Şimdi Ara

Avizelerde elektrik bağlantısı nasıldır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
4
Favori
122.984
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Avizede tadilat yaptım, daha sonra tekrar takayım derken faz, nötür kablolarını tesbit etmek istedim, ancak ne mümkün... Şebekeden iki faz, bir nötür kablo geliyor, ancak ben avize üzerinde sadece bir fazı tesbit edebildim, diğer ikisinin hangisinin faz hangisinin nötür olduğunu bir türlü tesbit edemedim. Avizelerin bağlantısında şebekeden gelen nötür her lambaya nöt olarak bağlanıp, sonra tercihe göre karşılıklı lambaların fazı şebeke fazının birine diğerleri de diğerine bağlanır diye düşünüyordum... Yanılıyor muyum acaba? Bir bilen varsa yazabilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi attillam -- 1 Nisan 2007; 17:20:10 >



  • sanırım 2 faz olması için iki ayrı lamba olduğu içindir iki düğmeyide açık konumda fazları tesbit edebilirsin
    olmadı düğmeyi sök ordan kablolara bak
  • Diyelim dört duy var avizede.İkili düğmeden iki faz bir nötr gider avizeye.Fazlardan birisi iki duya,diğeri öteki iki duya gider.Ya da isteğe göre 1'e 3 de olabilir.Nötr zaten büyün duylara gitmek zorunda.
  • silikonun dediğine katılıyorum. Duvardaki çiftli anahtarlar ile avizedeki lambaların ister hepsini ister yarısını yakabilirsin. Lambaları paralel bağlamalısın. Seri bağlarsan ışık kısılır.
  • Avizeyi imal edenler, şebekeden gelen nötürü her lambaya ayrı ayrı bağlamamışlar, yani lambalar sanki seri bağlanmış gibi görünüyor.. Ben bu bağlantıları iptal edip, nötürü her lambaya nötür olarak, her bir fazı da karşılıklı lambaların fazına bağlarsam yanlış yapmam değil mi?
  • Evet seri bağlamışlar. Böylece avizede birçok ampul yakılabilir ama bir ampulün verdiği ışık alınabilir, (bağlantıya göre) Seri bağlı ampullerin her birinin uçları arasına düşen gerilimin toplamı toplam gerilime eşit olması gerekir. 220v 100w lık 2 adet ampülü seri bağlarsanız her bir ampıulün uçlarına 110v düşer.
    v=v1+v2 -- 220v =110v+110v
    Işık kısılır ve iki ampulden bir ampullük ışık alırsınız.
    Parelel bağlamada ise ampullerin her birinden geçen akımların toplamı toplam akıma eşit olur.
    I=I1+I2 paralel bağlama da ışık kısılmaz iki ampulden 200wlık ışık alırsınız
  • Tasarruflu ampül kullanırsa seri bağlantıda sorun çıkabilir hatta çıkar.
  • Son bir soru, seri bağlarsam sarfiyat yarıya düşer mi (110V a düştüğü için gerilim). Diyelim 4 tane 60 watlık ampul taktım, seri bağlantıda gerilim 110V a düştüğü için 4 * 60 * (110 / 220) = 120 wat mı olur, yoksa ışık miktarı paralele nazaran düşse de yine 4 * 6 = 240 wat mı olur, ve aynı zamanda seri bağlantı avize de sakatlık yaratır mı?
  • peki avizede kaç tane faz girişi var
    belki içten paralel bağlamışlardır
    ???
  • İki faz girişi var.
  • İkili düğmeye tek faz gelir.Bu faz her düğmeye dağıtılır.Düğmede bunu duylara verir.Resimdeki kırmızılar faz,maviler nötr.Bütün duyların nötrlerini birleştir.İsteğine göre hangi düğmeye kaç duy bağlayacaksanda onların fazlarını birleştir ve ayrı fazlara bağla.Resimdeki dört duydan ikişerli fazları birleşik.Yani bir düğme iki lambayı,diğeri öteki iki lambayı yakar.Daha fazla duy varsa değişik kombinasyonlarda birleştirilebilir.
    Eğer düğmeden iki faz geliyorsa zaten biri bir düğme diğeri öteki düğmedir.Bulmak için ise kontrol kalemi ile bakmalısın.(!!!!!!!!) Dikkat Et.
     Avizelerde elektrik bağlantısı nasıldır?




  • 4 adet 60w lık ampülü seri bağlarsan 220/4 = 55v her ampulun ucunda 55v görürsün. 4 adet 60w lamba toplamda 1 adet 60w lık ampulun vereceği ışığı verir ve toplam güç de 60w olur. Tasarruf olmaz çünkü ışık kısılıyor, ama avize kalabalık görünür. şık durur.
  • O zaman 40W lık 4 lambayı paralel bağlayıp yakmak en iyisi gibi görünüyor. Çünkü lambayı kendi gücünde kayıpsız kullanmak daha doğru olur diye düşünüyorum.


    Konuyla ilgili yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim.
  • UMARIM İŞİNİZE YARAR...

     Avizelerde elektrik bağlantısı nasıldır?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hakkiekti

    UMARIM İŞİNİZE YARAR...

     Avizelerde elektrik bağlantısı nasıldır?


    4yıl önceki konuya özenle cevap vermen dikkat çekici
  • iyide olmuş belki bazıları faydalanmıştır yada faydalanabilir
  • Buattan ters bağlantı var ise avizeye direkt faz gelir nötrler komütatöre gider

    Seri bağlı iki ampul tek ampulun ışığını vermez. 110 volt ampulün filamanını istenen kelvine kadar kızartamaz. Sapsarı kısık bir ışık verir.

    Avizenin iç bağlantısında sorun olduğunu sanmıyorum sonuçta çıkardığınız yere takınca çalışması gerekiyordu.
  • eski gunleri hatırladım :)
  • S.a arkadaşlar bende birşey danışmak istiyorum...

    Bende uzaktan kumandalı avize var G4 20w ampül kullanıyor 4 adet bunlar haftada bir patlat durur neyse sorum şu aslında normal bir avize alacam muhtemelen 3 adet enerji tasaruflu alpül kulanabileceğim şekilde olacak

    bu uzaktan kumandalı avizenin mekanizmasını alacağım avizede kullanabilirmiyim sizce?

    kumandalı avizenin 1 kablosuna elektirik bağlı doğan olarak diğer çıkışıda mekanizmaya gidiyor ordan mekanizma dağıtım yapıyor işte o mekanizmanın çıkışını alacağım avizeye bağlarsam sizce çalışırmı kumandadan????

    Biraz karışık oldu siz kelleden tasarlayın olayı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xdemir

    iyide olmuş belki bazıları faydalanmıştır yada faydalanabilir

    elbette DH de her yardımcı bilginin bir işe yaradığı doğrudur.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.