Şimdi Ara

Ay toprağı toplayan Chang'e 5 tekrar yörüngeye çıktı: İşte o anlar (VİDEO)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ay toprağı toplayan Chang'e 5 tekrar yörüngeye çıktı: İşte o anlar (VİDEO)



    Çin'in tarihi Chang'e 5 görevinde çok önemli bir kilometre taşı daha geride kaldı. 1 Aralık'ta Ay'ın yüzeyine iniş yapan uzay aracı, sadece iki günde görevini tamamlayıp tekrar yörüngeye çıktı. Çinli araştırmacılar, Chang'e 5'in planladığı gibi başarıyla Ay'dan taş ve toprak örnekleri topladığını ve yakında Dünya'ya geri döneceğini duyurdu.



    Ayrıca Bkz.Chang'e 5'in Ay'a iniş anlarından müthiş video



    Chang'e 5'in yüzeyden havalandığı anlar (13.saniyede başlıyor):



     

    Çin'in Chang'e 5 görevi toplam dört farklı modülden oluşuyor. Modüllerden ikisi yüzeyde ikisi ise yörüngede yer alıyordu. Çinli araştırmacılar, Ay örneklerini toplayan modülün başarıyla yörüngeye ulaştığını ancak henüz diğer iki modüle kenetlenmediğini söyledi. Bu kenetlenme süreci de yine oldukça zorlu bir iş olarak belirtiliyor. Ay ve Dünya arasında yaklaşık 2 saniyelik bir iletişim gecikmesi olduğu için kenetlenme işlemleri de tamamıyla otonom olarak gerçekleşecek.



    Chang'e 5'in Dünya'ya geri dönüşü ise şu anda 16-17 Aralık gibi planlanıyor. Ay yörüngesindeki kenetlenme süreci tamamlandıktan sonra da uzay aracının Dünya'ya dönüş yapmadan önce en uygun aralık için belli bir süre beklemesi gerekecek. 



    Chang'e 5'in başarılı geri dönüşü uzay araştırmaları için tarihi bir an olarak değerlendirilebilir. Sovyetler Birliği'nin 1976 yılındaki Luna 24 görevinden bu yana benzer bir başarıya imza atan bir ülke olmamıştı. Yani tam 44 yıl sonra nihayet Dünya'da yeni Ay taşları görmüş olacağız.




    Kaynak:https://www.space.com/china-chang-e-5-moon-lander-launches-from-lunar-surface







  • Beni de fırlatsalar ya şöyle herşeyden uzak kafa dinlesem ordan burdan toprak alsam
  • Adamlar bildiğin 1960 Larda kullanilan yöntemin aynısını kullanmışlar. Tam çin işi. Bu bile kopya.:))( İşin mantığından, yöntemden bahsediyorum.) Helal olsun yine de.
  • cin showunu yapmis. uzay calismalari teknolojinin endustriyel gucun en uc noktasi oldugu icin bu alanda kendini gosteren ulus direk dunya liderligine oynamis oluyor.

  • Editör arkadaşım bu konudaki bütün haberlerinin içerisine "Yani tam 44 yıl sonra nihayet Dünya'da yeni Ay taşları görmüş olacağız." cümlesini kopyalama alışkanlığını ne zaman bırakacaksın merak ediyorum.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    ABD'nin 1960 da yaptığını yaparak şov yapmış kısaca ama ekonomik olarak 2040 da bile Hindistan'ın birinci olacağı konuşuluyor yine Doğuya kayıyor güç...

  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt
    Ahahaha. Bir süre daha devam edeceğim gibi görünüyor :)

  • LKLC kullanıcısına yanıt

    Yeminle yoruldum okumaktan bak gözlerime yazık Ay toprağı toplayan Chang'e 5 tekrar yörüngeye çıktı: İşte o anlar (VİDEO) şaka şaka eline koluna sağlık sende olmasan uzaydan haberimiz olmayacak Ay toprağı toplayan Chang'e 5 tekrar yörüngeye çıktı: İşte o anlar (VİDEO) 

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.