Şimdi Ara

Aylardır işsizim ( EDİT: 7 ay oldu hala işsizim)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
194
Cevap
10
Favori
14.059
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
93 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Daha önce de bu konuyla ilgili birkaç yazı yazmıştım herhalde bu forumda. Bu hem bir dert yanma hem de tavsiye arama konusudur.


    Ben Malatya'da yaşayan 24 yaşında biyomedikal mühendisliği mezunu bir kardeşinizim. Temmuz ayında bölüm ikinciliğiyle mezun oldum ve o günden bu yana iş aramaktayım. İş bulmak için İstanbul, İzmir, Gaziantep, Elazığ gibi şehirlere gittim fakat türlü sebeplerden dolayı olmadı. En son geçen hafta beni işe çağırdılar diye sevinçten çıldırmıştım İstanbul'a gittim her şey iyi hoş, deneme süresi, iş süreci vs. derken en son maaş için asgari ücret denilince çıktım.


    Bu şehirlerin haricinde yine Ankara, Antalya, Isparta vb. birçok şehirden firmayla telefonda görüştüm kiminden direkt red yedim kiminden CV olarak red yedim. Toplamda 4 ayda rahat +30 şirket beni reddetmiştir. Ben artık ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Kaldı ki kendi mesleğim dışındaki başvurulardan bahsetmedim bile. Şehrimde zaten sadece satış danışmanı, garson, komi gibi ilanlar olduğu için onlara da başvurdum ve sadece bir kere bir cafe bulaşıkçı olarak gel başla dedi, o da günde 12 saat çalışıyoruz yövmiye 70 lira dedi.


    Dediğim gibi, benim artık mühendislik mesleğini yapma gibi bir "hayal"im bile kalmadı, herhangi bir iş bulayım diyorum fakat mültecilere bile verdikleri ücretlerden daha düşük ücret teklif ediyorlar. Kölelik dahi değil bu bildiğin sürünmek. Ne yapmam gerektiğini artık bilemiyorum. Evde sadece babam çalışıyor o da 58 yaşında, çaycılık yapıyor haliyle kazanç neredeyse yok. Bir tane yaşlımız var onun maaşı ve babamla idare ediyoruz, ki buna idare etmek denebilirse. Kasımın ortasındayız hala doğalgaz yanmıyor bizim evde. Kaç yaşına geldim iş aramak için evden çıkarken babamdan minibüs parası alıyorum, bu durum bana o kadar koyuyor ki.


    Bu arada yanlış anlamayın, kendimi acındırmak için vs. yazmıyorum bu durumu. Sadece olaya benim perspektifimden bakabilmeniz için tüm detayları verdim ve size şunu sormak istiyorum; böyle bir hayatta ne yapabilirim? Alternatiflerim nelerdir?


    İngilizcem C seviyesi vardır (TOEFL'ım yok ama), ortalamam da iyi diye yurtdışında akademi düşündüm ama İrlanda'da bir okulla görüştüm onun için 7000€ civarı hibe istediler. Her ülkede de istiyorlarmış. O yüzden ondan vazgeçtim.


    Türkiye'de akademi istemiyordum diye hiç ALES'e vs. hazırlanmadım o yüzden ALES puanım yok. Ama hala girebilirim bu belli değil.


    Kendi alanımda iş bulamıyorum, bulduklarımda başka şehirde oluyor ve genelde belli başlı konulardan eleniyorum. Mesela tıbbi cihaz üretimi bu ülkede olmadığı için genelde tamirat, kalibrasyon veya satış yapılıyor. Onlar için de araba istiyorlar. Ehliyetimi yeni aldım fakat hiç trafik pratiğim yok diye eleyip duruyorlar. Ehliyet şartı olmayan işlerde genelde hastanelerde oluyor (özeller), onlara da çok yüksek ihtimal torpil istiyorlar. Şehrimdeki hastanelerle çok uğraştım yoksa ama sonuç yok.


