Şimdi Ara

Başlangıç için full - frame çok mühim mi ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar iyi günler. Ben ilk Dslr makinamı almayı düşünüyorum. Ek aksesurlar ile pahalı geleceğine eminim. Canon ve Nikon arasında kaldım bir de lakin ff olduğu zaman bütçemi aşıyor. Yine de almalı mıyım yoksa çok zorlamadan crop sensor yeterli mi ? Teşekkürler..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • FF'yi geç , APS-C'yi bile geç m43 sensörlü makinalar ile de profesyonel işler yapan çok var. Araştırmadım ama muhakkak 1" sensörlülerle bile yeri geldi mi kullanıp da profesyonel işler yapanlar vardır. Burada FF ancak kişinin detayda çok özel ihtiyaçları var ise alınması gerekli mi bakılacak bir şeydir. Yoksa direk ezberden, duyulanlardan dolayı "Bunun gideceği yer FF'dir ben bari en baştan FF ile başlıyim" gibi bir şey yok. Hiç FF'yi kullanmadan da fotoğrafçılık alanında gerek teknik ve gerekse sanatsal, gerek profesyonel ve gerekse ticari(ki bu da bir manda profesyonel oluyor) ve gerekse hobi olarak her işinizi görebilirsiniz.

    Geleceğe dönük de düşünerek kendinize uygun bir sisteme ait bir modeli seçersiniz. Burada detaylar işte ne bileyim kişi vardır hayali "kuş fotoğrafları çekmek" buna göre sınıfında kimi özellikleri nedeni ile öne çıkan modeller vardır. Kişi vardır özellikle böcek makroları çekmek alanında çalışmak ister buna göre lensleri ve gövde yetenekleri olarak sistem/modeller vardır. Bunlar için FF gerekir gibi algılanmsın, sadece bu tür çekimler için yeteneği bu alanda geliştirilmiş gövde ve lensler vardır onlar tercih edilir.

    "Yok ben amatörüm ama kim bilir, belki ileride şunu-bunu da çekerim" gibi ilerisi net tahmin edilemeyen durumlarda markanın sunduğu sistem (FF, APS-C, m43, 1" vs.) genel olarak incelenebilir. Burada lens çeşitliliği, lens+gövde fiyatları, 2. el pazarı göz önüne alınmalı. Mesela 2.elde Samsung NX'ler bulunur belki ama geçen yıl piyasadan çekilen bir marka.

    FF sürekli her durumdabütçe zorlayabilecek bir sistem tercihi olur. Dolayısı ile geniş fotoğrafçılık alanında bütçe engeli sebepli ekipman sıkıntısı ile tecrübe sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Daha ekonomik sistemlerin tercih edilmesi bence kişiye fotoğrafçılık alanında daha hızlı ve geniş bir görüş imkanı sağlar. Öğrenme süreci böylece kısalır ve gelişme sürecini yaşarsınız. Ondan sonra da eğer "Herkesin dediğinin herkese için uygun olmadığı" gerçeğini bizzat kendiniz de görürsünüz diye tahmin ediyorum. Son 2-3 senede çıkan başarılı modellerde FF'nin öyle çok büyük farkı yok bana göre. Ancak ileri-üst düzey detayda kişinin ihtiyaçlarına göre ufak farklar var. Çünki eğer çok büyük baskılar almayacaksak günümüzde 16/18/24mp. bir makinanın çıktısı stok sitelerinde profesyonel iş için rahatlıkla yetiyor. Kişisel baskılar için ve kişisel sergiler için baskıya da yetiyor.

