Şimdi Ara

BAŞÖRTÜSÜ HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ (ÜNİVERSİTELERDE!) (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
174
Cevap
0
Favori
4.604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Deep Impact

laiklik devletin din işlerine karışmaması değil midir ?

Asıl önemli kısmı, DİNİN DEVLET İŞLERİNE KARIŞMAMASIdır
  • quote:

Orjinalden alıntı: Orochinagi

quote:

Asıl önemli kısmı, DİNİN DEVLET İŞLERİNE KARIŞMAMASIdır

bu durumda devlet memurlarına dinini yaşatmamalı mı ?

mesela bayanlar dinen örtülmesi emredilen saçlarını örtmemeli mi ?

o zaman memur erkeklere de cuma günü cuma namazını yasaklasınlar.

devlet huzur ortamı sağlaması gerekirken böyle uygulamalar ile huzur ortamı olabilir mi ?
  • Arkadaşım Kur'an'da "mahrem yerlerinizi örtün" der, ayrıca bir emir de değildir bu, yine Allah ile kul arasındaki bir durumdur.

"Mahrem yer" ibaresinden "saç" anlayan zihniyete nasıl laf anlatılır ki? Saça bakıp tahrik nasıl olunur, örtülmemiş saç nasıl olur da haram olur, bu ne gericiliktir aklım almıyor.

Madem saçtan tahrik olunuyor, o halde biz erkekler de kapatalım saçlarımızı, bizler de türban takalım! Erkekler tahrik olabiliyorsa pekala kadınlar da bir erkeğin saçlarını görünce "Ne yakışıklı adammış" diye tahrik olabilir, onlarınki de nefs, onlarınki de irade!

Cidden soruyorum, erkekler saçtan tahrik olduğu için kadınlar kapanmalıysa, kadınlar saçtan tahrik oluyorken erkekler de kapanmamalı mı?

- - -

Ayrıyeten aklıma gelmişken, bazı arkadaşlar diyor ki; "Boyunlarında haçla, veya Che t-shirtleriyle okula girebiliyorlar da, neden türbanla girilmiyor .."

Cevabı basit, sen de boynundaki arapça Allah yazısıyla, veya parmağındaki yüzükle üniversiteye girebilirsin. Kimse buna karışmıyor ki. Ama türban farklı bir olay. Diğer dinlerde böyle bir olay olmadığı için örnek bile veremiyorum, ama bir kızın rahibe elbiseleriyle koleje girmesi gibi bir şey oluyor bu durum.

- - -

Bir de türban ile başörtüsünü aynı şeymiş gibi göstermeye çalışıp ta, "Anneleriniz, nineneleriniz de takmıyor mu .." demeyin boş yere, tartışmanın tamamen dışındaymışsınız gibi bilgisiz görünüyorsunuz bu durumda. Benim anneannem de başörtüsü takıyor, velakin bu örtü türban değil, yazmadır. Anadoluda binyıllardır kullanılan bir giysidir bu, kazaktan hırkadan farkı yoktur, dini veya siyasi bir niteliği yoktur, saçları tozdan topraktan güneşten korumak amacıyla takılır.

Bunun yanında, altındaki kot pantolonu kendine 2 beden küçük olan, yüzündeki kat kat boyaya rağmen türban takan genç kızlarımız, acaba kafasındaki bez parçasının asıl dikkat çekici yeri olan kalçalarını da örtebildiğini mi sanıyor, yoksa türbanını çok sıkı bağlamış ta beynine oksijen mi gitmiyor, oldum olası merak etmişimdir.. İşte bu tür manzaralar, türbanı asıl isteyenin hanım kızlarımız değil, çevrelerindeki erkekler olduğunu ispatlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darkness -- 14 Şubat 2008; 20:16:42 >

• quote:

Arkadaşım Kur'an'da "mahrem yerlerinizi örtün" der, ayrıca bir emir de değildir bu, yine Allah ile kul arasındaki bir durumdur.

