Şimdi Ara

Basit Bir Pil Sorusu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
4.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Göstermiyor. İlk devrede 1.5x160=240mW gücünde bir yük var. Diğerinde ise 6x160=960mW gücünde bir yük var. Akımları aynı da olsa güçleri farklı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fakat yük dediğimiz şey yalnızca akıma bağlı olan bir şey değil mi ? Hatta yükün formülü; I = q / s ( Akım = Yük / Saniye ) . Ben buradan anlıyorum ki yük dediğimiz şeyi belirleyen tek etmen akım. Başka birşey değil. Yani Volt ile hiçbir alakası olmaması lazım yük'ün. Doğru değil mi ?

    -NOT: Bu arada kusura bakma seni çok yoruyorum sorularımla :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dhoqal

    Fakat yük dediğimiz şey yalnızca akıma bağlı olan bir şey değil mi ? Hatta yükün formülü; I = q / s ( Akım = Yük / Saniye ) . Ben buradan anlıyorum ki yük dediğimiz şeyi belirleyen tek etmen akım. Başka birşey değil. Yani Volt ile hiçbir alakası olmaması lazım yük'ün. Doğru değil mi ?

    -NOT: Bu arada kusura bakma seni çok yoruyorum sorularımla :D
    Burada bahsedilen yük elektronlar bazında elektrik yükü değil. Direnç, direnç+endüktans, direnç+endüktans+kapasitans, kısaca bir saç kurutma makinesi, bir bilgisayar, bir lamba veya aklına gelebilecek her türlü elektrikle çalışan nesne bir yüktür. Bir yükün gücünü hesaplarken gerilim, akım ve güç faktörü değerlerinden yararlanılır. Karmaşık ve reaktif güç çeken devreler haricinde güç faktörü 1 alınır. Dolayısıyla bir yükün gücünü akım ve gerilim belirler. 5 Voltta 10 Amper çeken bir cihaz ile 380 Voltta 10 Amper çeken bir cihaz aynı değildir. İlkine bir araba aküsü örneği verebilirken ikinci yük için bir pompa diyebiliriz. Fakat ilk yükün gücü 5x10'dan 50 Watt olurken ikinci yükün gücü 380x10'dan 3800 Watt olur. Dolayısıyla evet voltajla yükün gücü arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Hatta şöyle bir bilgi vereyim gözünde canlanması açısından: Bir devrede enerji kaybı akımın karesiyle orantılıdır. Enerji iletim hatlarında yüksek gerilim kullanılmasının sebebi budur. Gerilim değeri arttırılır, akım değeri düşer. Güç aynı kalır fakat akım düştüğü için devredeki kayıplar minimize edilir. İstediğin soruyu sorabilirsin problem yok. İyi çalışmalar.




  • Çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. Eksik olma. Bu amper,volt konusunu da keşke lisede vs böyle anlatabilseler. Çoğu öğrencinin bunları bilmediğine eminim ve bazılarının kafasını kurcalıyordur bu tür şeyler. Sana da iyi çalışmalar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dhoqal

    Öncelikle cevaplarınız için sonsuz teşekkürler. Ancak neden bütün sitelerde seri bağlamada voltajın artacağı ama akımın değişmeyeceği yazıyor ? Bu siteler hatalı bilgi mi veriyor ? Diğer bir soru da şu: 160 mA'de çalışan bir ampülüm var. Maksimum 40mA verebilen 4 tane de pilim var, her biri 1,5 volt. Ampülümü daha uzun süre yakmam için paralel mi bağlamam gerek ? seri mi ? yoksa her ikisinde de aynı sürede mi biter bu piller ?

    Edit: Son sorduğum soruyu tamamen teorikde düşünün. Pratikte düşünmeyin.
    Oncelikle soru hatali. Piller akim uretmez. Akimi yuk ceker. Bazi kavram kargasasi yasamisiz forumda bi aciklik getireyim dedim

    Bir pilden akim cinsinden bahsedeceksek kisa devre akimindan ve Ah degerinden bahsedebiliriz sadece. Kisa devre akimini geciyorum. Ah degeri yazan miktarin 1 saat boyunca kullanimidir. Ornek 10Ah ise 1 saat boyunca 10A cekebilirsin demek. Sonra pil nakavt.

    Sizin verileriniz;
    -1.5 volt 40mA lik 4 pilim var yanlis bir cumledir. 40mAh dediniz varsayiyorum.
    -160mA de calisan ampulum var yanlis bir cumledir. 2-6 v arasi calisan ampulum var dediginizi varsayiyorum.(Bi mesajda gormustum)ve 2-6v araliginda 100-160mA akim cektigini olctum diyebilirsiniz. Neyse kaba bi hesap ile baslayalim. Biz ampulunuzun ortalama 160mA akim cektigini varsayalim. Ayrica lambalarda voltaj akim artis azalisi dogru orantilidir. İstisna cihazlarda haric.

