Şimdi Ara

ATX güç kaynağı modifikasyonu ve teklif

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
3.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, atx güç kaynağını 24 ya da 30V(daha iyi olur) 6-8A verecek şekilde modifiye etmek istiyorum, biraz araştırma yaptım ama sanırım yapamayacağım, iki taneyi de seri bağlamak istemiyorum yer açısından. Benim için bu işlemi yapabilecek arkadaşa 5 adet arızalı atx güç kaynağı verebilirim. (Çalışan güç kaynağını ben vereceğim). Bu arızalı atx güç kaynakları ne işe yarar demeyin lütfen bir sürü trafo kondansatör ıvır zıvır var içlerinde. İzmir deki arkadaşlara elden teslim edeceğim hepsini.

PM lerinizi bekliyorum.

• SMPS sistemlerde seri bağlantı yüksek akımlarda stabil çalışabilir mi?Bunu açıkçası ben de bilmiyorum ama umarım bi yardımcı olan çıkar.
  • 24v yeterli olursa ben yapabilirdim ama malesef antalyadayım. aslında yapımı kolay.smps içindeki büyük trafonun aslında 2x12v luk çıkışı var bu çıkışlar diyota girerek tek çıkışa dönüştürülüyor.sizin yapmanız gereken yeni bir diyot edineceksiniz mur serisi 20 amperlik 1 diyot yeterli olur sanırım.trafonun 2x12 volt çıkışllarına iki kablo bağlayacaksın kablonun birini diyota gireceksin sonrada filtrelemek sana kalmış ister bobin kullan istersen kapasite ile filtreleyip kullanabilirsin bu şekilde elindeki psu 3,3v 5v 12v ve 24v çıkışı olacaktır.kart üstünde geri beslemede değişiklik apılarakda voltaj biraz artıtrılabilir ama 16v u geçeceğini sanmıyorum.

bi aralar smps konusunda uğraşmıştım elimde kalmadığı için test yapamıyorum artık

• quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT
    SMPS sistemlerde seri bağlantı yüksek akımlarda stabil çalışabilir mi?Bunu açıkçası ben de bilmiyorum ama umarım bi yardımcı olan çıkar.

Açıkçası ben de güvenemedim, bir de birinin kasasını topraktan ayırmak falan gerekiyor biraz riskli geldi o nedenle işi bilen birisinin yapması daha iyi olur diye düşündüm, bu forumdan mutlaka yardımcı olan birileri çıkar sanırım, çünkü hep çıkıyor (bknz:sezer1247)

quote:

Orjinalden alıntı: sezer1247
    24v yeterli olursa ben yapabilirdim ama malesef antalyadayım. aslında yapımı kolay.smps içindeki büyük trafonun aslında 2x12v luk çıkışı var bu çıkışlar diyota girerek tek çıkışa dönüştürülüyor.sizin yapmanız gereken yeni bir diyot edineceksiniz mur serisi 20 amperlik 1 diyot yeterli olur sanırım.trafonun 2x12 volt çıkışllarına iki kablo bağlayacaksın kablonun birini diyota gireceksin sonrada filtrelemek sana kalmış ister bobin kullan istersen kapasite ile filtreleyip kullanabilirsin bu şekilde elindeki psu 3,3v 5v 12v ve 24v çıkışı olacaktır.kart üstünde geri beslemede değişiklik apılarakda voltaj biraz artıtrılabilir ama 16v u geçeceğini sanmıyorum.

bi aralar smps konusunda uğraşmıştım elimde kalmadığı için test yapamıyorum artık