"Mahrem yer" ibaresinden "saç" anlayan zihniyete nasıl laf anlatılır ki? Saça bakıp tahrik nasıl olunur, örtülmemiş saç nasıl olur da haram olur, bu ne gericiliktir aklım almıyor.

Madem saçtan tahrik olunuyor, o halde biz erkekler de kapatalım saçlarımızı, bizler de türban takalım! Erkekler tahrik olabiliyorsa pekala kadınlar da bir erkeğin saçlarını görünce "Ne yakışıklı adammış" diye tahrik olabilir, onlarınki de nefs, onlarınki de irade!

Cidden soruyorum, erkekler saçtan tahrik olduğu için kadınlar kapanmalıysa, kadınlar saçtan tahrik oluyorken erkekler de kapanmamalı mı?

bilmediğiniz konularda yorum yapmadan önce bilgi edinmeniz gerekmez mi ?

• Ben bilmem gerekeni biliyorum.

İlle de şeriat isteyenler Arabistan'a doğru yola koyulmalıdır.
  • quote:

Arkadaşım Kur'an'da "mahrem yerlerinizi örtün" der, ayrıca bir emir de değildir bu, yine Allah ile kul arasındaki bir durumdur.

- - -

Ayrıyeten aklıma gelmişken, bazı arkadaşlar diyor ki; "Boyunlarında haçla, veya Che t-shirtleriyle okula girebiliyorlar da, neden türbanla girilmiyor .."

Cevabı basit, sen de boynundaki arapça Allah yazısıyla, veya parmağındaki yüzükle üniversiteye girebilirsin. Kimse buna karışmıyor ki. Ama türban farklı bir olay. Diğer dinlerde böyle bir olay olmadığı için örnek bile veremiyorum, ama bir kızın rahibe elbiseleriyle koleje girmesi gibi bir şey oluyor bu durum.

- - -

Bir de türban ile başörtüsünü aynı şeymiş gibi göstermeye çalışıp ta, "Anneleriniz, nineneleriniz de takmıyor mu .." demeyin boş yere, tartışmanın tamamen dışındaymışsınız gibi bilgisiz görünüyorsunuz bu durumda. Benim anneannem de başörtüsü takıyor, velakin bu örtü türban değil, yazmadır. Anadoluda binyıllardır kullanılan bir giysidir bu, kazaktan hırkadan farkı yoktur, dini veya siyasi bir niteliği yoktur, saçları tozdan topraktan güneşten korumak amacıyla takılır.

Bunun yanında, altındaki kot pantolonu kendine 2 beden küçük olan, yüzündeki kat kat boyaya rağmen türban takan genç kızlarımız, acaba kafasındaki bez parçasının asıl dikkat çekici yeri olan kalçalarını da örtebildiğini mi sanıyor, yoksa türbanını çok sıkı bağlamış ta beynine oksijen mi gitmiyor, oldum olası merak etmişimdir.. İşte bu tür manzaralar, türbanı asıl isteyenin hanım kızlarımız değil, çevrelerindeki erkekler olduğunu ispatlıyor.

Konudan uzak bi yorum olucak ama; kadınlar saçtan erkeklere göre daha çok tahrik oluyor. Erkekler sadece yatağın üstünde açılmış saçlara tahrik olurken (yani sevişirken) kadınlar normal durumlarda da erkeklerin saçıyla oynamayı falan çok seviyorlar. Saçlarım çok güzeldir, en son dazlaktım şimdi yine uzunca, yumuşak ince telli. Bende mi kapansam naapsam Türbanıda nerden bulucaz, ailede türban takan yok, başörtüsü kullanan anneannem falan var ondan alırım artık Bu arada hala türban=başörtüsü yapılmaya çalışılıyor. Benim mesajlarıma kızmışlar baya bi, ne güzel kızsınlar diye yazdım zaten Bu arada konu ile yine alakasız ama elimde çok güzel az kullanılmış çeşitli büyüklüklerde fanlar var, ucuz bi fiyattan satıcam, ilginenler ilgilensin

• İlahiyat üzerine uzmanlaşan bir arkadaşımıza başörtüsünün nedenini sorduğumda; bana bunun Allah' ın emri olduğunu ve emirlerinin nedenini belirtmenin ise sadece Allah' ın iradesinde olduğunu söyledi.

