Şimdi Ara

Avrupa Konseyi'nin raporuna göre gazetecilere en fazla şiddet tehdidi ve cinsel taciz Türkiye'de

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
303
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Avrupa Konseyi'nin raporuna göre gazetecilere en fazla şiddet tehdidi ve cinsel taciz Türkiye'de


    Avrupa Konseyi'nin hazırladığı raporda gazetecilere yönelik psikolojik şiddet, cinsel taciz, online taciz ve fiziksel şiddet tehdidinde Türkiye ilk sırada yer aldı.

    Avrupa Konseyi, gazetecilerin maruz kaldığı baskı ve şiddeti incelediği raporunu yayınladı. "Gazeteciler Baskı Altında” başlıklı raporda, Avrupa'da çok sayıda gazetecinin baskı, korkutma ve takibata maruz kaldığı bildirildi. Avrupa Konseyi araştırma kapsamında AB ve AB üyesi olmayan ülkelerin oluşturduğu Batı Avrupa, Doğu Avrupa, Güney Kafkaslar, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'den veriler incelendi.

    Araştırma kapsamında geçen üç yıl içerisinde konuşulan gazetecilerin yüzde 40'ı haksız etkilere maruz kalmaktan şikayetçi oldu. Gazeteciler bu durumun özel yaşamları üzerinde de etki yarattığını söyledi.

    Fiziksel şiddet ise en çok şikayet edilen konuların başında geldi. Gazetecilerin yüzde 69'u bu tarz şiddete maruz kaldıklarını bildirdi. Yüzde 53'ü online taciz, yüzde 35'i polisin korkutması ve yüzde 13'lük bir kesim de cinsel tacize maruz kaldığını ifade etti. Toplamda gazetecilerin yüzde 23'ü gözaltına alındığını, soruşturma sürecine maruz kaldığını, soruşturma tehdidi aldığını ya da cezai yaptırımlara maruz kaldığını bildirdi.

    En fazla şikayet eden gazeteciler Türkiye'de

    Bölgesel farklılıklar baz alındığında en fazla fiziksel şiddet deneyiminin yaşandığı yer Güney Kafkaslar oldu. Bunu az farkla Türkiye izledi. En fazla şiddet tehdidi yüzde 69.2 ile Türkiye'de yaşandı. Bunu yüzde 66 ile Güney Kafkaslar ve yüzde 60 ile Doğu Avrupa izledi. Gazetecilere yönelik en fazla cinsel taciz vakası da yüzde 18.3 ile Türkiye'de yaşandı. Hırsızlık ya da ekipmanlara zarar verilmesi ve el konması vakalarında ilk sırada Doğu Avrupa ve Güneydoğu Avrupa başı çekti.

    Psikolojik şiddet deneyimi ise tüm bölgelerde yüksek seviyede tespit edildi. Rapora göre kendilerinin hedef alınarak gözetim altında tutulduğunu düşünen gazetecilerin oranı Türkiye'de yüzde 87 düzeyinde. Yetkililerin gazetecilere karşı takibatta en çok kişinin namını zedeleyecek terörle mücadele, güvenlik yasası ya da devleti koruma yasalarına dayandığı bildirildi.

    Online tacizlerde Türkiye ilk sırada

    Siber alanda tacizler de en fazla Türkiye'de çıktı. Türkiye'de yüzde 71 olan bu oran, Güneydoğu Avrupa'da yüzde 59, AB ve AB üyesi olmayan ülkelerin oluşturduğu Batı Avrupa'da yüzde 56.1 olarak kaydedildi.

    Farklı kaynaklardan gelen tehditlere en fazla maruz kalan gazeteciler de yine Türkiye'de çıktı. Yüzde 72'lik bir kesim polisin tehdidine, yüzde 64.4'lük bir kesim de siyasi grupların tehdidine maruz kaldığını söyledi. Bu alanda en düşük oran yüzde 34.8 ile Güney Kafkaslar'da çıktı.

