Şimdi Ara

Batık krediler 142 milyar liraya ulaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Geçen yıl yaşanan döviz şokundan sonra para piyasalarında yaşanan istikrarsızlık vatandaşın ödediği faizi zirveye taşırken, batık krediler de 142 milyar liraya ulaştı. Rapora göre; vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 1 Ocak-22 Kasım 2019 tarihleri arasında toplam 51.3 milyar lira artarak 569.5 milyar lirayla yeni bir rekor kırdı.

    CHP Meclis Grubu'nun hazırladığı rapor bir yıldan uzun bir süredir devam eden ekonomik kriz dolayısıyla vatandaşın TL'ye olan güvenin sarsıldığını, tasarruflarını güvence almak için dövize yöneldiğini bir kez daha gösterdi. Raporda, geçen yıl yaşanan kur şokundan sonra kredi faizlerindeki hızlı yükselişin etkisiyle vatandaşın daha fazla faiz ödediğini gösterdi. Rapor, gelir dengesi bozulan vatandaşın kredilere yüklenerek ayakta kalmaya çabaladığını da ortaya çıkardı.

    Bankacılık sistemine olan borçları son aylarda yeniden hızla artmaya başlayan vatandaşların, tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bankalara ilk 10 aylık döneminde ödediği faiz 64.4 milyar liraya ulaştı.

    Vatandaş, AKP döneminde (2003-Ekim 2019) ise bankalara toplam 511.2 milyar lira faiz ödedi. CHP Meclis Grubu'nun hazırladığı rapora göre, zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler 48.7 milyar lira artışla 26 Kasım itibarıyla 142 milyar liraya ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Kredi stokunun yüzde 8.2 oranında arttığı bir dönemde batık kredilerdeki artış oranı yüzde 52'yi buldu. Batık kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 5.5 oldu.

    KOBİ'LERİN BATIK KREDİLERİ

    Raporda şu belirlemelere yer verildi:

    Bankacılık sektöründe giderek derinleşen batık kredi sorununun önemli bir kısmı KOBİ'lerden kaynaklanıyor. Bankacılık sektörünün son dönemde yeterince yeni kredi kullandırmadığı KOBİ'lerin kredi borcu bu yılın ilk 10 aylık döneminde 4.2 milyar lira azalarak 608.2 milyar liraya geriledi. KOBİ'lerin batık kredileri ise 15.6 milyar liralık artışla 58 milyar liraya kadar tırmandı.

    1 Ocak-26 Kasım 2019 arasında bankalardaki (bankalararası mevduat hariç) toplam mevduat 421 milyar lira (yüzde 20.6) artarak 2 trilyon 466 milyar liraya yükseldi.

    TL MEVDUAT 1.2 TRİLYON

    Bu dönemde TL cinsinden mevduatlar 151 milyar lira artarak 1 trilyon 202 milyar liraya yükselirken, döviz cinsinden mevduatlar ise 270 milyar lira artarak 1 trilyon 263 milyar liraya (220.9 milyar dolara) çıktı. Döviz mevduatlarında dolar cinsinden artış ise 31.5 milyar dolar oldu. Mevduattaki dolarizasyon oranı ise yüzde 51.2 olarak gerçekleşti. Diğer bir ifadeyle bankalardaki mevduatın yarısından fazlasını yabancı para cinsinden açılmış mevduatlar oluşturdu.
    Vatandaşın borcu 569.5 milyar lira

    CHP Meclis Grubu'nun hazırladığı rapora göre vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 1 Ocak-22 Kasım 2019 tarihleri arasında toplam 51.3 milyar lira artarak 569.5 milyar lirayla yeni bir rekor kırdı. Bu artışın 4 milyar liralık kısmı son bir haftada yaşandı. Vatandaşın takibe alınan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 2.9 milyar lira daha artarak 22 Kasım 2019 itibariyle 21.6 milyar lira oldu.
    https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/vatandas-faize-511-milyar-tl-odedi-5492709/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Barracud@ -- 6 Aralık 2019; 9:28:21 >







  • Takipte ki krediler 70-80 milyar Tl artmış.

    Mevduatlar 421 milyar tl artmış.

    Gelir seviyesi üst olanlar servetini artırmış.

    Gelir seviyesi alt olanlar parası erimiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 6 Aralık 2019; 10:32:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • boşverin ya battı balık yan gider
  • Geçen yıl 80000 civarında borcum vardı, kredi kartları da hep dolu olurdu, limitim 15 bin. Bu sene 15 binin altında bir borcum var, kredi kartı borcum hemen hemen sıfırlandı.
    Şirkete son toplu stok girişi Eylül 2018, sonrasında hep ufak tefek alımlar yapmışız.
    Yani borcu kapatmak için cepten yedik. Sigortayı da bir senedir yatiramadik, stok da bitti. Sanırım dükkanı açtığım güne geri dönüyorum 😄😄

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Nolucak devran böyle dönüyor işte.Adam borcunu ödemiyor banka gene kredi veriyor gene veriyir elleri mahkum çünkü ama biyere kadar biyerde patlayacak ve tamamen çökücek bu sistem.Ben alıyorun asgari ücret beni 4 tane banka aradı kredk ve kredi satmak için diorumki benim gelirim asgari ücret bana birtane kredi kartı yetiyor oda bütün limit dolu zaten yani insanlara satış yapıyoralar ama insanlar bunları ödemiyor devletin buna el atması lazım ama devlet bu değirmeni bu şekilde döndürüyor.Bu ekonomide Merkez Bankası başkanını değiştirip zorla faizleri indirdi ne için vatandaş kredi çeksn daha çok borçlansın ki değirmen dönsün bir şekilde!

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu konuyu okurken DH reklamı,faizi bu milletin iliklerine kadar işlettiler.


    Batık krediler 142 milyar liraya ulaştı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha bunlar buz daginin gorunen kismi. Kredi cekip odeyemeyenlerin borclu olduklari da gun gelecek kredisini odeyemeyecek ve bu miktar hizlana hizlana arta atra bir nevi "Snow ball effect" gibi buyuyecek.
  • bunlar batanlar daha siz bide yapilandirilanlar yada vadesi temdit edilen sorunlu kredilere baksaniz, bu rakam komik gelir. Suan bir cok batik statulu kredi bi sekilde banka bilanco ve rasyolarini olumsuz etkilemesi icin canli kredi olarak tutulmaya calisiyor. Yani kisaca durum daha vahim, ozellille ticari tarafta.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • frodo nolcak bu ülkenin hali insanlar batık içinde, akape öder mi dersin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.