Kuran da edep yerlerinizi örtün diyor. Saçınızı başınızı örtün demiyor. Kutsal kitapta ne yazdığını bile anlayamadan, nedenini sorgulamadan kapananlar var.

Bir insan nasıl saçını örterek ibadet edebilir arkadaşlar, biriniz çıksın desin ki saç örtmekle şöyle ibadet edilir.
    Oruç tutmak ibadet olabilir, aç olan insanların hallinden anlarsınız, namaz kılarak ibadet edersiniz kendinizi Allah katına ulaştırır ve psikolojik doyuma ulaşırsınız, namaz da bir meditasyondur aslında. Kutsal mekanları gezerek ibadet edebilirsiniz. Bakınız gerçekten hepsinin büyük anlamları var. Ama birisi çıksın desin ki Allah şu nedenden dolayı kadınlar başını erkekler bilmem neresini kapatsın demiştir.

Bu resmen insanları kandırmaktır. Zorla siyaset haline getirilmiş bir malzemedir. En kolay bu yolla siyaset yapılır. Namazı, orucu tespit edemezsiniz ama başörtüsü kafada zaten. Yazık değil mi kadınlarımızı siyasi oyunlara alet etmek! Parti adı vermiyorum, her kim bunu yaparsa insanların dini duygularını sömüren birer kan emiciden farksızdır.

Bu madem çok büyük bir sorumluluktu da neden diğer ilahi dinlerde bu emredilmiyor. Onlar saçlarını örtmedikleri için günahkar mı oluyorlar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Relusion -- 14 Şubat 2008; 20:49:27 >

• quote:

Orjinalden alıntı: korver

Gerçek olan bir şey var ister türbanlı ister türbansız olsun hepimiz insanız ve bu tür gerilimler karşında çok yıpranıyoruz. Birbirimizden çok zıt kutuplarda görüşleri savunduğumuz için ayrılıyoruz, kopuyoruz. Veya bilerek birileri bizi ayırmaya çalışıyor.

Sanırım hemfikir olduğumuz bir paragraf. Kesinlikle katılıyorum...
  • İmzanda The King Of Fighters'tan K Dash'i görüyorum Mutlucuk Favorimdir.
  • sn. korver ;

Allah'ın emrinde sebep aramak anlamsızdır. Emrin kendisini değil de sadece sebebini sorguluyorsanız ayrı tabi. Ama çıkıp da "yav bunun bi yararı yok ki, ne saçma emir, Allah niye emretmiş bunu ?" diyemezsiniz.

Ayrıca; Allah sadece saçınızı kapatın demiyor dikkat ederseniz, "el, ayak ve yüzünüz hariç örtünün" diyor.

Bu arada fetva vermeyi bırakalım biz değil de bu ülkenin Diyanet İşleri Başkanlığı yapsın.

Ve bakın o başkanlığın başkanı sn Ali Bardakoğlu NTV'deki roportajında ne demiş :

"Başörtüsü dinî bir gerekliliktir. Biz İslam'ın açık bilgisini insanlara söyleriz. Yapıp yapmamak insanların kendi tercihidir."

Diğer ilahi dinlerin tahrif olduğunu da hatırlatmak isterim.
  • @ Defuser

Dediklerinize katılıyorum, zira inançlı olan kimse bu emirleri sorgulamadan alır.

Yalnız bunun nedeni ne olabilir diye hiç düşünmediniz mi, en azından kendi kendinize bir muhakeme yapmadınız mı? Ben kaynağı ne olursa olsun hiçbir bilgiyi sorgulamadan almam, alacağım bilginin bir yararı olmalı ve neden sorusuna makul bir cevap vermelidir. Lakin kapanmanın insan için yararı nedir?