    Başka alanda ise dediğim gibi garson, komi vs. oluyor şehrimde. Nadiren yazılımcı arayan da oluyor fakat tecrübe ve portfolyo istiyorlar diye hiç başvurmadım. Ara sıra cafelere başvuruyorum, MediaMarkt, Teknosa vs. buralara da başvurdum ama dönüş olmadı. Burdaki telefoncular, bilgisayarcılar vs. gidip bi sorayım diyorum bu yaştan sonra kimse çırak olarak da almıyo.


    En son remote işlere başvurdum CRM, CMC gibi ilanların alayına başvurdum yine tık yok.


    Sermaye olmayınca kendim de birşey yapamıyorum. Oturdum bütün gün KPSS çalışıyorum ama o da daha seneye.



    Şimdi arkadaşlar, ben bu durumda ne yapabilirim? Bana bir çıkış yolu gösterir misiniz? Yani o kadar umutsuz ve bitiğim ki gerçekten şunları yazarken şu an ölsem umrumda olmaz. Kaybedecek hiçbir şeyim yok. Herhangi bir hayatım kalmadı. Bu konuyu da buraya anlatacak kimsem olmadığı için açtım içinizi sıktıysam kusura bakmayın. Dediğim gibi, hem durumumu anlatmak hem de tavsiye almak istiyorum.



    Edit: Arkadaşlar konudan sonra birkaç yerle daha görüştüm bir tek yer deneme sürecine aldı kurumsal bir çağrı merkezi firmasıydı okul gibi sistem yapmışlar sınava uygulamaya sokup test ettiler elendim muhasebeden anlamadığım ve çağrılarda iyi olmadığım için. O işten sonra da daha da bakmadım artık psikolojim, özgüvenim hiç kalmadı her red yememde eve eli boş dönmem, ailemin hayal kırıklığı vs. uğraşmak istemiyorum. Kurumsala vasıflı işlere gidiyorum tecrübe yok diye almıyorlar, vasıfsız işleri soruyorum hiç çalışmadığım için ve mühendislik okuduğum için almıyorlar bırakıp gidersin diyorlar. 7 ay oldu hala işsizim ne özgüven ne motivasyonum var artık içimdeki hevesi öldürdüler. Seneler sonra girebilirsem bu konu 1 gram bile değişmeyecek eminim. Ben elendim bu ülkede herkese yarışmada başarılar diliyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brhmlpy -- 6 Ocak 2022; 1:4:30 >







  • Vasıfısz okuyacaksanız hiç okumayın, okulu bitirince yüksek maaşlı işin hayalini hiç kurmayın. Üniversitede malesef gençlere hayal pompalanıyor. Okuldan sonrada sudan çıkmış balığa dönüyorlar.


    Biyomedikal işinde iş yok malesef. Zaten hastane sayısı belli. Çalışanlar bile askeri ücretin 300-400 fazlasına çalışıyor. Yakinen bir çok biyomedikalci tanıyorum, sektörü çok iyi biliyorum. Binlerce mezun veren fakat eleman alımı minimum olan bir bölüm.


    KPSS ye çalışmakla bir şey olmaz. Askeri ücreti kabul edip kendini geliştireceksin. Bir kaç yıl kendini geliştirdikten sonra daha yüksek maaşlı iş kovalayacaksın başka çare yok.

    Allah yardimcin olsun kardesim, ulkemin bu nesil genclerine cok uzuluyorum gercekten dunyanin her milletinden zeki atak is bitirici ve pratik zekali genclerimiz harcaniyor.


    Ailen sana laf sokmuyorsa vs iyi bir ailen varsa o yonden oda buyuk bir arti is bulana kadar bide onlarla ugrasmazsin. Umarim guzel bir is bulup hayatina devam edersin iyi bir sekilde.


    Battik valla ulke olarak.

    Kardeşim seni çok iyi anlıyorum, ülkemizin yarısı ne yazık ki asgari ücretle çalışıyor. Adamakıllı bir iş arıyorsun bunu da çok iyi anlıyorum. Ancak senin sıkıntının temelinde üniversite mezunu olmana rağmen halen ailene yük olman var galiba. Hangi iş olursa olsun özel ve ya devlet farketmiyor bir şekilde referans isteniyor çünkü öyle insanlar işe giriyor ki ya yarı yolda bırakıyor seni ya bir akıl rahatsızlığı oluyor ve ya inanılmaz dengesiz elemanlar çıkabiliyor, bu nedenle birilerinin "ben bu adama kefilim" demesini bekliyorlar. Ben özel bir bankada yazılımcıyım ve devletle hiç alakamız yok ama bizde bile referansla alım yapıyorlar mümkünse. Geçenlerde bir yeni mezun işe başladı 3. ayda bıraktı işi. Bir haftasonu kaçtı adam resmen. Veda bile etmedi, telefon etmiş ve ayrılmış.