    Otosansür en fazla Türkiye'de

    Rapora göre, tüm bu baskılar pek çok gazeteciyi oto sansüre sürüklüyor. Yine bu alanda en fazla oto sansür yapan gazeteciler Türkiye'de kaydedildi. Yüzde 51'lik bir kesim olayları daha az eleştirel verdiğini, yüzde 42'lik bir kesim hassas ya da eleştirel hikayelerin tonunu düşürdüğünü, yüzde 42'lik bir kesim de içeriği kabul edilebilir tartışmayla çerçevelediğini bildirdi.

    Gazetecilerin sağlığı bozuluyor

    Avrupa Konseyi'nin araştırmasına katılan gazeteciler genel olarak, baskı, tehdit ve takibat nedeniyle pek çok durumda stres, depresyon ya da psikolojik izlenme korkusu gibi sağlık sorunları da yaşadıklarını bildirdi.

    Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland rapora ilişkin açıklamasında "Gazetecilerin şiddet ve tehditten uzakta çalışabilecekleri bir ortam yaratma zorunluluğu ulusal yetkililere aittir. Gazeteci dostu yasalar çıkarmak, çoğulcu bir medya ortamı için gerekli koşulları sağlamak ve istenmeyen müdahaleleri soruşturma ve cezalandırma gücü sadece onların elinde” ifadelerini kulandı.
    http://www.dw.com/tr/gazetecilere-tehditte-t%C3%BCrkiye-ilk-s%C4%B1rada/a-38519613







  • Olmasınlar o zaman gazeteci. Ne yapalım. Bu mesleğin de zorluğu bu ülkede. Kabul ederek giriyorsun mesleğe

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu saaten sonra avrupa ağazı ile kuş tutsa bir işe yaramaz. Hayır cılar bile avrupadan soğdu sırf yaptıkları yüzünden evet oylarını artırdılar diye. Rahat dursalar belki şimdi hayır çıkacaktı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Memlekete bak iki cümleyi bir araya getiremeyen tipler var.
    Bunlar oy verse ne olur vermese ne olur.
  • Sıktı bu avrupa hakları. Lanet olsun hepsine. Daha dün Uefa bile Türklere karşı hareket etti. Bırakın artık şunları. Batının sadece bilimini örnek alsak bizim için yeterli. O şerefsizlerin insan hakları sadece Avrupalılar içindir. Senelerdir Almanya, İngiltere,Fransa Afrika'yı sömürüyor. Nerede insan hakları? Nerede Nato?

    Bugün de gelmiş Chp, bizi Avrupa'ya şikayet ediyor. Üşüşmüşler, 2. Gezi olayı çıksa diye bekliyor Batı. Bizim siyasiler de sokağa davet ediyor. Akp de suçsuz olsa, adam gibi referandumu tekrarlar. Resmen ülkede 3 parti el birliği ile ülkeyi bölmeye götürüyor. Hdp,chp ve Akp.

    İnşallah bir gün, Bahçelisiz Mhp'yi görürüz... Bize milliyetçi parti lazim. Bikti bu Batı özentiligi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paco de Lucia

    Olmasınlar o zaman gazeteci. Ne yapalım. Bu mesleğin de zorluğu bu ülkede. Kabul ederek giriyorsun mesleğe

    27 yıldır gördüğüm en saçma anlayış
  • NoNickMan kullanıcısına yanıt
    Türkiye'deki gazeteciler için ironi yapmış gibi geldi sanki
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sarkat

    Türkiye'deki gazeteciler için ironi yapmış gibi geldi sanki

    İroni bile olsa bu kafada en az 5 milyon insan var türkiyede.
  • eyy Avrupa Konseyi sen kimsin yaa?
  • Forum.donanim, yazıklar olsun sana. Ülken aleyhine ne varsa yapıyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • avrupada bir tane gazeteci çıksın

    el kaideyi işidi övsün, onların propagandasını yapsın, onların propagandasını yapan tv ler olsun, gazetelşer olsn

    ve bunlara gık etmesinler o vakit tamam derm.