En azından bir defaya mahsus düşünelim, çok zor değil.
  • Bir Erzurum muhabbeti almış başını gidiyor.

20 yaşına kadar Erzurum'da kaldım. Memleketimdir benim... Üniversiteyi de Erzurum'da Atatürk Üniversitesi'nde okudum. Bir kaç senelik öğrenci ve memuriyet hayatınızla bir şehir ve halkı hakkında bu kadar kesin yargılara varamazsınız. Üniversitedeki ortamı diyorsanız eğer malum; tüm üniversitelerdeki reis ortamı orada da var. Sözde düzeni sağlamak için düzensizlikten başka bir şeye yaramayan ibrikçiler orada da var...

Lakin halk böyle değil... Yani halkın damarına basmazsanız böyle olmuyorlar... Önce Anadoluyu, anadolu insanını anlayın lütfen. Avrupai özentilerle aklı bir karış havada cool gençlerin barınacağı, serserilik yapacağı şehir değildir Erzurum...
  • quote:

başka ülkelerde laiklik darbe mi almaktadır ?

devlet eliyle dini kontrol ederken laiklik darbe almıyor da zaten halkının bayanlarının yarısından fazlasının örttüğü örtüyü memurken de örtmesinde mi darbe alıyor ?

Esasında haklısınız.
    O zaman bu aydın yaklaşımınızla size şunu sorayım; "Diyanet işleride kapatılmalı değil mi?"

Devletin dinle ne gibi bir işi var?

Biliyorsunuz hem dünyanın parası gidiyor diyanet işlerine.
    Bir çok bakanlıktan daha fazla bütçesi var.
    ( Kültür Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Bayındırlık, Dışişleri, Enerji, Sanayi Bakanlığı ...vs )
  • Kapanmanın insan için yararı mı ? O benim işim değil şimdilik, bilimsel açıdan bir kanıt istiyorsanız şayet.
    Lakin diyorum ki, sebep olmadığı için buna gereksiz demek yanlıştır.

Bu arada "namaz oruç tespit edemiyorsunuz, bunla tespit edeceksiniz" diye bir yaklaşımda bulunmuşsunuz. Bu son derece yanlıştır, hükümet veya herhangi bir insan niye inanan inanmayan diye ayırsın ki ? Zaten alır karşınıza konuşursanız ne olduğu ortaya çıkar. Bunun için başı açık mı kapalı mı bakmaya gerek yok.
  • Demokrasi nedir?

Bana demokrasinin anlamını hakkıyla verebilecek var mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Raskolnikov

Erzurum dediniz demek ben erzurumda öğrenciyim . Yaşayışı geçtim düşünceye bile tahammulun olmadığı bu yer için güzel güzel yazılar yazıyoruz bakıyorumda.Ramazanda Hiç bir yerin açık olmadığı bu yerde yemek yiyebilmenin tek yolunun üniversite hastanesinin kantini olduğunu öğrenene kadar kafayı duvarlara vurmuştum.O kadar özgür ki bu yer herhangi bir fakültenin kantinde kek yemeye kalktığınızda( keki sevmem ama yiyecek başka bir şeyde yok) üstüne dayak ikramlarıda var.Ha kızları bile dövebilen bir zihniyet aynı zamanda özel durumda dinlemiyorlar.Şimdi hemen cevap gelir birkaç kendini bilmezin yaptıklarını neden tüm şehre malediyorsun.Peki bu şehir tasvip etmiyorsa bu olanları ramazanda oruç tutmayan birey için en temel hakkını yani beslenme hakkını neden gaspediyorlar.Kılıçoğlunuda bilir erzurumu bilen bu pastanede üst katda olanlarada müdahil oluyordur bunlar höyyttt elini tutma caiz değil.Ha buraya nerden geldim 2 pohça alıp bir kenarda yeme isteğimi servis yapmıyoruz diye geri çevirdilerde ordan.Bu erzurumun en lüks pastanesinde oluyor.Neden vermiyorlar kendi yobazlıklarının ötesinde mahalle baskısından o bir kaç kendini bilmez nasıl oluyorsa bütün şehri avucuna alabiliyor.Üniversite yemek çıkarmıyor öğlen ramazanda zaten belirtmeme gerek yok.