Aslında geçici bir süre 24V bile yeterli olabilir ama olmuşken olabiliyorsa 30V olması daha iyi olur. dediğinizi deneyeceğim 2 çıkışa kablo bağlayıp 1 tanesine 20 amper mur(?) serisi diyot bağlayacağım ve kondansatör ile filtreleyeceğim. Böyle kullanımını pek görmemiştim ama sizin forumdaki mesajlarınızı okumuştum ve bu konuda bilgili birisi olduğunuzu biliyorum ve size güveniyorum. Bu şekilde kullanımda 400W gözüken kasa 24V ta ne kadar akım verebilir deneyimlerinize göre bir tahminde bulunabilir misiniz (12V ta 10A verebiliyor yazıyor üzerinde)? Bir de mur serisi dediğiniz diyodun özelliği nedir acaba bulması kolay mıdır? Bu arada yardımınız için teşekkür ederim.

bu arada izmir'den yapabilecek arkadaşlara teklifim herzaman geçerli

• kalitesine göre 5-12 amper arasında verebilir diye tahmin ediyorum.ama bağlantı yapmadan bana ulaşın eğer web cam iniz varsa yardımcı olmaya çalışırım.

msn adresim sezerkiran@hotmail.com
  • Tamamdır, webcam yok ama kullanacağım güç kaynağının resimlerini detaylı olarak çekip size gönderir önerilerinizi alırım. Tekrar teşekkürler.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sezer1247

24v yeterli olursa ben yapabilirdim ama malesef antalyadayım. aslında yapımı kolay.smps içindeki büyük trafonun aslında 2x12v luk çıkışı var bu çıkışlar diyota girerek tek çıkışa dönüştürülüyor.sizin yapmanız gereken yeni bir diyot edineceksiniz mur serisi 20 amperlik 1 diyot yeterli olur sanırım.trafonun 2x12 volt çıkışllarına iki kablo bağlayacaksın kablonun birini diyota gireceksin sonrada filtrelemek sana kalmış ister bobin kullan istersen kapasite ile filtreleyip kullanabilirsin bu şekilde elindeki psu 3,3v 5v 12v ve 24v çıkışı olacaktır.kart üstünde geri beslemede değişiklik apılarakda voltaj biraz artıtrılabilir ama 16v u geçeceğini sanmıyorum.

Geri besleme modifikasyonu olayını açar mısınız hocam?

Ayrıca ufak bir sorum var,günümüz kalite psuları 12V hattında diyelim 18A veriyor,üstündeki etikette de yazıyor,12V 216W diye.Şimdi biz bu 12V çıkışına diyot takıp voltajı 11.4 gibi biraz düşürdüğümüzde,aynı gücü mü verecektir yoksa aynı akımı mı?
    Eğer aynı gücü verecekse 19A felan oluyor da.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Led için güç kaynağı seçimi
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • her psu da pwm entegresinde bir geri besleme ünitesi vardı yüklenmelerde voltaj düşümünü dengelemek için

yapmanız gereken pwm entegresinin datasını netten bulup indirmek sonra geri besleme pinini bulup bu pini takip etmeniz gerekir genelde bu pinden +5v ucuna bağlı bir direnç ve +12v ucuna bağlı bir direnç vardır bu dirençlere seri olarak bi pot bağlayıp küçükde olsa voltaj ayarı yapabilirsiniz 16v a kadar çıkarabileceğinizi düşünüyorum

bu arada bu tür psu larda aşırı akım koruması var .bunu kaldırmayı denemedim ama giriş tr lerini süren küçük bir trafo olmalı bu trafo aynı anda akım sınırlama olayını kontrol ediliyor elimde psu olmadığı için bu işlemi deneyemedim

• Hocam PWM enregresi derken kastetiğiniz şey resimdeki işaretlediğim mi?
    Ayrıca 2 tane ufak trafo var diyot haricindekilerden,aceba akım korumasını sağlayanlar onlar mı?
    Onları da işaretledim 2.resimde.

