Şimdi Ara

Bas Gitarla İlgili Birkaç Soru

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sorum aslında bir değil birkaç tane, başlığı açmam biraz endişeye bağlı.

    1-)Bas gitara yeni başladım veya başlamaya çalışıyorum, ortalama 1.5 ay olacak alalı ama henüz adamakıllı oturamadım başına. Gitarım ve amfim var fakat tam olarak nasıl, nereden başlayacağımı bilmiyorum. İnternetten izleyerek ve parmak egzersizi yaparak ilerliyorum şu anlık ama yapabileceğim başka bir şey vardır mutlaka diye düşünüyorum.

    2-)Bazı parçaları evde tek başıma çalabiliyorken başka enstürmanlar işin içine girdiğinde güçlük çekiyorum ve grup eşliğinde çalamıyorum. Günlük hayatımda rahat ve geniş olarak tanımlansam da sık sık benim de farkında olmadığım bir heyecanla karşılaşıyorum. Aslında rahatmışım gibi hissediyorum ama davranışlarım bunu göstermiyor. Bu yüzden ilk öncelerde yapamama korkusu veya heyecana bağladım ama sonradan kulak yetersizliği olabileceği de düşündüm. Eğer sorunum heyecana, yapamama korkusuna bağlıysa nasıl bir çözüm önerisinde bulabilirsiniz? Bu şekilde heyecan/korku problemini siz de yaşadınız mı?

    3-)Daha önce gitarla çok haşır neşir olduğumu söyleyemem. Bas gitara kolay geçebilmeye belki katkısı olur diye klasik gitarda 5-6 ay kadar önce birkaç akor geçişi öğrendim. Ailemde birisi profesyonel müzik eğitimi (konservatuar) aldı ve bana bas gitar konusunda olmasa da teorik olarak ve ritmik olarak katkıda bulunabileceğini söyledi. Sizce vuruş sayısı, solfej veya nota okunuşu gibi bilgilerin bana pratikte bana yardımı dokunur mu?







  • 1-) Parmak alıştırmaları ile başlaman gayet mantıklı parmak alıştırmalarını yaparken telefonundan ya da bilgisayardan artık hangisinde rahat ediyorsan metronom ile çalış ve bunu yaparken ilk başta metronomun çok yavaş olsun bunu sen yeni başladın hızlı çalamazsın anlamında söylemiyorum aksine yavaş çalmak daha çok dikkat gerektirir. Bunun dışında gitar üzerinde notaların yerlerini öğrenmeye başlayabilirsin daha sonra armoni konusunu çalışmaya başlarsın.

    2-) Grup eşliğinde çalamama olayına zamanla alışacağını düşünüyorum. Bu konuda ben yapamıyorum ya da kulağım yetersiz gibi düşüncelere hiç kapılmana gerek yok kimse ben hiç hata yapmadan öğrendim diyemez. Kulak çalıştıkça, dinledikçe gelişen bir olaydır. Şarkı çalışacağın zaman bölüm bölüm çalışmayı deneyebilirsin. Önce şarkının giriş kısmını çıkarmaya çalış sonra sözler nakarat varsa köprü kısımları yani bölerek çalış hem daha akılda kalıcı olur. Şarkı seçerken ilk başlarda kolay ve basların net duyulduğu şarkılardan başla

    3-) Şöyle işine yarayabilir en azından benim bu şekilde işime yaramıştı. Bazı metod kitaplarında özellikle eski kitaplarda tab sistemi olmayabiliyor. Sen nota okumayı bilirsen bu konuda sıkıntı yaşamazsın. Çok elzem bir konu değil eğer konservatuar falan düşünmüyorsan ama böyle bir fırsatın varken neden öğrenmeyesin.




  • 3) şarkıları düz bir şekilde çalmamak, aralara kendince süslemeler yapmakta nota bilginin faydası olur. Şarkının akoruna ve gamına göre o an aralara güzel süslemeler yapman çok önemli. YouTube'dan arka plana akor ve bateri koyup doğaçlama şeyler çal. Tabi bu dediğim ileride olacak şeyler. Öncelikle parmaklarını biraz da olsa geliştir. Daha sonra işin teorik kısmına inersin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.