her kültürün, dolayısıyla her şehrin kendine özgü ahlaki yapısı vardır.ona bakarsan ben bursada oturuyorum genel olarak muhafazakar bir şehir görünümünde olsada millet sokaklarda "sevişiyor".ramazanda hemen hemen bütün lokantalar açık...
    tabiki ben erzurumdaki adam dövenleri tasvip etmiyorum kesinlikle şiddet çok yanlış ama yok lokanta açık olmaz, yok yemek yiyorum gözle taciz ediyorlar, yok sevgilimle oturamıyorum...bir söz vardır "ya bu deveyi güdersin ya bu diyardan gidersin" memleket 81 il erzurumun ahlaki yapısına ayak uyduramıyorsan orada okumak zorunda değilsin.yok ben böyleyim kimse bana karşmasın dersen o kadar uzun boylu değil git evinde yap napıcaksan kamuya açık alanlarda milletinde huzurunu kaçıramazsın

• Sayın @ Defuser lütfen bu konu hakkında daha önce yazmış olduğum yorumları da okuyunuz. Anlatmak istediğim inanan inanmayan ayrımının yapılması değil. A, B, veya C partileri tarafından insanların dini duygularının bir şekilde sömürülmesidir. Bu sömürü için de en uygun olan aracın türban veya başörtüsü üzerinden yapılmasıdır.

Ben gereksiz olduğu düşünüyorum, bir insanın başını kapatmasının son derece anlamsız olduğunu ve böyle bir ibadetin insanlara yarardan çok zararı olduğu kanaatindeyim. Kapanan kardeşlerimiz güneş ışığından mahrum kaldıklarından tenlerinde beyazlama dahi oluyor ve yüzleri genelde soluk görünüyor.

Dediğiniz gibi konuşmakla da bu anlaşılabilir ama türban varken bir insanın dini görüşlerini anlamak zor bir iş değil, ne de olsa başta duruyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: onlyone
    ... yok yemek yiyorum gözle taciz ediyorlar, yok sevgilimle oturamıyorum...bir söz vardır "ya bu deveyi güdersin ya bu diyardan gidersin" ...

Oh ne güzel bir çözüm.
    O zaman her ile uygun ahlak kuralları asalım şehir girişine...

Böyle mantık mı olur!
    Sanki millet parklarda sevişmek istiyor. :D

Yemek yiyecek yer istiyor. Çok mu şey!
    Eminim şehir baskısı olmasa bir çok dükkan sahibi oruç tutsa dahi dükkanını açacaktır.

Her ile bir üniversite lazım gerçekten. Açıldıkları şehiri değiştiriyorlar.
  • Osmanlı'yı hep anıyoruz ya, yine değinmeden geçemeyeceğim. Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti'nden çok daha özgürlüğe saygılı idi. Bir defa bir imparatorluktu. Siz zannediyor musunuz ki Osmanlı elinde olan muazzam coğrafya şuan bizde olsa, bizim eskilerin çeyreği kadar sağlam otorite kurabiliriz. Hayır. Biz daha Anadolu'daki müthiş hoşgörülü, başörtü takana takmayana, kürde, laza, göçmene(bu çeşitlilik bitmez bizim vatanımızda)... sadece insan gözüyle bakan insanımızı bile doğru dürüst yönetemiyoruz. Nerde kaldı çölün asabi insanını, ne bileyim, kafkas insanını, balkan insanını yönetmek. Bizim ufkumuz çok daraldı dostlar. Osmanlı'da kimse herhangi bir baskı altında değildi. Hiç mi duymadılar acaba Sadabad'da yaşanan aşkları? Yobaz deniyor Osmanlı'ya, eski devletimizde başı açık olan birine ters bir hareket yapanı yamulturdu millet. Daha doğrusu kimse kimseye karışamazdı.