Resimdeki cihaz FSP 300W 12V 18A gücünde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 7 Ocak 2008; 0:47:14 >

• evet pwm entegresi odur.modelinmi tam olarak yazarsanız netten datasını bulup daha ayrıntılı yardımcı olmaya çalışırım.

ikinci resimde gösterdiğiniz trafolar sadece filtre amaçlı kullanılan trafolardır 220 beslemesinde kullanılır o trafolar benim bahsettiğim trafolar.iki soğutucu arasındaki trafolar yan yana 3 trafo var en soldaki voltajı düşüren trafo üzerinde hi-pot yazıyor.

hemen sağında iki trafo daha var.en sağdaki pwm entegresi için voltaj düşürüyor olmalı ortadaki trafo ile hem trafoyu süren tr leri sürüyor hemde akım kontrolü yapıyor olmalı
  • İlginiz için teşekkür ederim Sezer hocam.

PWM entegresinin net bir resmini ekledim ordan üzerindeki yazıları görebilirsiniz.Ama ben pek bişiy bulamadım.
    Trafolar için de 2.bir resim daha ekledim.

Bu aşırı akımda kesme olayı nasıl oluyor?Trafo içerisinde bi tür anahtarlama ünitesi mi var yoksa trafo belli bir akımı geçtikten sonra ayrı bir hat üzerinde herhangi devre anahtarlayıcısına sinyal mi gönderiyor?

Bizim aşırı akım korumasını kesmemizin yöntemi,trafonun bu "devreyi kapat" sinyalini bulup iletişimi engellemek mi olacak?

• entegrenin datasına nette bakındım ama döküman bulamadım malesef.

ortadaki trafo üzerinde büyük harfle DASH 2 b-5 yazan trafonun primer sargı uçlarından birine yüksek voltaj girer 1 tur atar ve diğer ucundan Hİ_POT yazan büyük trafoya girer. aynı küçük trafonun seconder sargı uçlarından biri de pwm entegresine gidiyor olmalı bir zener diyot veya dirençle. fazla akım çekilince seconder üzerinde voltaj oluşuyor bu voltajlada entegre tetiklenip pwm yi kesmesi sağlanıyor benim yorumum bu şekilde bunun üstünde deneme yapmadım ama elime psu geçerse deneme yapacağım.hatı bulup araya pot koyarsak akım sınırlaması bile yaparız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sezerkıran -- 7 Ocak 2008; 7:58:18 >
  • Eğer yanlış anlamadıysam,ufak trafo aslında çekilen tüm gücü içinde barındırıyor,primerden çekilen akım sekonder üzerinde tekrar akım oluşturarak sürekli pwmye sinyal göndermiş oluyor.Belli bir limiti aştıktan sonra fazla gelen sekonder voltajı PWM tarafından tehlike sinyali olarak algılanıyor ve pwm otomatik olarak devreyi kesiyor.Öyle mi?

Demek ki ufak trafoda bitiyor bizim iş.Arka PCB için bugün veya yarın resim paylaşabilirim.
    Peki bu akım sınırlama devresini kaldırdığımızda oluşacak kısadevreler doğrudan schottky diyotları mı yakar?
    bu tip kalite smpslerde trafo yakma ihtimalimiz ne derece?12V hattı önem kazandığı için bende,12V diyotlarının kaldırabileceği kadar akım versek diyorum aceba nasıl olur?Bir şekilde devre kesme limitini 28A değil de 35A felan yapabilirsek daha iyi olur gibi.Orjinal hali 12V 27A devre kesiyor.

Over-current protection:
    +3.3V:70A maximum;
    +5V:60A maximum;
    +12V:28A maximum

Bilgiğim kadarıyla 12V diyotları MBR3045PT veya MBR4045PT olması lazım,en az 2x30A diyot kullanıyorlar yani.Eğer 4045PT kullanacak olursan akım sınırlama devresini 38A kadar yapsak zararı olmaz gibi.
    Trafo da kaldırabilir gibi geliyor bana 12V 35A-40A gibi bir yükü.