    Fotoğrafın en temeli bence "göstermek" ve hatta bunu da fotoğraf makinanıza göstermektir. Çünki makinanıza gösteremediğiniz her an aslında orada olduğu, yaşanıp-yaşanmadığı kanıtlanmamış-belgelenmemiş bir durum olacaktır. Yani bir FF ağırlık + hacim + toplam maliyet + bütçe sıkıntısı nedeni ile uygun lenslere sahip olamayıp o anı uygun biçimde belgeleyememek gibi sebeplerle kağıt üzerindeki avantajını günlük uygulama sürecinde kaybedebilir. Fotoğraf çekmenize mani olacak bir makinaya/sisteme iyi diye para verip fotoğraf çekmek konusunda en az verimli oluncak bir sisteme en yüksek bedeli ödemek herhalde yapılabilecek en feci şey olur. Tabi dediğim gibi ihtiyaçlarınız özellikle de böyle bir sistemi işaret ediyor ise bu durumda da bu sistemin sizin için verimli olacağı bir gerçektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 18 Haziran 2017; 14:31:3 >
  • Birkaç da örnek paylaşayım...
    Kuş fotoğrafları çekmeyi seven bir arkadaşımız Canon APS-C kullanıyor.
    https://www.flickr.com/photos/131780602@N05/

    Bir diğer kuş fotoğrafçısı Olympus m43 sistem kullanıyor,
    https://www.flickr.com/photos/14869355@N07/

    Ender örneklerden birisi kompakt makina ile profesyonel iş yapıyor ve güzel paralar kazanmasına rağmen hala aynı ekipmanı kullanıyor ! 10 senelik makina !
    https://www.flickr.com/photos/chaoticmind75/

    Makro, portre, doğa, manzara vb. geniş bir çalışma alanı olan profesyonel fotoğrafçılardan birisi Olympus m43 sistem ile işini sürdürüyor.
    https://www.flickr.com/photos/belichtfotografie/

    Yani bir FF alıp da şuradakilere benzer 1 tek kare fotoğraf üretememek de mümkündür. Araçların olayı "Ben sana bu imkanı sağlarım ama sen bana bunu yaptırabilecek bilgi ve beceriye sahipsen" gibidir aslında. Yoksa şöyle değil, "Sen hiç bilmesen de, hiç uğraşmasan da beni al ben sana böyle sonuçlar vereceğim" diyemez hiçbir sistem ve hiçbir fotoğraf makinası.
  • canon veya nikonlar icerisinden butcene uyan apsc'yi al, baskasina bakma.



    baska sozum yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fotoğrafçılık konusunda dünya çapında isim yapmış hiçbir isimden "Şu marka ve/veya sistemi al" şeklinde bir öneri duyamazsınız. Sabit Kalfagil'in röportajlarını bulup dinleyebilirsiniz. Tam tersine bu kişiler özellikle bir model, marka veya tamkare yada APS-C al falan demekten kaçınırlar. Fakat bizim buralarda herkes ürettiği fotoğraf eserleri ile onlardan çok daha üstün yetenekler oldukları için size bol kepçeden tam kare önerirler, işte APS-C önerirler. O da yetmez bunlar. En iyisini bildiklerinden onun da şöyle böyle olan modelini şu ve bu lensini al da derler emir kipinde ve çok emin bir şekilde. O kadar iyi bilirler ki sizin ihtiyaçlarınızı ve tarzınızı bunları dinlerseniz cuk oturur yani.

    Bu donanım hastalığına yakalanmış büyük bir kitle vardır. O nedenle de burası gibi forumlarda epey tır dolusu laf taşınır bunlar tarafından ileri-geri. Bu hobinin veya işin belgesidir FOTOĞRAF değil mi ? Ne ilginçtir ki bizlere belge bile sunmadan Dünya çapındaki isimlerin de üstünde bir düzeyden %100 emin bir şekilde size marka ve hatta model ve dahası lensini falan da önerenleri çokca görürsünüz.
  • ff olunca kuş kondurmayacak sindirellanın perisinin sihirli deyneği gibi bas çek yapınca bal kabağı arabaya kül kedisi prensese dönmeyecek. bütçene göre uygun bir body al derim dsrl de orta ölçekli
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.