Tartışma nedir? Türban. Türban nedir? Başörtüsüne takanların kullandığı bir terim. Başörtüsü değil de türban takan kişiler, hac dönüşü havalimanlarındaki freeshoplardan koli koli ucuz viski alan bir avuç zevat sadece.

İlk 500 üniversitede adımız geçmiyormuş. Bu halde girecek değiliz herhalde o listeye. O listede acaba bir tane başörtüsü sorunu yaşayan üniversite var mı? Ben de üniversite öğrencisiyim. Bir devlet üniversitesinde okudum, şimdi özel bir üniversitedeyim. Ben sınıfımdaki ve diğer yakın sınıflardaki hangi kızların başörtüsü taktığını biliyorum. Hiçbiriyle bir sorunum yok. Daha doğrusu biraz aklı olan herkes biliyor bunu ve kimse bir sorun yaşamıyor. Bazı üniversitelere kapalı kızlar girdi. ne oldu? Adam mı bıçakladılar, derslerin akışı mı bozuldu, isyan mı çıktı, terör mü esti? Ne oldu? Hiç.

Benim kız arkadaşım açık. Çok samimi kapalı arkadaşları var. Bana sürekli fiziğin bir konusunda yardımcı olan kapalı bir arkadaşım gibi, benden çok daha zeki ve çalışkan bir sürü kapalı kız var. Yazık değil mi onlara. Bu yasaklar nereye kadar?

Ah Atatürk! Çok değil, bir hafta kalksan yerinden de şu bizimkileri bir hali yola koysan. Muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmamız gerekirken, bunu nasıl başarırız diye düşünecekken, uğraştıımız konulara bak. Laiklik denen düzenin menşei Fransa değil mi? Laiklik en iyi haliyle orada uygulanmıyor mu? Benim bir sürü akrabam var Avrupa'da. Anlatıyorlar, gerçi onların anlatmasına gerek yok, biliyoruz. Avrupada yok böyle bir saçmalık. Fransa'da başörtülü okuyanlar laiklik için tehlikedir desen, güler millet, ama ağzıyla değil tabi.

Anayasa diye yırtınanlar İngiltere'de, demokrasinin beşiği olan ülkede yazılı bir anayasa olmadığını bilirler de anlayamazlar işte.

Sonunda kız arkadaşımı alıp Hong Kong'a kaçacağım gibime geliyor. Bayılıyorum oraya. Hiç değil aptalca tartışmalar yok. Gazete manşetleri ülkeyi bölmeye çalışmaz. Bizim zeyneple kurbağa yeyip yaşarız mutlu bir şekilde. Burada yaşayıp kafayı yemekten iyidir. Geçen, inadına ben de kapansam mı dedi Zeynep. Kapan anasını satayım dedim. Ben de uyuzluğuna iki karış sakal bırakayım bari.

Tabi Hong Kong'a gidince teknik bilgim de benimle gelecek. Nah veririm kendi insanına saygısı olmayan ve bu yüzden batmaya mahkum devlete projelerimi. Kimse kusura bakmasın. Ülkeme canım feda ama ülkem de bana hiç değilse başımı kapatarak yaşama hakkı verecek. İlla başörtüsü değil, ben asıl başka yasaklara yanıyorum. Yasaklarla sıkıldıkça kayar gider insan sabun misali.

Hadi başörtülüler terörist diyelim de, üniversitede araştırma yapmak da niye yasak anlamıyorum. Ha resmi yasak yok ama...Yapın da görelim bakalım, kaç kuruşluk erkeksiniz.

• quote:

Orjinalden alıntı: Mutlucuk

Demokrasi nedir?

Bana demokrasinin anlamını hakkıyla verebilecek var mı?

Bence en güzel cevap:

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.