Bu deney için psu yakmaya bile razıyım,
    hoşuma gitmeye başladı bu smps olayları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 7 Ocak 2008; 9:41:56 >

• Üstad (sezer1247) biraz geç oldu ama tozlu halde resimleri göndermek istemedim :)

Kullanacağımız PSU budur, sanırım bu ie33 trafosunu kullanacağız;

Alt taraftan bakınca sanırım 12V için devre üzerindeki 1 ve 2 olarak işaretlediğim yerlere bağlantıyı yapacağız;

- Buraya bağladığımız kablolardan bir tanesine mur serisi 20A civarı diyot bağlayacağız (16A mur1620 kullanabilirmiyiz? eldekini değerlendirmek için).

- Daha sonra bu iki kablonun arasına bir kapasitör bağlayıp filtre edeceğiz (Bu kapasitör elektrolitik ve sanırım 24V un üzerinde olmalı 35V ya da 50V kullanabilirmiyim? Değeri ne olmalıdır 2200mF ya da 4700mf yeterli olur mu düzgün bir filtreleme için?)

Anlattıklarınızı düzgün anlamışımdır umarım.

Son bir konu aşağıdaki entegre pwm entegresi sanırım (tl494), diablotx'e de bahsettiğiniz işlemi de yaparsak bu 24V çıkışı biraz daha arttırma şansımız var mı (Sanırım sizin daha önceki mesajlarınızda okumuştum 1 nolu pini yerinden çıkararak oraya gelen hat ve ground arasına 5K bir trimpot koyuluyordu sanırım)? Varsa nasıl yapabileceğimi biraz daha detaylı anlatabilir misiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi graphpix -- 9 Ocak 2008; 20:52:15 >

• resimler için teşekkür ederim modlamak için güzel bi psu nuz var açıkcası tl494 lü psuları modlamak kısmen daha kolaydır.

quote:

sanırım bu ie33 trafosunu kullanacağız;

evet bu trafoyu kullanacağız

quote:

Alt taraftan bakınca sanırım 12V için devre üzerindeki 1 ve 2 olarak işaretlediğim yerlere bağlantıyı yapacağız;

doğrudur buraya iki kablo bağlayarak doğrultup kullanabilirsiniz.bir öneri dahaburadan iki kablo alırsınız.trafonun üstünden çıkan bir çıkış var oradanda bi çıkış alır onu gnd olarak gösterir diğer iki kabloyu köprü diyota girerseniz 2x12v alırsınız.amfi çalışmaları için iş görebilir

quote:

- Buraya bağladığımız kablolardan bir tanesine mur serisi 20A civarı diyot bağlayacağız (16A mur1620 kullanabilirmiyiz? eldekini değerlendirmek için).

16 amper yetecektir o kadar akım çekebileceğinizi düşünmüyorum açıkcası

quote:

- Daha sonra bu iki kablonun arasına bir kapasitör bağlayıp filtre edeceğiz (Bu kapasitör elektrolitik ve sanırım 24V un üzerinde olmalı 35V ya da 50V kullanabilirmiyim? Değeri ne olmalıdır 2200mF ya da 4700mf yeterli olur mu düzgün bir filtreleme için?)

smps olduğu için 1000-2200 35v yeterli gelecektir daha yüksek kapasite kullanırsanız psu yu ilk açtığınızda korumaya girecektir.kondansatörler dolum anında aşırı akım çekerler

akım koruması ve voltaj yükselimi ile ilgili bilgileri daha sonra vermeyi düşünüyorum neden derseniz önce bi ön araştırma yapmayı uygun gördüm.tl494 ün yanında bir entegre daha var tam okuyamadım ama 338 sanırım biraz araştırma yapıp size dönerim

• selam arkadaşlar. aklıma şöyle bir fikir geldi;
    şimdi trafonun 12 volt çkışlarını belirleyip bu çıkışın bir bacağını karttan ayırıp aynı kalınlıkta bobinajı bu uca bağlayıp trafonun üstüne 2-3-4 spir daha (çıkışta istediğimiz voltaja göre) sarsak, yani spir sayısını arttırarak voltajı yükseltmeyi denesek uygun olur mu? (Tabi 12 volt hattındaki yüksek gerilim ile bozulabilecek elemanlar değiştirldikten sonra) Elimdeki psu larla bunu denemeye çalışacagım en kısa sürede.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi audiocu -- 9 Ocak 2008; 22:01:46 >
  • biraz şema inceledim takıldığım bir nokta var daha önce incelediğim şemalarda akım trafoları vardı ama bazı smps lerde akım koruması için optokuplörler kullanılmış gibi.

