. Ayrıca bu davranışınız mermilerinizin sapma oranını da belli ölçüde telafi edecektir. Ayrıca uzun mesafede tekli diye tabir edilen Colt 45 tabancanıza da sarılabilirsiniz.

    * Ayrıca AntiTank ve Assault kitlerinde olduğu gibi üzerinizdeki çelik yelek, size medikal olarak bi oranda avantaj sağlar.. Ancak koşma mesafeniz kısalır. Zaten siz savunma özellikli bir kit seçmişsiniz, koşmaya ihtiyacınız da yok, olduğunuz yerden mermi yağdırın.

    * Medic'te olduğu gibi siz de cephane paketlerinizi yerlere saçmaktan çekinmeyin. Gelecek Ammunition Resupply puanlarıyla rahat ilk 5tesiniz. En azında No Vehicle bir serverda "kimin el bombasına ihtiyacı olmaz ki" diye düşünün yeter. Sonsuz el bombası kullanım imkanı dolaylı olarak sizde.


    Engineer

    * No Vehicle serverlarda araç bulunmuyor. Dolayısıyla size sadece Commander oyuncaklarını onarmak kalıyor. Haritanızda sürekli gözünüz bu gereçlerde olmalı. Takım halinde kazanmanız açısından bu oyuncakların önemine Commander kısmında değindim.

    * Sahip olduğunuz pompalının nimetlerinden fazlasıyla yararlanın. Pinginiz de iyiyse yakın mesafe hedeflerde tek seferde düşmanı öldürebilirsiniz. Kalabalık serverlarda Engineer önermem.

    * Mayınlarınızı bayrak çevrelerine ve düşmanın depar atarak geçme olasılığı yüksek olan köşelere bırakın. Çoğu dikkatsiz oyuncuyu oltaya gelecektir.

    * Bir Engineer olarak düşmanın koyduğu mayın ve claymore'ları etkisiz hale getirebileceğinizi unutmayın.

    * Etrafa sürekli fake mayınlar bırakın. Kolay görülecek bir yerde olsunlar. Az ileriye de rahat görülemeyecek şekilde asıl mayınları. Fake mayınlar dikkatlice geçen düşman asıl mayınlara dikkatsizce basabilecektir.


    Sniper

    * Bir Sniper tek başına da iş yapabilir fakat 2 kişi takılmasında fayda var. Ayrıca bu iki kişi bir takım kurmalı ki Commander'dan supple drop gibi ihtiyaçlarını rahatça tedarik edebilsinler.

    * Eğer çatıdaysanız arka tarafınızın açıkta kalmamasına (gökyüzü yüzünden farkedilme olasılığına) dikkat edin. Çatıdaki, güneş enerjisi paneli, duvar gibi kısımları sürekli arkanıza alın.

    * Vurmaya çalıştığınız her düşman için attığınız her kurşun etrafa ışık saçacağından (dinamic light) yerinizi belli etmeniz olası. Bu yüzden düşman topluluğunun yüzü size dönükken bi mermi bile sıkmayın derim. Kendinize güveniyorsanız, siz bilirsiniz.

    * Sürekli savaş alanını uzaktan ve(ya) yüksekten seyredeceğinizden düşmanları spotlamaktan çekinmeyin. Bu takımınız için oldukça faydalı.

    * Hedeflerinizin kitlerine göre öncelik sırası belirleyin. AntiTank, Assault, Support kitlerinde çelik yelek bulunduğunu sürekli aklınızın köşesinde tutun. Ayrıca yaralı olan düşmanlarınız öncelik sırasında en önde gelmeli.

    * Cebinizdeki Claymore'ları sürekli kullanın. Binaların köşelerine, çatıdaysanız merdiven başına Claymore'larınızı koyun. Cephane desteğiyle 2den fazla kullanmanız halinde ilk koyduğunuzdan itibaren Claymore'lar yok olmaya başlayacaktır, dikkat edin.