    Zaten kendi mesleğin dışındaki mesleklere de açıksın anladığım kadarıyla, öncelikle iyi kötü biraz para kazanmalı ve özgüvenini kazanmalısın. Farklı illerde fabrikalar işçi alımı yapıyorlar bunları takip edebileceğin forumlar olabilir, şu anda tam bilmiyorum ama araştırarak bulabilirsin. Mesela Adana'daki Sasa fabrikasıydı yanlış hatırlamıyorsam, işçi alıyor, ancak ne derece referans istiyorlar bunu bilemiyorum. Bu konuda yüzsüz olup mühendisler odası başkanı dahil herkese mail atıp darlayabilir gerekirse ziyaret edebilirsin, bunda utanılacak sıkılacak bir şey yok. Bulunduğun ilin mühendisler odası başkanından da isteyebilirsin bu referansı. Başka fırsatlar da olabilir, takip edebilir, netten bulabilirsin ama dediğim gibi bu şekilde dışarıya açık ilanlarda bir referans bulsan çok iyi olur, dikkat ediyorlar.


    Ümitlerini kpss ve ya devletle irtibatlı irtisaklı yerlerden kurtar, oralar çok büyük torpillerin yoksa başkasına ait. Asgari ücret de olsa bir işte çalışmaya başla, kafan meşgul olsun, para kazan, kazandığın parayı harca yani zor da olsa yaşadığının farkına varmalısın. Sunu unutma türkiyede sayısız insan yaşamlarını asgari ücretle sürdürüyor, ailelerini geçindiriyor, gülüyor eğleniyor ve az da olsa bir şekilde mutlu oluyorlar. Biliyorum ideal değil ama hiçbir şey yapmayıp evde oturmayı bırakmalısın, iş görüşmelerine mümkünse direk git, gez, bak. A101, Sok gibi yerler mağaza görevlileri alıyorlar ki referans isteyebilirler bu konuya bir araştırsan iyi olur ama devlet torpili gibi güçlü referanslara gerek olmuyor buralarda. Kısacası kardeşim asgari ücret de olsa çalışmalısın, üniversite mezunu akıllı bir insansın, bulunduğun yerde de yeteneklerinle yükselebilirsin ve ya kazandığın tecrübeyle başka yerlere geçiş yapabilirsin.


    Ümidini kaybetme ve önüne gelen fırsat asgari ücret de olsa çalış, para kazan ve kafanı meşgul et. Ne kadar çok bekleyip düşünürsen o kadar çok rahatsız olursun.

    Hocam tecrübeme dayanarak söylüyorum;


    İş ararken doğru söylenmez!


    Ehliyet mi soruyorlar, 12 yaşından beri araba sürüyorum diyeceksiniz. Baktınız işe aldılar, ilk fırsattta işe başlamadan araba kiralayın, arkadaş çevrenizde arabası olan illa ki vardır. Onlarda 2 tur atın zaten acemilik gidiyor. Sonrası cesaret.


    Gittiğiniz iş görüşmelerine o işyerinin rakibi veya daha üstü bir firma-kuruluş varsa onlardan da teklif aldım ama sizinde şartlarınızı öğrenmek için görüşmeye geldim demelisiniz! İşverene sakın ha "ben senin işine muhtacım" izlenimi vermeyin. Onun size ihtiyacı olduğuna ikna etmelisiniz, kısaca sizi almazsa neyi kaybedeceğini görüşmede adamın gözüne sokmalısınız.