    avrupada

    ne bizdeki gibi pkk fetö var

    ne bizdeki gibi terör olayları var

    ne bizdeki gibi bunlara çanak tutan gazeteci var

    ne bizdeki gibi bunların dolaylı veya dolaysız propagandasını yapan tv gazeteler var.

    eğer bunlar avrupada olsun topunu kazığa 2. gün oturturlar.


    biz varya çok bile sabrediyoruz.
  • Kadri Gürsel ve Aydın Engin saydıklarından hangisini yaptı da 43 yıl hapis cezası için yargılanıyor.

    Foseptik havuz medyasından daha onurlular ve düsgün üsluplular hiç olmazsa.

    Dediğin yabancı ülkelerde obamayı, trumpu, merkeli rezil ediyorlar. Abd de Trump a ağır eleştiri yapılıyor hatta küfür bile ediliyor.Bişey olmuyor.

    Abd nin dış politikası için eylemler yapılıyor. Yahu daha geçen ay islamifobi karşıtı hrstiyanlar eylemler yaptı. Kime ne oldu
  • Ergenekon Savcısıyım derdi olan bana söylesin diye bir kişi de Cumhurbaşkanı şu anda.
    Tabi Ergenekon Davası düştü, resmi savcıları hapiste :)))
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sarkat

    Kadri Gürsel ve Aydın Engin saydıklarından hangisini yaptı da 43 yıl hapis cezası için yargılanıyor.

    Foseptik havuz medyasından daha onurlular ve düsgün üsluplular hiç olmazsa.

    Dediğin yabancı ülkelerde obamayı, trumpu, merkeli rezil ediyorlar. Abd de Trump a ağır eleştiri yapılıyor hatta küfür bile ediliyor.Bişey olmuyor.

    Abd nin dış politikası için eylemler yapılıyor. Yahu daha geçen ay islamifobi karşıtı hrstiyanlar eylemler yaptı. Kime ne oldu

    YAŞADIĞI ÜLKENİN VE MİLYONLARCA KİŞİNİN OY ATARAK SEÇİTİĞİ YÖNETİCİYE KÜFÜR ETMEK DERDİNDE OLAN VARSA GOOGLEDAN BAKSIN HANGİ ÜLKEDE BUNA SES EDİLMİYORSA O ÜLKEYE GİDİP ORDAKİ YÖNETİCİNİN 7. CEDDİNDEN BAŞLAYIP EN SON O YÖNETİCİ DAHİL SIVASIN

    AMA BİZDE YASALAR AÇIK VE NET.

    diğer yönden ülkede dediğin gibi bir anlayış olsaydı ne yılmaz özdil kalırdı ne uğur dündar. bunlar gece gündüz işleri güçleri yok eleştirip duruyorlar. çoğu zaman da alanen iftira atıyorlar. bir şey diyen mi oluyor? yazıp çiziyorlar.

    haaaa ama eğer sen işi can dündar gibi devlete hiyanete bağlarsan veya o tutuklanan almanyanın kudurup durduğu gazetecinin adı neydi onun gibi pkk sevdasına düşersen devlette gerekeni yapar.




  • Ya hadi tamam Kadri Gürsel ve Aydın Engin saydıklarından hangisini yaptı, gazetecilikten başka yahu ?

    Ülkenin cumhurbaşkanına küfür yanlış bende karşıyım.

    Ama muhalefete kendinden olmayana sürekli 7/24 hakaret eden aşağılayan havuz medyası çirkeflerinin ayrıcalığı nedir? Niye hapiste değiller.

    Rte bile ağzını geleni söylüyor Cumhur başkanı olması buna hak veriyor mu?

    Demirtaş pkklısı içeride, daha düne kadar Bahçeli RTE ye hain diyordu, bi sövmediği kalmıştı noldu?