    * El bombalarınız yerinizi belli edeceğinden kullanmamanızda fayda var. Ancak kullanacaksanız da size ulaşılabilecek yerlere Claymore koyarsanız el bombası ile sizi birinin görmesini sağlayıp düşmanı Claymore'lara hedef yapabilirsiniz.

    * Yakın mesafeden düşman geçiyorsa yere yatıp susturuculu tabancanıza sarılıp bekleyin. Düşman geçince ister tabanca ister bıçakla arkadan işini bitirin.

    * Mermilerinizin hedefe varış süresi olduğunu ve yerçekiminden etkilenebildiğini unutmayın. Bu yüzden hedefin uzaklığına göre hedefin çok az üstüne, koşuyorsa da biraz önüne nişanlarsanız, düşmanı kafadan indirebilirsiniz.

    * Oyunda gizleneceğiniz yerleri iyi belirleyin. Bazı otlar iki boyutlu kaplamadan ibaretken, bazıları 3 boyutlu. Burada 2 boyutlu olanlar daha iyi gizlenmenizi sağlar, yeterince hareketsiz kalırsanız içine uzun süre rahatlıkla iyice gömülebilirsiniz. Çevreye Claymore tedbirlerini unutmuyoruz tabi ki...




    Genel Notlar:

    * Bunun bir takım oyunu olduğunu unutmayın. Yalnız başınıza oynamanız ezilmenize neden olur.

    * Etrafta koşturan düşmanlar göreceksiniz, belki o da sizin kadar iyi bir ekip lideridir. Dolayısıyla onu spotlamanız, gerçekleştirmeye çalıştığı hedeften onu bir adım da olsa uzaklaştırır.

    * Kesinlikle TeamSpeak kullanımına özen gösterin. Bu iş için sıkı bir kulaklıklı mikrofon edinin.

    * Eğer Medic kitine sahip değilseniz ve ölmekte olan birini görürseniz hemen yanına gidin, eğer onun kiti Medicse, G tuşu ile hemen kapıp arkadaşınızı şoklayın. Takımınız için böyle kit takasları yapabilmelisiniz.

    * Lider iken ölmüşseniz, ekipten ayrılıp tekrar girerseniz, ekibinizdeki yeni liderin yanında spawn olablirsiniz.

    * Server kurallarını Loading ekranında dikkatlice okuyun. Bazı serverların koyduğu kurallar bazı serverlarda olmayabiliyor.

    Örneğin BunnyHopping

    Böyle bir hareket birçok serverda kicklenme sebebi.

    * Önce ateş etmeye başlayıp sonra zıplarsanız havada da ateş etmeye devam edersiniz. Düşmanla karşı karşıya kaldığınız anlarda bunu aklınızın köşesinde bulundurmak önemli.

    * Yerde yuvarlanma hareketi de uzak hedef olduğunuz anlarda oldukça faydalı olacaktır. Bunun için; ateş ederken yatıp sola veya sağa kayarsanız başarılı olursunuz. Zor görünmesine karşın alışınca sorun olmayacaktır.

    Alıntıdır







  • güzel yazı.
    az mı takım liderliği yaptım bf2 de
    keşke bf 3 te de commanderlik takımliderliği falan olsa



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GATIRCAN -- 6 Haziran 2011; 16:47:49 >
  • Harimka çok beğendim bu hoplamayı bizim sv de çok yapıyolar ama kicklemiyolar.Klavyen dert görmesin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: medic61

    Harimka çok beğendim bu hoplamayı bizim sv de çok yapıyolar ama kicklemiyolar.Klavyen dert görmesin


    Zaten orada her serverda kicklenir yazmıyorki.
  • uav ve havan topunu kulllanmayı beceremedım sıngl. playerda nıe acaba ?
  • Commander'lığa başvurduktan sonra page up'a basacaksınız yazı çıktığı an.Ve commandersiniz şimdi caps lock'a basın ve orda artilery uav scan supplies hepsi var.Artilery no vehicle serverlarda olmaz.
  • ARKADAŞLAR BENDE UAV ARTİELERY GİBİ KOMUTLAR ÇALIŞMIYOR NASIL ÇALIŞTIRABİLKİRİM.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.