    Yabancı dil mi soruyor, yazın ingiltereye staja gittiniz, yada work and travel programı ile ABD ye gittiniz, foto sorarlarsa akıllı telefonum bozuldu, tüm fotolarım orda gitti, sosyal medyayı da pek kullanmıyorum, milleti kıskandıracak foto paylaşmıyorum vs.


    Askerlir mi sordular, 2-3 yıl tecil ettirdim dersiniz, ya da seçime yakın zaten bedelli askerlik çıkar, bende bedelli yapmak istiyorum diyiverin.


    Bulunduğunuz şehirden başka bir şehire veya büyükşehire mi gitmeniz gerekeyor, gidin ama vereceğiniz ücretin sizi o şehire gitmeye ikna edecek düzeyde olmasını talep edin, Mesela istanbula geldiniz sadece ev kirası 2000-2500 TL, yeme içme şu bu derken minimum 5-6 bin tl talep edin.


    Bakın bunları kim söylüyor : 2007 yılında üniden mezun oldum, 2008 de kısa dönem askerlik yaptım, o arada ki 1 yılda Türkiyede ki ilk 15 büyük bankaya başvurdum, kamular hariç, KPSS ye girmemiştim mezun olduğum yıl. Oyak, Ykrd, Garanti, TEB, HSBC hepsi kredi kartı pazarlama için çağırdı, gitmedim. En son OYAK bank (Şimdi ing oldu ) Maslak genel müdürlüğe çağırdı, Mülakat akşam 6 da, ev Zeytinburnunda, metro, metrobüs imkanı kısıtlı, yok o zamanlar, hava yağmurlu ve ben evden 12:30 gibi çıktım,mecidiyeköye gittim. Saat 15 falan oldu, sonra maslaktan geçen otobüse bindim, 17:30 gibi ancak ulaştım. Ama dediğim gibi o akşam yağmurluydu ve ben ilk defa oraya gitmiştim. Garip garip sorular soruldu, cevaplar verildi, sonuç : efendim sizi müşteri ilişkileri asistanı olarak davet ettik ama önce gişede çalışırmısınız, maaş 680 TL dediler. Teşekkür edip çıktım, ve o günden sonra KPSS ye çalışıp sınava girdim, askere gittim, Askerden geldim ve KPSS den aldığım puan ile şuan çalıştığım kamu bankasında işe başladım, 12 yıldır çalışıyorum. 1 sene önce 2007 de 680 TL (550 dolar yaklaşık, asgari ücret net 403 TL, dolar 1,23 bu arada) yi ret ettim ve 2009 yılında 900 dolara karşılık gelen maaşla şuan ki işime başladım. Sakın vazgeçmeyin, rızkınız bir yerlerde sizi bekliyor, Sadece zamanı belki şuan değil. Ama şunu sakın unutmayın, sizin değerinizi verebilecek kişi/patron/kurum/kuruluşlarda çalışın.

  • Bu ülke de bilim alanında çalışmak istiyorsan hiç boşuna uğraşmayacaksın, bu ülke de mühendise, bilim insanına vs. hiçbirine saygı gösterilmiyor. Yurtdışında çalışma fırsatın olursa hiç düşünme kaç derim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8FB5351A6 -- 12 Kasım 2021; 2:23:27 >
  • Fırsatım yok işte, olsa değerlendiririm.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkes üniversite mezunu oldu hocam. Arz talep ilişkisi



    Bu aralar tesisatçılar , ustalar çok iyi kazanıyor. Okumak yerine 2 yıl sanayiide çalışsan daha iyiydi vallahi

  • Garson , bulasikcilik gibi işler yapmanı öneririm en azından kendi mesleğine uygun iş bulana kadar. Hem çalışmak psikolojine iyi gelir hemde az çok para kazanırsın .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kanka işin zor. mesleğinle alakalı zor iş bulursun. kpss kasacaksın. zaten mühendissin mat temelin vardır. 90 civarı puan alıp ya merkeziden gitmeye bakacaksın ya da açıktan ilanları kovalayacaksın.