    Artık şu olaylara takım taraftarı olarak bakmayın. Hak hukuk adalet çerçevesinde bakın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paco de Lucia

    Olmasınlar o zaman gazeteci. Ne yapalım. Bu mesleğin de zorluğu bu ülkede. Kabul ederek giriyorsun mesleğe

    Offfff beyne bak piril piril akiyor masallah

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avrupa'da Devlet Başkanına Hakaretin Yaptırımları

    Avrupa’da Devlet Başkanına Hakaret Suçu

    Gözlerimizi Avrupa’ya, Avrupa Konseyi üyesi ülkelere çevirdiğimizde ise bu suçun Macaristan’da 1994’te, Çek Cumhuriyeti’nde 1998’de kaldırıldığını görüyoruz. Avusturya’da cumhurbaşkanına hakareti düzenleyen (madde 171) var ancak 1975’ten bu yana kullanılmıyor. Hollanda’da kral ve ailesine yönelik hakaret suçu var olmasına karşın 60’lardan bu yana kullanılmıyor. Benzer bir durum Belçika, Portekiz, Romanya ve İspanya için de geçerli. Polonya ve İtalya’da bu konuda ceza hükmü bulunuyor ve nadiren uygulanıyor olsa da mahkemeler bunu para cezası ile (tazminatla) sınırlandırmış. Fransa’da 2000’de verilen kararla artık, devlet başkanına hakaret suçundan dolayı hapis cezası verilemiyor. Almanya’da ise ceza kanunu devlet başkanına hakareti suç saymasına rağmen Federal Anayasa Mahkemesi çok ağır bir eleştiri olsa dahi bunun bir suç sayılamayacağına karar vermiş. Zaten Almanya’da bu hükümden yargılanma da oldukça nadir görülmekte. Avrupa Konseyi gözlemci üyelerinden Amerika’da ise başkana hakaret suçu yok ancak tehdit suçu düzenlenmiş.

    Hakaret Suçuyla İlgili Avrupa’da Yapılan Reformlar

    Türkiye’de ise Avrupa’daki bu yeniliklere karşın TCK madde 299 üzerinden ifade ve basın özgürlüğü gibi pek çok özgürlüğe sınırlar çizilmeye çalışılıyor ve bunun meşruiyeti “Avrupa’da da bu suç var.” savunmasına dayandırılıyor. Bozdağ da açıklamasında bu anlayış doğrultusunda benzer cümleler kurmuş. Avrupa’da hakaretin “suç” olarak sayılmasıyla alakalı reformlar yapılsa da, hala bu konuda ideal düzeye gelemedikleri tartışılıyor. Örneğin devlet başkanına hakaret suçuyla alakalı olarak International Press Institute’nün raporuna göre Belçika, Danimarka, Hollanda, İspanya, Almanya, Yunanistan, İtalya, Malta, Polonya, Portekiz, İzlanda, Slovenya’da bu suçun cezalandırılması hapisle olabiliyor. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi çeşitli reformlar öngörülmüş olsa da, kriterler ağırlaştırılmış da olsa, nadiren uygulansa dahi hala Avrupa’daki ülkelerin azımsanamayacak kısmında ceza kanunları devlet başkanına hakaret suçuna yer veriyor. Sırbistan iftirayı; Makedonya, Romanya ve Karadağ ise hakaret ve iftirayı suç olmaktan çıkarmış.

    Kaynak:
    http://www.dogrulukpayi.com/bulten/578366d848b52




  • Hatta Robert De Niro neler demiş.



    Biz hakaret etsin demiyoruz tabi ki. Ama eleştiren adam bile hakaret nedeni ile hapiste.
  • yalnız tamam avrupaya yakınız,araştırmalara bizide alıyorlarda,aynı zamanda hedef saptırmak içinde alıyor olabilirler,bizden sonra en kötü olan ülke kim?
    bizi araştırmaya almasalardı elbette avrupa ülkesinin birisi çıkacaktı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.