biraz daha inceleyip şema paylaşacağım

kimseye yanlış bilgi vermem istemem
  • quote:

resimler için teşekkür ederim modlamak için güzel bi psu nuz var açıkcası tl494 lü psuları modlamak kısmen daha kolaydır.

Çok sağlam sayılmaz ama ilk deneme ne de olsa en azından tl494 olmasına sevindim, acemiliğimizi zayıf psularla giderelim

quote:

doğrudur buraya iki kablo bağlayarak doğrultup kullanabilirsiniz.

Bu arada bilgisizliğimi mazur görün, bu diyot bağladığımız kablo anod, diğer direkt bağladığımız kablo katot oluyor değil mi. Bir de mur1620 nin sanırım 2. pini ei33 tarafına 1. pini kablo tarafına gidecek değil mi?

Pin bağlantıları şu şekilde:

Çok soru soruyorum kusura bakmayın ama hata yapmak istemiyorum

quote:

bir öneri dahaburadan iki kablo alırsınız.trafonun üstünden çıkan bir çıkış var oradanda bi çıkış alır onu gnd olarak gösterir diğer iki kabloyu köprü diyota girerseniz 2x12v alırsınız.amfi çalışmaları için iş görebilir

güzel bir fikir şimdi olmasa bile lazım olabilir, denemek için bile olsa yapılabilir

quote:

akım koruması ve voltaj yükselimi ile ilgili bilgileri daha sonra vermeyi düşünüyorum neden derseniz önce bi ön araştırma yapmayı uygun gördüm.tl494 ün yanında bir entegre daha var tam okuyamadım ama 338 sanırım biraz araştırma yapıp size dönerim

O entegrenin üzerinde LM339n yazıyor.

• 1: Katod 2: Anod. Şase (-) olmalı bağladın soğutucuda.

ps:Diyodun aslında anodu katodu olmaz. Sadece 2 nolu ucu 1 nolu uca göre daha pozitif yaparsan diyot iletime gider (çoğunluk akım taşıyıcıları taşınır yani) Bu durumda 1 nolu uç katod 2 nolu uç anod olur.
  • quote:

1: Katod 2: Anod. Şase (-) olmalı bağladın soğutucuda.

ps:Diyodun aslında anodu katodu olmaz. Sadece 2 nolu ucu 1 nolu uca göre daha pozitif yaparsan diyot iletime gider (çoğunluk akım taşıyıcıları taşınır yani) Bu durumda 1 nolu uç katod 2 nolu uç anod olur.

Anlaşıldı bu durumda

quote:

Bir de mur1620 nin sanırım 2. pini ei33 tarafına 1. pini kablo tarafına gidecek değil mi?

doğru oluyor sanırım.

ei33 12V (1) -------Pin(2)mur1620Pin(1)-------------------------o +
    ()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()()||2200mF()()()()() 24V çıkış
    ei33 12V (2) --------------------------------------------------------o -

Bu geri dönüş ucu (-) ne oluyor yani pc konnektörlerindeki siyah kablo gibi mi (ground) oluyor? Kafam karıştı uykum geliyo galiba :) Bu kabloyu diğer siyahlarla birleştirmek gerekiyor mu, çünkü bu siyahlar hep ortak kullanılmış psu da? mur1620nin kılıfını herhangi bir yere monte etmeye gerek var mı?

sezer üstad yanıtlarını bekliyorum müsait olduğunda, şunu hayırlısı ile kazasız belasız bitirelim :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi graphpix -- 10 Ocak 2008; 0:38:22 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.