  • mrslimshady_reloaded kullanıcısına yanıt

    Cidden keşke öyle yapsaydım diyorum. Şimdi de meslek öğreneyim diyorum ama okuduğum için kimse yanına almıyor. Düşündüm yani onu da


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Moueson kullanıcısına yanıt

    Onlara başvuruyorum düzgün bir yer bulursam giricem. Bugün bir cafe daha duydum yoğun oluyo diye bazen ek eleman arıyolarmış bi sorayım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mor yakut kullanıcısına yanıt

    2020 ye girdim de 71 aldım çalışmamıştım. Buna başladım geçen haftalarda yaparım umarım. 90 biraz zor görünüyo ama bakıcaz...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İmkanın varsa iş güvenliği araştır derim müh bölümleri iş güvenliği uzmanı olabiliyor fabrikalar iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda maaşlarında fena değil diye biliyorum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Namaza başlıyorsun,akp gençlik kollarına üye oluyorsun.Camideki ağabeylerinin yanında edepli edepli oturup sağ işaret parmağını havaya kaldırıp Tayyip bey hakkında kral olduğunu zikrediyorsun sürekli.

    E haydi yeni işin hayrlı olsun ,ilk maasinla bizede bir çay ismarlarsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biomedical mühendislik bölümü dünyada aşırı saygın, benim de hayran olduğum bir bölüm. Yabancı şirketlere filan da başvursan

    Önerim de bir yandan durma, ders ver, köpek gezdir, yap bir şeyler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 12 Kasım 2021; 8:4:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de kendimi bildim bileli işsizim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önce düşükte olsa bir işi kabul edin bu psikolojinizi düzeltir ayrıca az da olsa iş tecrübesi olur sonra daha iyi şartlarda yeni bir iş bulursunuz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Vasıfısz okuyacaksanız hiç okumayın, okulu bitirince yüksek maaşlı işin hayalini hiç kurmayın. Üniversitede malesef gençlere hayal pompalanıyor. Okuldan sonrada sudan çıkmış balığa dönüyorlar.


    Biyomedikal işinde iş yok malesef. Zaten hastane sayısı belli. Çalışanlar bile askeri ücretin 300-400 fazlasına çalışıyor. Yakinen bir çok biyomedikalci tanıyorum, sektörü çok iyi biliyorum. Binlerce mezun veren fakat eleman alımı minimum olan bir bölüm.


    KPSS ye çalışmakla bir şey olmaz. Askeri ücreti kabul edip kendini geliştireceksin. Bir kaç yıl kendini geliştirdikten sonra daha yüksek maaşlı iş kovalayacaksın başka çare yok.

  • Yine konu siyasete bağlanacak ama başka bir açıklaması yok bu işin. Başımızdaki zat ve onun zihniyeti gitmedikçe biz daha böyle çok konu görürüz.

  • Polislik, subaylık, bekçilik ne varsa başvur sınavlarına gir. Kazanırsan daha iyi hayatın olur 6-7 bin maaşlı

  • kpss çalışmak için bir sene çok uzun bir süre değil. başlaman lazım atama istiyorsan. 90+ şart ve kolay da değil.


    boş girdim 70 aldım, biraz çalışsam 90 alırım olmuyor, çok çalışman lazım. başka iş baakmana gerek yok bence ama bu gibi zamanlarda parasızlık zor olur. sabretmen lazım. mümkünse dua da et. müslümansan namazını da kılarak dua et ve sabret.


    asgari ücreti başlangıç olarak düşünüp beğenseydin daha iyi olabilirdin. asgari ücret artık vasıfsız elemana verilen bir ücret olmaktan çıktı. vasıfsıza daha az veriyorlar. aşçılık mezunu tanıdığım yıllardı asgari ücretin yarısından biraz fazla maaşla çalışıyor. boş durmaya tercih ediyor. iyi de yapıyor.

  • Asgari ücreti kabul etmeniz gerekiyordu hocam. Garsonluk memurluk polislik yaparsınız ama boşuna mı okudunuz o kadar? Bir sene asgari ücrete çalışır tecrübe edinirsiniz şu an sadece teorik bilginiz var. 1 sene sonunda hem siz daha cezbedici olursunuz rahatlıkla başka yerlere geçebilirsiniz hem de bulunduğunuz kurum maaşınızı yükseltir

  • İstanbul'da asgari ücret mi yok artık

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.