    Simdi sistemi paralel baglayalim: 1,5 volt 40mA lik 4 pilin her birinden 160mA/4(pil) yani 40mA akim cekilecek. Pilde 40mA lik bir pul oldugu icin 1 saat sonra tum piller bitecek. Lamba kisik yanacak. Aslinda yine akim degerini hatali veriyorum. Cunku 2-6 volt arasi calisan lambanin 1.5 voltla cekecegi akim daha dusuk olacaktir. Bunu oocu aleti ile daha verimli olcebilirsiniz. Neyse ornege devam...

    Simdi seri baglayalim: 4*1.5V elimizde 6 volt 40mA lik pillerimiz var. Lambamiz 160mA akimi cekmeye baslayacaktir. Fakat paralel baglanti gibi 4 kola akim bolunmeyerek tek kanaldan 40mA lik pilleri aninda somurecektir. 1 saat boyunca 40mA akim cekilebilen pillerden 160mA akim cekince hali ile 4 kati daha hizli piller bosalacaktir. Oda 15 dakikaya kumanda eder. Lamba siddetli bir sekilde yanar. Umarim anlatabilmisimdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Cevabınız için çok teşekkür ederim fakat bütün sitelerde seri bağlamada akımın değişmeyeceği ve tek bir pil akımı kadar çekilebileceği yazıyor. Ama siz 4 katı kadar akım çekileceğini söylüyorsunuz . Neden acaba ?
  • Dhoqal D kullanıcısına yanıt
    Konu baya karışmış ama ben yazayım.

    Piller seri bağlanırsa artan tek şey gerilim olur. Akım sabit kalır.

    Piller paralel bağlanırsa artan tek şey akım olur. Gerilim sabit kalır.

    1.5v 40mA pil 160 mA yükü beslerken 15 dakika içinde tükenir.

    Başka sorunuz varsa dinliyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet şuanda olay çözüldü. @Anubisin_Ruhu nun dediğini anlamamışım ilk başta onu farkettim. Çok teşekkür ederim. Geriye sadece ufak bir soru kaldı. Ampülün her halükarda 160 mA akım çekmesi biraz beni şaşırttı. O zaman bu pillerden kaç mA akım istersek o kadar çekebiliyormuyuz yani. Piller buna ayak uydurabiliyor mu ? Bir güç kaynağının maksimum sağlıyabileceği bir akım miktarı varsa bunun üzerine çıkabiliyor mu ?
  • Dhoqal D kullanıcısına yanıt
    Yükler iç direncine göre akım çeker. Elimizde 5 ohm direnci nde bir rezistans var diyelim . Bu rezistansa 5 volt gerilim uygularsak çekeceği akım 1 amper olur. V/r=i

    Verilen akımın hiçbir önemi yok , istersen 5v 50000 amper ver , direnç değeri 5 ohm ise çekeceği akım sadece 1 amper olur. Gerilimi 5 volttan 10 volta çıkarır isek , bu 5 ohmluk yükün çekeceği akım bu sefer 2 ampere çıkar. Yine verilen amperin hiç önemi yok. Önemli olan gerilim.

    160mA ampul her zaman 160mA çekmez , çekeceği akım gerilim ile doğru orantılıdır. O yüzden power ledlerde sabit akım kullanılır. Siz gerilim ile oynarsanız ampulün çekeceği akım ile de oynamış olursunuz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ek olarak şunları da ekleyelim. Güç kaynaklarının maximum akım değerinin üzerine çıkılmaz. 30v 5amper güç kaynağı 5 amperin üstünde akım veremez.

    Ama bu piller için geçerli değil , 3000mAh kapasiteli bir vtc6 anlık olarak 30 amper akım verebilir. Gücünü hesaplayalım. 3.7*3= 11 watt güç. 1 saat için.

    3.7*30 = 111 watt güç. Sonra bölelim ;;;

    11/111= 0.09 saat ,,, yani bu pil 30 amper akımı 0.09 saat boyunca verebilir.

    Yanlışım varsa düzeltin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet aslında bu dediğiniz teoriyle de tam uyumlu oldu (V = i*r). Peki o zaman pilleri seri bağlayınca volt artar ama akım sabit kalır denmesi saçma olmuyor mu ?. Çünki voltla oynadığımızda akımla da oynamış olacağız aslında.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dhoqal -- 23 Mayıs 2020; 3:59:53 >
  • Dhoqal D kullanıcısına yanıt
    Akım sabit kalır derken kapasite denilmesi isteniyor aslında.

    Bir pil 1500 mA kapasiteye sahip ise sadece 1500mA verebilir demek yanlış olur. Kısa devre yaparsanız 5 amper de akıtır , ama ne kadar sürer işte

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ooov, ben onu hiç kapasite olarak düşünmemiştim. Teşekkürler. İyiki varsınız.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.