Şimdi Ara

B450 Tomahawk - Ryzen 5 5500 Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
607
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

B450 Tomahawk anakartım var yükseltme yaparak Ryzen 5 5500 aldım vatandan. Bilgisayara görüntü gelmiyor.(Bios ekranı bile gelmiyor) Klavye-Mouse ışıkları yanmıyor. Anakartta'da CPU ışığı kırmızı yanıyor.

Ama bir kere açıldı kendi fanını taktım tekrar açılmamaya başladı. Bir şey açılmasına izin vermiyor ama tam anlayamadım.

NOT : İşlemciyi değiştirirsem bilgisayar açılıyor. Ek olarak söylemiş olduğu BİOS'u güncelledim.

RAM : GSKILL 2*8 3200 MHz

EKRAN : RX 6500 XT

Şimdiden teşekkürler.

EDİT : Bir çok şeyleri denedikten sonra şimdi açıldı yine. Tekrar kapanır mı bilmiyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alti9Otuz5 -- 6 Mayıs 2025; 12:4:48 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Denedim olmadı hocam.

MSI BIOS Flashback+ Rehberi

Bilgisayarı 2600 işlemciyle açabiliyorum hocam o yüzden normal BİOS güncellemesi yaptım ama fayda vermedi. 1 kere açtı sonra tekrar daha açamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alti9Otuz5 -- 5 Mayıs 2025; 18:56:13 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Merhabalar hocam. Tam net sorunu çözdüm diyemem ama şunları tavsiye edebilirim.

PC'yi başlatıyorum monitörün PC'ye bağlantısı olan kablosunu çıkartıyorum 15-20 saniye sonra tekrar takıyorum, düğmeye basarak yeniden başlatıyorum %90 açılıyor. Eğer olmazsa monitör'ün komple elektriğini kesip deniyorum. Yine olmazsa güç kaynağının elektriğini komple kesip bilgisayarın açma düğmesine 30 sn. basıyorum.

Bu sorun ayrıca eğer sistem açık ise ve komple elektrikler gittiyse başıma geliyor. Onun dışında normal kapattığım zaman sıkıntı olmuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alti9Otuz5 -- 15 Kasım 2025; 9:53:50 >

Çok teşekkür ederim hocam ama maalesef bende işe yaramadı bu yöntem.

Bende işe yarayan yöntemi yazayım, belki birinin işine yarar: İşlemciyi, RAM’leri, SATA kablolarını, GPU’yu, M.2 SSD’yi söktüm (anakart üzerinde guc kabloları hariç hiçbir şey bırakmadım) ve BIOS’u en son stabil sürüme USB Flashback yoluyla güncelledim. Güncelleme tamamlandıktan sonra tüm parçaları geri taktım. Bende 2 adet RAM olduğu için sadece birini 2. slota taktım ve bilgisayarı açık bıraktım. Bu işlemden sonra diğer RAM’i de taktım ve sorunum çözüldü.

Ancak PSU’yu kapatınca yine bozuldu. Her seferinde bu işlemleri yapamayacağım için yeni anakart aldım.

Yabancı forumlarda TPM’yi kapatmanın sorunu çözdüğünü söyleyenler var ama ben denemedim.

Anakartı servise göndericeğim, çıkacak sonucu yazarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egemen0182 -- 15 Kasım 2025; 17:42:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Hocam şimdi aklıma geldi bir keresinde o zaman bende 2. ve 4. slottaki ramleri sadece kullanıp açmıştım. 1. ve 3. ramleri çıkartmış sonra tekrar takmıştım. Bütün parçaların sökülmesine gerek yok zaten. En azından bundan eminim diyebilirim.

Tamamdır hocam umarım sorun ciddi bir şey değil. Geri dönüşünüzü bekliyorum. Sağlıklı günler.

5500 için en üst BIOS’a güncellemek şart.(Minimum sürüm: 7C02v1A (AGESA ComboAM4v2 1.2.0.0)

BIOS’u yanlış modelden (Tomahawk MAX / MAX II vs.) yükleyen çok oluyor.

Mutlaka şunu kontrol et:

• Anakartın tam modeli BIOS ekranında “B450 Tomahawk (7C02)” olarak görünmeli.
    • Tomahawk MAX değilse yanlış BIOS yüklenmiş olabilir.

2) İşlemci montajı / soğutucunun baskı yapması

Bir kere açılıp sonra açılmaması bunu çok düşündürüyor.

Soğutucunun baskısı işlemciyi tam oturmaktan çıkarıyor olabilir

MSI B450 soket çok hassas; soğutucu fazla sıkılırsa:

• Pin temasları bozuluyor
    • CPU LED kırmızı yanıyor
    • Klavye/mouse güç almıyor

Denenecek:

• Soğutucunun vidalarını eşit derecede sık
    • Çok bastırma
    • İşlemciyi çıkarıp pinyuvasını büyüteçle kontrol et (yamuk pin var mı?)

Clear CMOS Yap

Basit ama çoğu kişide çözüm oluyor.

CMOS CLR yap:

• Bilgisayarı tamamen kapat
    • PSU’yu kapat
    • Kasadaki “Clear CMOS” pinini 10–15 saniye kısa devre yap
    • RAM’leri birer birer dene

• kelleco K kullanıcısına yanıt

1) Hocam tekrar kontrol ettim B450 Tomahawk (MS-7C02) yazıyor dediğiniz gibi.

2) Bu durum olabilir belki ama sadece bilgisayar çalışırken elektrikler komple giderse yaşıyorum. Yoksa her seferinde normal açabiliyorum.

3) Onu da denedim ama yine sorun geldiğinde başıma tekrar dediğiniz gibi yaparım.

İlgilendiğiniz için teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alti9Otuz5 -- 15 Kasım 2025; 22:15:58 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.